Студенти в Нидерландия - 18

• 57 766
  • 734
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Аз бих направила превод в описаната по-горе ситуация. И то днес - защото SEPA преводите минават на следващ ден (днес нареждаш, утре са там).

# 346
Зависи си от банката и колко пъти обработва преводите (независимо SEPA или не). Това, което съм установила с питане и следене кога влизат парите в сметката на детето в Алианц - пуснато преди 9 сутринта се вижда по сметката между 12 и 14 часа на същия ден. Пуснато до 12 часа - може и да се види след 17 часа. След 12 часа преводи влизат на следващия ден. По същия начин са и в Пощенска.
Това говорим за стандартен превод.
ред. Ако четем между редовете и има затруднения с цялата сума за таксата, изчакайте 1 септември да видите дали ще получите писмо от университета, след това ще има 7-дневен гратисен период. Но според мен си е много ясно написано кога се дължат сумите - гледа се месеца на окончателния прием. А ако имате близко познато дете с холандска сметка, помолете да ви я даде за целта - само да се прехвърли плащане на вноски. След това ще я смените.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 14:29 от chervenokoska_2

# 347
  • София
Ох, хората още квартири нямат и може би ми е тъп въпросът, но съм зациклила на осигуровките аз, че изпратих децата  само с ЕЗОК.
Та четох, консултирах се с приятели от бранша,  със застрахователния посредник, който ползваме служебно и още се чудя какво  да правим.
1. вариант 1 - само ЕЗОК.
2. вариант 2 - ЕЗОК + БГ здравна застраховка. От прочетеното дотук май двете почти се припокриват. Гледах сайтове на няколко застр. компании и това си е реално застраховка за пътуване, само че за по-дълъг период. Само при един застраховател можеше да се избере цел на пътуването обучение. С какво надгражда ЕЗОК? Някой ползвал ли я е за признаци на настинка и висока Т например, болки в ухо, гърло, корем ?  Състояния, които не се класифицират като спешни и живото застрашаващи в общия случай.
3. вариант 3 - ЕЗОК + нидерландска здравна. С какво превъзхожда вариант 2 ? Нидерландците от ТУ Делфт са нахейтили здраво системата с GP, че не работи на практика, трудно се намират т.н., а като основно предимство тук отчитам възможността да се запишеш при GP.  Почти се бях навила да я плащам и прочетох преди 2-3 дни тук схемата, описана от Червенокоска - отиваш при GP,  той те лекува , иска си парите от застрахователя, а застрахователят после си ги иска от теб ?!  Нещо не разбирам - защо да плащаш застраховка тогава? Или иде реч за някакви доплащания като при ОЗОФ Доверие например ? То може да излезе по-бързо и по-евтино да хванат самолета да си дойдат да се лекуват тук в определени случаи.
Може би е важно да спомена, че моите момичета няма да работят поне първите месеци. Гражданска застраховка имат в пакета към нидерл. дебитни карти.
Иначе при нас адаптацията и социализацията върви някак. Не много гладко при едната девойка, но бута. От вчера започна у-ще и вчера денят е минал сравнително добре.
Обследват кварталите, сравняват цени в суперите (големи стотинкаджйки са станали. не мога да ги позная, ама вече няма тате носи, мама меси Simple Smile ). Поетапно се обзавеждат с колело, DigiD, OV chip карти, сноват между Тилбург и Ротердам. Имаха 2-3 дни заедно миналия уикенд. Тилбург започват с първите изпити след 7 седмици, та ще ги нагази службата. Всяка вечер се чуваме, като и 5-мата се включихме от различни места във видео кола. Скъса ми се сърцето ! Disappointed Relieved

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 14:40 от bibi

# 348
bibi, ние направихме една нидерландска застраховка , която е около 25 евро месечно + ЕЗОК. Имаше и една по-скъпа, но девойката реши, че тази ѝ е достатъчна. Надявам се да не стигаме до ползването ѝ.

# 349
  • София
bibi, ние направихме една нидерландска застраховка , която е около 25 евро месечно + ЕЗОК. Имаше и една по-скъпа, но девойката реши, че тази ѝ е достатъчна. Надявам се да не стигаме до ползването ѝ.
Tова ми е ясно. Видях пакетите. Не съм наясно какво ще получа срещу тези пари и не трябва ли да плащам още.

