Студенти в Нидерландия - 18

• 57 763
  • 734
  •   1
Отговори
# 360
И двете дъщери бяха със застраховки AON докато почнаха работа. Хубаво е, че ако искаш да я прекратиш по-рано, ти връщат надвнесените пари.
Голямата я използва веднъж за прегледи - изплатиха ѝ всичко.
Най-много ми харесваше, че имаше гражданска отговорност за щети на трети лица и за кражба. Не сме ги ползвали Simple Smile

# 361
  • Бургас
Аз направих превода от моя сметка в ПИБ и там служителката каза, че били споделени таксите, ама не знаела колко са, та за всеки случай преведох 5-6 евро повече

# 362
Не е трябвало. Няма да се учудя да ви пишат и да търсят начин да върнат надвнесеното. Не помня откъде ми е инфото, но там няма да им удържат такси за превода - нещо подобно на студентските сметки. Не знам доколко е актуално, някакъв спомен просто ми се върти, ще питам детето. Превеждайте си точните суми за вбъдеще.

# 363
Kamers, studio's en appartementen in Breda - в тази група във фейсбук днес има обяви за квартири в Бреда
Пред имного нищехме, напоследък май не е споменавано, но платформата Peysera  дава възможност да прехвърляте пари без такса в рамките на минута. Аз лично я ползвам от 5 години и  съм много доволна  - парите отиват при децата ми в момента в който плъзнеш към "преведи".

# 364
  • Варна
От сайта на Fontys препоръчват това: https://www.insuretostudy.com/en/
Изглежда прилично.
Като попитах Unify за коментар, препоръчаха студентът на място да попита международния отдел на университета.
Мисля за всички нас майки и бащи е ясно, че хората на 18-25 се мислят за "безсмъртни". Е, точно при моят студент има основания да е по-малко безсмъртен от средностатистическите си връстници, но на този етап от живота му е по-добре да не мисли за болести , а да се концетрира върху житейските си цели.
И в тоя ред на мисли бих искала аз да се концентрирам върху тия здравни застраховки.

# 365
Дъщеря ми държа изпита на хартия и резултата излезе точно на 14- я ден както беше указано, но датата се падаше работен ден. Около 10.30-11ч ги публикуваха.
Лягайте с нагласата за отличен резултат и утре чакаме да се похвалите 😊

P.S. Аз даже се бях подготвила с бонбони да черпя колежката в работата 🤪
После и детето черпих, разбира се. Изкара 8.0 на изпита 🥳
Благодаря Ви, лягам и утре ще пиша. Браво за резултата.
Обещах да пиша, за да се похваля, дано и това стане, но все още си чакаме резултата. Днес изпратих запитване, защото доста се забавиха. Поне ми отговориха бързо.

# 366
  • София
Аз направих превода от моя сметка в ПИБ и там служителката каза, че били споделени таксите, ама не знаела колко са, та за всеки случай преведох 5-6 евро повече
Пише споделени, но в ЕС не чарджват получателя. Проверено с кол центровете и изпитано с ПИБ , откъдето платих едната такса , разни подготвителни курсове и т.н и наследника на Райфайзен (ОББ май е сега), откъдето мъж ми плати другата такса.
Благодаря на включилите се за застраховките!
Червенокоске, сега ми се изясни защо искат пари - до лимита на самоучастието. Клоня към АОН. И аз не прочетох да има самоучастие.
След 10 дни чакане и 2 мейла през агенцията до наемодателя се похвалвам с един оправен сифон. Борбата за получаване на ключове от мазето, където се държат колелетата продължава. Днес първо участие в дискусия по време на едната лекция: Понаср@х се първо заради английския, ама се оправих! Sunglasses
Два ката учебници - осигурени. Инженерката ги купи 2 ръка от един младеж и спести  Е200, а меринджейката ги взе под наем с опция, ако го задържи да ги плати. И тук реализирахме голяма икономия

# 367
  • Varna
За здравната застраховка, моят младеж е с такава от България, като му включихме и гражданска отговорност към пакета. Но като я сключвахме, консултантът изрично подчерта, че към момента на подписване, застрахованият трябва да е в България.
Синът ми не беше заминал още, така че не се задълбочих, но ако някой е решил да прави бг застраховка, все пак да пита.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 23:47 от Teodd

# 368
Здравейте,
във връзка със застраховките да споделя и нашия опит. Когато отиде в първи курс сключи холандска застраховка от университета и още в първи курс веднага я използвахме, защото се разболя. Тъй като беше събота отиде в спешната им помощ, но от там и казали, че не е спешен случай, но въпреки това я прегледаха и предписаха панадол. След това ходи при GP и от там й изписаха антибиотик. Платихме таксата при GP, лекарствата и фактурата от спешното - 100 евро. Всички тези разходи ги изпратихме на застрахователя и ни възстановиха цялата сума. Вече четвърта година плащаме студентска холандска застраховка и я използваме, даже й правиха ехограф и зъболекар. Само за зъболекаря не възстановиха цялата сума. Ние винаги правим пълната застраховка (мисля, че на AON е Complete), защото когато е друг вид тогава, мисля, че трябва първо да се обърнете към нашата здравна каса за възстановяване на разходите, а това което тя не възстанови тогава към холандския застраховател. Тъй като никога не сме били във втората ситуация не мога да гарантирам, че така се процедира. А що се отнася до застраховката, когато работиш всичко което е описала chervenokoska е така, като винаги таксата към GP-то се възстановява от застрахователя, а другите разходи над сумата на самоучастието. Има възможност за доплащане т,нар no_Risk3 и тогава няма никакво самоучастие и всичко ти възстановяват. Искам да отбележа, че не всичко ми е ясно с тези застраховки и ако някой има допълнително инфо може да допълни.

# 369
Извинявам се, ако въпросът е тъп, но къде и как в холандската банка трябва да се прикачи уверението от унито, че студентът е такъв?

# 370
  • Габрово
Аз направих точно такава за дъщеря ми в  АON като от скрийншота. Получаваш едно талонче, като карта е (сам го принтираш), има номер на него при нужда.

Един въпрос - трябваше ли пластиката от ЕЗОК да се покаже, за да се сключи застраховката? Или само номерът се попълва някъде? Защото нашата карта е в БГ, а студентът в NL 🤦♀

# 371
Само номера се попълва.

# 372
Дъщеря ми се записа в една точно определена лекарска практика, която приема международни студенти и то само от нейния университет Еразмус Ротердам, с ЕЗОК, без нидерландска застраховка. Записването става само в последната седмица на всеки месец. Изискваха номера и сканираната карта. Всъщност, подала е заявление и очаква да ѝ отговорят дали е записана. За всички останали изискват нидерландска застраховка, като разбира се, можеш да се запишеш в практиката и ако имаш вече такава, като предполагам, че пакетът от услуги е в по-голям обем.

Последна редакция: ср, 30 авг 2023, 16:37 от 3littlepigs

# 373
  • София
Въпрос пак по темата с осигуровките: Ако студентът започне работа и има студентска застраховка, трябва ли да я промени в друг вид?

# 374
Мисля , че да. Има много застрахователи, избира се. След това се подава и се покрива от държавата по-голямата част от сумата. Така за студента месечната вноска е много ниска. Но условията са вече различни.

Общи условия

Активация на акаунт