Студенти в Нидерландия - 18

• 57 746
  • 734
  •   1
Отговори
# 375
  • Sofia
Извинявам се, ако въпросът е тъп, но къде и как в холандската банка трябва да се прикачи уверението от унито, че студентът е такъв?

Аз бях направила предварително копия на всички документи. Моето момче е занесло копие на писмото за окончателен прием в банката и те са го сканирали и са му го върнали.

# 376
Здравейте мили майчета на първокурсници в Нидерландия! Желая късмет и успех на всички дечица! Червенокоска, благодаря ти за всички съвети, особено за Грьонинген.  Ние пристигнахме в града на 21.08 късно вечерта и на 22.08 в 10ч отидохме да се настаним в Blockhouse в extra large studio с още едно прекрасно момиче, което намерихме във фейсбук. Възхитена съм от мястото- чисто, уютно, има всичко необходимо до последния детайл. За 3 дни извадиха BSN от общината, подадоха онлайн за холандска банкова сметка, сключиха договор с KPN unlimited план за 32€, взеха карта за фитнеса Train more за 28€, купиха си телевизор Samsung, един прекрасен бял шкаф и още няколко декорации от kringloop и чакат с нетърпение мероприятията за опознаване от 31.08 натам. Искам да попитам единствено има ли някакви намаления за градския транспорт ( автобус) за студенти, които не работят.  Ние най-вероятно ще пътуваме с автобус до Зернике (faculty of science and engineering) и обратно, защото не виждам как ще караме колело в дъждове и бури.

# 377
  • София
Моята дъщеря си откри вчера банкова сметка в ING, в обслужващ пункт. Има ги навсякъде из Амстердам. Едно гише "приютено" в друг търговски обект, подобно на easy pay у нас. Аз бях с нея, но само слушах, седнала на столче за посетители наблизо 😄. Служителката й поиска лична карта като първо я накара да си свали приложението на банката на телефона. Следваха някакви стъпки заедно, избраха студентска сметка и т.н. Гледа bsn номера и адреса от листа, който получи от общината. Също и егн-то от личната карта писаха някъде. Не поиска енролмънт писмото от унито изобщо, но то беше един от трите  документа, необходими за общината преди това- за регистрацията. Предполагам, по пътя на логиката, банката няма смисъл да го иска пак в този случай, когато вижда общинската регистрация. Разни банки, разни ситуации, де...
Та сметката беше открита без един лист хартия да бъде разпечатан. Simple Smile

# 378
Violet, потърси ми мненията назад, май #24 беше, писах обширно за намаленията.
И ако ще тренират спортове, задължително да видят ACLO Smirk
В града има две алеи, на които пише Зернике - това са най-известните маршрути към кампуса. Въпреки метеорологичните условия, всички карат колела - свикват. Нека тренират вече, днес имам тази снимка на времето:

Има български студенти в града, ще ги засича. Дъщеря ми е в същия факултет. И ако не знаят - бар Sunny beach Joy (да, на Слънчака е кръстен и има български партита, особено на 8 декември).
п.с. Видях къде е квартирата, много е приятно, често минавах оттам на път за Праймарк. А и е много близо до Висмаркт. Има наблизо и един от магазините от веригата втори употреби МамаМини, аз всичките ги обикалям обикновено. Да си извади детето студентска карта от Централна администрация (онлайн се подава) - дава намаления и извън Нидерландия и по магазините.
Друго, каквото мога да помагам за града, съм на разположение.

# 379
  • На дивана, под юргана
Извинявам се, ако въпросът е тъп, но къде и как в холандската банка трябва да се прикачи уверението от унито, че студентът е такъв?

Синът ми си свали приложението на ING bank и си попълни данните там. На една от стъпките се ъплоудва pdf файла за enrollment изпратен от университета. След няколко дни физическата карта пристига на адреса на който живее, и след още ден-два идва и плик с PIN-кода за нея.

# 380
Бихте ли ми съдействали с информация от кои магазини в Нидерландия е възможно да се купят качествени зимни дрехи и обувки, подходящи за климата там?

Последна редакция: чт, 31 авг 2023, 09:08 от ranimi

# 381
Климатът там е мек и влажен  През зимата рядко има сняг и температури под нулата.

# 382
  • София

Синът ми си свали приложението на ING bank и си попълни данните там. На една от стъпките се ъплоудва pdf файла за enrollment изпратен от университета. След няколко дни физическата карта пристига на адреса на който живее, и след още ден-два идва и плик с PIN-кода за нея.
Здравейте. Ние подадохме през приложението преди една седмица като нямахме BSN номера. Номера излезе след два дни и дъщеря ми ходи на място да им го даде, но те не са го искали понеже имало прикачено писмото за прием. Още обаче не и е готова сметката. Пращат ли уведомление по имейл или само по пощата?

# 383
Да си проверява кутията, където пускат писмата - изпращат хартиено. Да пита дали някой друг не го е взел. Общо взето е в рамките на седмица в зависимост от натовреността.

# 384
  • София
Аз пък имам проблем с плащането на наема на общежитие. Два пъти плащаме през БГ сметки, парите изчезват от сметките, Вестиде не ги получават, но виждат, че е направен опит за превод. Детето води активни разговори с тях, но зациклихме. Наема трябваше да е платен до утре, но трети път няма да плащам, преди да разбера какво се случва с предходните два превода. 😒

# 385
  • На дивана, под юргана

Здравейте. Ние подадохме през приложението преди една седмица като нямахме BSN номера. Номера излезе след два дни и дъщеря ми ходи на място да им го даде, но те не са го искали понеже имало прикачено писмото за прием. Още обаче не и е готова сметката. Пращат ли уведомление по имейл или само по пощата?

Би трябвало IBAN-а да може да си го види в приложението на телефона. Картата и ПИН-кода се получават по пощата, но не едновременно, а в различни дни.

# 386
  • Варна
Слънчева , това е ужасно , дано се открие къде потъват тези пари и с квартирата всичко се нареди ! 🍀

# 387
  • София
Аз пък имам проблем с плащането на наема на общежитие. Два пъти плащаме през БГ сметки, парите изчезват от сметките, Вестиде не ги получават, но виждат, че е направен опит за превод. Детето води активни разговори с тях, но зациклихме. Наема трябваше да е платен до утре, но трети път няма да плащам, преди да разбера какво се случва с предходните два превода. 😒
[/quote ]
С банката сте говорили предполагам?

# 388
Първо разследване с бг банката, после с обслужващата холандска. Имам подозрение, че парите седят в транзитна сметка и "чакат".

# 389
Ние също имаме проблем с плащането на наема,дължим до утре.Причината е,че сме заявили директен дебит от ДСК.Преводът явно няма да се осъществи. При комуникация с Duwo,ни посъветваха да изчакаме 7 дневния срок и да получим инструкции.Към момента няма техническа възможност да се промени заявения дир.дебит.

Общи условия

Активация на акаунт