Студенти в Нидерландия - 18

• 57 675
  • 734
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Много неприятно това с болестите, наистина. И далеч от вкъщи, и го мислиш. Дъщеря ми каза, че около нея всички смъркат и кашлят. Днес имаха лекция в голяма зала, много хора. Очаквам включване с някой сезонен вирус. 😅Тя август доста боледува, дано удържи фронта сега. Да са здрави децата, бързо да се оправят болните! Наистина времето беше разкош изминалите дни. Днес обаче, гадничко  с вятър.
Моята кара колело по 5-10(20) минути на ден, в по-спокойния район, където живее. Постижение си е, преди 10 дни не можеше да прави баланс изобщо на две гуми 😆. Но е доста рано още да излезе в гмеча към туристическия център на Амстердам. А точно там й е кампусът. 😏

Аз си мислех за застраховките. Има на АОN start +. Ако започне някаква работа в даден момент- почасова, временна или нещо не много сигурно, но трябва да сключи задължителна здравна, спира ли се AON-ската или е по-добре да си тече и тя? Не съм чела много подробно в полицата възможно ли е да се прекъсва временно и после отново да се подновява, в случай че се спре работа. Някой правил ли е нещо подобно?

# 556
Сега ако кажеш и на кой месец си си направил застраховката след глобата Simple Smile Има случаи, в които глобата е до 120%. Хубаво е да прочетеш защо са те глобили с толкова. Щото, за да се стигне до глоба, първо си изпуснал срока от 3 месеца, второ са те предупредили, че имаш срок да си направиш застраховката (което очевидно е игнорирано) и после имаш глоба, която е в цитирания размер. И ако пък прехвърлиш и 6 месеца без...
А за спирането - дъщеря ми няколко пъти си я спира. Или по-точно пуска точно за определен срок, за който й е договора. А след това няма застраховка. Линкове за това, което пише не просто в интернет, а в правителствения сайт на Нидерландия, за пореден път няма да пускам - поне 3 пъти го правих.
То разбирам, че тук е един анонимен форум и всеки може да си пише каквото иска. Както и кой на кого да вярва. Опитвам се да се придържам към официалните източници. А всеки сам си преценява какво да прави. На лични съм на линия винаги (то скоро половината форум ще ми има телефона Joy).

Глобили са ме с толкова, защото толкова е глобата.

If you have received a fine because you do not have health insurance, there are two things you need to do:

You must pay the fine. The payable sum for 2023 is € 472,25

https://www.cjib.nl/en/health-insurance-administrative-fine

# 557
  • София
От написаното в линка- аз го разбирам като и при учене да трябва задължително здравна застраховка 🤔.
Добре, а на някои места чета, че заплащането при почасова работа зависи от възрастта. Например има разлика колко ще получаваш ако си на 18 или 19/23 години. Например  Албърт Хайн. За 12ч седмично 100 евро ако си на 18 или 120 ако си на 19 и т.н. Това ми е много странно и не мога да си го обясня. Данъците за 18-23 години би следвало да са еднакви. И не мога да се ориентирам, ако си на 18 и заработиш 12 часа тази седмица за 100 евро бруто, колко ти е нетото? И отчислява ли се месечно разликата между бруто и нето или се плаща накуп след данъчна декларация веднъж годишно? И тази здравна застраховка си длъжен да сключиш сам, а не я искат от работодателя за теб, ако си на договор. Това ми звучи аналогично на гражданските договори в България, ако е така.

# 558
От написаното в линка- аз го разбирам като и при учене да трябва задължително здравна застраховка 🤔.
Добре, а на някои места чета, че заплащането при почасова работа зависи от възрастта. Например има разлика колко ще получаваш ако си на 18 или 19/23 години. Например  Албърт Хайн. За 12ч седмично 100 евро ако си на 18 или 120 ако си на 19 и т.н. Това ми е много странно и не мога да си го обясня. Данъците за 18-23 години би следвало да са еднакви. И не мога да се ориентирам, ако си на 18 и заработиш 12 часа тази седмица за 100 евро бруто, колко ти е нетото? И отчислява ли се месечно разликата между бруто и нето или се плаща накуп след данъчна декларация веднъж годишно? И тази здравна застраховка си длъжен да сключиш сам, а не я искат от работодателя за теб, ако си на договор. Това ми звучи аналогично на гражданските договори в България, ако е така.

На всички места, на които съм бил данъците се взимаха автоматично. Има годишна данъчна декларация и когато се попълни е възможно да поискат или да връщат пари.

Застраховката също съм сключвал винаги сам.

# 559
Точно така, много правилно е описал момчето. Това със спиране на здравната застраховка при спиране на работа на мен лично не ми е ясно, но не откривам логиката .
Здравните  застраховки се сключват лично, изцяло в частния сектор са и всеки има лична отговорност за това да сключи ЗЗ . Веднъж сключена, спира се при трайно напускане на държавата .
Часовата ставка расте с увеличаване на възрастта, не знам таблицата . Моят син след навършване на  21 години  взимаше малко по високо почасово възнаграждение .
Всеки април в частта моите данъци излиза данъчна декларация в сайта в който влизат с личния си данъчен номер.  Тя е попълнена  ако работи с договор, или се попълва лично ако работи със свой бизнес  ( както е с убър еат). Тъй като моя син има отворен малък бизнес , който не е закрил, е длъжен да подава декларация, макар че не нанася никакви допълнителни доходи от този бизнес. Но там вижда нанесени заработките си по трудовия договор. Просто я подава, нищо не вписва. Би се налагало да впише, ако има доходи извън трудовия си договор.