# 350
  • Габрово
Ох, хората още квартири нямат и може би ми е тъп въпросът, но съм зациклила на осигуровките аз, че изпратих децата  само с ЕЗОК.
Та четох, консултирах се с приятели от бранша,  със застрахователния посредник, който ползваме служебно и още се чудя какво  да правим.
1. вариант 1 - само ЕЗОК.
2. вариант 2 - ЕЗОК + БГ застраховка. От прочетеното дотук май двете почти се припокриват. Гледах сайтове на няколко застр. компании и това си е реално застраховка за пътуване, само че за по-дълъг период. Само при един застраховател можеше да се избере цел на пътуването обучение. С какво надгражда ЕЗОК? Някой ползвал ли я е за признаци на настинка и висока Т например, болки в ухо, гърло, корем ?  Състояния, които не се класифицират като спешни и живото застрашаващи в общия случай.
3. вариант 3 - ЕЗОК + нидерландска здравна. С какво превъзхожда вариант 2 ? Нидерландците от ТУ Делфт са нахейтили здраво системата с GP, че не работи на практика, трудно се намират т.н., а като основно предимство тук отчитам възможността да се запишеш при GP.  Почти се бях навила да я плащам и прочетох преди 2-3 дни тук схемата, описана от Червенокоска - отиваш при GP,  той те лекува , иска си парите от застрахователя, а застрахователят после си ги иска от теб ?!  Нещо не разбирам - защо да плащаш застраховка тогава? Или иде реч за някакви доплащания като при ОЗОФ Доверие например ? То може да излезе по-бързо и по-евтино да хванат самолета да си дойдат да се лекуват тук в определени случаи.
Може би е важно да спомена, че моите момичета няма да работят поне първите месеци. Гражданска застраховка имат в пакета към нидерл. дебитни карти.
Иначе при нас адаптацията и социализацията върви някак. Не много гладко при едната девойка, но бута. От вчера започна у-ще и вчера денят е минал сравнително добре.
Обследват кварталите, сравняват цени в суперите (големи стотинкаджйки са станали. не мога да ги позная, ама вече няма тате носи, мама меси Simple Smile ). Поетапно се обзавеждат с колело, DigiD, OV chip карти, сноват между Тилбург и Ротердам. Имаха 2-3 дни заедно миналия уикенд. Тилбург започват с първите изпити след 7 седмици, та ще ги нагази службата. Всяка вечер се чуваме, като и 5-мата се включихме от различни места във видео кола. Скъса ми се сърцето ! Disappointed Relieved

Това със застраховките и на мен ми е на дневен ред. БГ със сигурност я отписах (в сравнение с тамошните, покритията на БГ застраховките са много по-ниски, а вноските не са много по-различни). В AON установих, че ако имаш ЕЗОК предлагат за студенти комбинирана застраховка, вкл. здравна, някаква зъболекарска "помощ", отговорност, застраховка на вещите в дома за около двадесет и няколко EUR месечно... Сякаш натам клоня... Но с GP-тата не съм наясно задължително ли е да имаш... Ако е нещо спешно - направо отиваш в спешното... Обаче ако не е спешно какво правиш, ако нямаш GP 🙄

# 351
Да, bibi, тази е някаква базова, не включва GP, но проучвала и други.

# 352
При детето е друга застраховката, защото работи. Някъде около 140-150 евро на месец. Има самоучастие 385 евро на годишна база. С две думи действа така. Отиваш и те преглежда личния лекар - застраховката го покрива това. Ако се окаже някаква манипулация или лекарство, което се покрива в зависимост от застрахователя - получаваш го безплатно. Ако не се покрива - взимаш го, но в един момент си получаваш фактура от застрахователя, че дължиш еди колко си евро за еди какво си. И така до 385 евро. След това каквото и да ползваш - не дължиш и не плащаш нищо - поема се от застрахователя.
Няма как да няма холандска застраховка, когато се работи. Точно три месеца без да си сключил и пристига писмото, че дължиш парите със задна дата. Ако не ги внесеш - глоба.
През годините съм чела тук различни случаи, когато не се работи и се ползват услуги. Приемат в спешното само с ЕЗОК и не се заплаща нищо. Не те приемат в спешното, щото не си такъв случай и те пренасочват към където искаш да идеш - лекарските практики имат тарифа и си плащаш на място. Имаше случай детето беше ходило в тяхната студентска поликлиника и ги бяха отпратили - нищо спешно, намерете си лекар и при него. Но пък е имало и случай на приети в студентската поликлиника само с ЕЗОК. Чела съм за случаи с бг-застраховка, които звънят на кол-центъра и в големите градове веднага ги насочват към практики, където ги поемат.
И да - трудно е с личните лекари и си е въпрос на късмет да намериш свободен, че и читав. И не, ако не работиш съвсем не е задължително да имаш такъв, нищо, че непрекъснато те облъчват да си намериш.
Когато заминахме с детето преди три години, установихме, че на нейната улица има много лични лекари. Спряхме при първия и питахме - приемате ли нови пациенти, да - ето ви тази бланка, ако нямаме холандска застраховка - плащате на място по тарифа.
Доколкото успявам да се ориентирам при AON го няма момента на самоучастие, като видях какво се покрива - има суми и услуги. Имаше родители, които мисля вече не пишат тук (Kodbg , ако прочете, да се включи като по-вещ, сина му ползваше през годините точно тази застраховка)
То вие си познавате децата, де. И знаете дали ще ползват или няма и колко често здравни услуги. Няма общо правило.

