Студенти в Нидерландия - 18

• 57 713
  • 734
  •   1
Отговори
# 525
  • La casa de Mickey Mouse
DPD както и другите подобни компании нямат офиси, обикновено се помещават в магазини. Не се изпраща смс, само и единствено емайл с QR код който се показва при получаване. Срока за получаване на пратката е 7 дни, ако не се потърси в този срок се връща на подателя.

# 526
Пращах миналата седмица по Спииди. Не са ми искали холандски номер. Дадох адрвс, бг номвр и мейл
elitsa_b, колко струва услугата на Спиди за килограм, до Нидерландия?

# 527
  • Варна
Пращах миналата седмица по Спииди. Не са ми искали холандски номер. Дадох адрвс, бг номвр и мейл
elitsa_b, колко струва услугата на Спиди за килограм, до Нидерландия?

Ето линк с информация за килограми и цени :

[url/] https://www.speedy.bg/bg/dpd-economy[url/]

# 528
Платих такса до 30 кг- около 65лв. Много е важно размерите на кашона да не надвишават 300 см по следната формула: ( височина+ширина) х 2 + дължина < 300 см. Кашона го взех от Практикер ( най-големият) 50х50х60. Доста дрехи и обувки събрах във вакуумурани торби.

# 529
Здравейте, дами! Как стои въроса със записванато на личен лекар в Нидерландия. Там считат ли се за здравноосигурени и ЕЗОК само за спешни случаи ли важи?

# 530
Еййй!!!
Искам да имам търпението и нервите на Червенокоска!!!
Heart Eyes, ...и още две-три помагащи сладурки...
Четете, бре, хора!!!
Обобщено, систематизирано,..."сдъвкано и изплюто" за всички нас...
И пак си прави труд жената да дообяснява на неразбралите!!!
Ми, уважавайте малко отделеното време и ресурс на хората!!!

Последна редакция: пн, 11 сеп 2023, 20:05 от val.il

# 531
Благодаря, но нямам голяма заслуга в събраната информация - това е голям колективен труд на доста майки през годините Flowers Hibiscus
Иначе по последното питане за личен лекар и ЕЗОК - наистина много е писано и лесно в последните една -две теми може да се намери нужното (поради което и не се включих с отговор).

# 532
От дни чета темите подред, но така и не намерих информация за личните лекари. По тази причина си позволих да попитам. Както винаги ще се намерят хора с адекватни коментари.
Благодаря за съдейстивето.

# 533
Здравейте!
Исках да споделя с Вас - днес в университета преподавател на сина ми му казал, че нашата вече бивша хазяйка - откачалка му се е обадила по телефона и разказвала видите ли, как нейния наемодател на 19 години не я слушал като му говорила за здравословното хранене и как не спазвал точните инструкции да не се яде хамбургер от KFC, да не се съхраняват малини в пластмасови опаковки в хладилника и т.н. Та господина още по телефона усетил, че жената си има сериозно психическо отклонение и не успял да се сдържи, избухнал, скарал и се, че тя не му е родител и т.н.
Та думите му към сина ми били: "Ако тази жена продължава да ти прави проблеми, то веднага ме предупреди, отиваме в полицията и случая го поемам аз!" Радвам се и съм благодарна, че в образованието в Холандия има и такива хора, разбиращи и подкрепящи!

# 534
Здравейте, дами! Как стои въроса със записванато на личен лекар в Нидерландия. Там считат ли се за здравноосигурени и ЕЗОК само за спешни случаи ли важи?
Назад в темите сме описали целият процес, мисля че съм споделяла и линк откъдето може да изберете лекар за съответния град, стоматолог и аптека. Това е в случай, че студентът има холандска здравна застраховка. Стоматолог избирате, ако сте го добавили в застраховката, но помня, че сме го описвали и коментирали подробно.

# 535
Назад в темите сме описали целият процес, мисля че съм споделяла и линк откъдето може да изберете лекар за съответния град, стоматолог и аптека. Това е в случай, че студентът има холандска здравна застраховка. Стоматолог избирате, ако сте го добавили в застраховката, но помня, че сме го описвали и коментирали подробно.

Благодаря. Предположих, че и тази тема е обсъждана, но не намерих с търсачката информация. Ще търся пак.

# 536
Накратко за здравното. Може да имате само ЕЗОК , но може да я ползвате само в спешното, което е доста относително понятие за холандците, в някои студентски поликлиники и толкоз. Ако искате може да си направите българска застраховка тип асистанс - там или си плащате и си предявявате парите или звъните на телефон да ви насочат.
За холандски застраховки. Ако не се работи има базова студентска застраховка AON (на сайта им е описано какво покрива всеки вид), която не е задължителна.
Ако се работи застраховката е задължителна и е друг тип, но там има опция за възстановяване от държавата.
Избор на личен лекар. Не е задължително да има такъв. Ако човек иска - намира списък на практиките в града и започва да звъни дали приемат. Ако приемат - записва се. Ако имаш холандска  застраховка - спрямо условията й. Ако си с ЕЗОК или българска - заплащат се всички услуги. Посещенията са само след предварително записан час. Лекарства се изписват изключително рядко и обикновено са еднократно според състоянието.
Та така. Набързо. Пропускам много неща, но каквото е нужно в конкретика - питайте.

# 537
  • София
DeLina на стр.24-26 от тази тема е обсъждано, има подробни постове. ЕЗОК доколкото знам е само за спешна помощ, но пък мами споделят, че са ги прегледали и само с нея. Иначе си трябва застраховка - студентска, каквато повечето тук са сключили -виж на сайта на университета, там дават упътване, но базовата студентска май не включва право да се запишеш при GP, а ти покрива разходите после за прегледи. Ако пък работи - холандска застраховка, с най-пълно покритие.
Моят пак е болен, хрема, кашлица, уф, пуста аклиматизация, трудна. Карах го да иде да се прегледа-ето и аз ще трябва да проверя къде и как, не ще, щял така да кара. Мъчно ми става, няма как да му помогна оттук. Надявам се да мине скоро, както предишния път.

А Червенокоска е писала, докато и аз, по подробно и компетентно тя.

# 538
Здравейте, къде може да се прочете информацията, а като сума на заплащането, знаете ли какъв е прагът? Благодаря!
Това е страхотна новина. А откога влиза в сила?

Още 2022 се говореше за намаляването на часовете: https://www.resource-online.nl/index.php/2022/05/09/duo-too-stri … students/?lang=en

Важи в момента, от началото на учебната година: https://duo.nl/particulier/student-finance/eligibility.jsp (Requirements EU/EEA citizens and Swiss)

Не съм дама, ама ще отговря - ЕЗОК е за спешни случаи. Холандска застраховка задължително се прави максимално 3 месеца след започване на работа (глобата е около 480 евро). Държавата дава фиксирана сума всеки месец, която е около 100% от най-евтините застраховки, понякога повече. Застраховката не може да се спре, ако се напусне работа.

За тяхното здравеопазване пише тук: https://gpinfo.nl/1-dutch-healthcare

# 539
От дни чета темите подред, но така и не намерих информация
за личните лекари. По тази причина си позволих да попитам. Както винаги ще се намерят хора с адекватни коментари.
Благодаря за съдейстивето.

Не разбирам защо се засягате...
Дори в тази тема, на стр.10, #146 има подробно обясненение от chervenokoska.

Бъдете здрави, вие и семействата ви,...и на никое от децата да не му се налага да търси Л.Л.!!! Hands Pray

Общи условия

Активация на акаунт