# 560
Не споря за застраховките. Просто категорията "чуждестранен студент само за учение" е различна от работник, работник+студент или неработи+неучи. Както хората са написали - предполага се, че те са здравно осигурени в страната си и затова не подлежат на задължителното здравно осигуряване, а само на доброволно.
Спира се задължителното осигуряване за работещ, а ако си студент и само и единствено учиш - може да си продължиш с доброволната AON. Докато работиш и учиш може да имаш и двете да се допълват. Изрично подчертавам, че това важи само и единствено за чуждестранни студенти, които нямат постоянно жителство в страната над 5г. Както няколко пъти го писах - дъщеря ми го игра точно два пъти момента със спирането - докато имаше временни договори като асистент. Досега не е глобявана, не е получавала писма и си е точно в реда на нещата. И тя сама си действа и много чете и проучва. Отделно непрекъснато се консултира с приятелите си и холандските си колеги по тези въпроси.
И ок, приемам, че съм в грешка с младежа и се коригирам. За мен сумата от глобата е абсолютно ирелевантна, а защо въобще се е стигнало до глоба. Но това не ми влиза в работа.

# 561
Това с ставката и годините е вярно.Синът ми започна да работи на 18г-веднага след като замина ,след като навърши 19г-започнаха да му плащат повече.На всяка работа която е започвал винаги му изпращят специялен акаунт в който може да си следи-електронен договор с фирмата, месечни или седмични  известия за получените пари,изработени часове и отдръжки.Тези документи могат да бъдат поискани и от ДУО за доказване на часовете,поне преди беше така+договора.Така и той и вие може да следите какво получава и какво му отдържат.Накрая на годината всеки е длъжен сам да си подаде даначна декларация- не забравяйте да предупредите децата си/справят се сами, не е нужно да плащат на счетоводител,макар ,че има и такива !След като изпратят декларацията -им връщат част от надвзетите пари , а има и такива които дължът,но ако са работили много...Правилото е следното-повече работиш-повече отдръжки  плащаш!!!!

# 562
Синът ми е работещ студент с необходимата холандска здравна застраховка. Трябваше да спре работа за няколко месеца през 2022 и както бях прочела тук го накарах да пише на застрахователя да му спре застраховката за този период. Застрахователят не е спрял директния дебит и си е дебитирал месечната сума, а пък синът ми си е получавал  по-голямата част от сумата обратно, като студент. В този смисъл споделям, че откакто е сключил застраховката - работи, не работи, си я плаща и бива компенсиран всеки месец.

Последна редакция: чт, 14 сеп 2023, 21:05 от Kepeva

# 563
Аз си мислех за застраховките. Има на АОN start +. Ако започне някаква работа в даден момент- почасова, временна или нещо не много сигурно, но трябва да сключи задължителна здравна, спира ли се AON-ската или е по-добре да си тече и тя? Не съм чела много подробно в полицата възможно ли е да се прекъсва временно и после отново да се подновява, в случай че се спре работа. Някой правил ли е нещо подобно?

Спирате АОН. Пишете им от коя дата искате спиране и ви връщат надвнесената сума.
При спиране на работа здравната застраховка остава т.е. няма нужда от АОН пак.

# 564
И моят младеж го глобиха, въпреки че няколко пъти му казах да си провери, докато работеше за университета.

# 565
Мисля да изляза за известно време в личен отпуск и работни ангажименти, което означава извън темата и форума като цяло. Ще опитам края на другата седмица да видя до коя страница се е стигнало. Ако прехвърлим няколко над 50, моля модератор да има предвид, че при първа възможност ще пусна нова тема.

# 566
Синът ми е работещ студент с необходимата холандска здравна застраховка. Трябваше да спре работа за няколко месеца през 2022 и както бях прочела тук го накарах да пише на застраховател да му спре застраховката за този период Застрахователят не е спрял директния дебит и си е дебитирал месечната сума, а пък синът ми си е получавал  по-голямата част от сумата обратно, като студент. В този смисъл споделям, че откакто е сключил застраховката - работи, не работи, си я плаща и бива компенсиран всеки месец.
аналогична е ситуацията с девойката на моя син. В момента не работи, апликира за работа. Застраховката й тече както е била досега. В подобна ситуация са всичките й състуденти които завършиха тази година и в момента апликират за работа.

# 567
Синът ми е работещ студент с необходимата холандска здравна застраховка. Трябваше да спре работа за няколко месеца през 2022 и както бях прочела тук го накарах да пише на застраховател да му спре застраховката за този период Застрахователят не е спрял директния дебит и си е дебитирал месечната сума, а пък синът ми си е получавал  по-голямата част от сумата обратно, като студент. В този смисъл споделям, че откакто е сключил застраховката - работи, не работи, си я плаща и бива компенсиран всеки месец.
аналогична е ситуацията с девойката на моя син. В момента не работи, апликира за работа. Застраховката й тече както е била досега. В подобна ситуация са всичките й състуденти които завършиха тази година и в момента апликират за работа.
Как върви реализацията на завършилите? Ще е полезно да споделите за развитието на децата след университета.

# 568
Ами моите завършиха гейм дизайн. Синът ми е дизайнер , работи и се развива успешно, девойката е арт, много е трудно с намирането на позиция . На този етап студиата са с формиран бюджет до края на  финансовата година  , и трудно се намира   свободна позиция . Работи върху портфолиото си , апликира. Ще се получи, търпение се иска.

# 569
Моето момче не търси нова работа, защото продължи с магистратура, но беше получил няколко покани за интервю, две от фирмите бяха по настоятелни и му бяха посочили възможно заплащане и разни други привилегии, и двете предложения  за мен бяха много добри. За сега ще си остане във фирмата в която работи от 12 клас, предстои му и смяна на университета и града за втория семестър, та не е момента за големи промени.

Общи условия

Активация на акаунт