# 353
  • София
Вариант 2, направи тази базовата до Коледа, излезе около 100 и нещо евро за периода, после ще се мисли какво и как, като се разучи положението. На мен тук застрахователката, когато правих туристическите застраховки за пътуване ми каза, че студентските застраховки са по изгодни в страната, където учи, отколкото оттук да се прави за толкова дълъг период.

# 354
Бърза справка пуснах - 4 месеца, покритие 20хил.евро, мед.разходи, спешни дентални, дневни пари болничен престой и др, лице до 26г - от 128 до 150лв (Алианц, Дженерали като да речем плащащи и да не е най-евтиното или най-скъпото). Та горе долу същото, но зависи какво покрива холандската и какво българската и колко ще се ползва. При покритие 10хил.евро - цената е почти 2 пъти по-ниска на българската.
Детето за първите 2,5г не й се е наложило да отиде на лекар нито веднъж, последните 6 месеца използва два пъти личната. В спешно не е попадала. За статистиката просто.

# 355
  • София
Възможно е, служителката беше от Алианц и каза, че са сравнявали примерно с Австрия и Германия. От друга страна ми дадоха примерна оферта за година, която беше на доста добра цена, със сигурност по евтина от холандската, сметната по 25 евро на месец. Не погледнах обаче покритието и условията, да не заблудя някого, не съм и сравнявала, реших, че ще си прави на място. Абе ще трябва да се чете тая застраховка дето е сключил, поне да сме наясно какво стои като условия и покритие.

# 356
  • Габрово
Start+ пакет за студенти на Aon ще струва 26.40 EUR на месец. И в скрийншота може да видите покритията на този пакет:

# 357
  • София
Благодаря много момичета. 
Бил тръгнал с одеало  за срещата . Дано не му е студено.
На хотел беше и сега се е разбрал да спи  за 2 седмици временно . Идеята ми беше , ако има възможност при някой споделено да плащат квартира.

# 358
  • София
Аз направих точно такава за дъщеря ми в  АON като от скрийншота. Получаваш едно талонче, като карта е (сам го принтираш), има номер на него при нужда.

# 359
  • Варна
gugi4ka, щом нямате още холандска сметка, защо не направите превод, мисля, че срокът 26 септември е само ако се дърпа от холандска сметка, иначе е 1 септември за преводи, ето какво писаха на моя младеж, като посочи бг сметка
[i]Dear Boris,
You have indicated in Studielink that you have a Bank account with a bank that is not situated in a SEPA country. Therefore you cannot pay your tuition fees via a digital authorisation. Attached to this e-mail is a payment agreement.  
The payment of your tuition fees must be settled before the actual start of the study otherwise your enrolment cannot be completed and you will not be able to follow any education.  

Точно и ние получихме подобно съобщение. То леко ме озадачи, защото аз знам, че България е част от SEPA,  но също знам, че от моята българска банкова сметка не е позволено Директен дебит за чужбина. т.е да ти дръпнат парите автоматично. За мен изначално беше ясно, че те не могат да дръпнат пари от посочената сметка и че аз трябва да им ги наредя. Озадачена бях, точно поради това, че не съм очаквала друго освевн да получа сметка по която да платя таксата. Та се обадих в Unify и ми потвърдиха, че трябва да изискам този  Payment agreement.
Уточнявам, че става въпрос за Fontys. Изпратиха документа с уточнението да не превеждаме пари, преди да сме подписали Agrement-а. На следващия ден след подписването наредих плащането. Преди това единствено се бях консултирала с банката (ДСК) , защото имах притеснения относно банкповите такси. Системата не ми позволяваше да избера всички разноски да са за моя сметка (пробвах от няколко банки - Пощенска, Алианц и ДСК).  Притеснението ми беше, че като наредя сума N  за такса за обучение,   може да се окаже,  че университета да не получи  сумата N поради такси на собствената си банка или банка кореспондент. От ДСК, където е сметката на сина ми , ми обясниха, че при системата SEPA, сумата, която нареждаш пристига точно толкова при получателя.
Така , че ние още в началото на август направихме превод към университета според техните инструкции в т.н. Payment agreement.
Обобщението: от BG сметка в Studielik университета не може да дръпне таксата автоматично. Ако я превеждате еднократно Вие трябва да наредите таксата и да искате от университета инструкции за това: т.е. сметка и основание за плащане. Плащането с инернет банкиране е изключително лесно.  Ако все пак имате притеснения отивате или се обаждате в обслужващата  банка и питате, което препотъчвам ако нямате опит с интернет банкиране и международни плащания.

Последна редакция: вт, 29 авг 2023, 16:14 от Saly

Общи условия

Активация на акаунт