ЕДИНАДЕСЕТИ клас 2023/2024

• 61 782
  • 810
  •   1
Отговори
# 330
  • София
При нас няма нищо симпатично. По немски е кръстен направо "Подготовка за Немска езикова диплома".....

# 331
  • у дома...
Модулите по ИЕ са 4 задължителни - устно общуване, писмено общуване,  "Културно и междукултурно общуване" и "Езикът чрез литературата". Избираемият е "Теория и практика на ИЕ". По АЕ са два задължителни - устно и писмено общуване, избираемият пак е теория и практика на езика. По история са първите три модула и избираемият модул е нещо от сорта на "Работа с исторически документи и анализ на информация".

# 332
  • София
Санака, много интересни неща са били и вашите, браво! Аз съм била екскурзовод с НЕ и определено си има специфики и там с езика. А сега когато общувам с колегите ми, виждам как пиша аз на англ и как пишат те. Аз все едни дълги обяснителни изречения, пък те с две думи🤣

# 333
  • гр.София
Много интересно. Мислех,че профилите ще са по калъп, еднакви за всички.
При нас по АЕ избираемият звучи така
"АЕ чрез културно-творческо интегрирано обучение". Аз не разбира! Grinning
По История - Държави и общества от Античността до днес.
По руски - фолклор и традиции.

# 334
Когато работих в отдела за обслужване на чуждестранни клиенти в една много голяма фирма, се искаше перфектен английски. Наеха ме. Леле, като почнах работа - чужденците, за които английският също не беше роден(Германия, Норвегия, Швеция и др.) Аз им пиша интелигентно и грамотно, ония нищо не схващат и само питат и питат. Тогава една колежка ми показа нагледно как трябва да общувам в писмен вид с чужденци. Две бяха правилата - кратки изречения, и задължително да допускам най-често допусканите от чужденците грешки. Примерно yelow, blu, ..
Ами, така започнах да им пиша - и всички започнаха всичко да ми разбират. Та, до там с моето ниво и езикови умения Simple Smile потвърждавам, че има разлика между учебника и живата реч Simple Smile

# 335
Нашите са като при Просто майка. Теория и практика е заменено с Работа с автентични текстове. То идеята е една и съща. Въпросът е с какви текстове ще се работи. При Red и Sanaka са намерили готин начин да прозвучи мотивиращо.
При нас видях само началната тема по един от модулите. Беше нещо сериозно от сорта на човекът и държавата. Не само, че не е вдъхновяващо, ами и тръпки да те побият. Grinning
Отивам да доразгледам темите в школо по разните модули.

# 336
  • София
Някога в моето училищно минало без интернет и без ЕС нашата учителка по НЕ успяваше да пътува до Германия и носеше оттам актуални вестници, списания, книги, с които работехме. А в днешно време нещата са коренно различни, само да желае учителят, ресурсите са безкрайни. Sky is the limit.

# 337
  • Някъде в Европа...
Нашите са като при Просто майка. Теория и практика е заменено с Работа с автентични текстове.
Абсолютно същото е и при нас с АЕ...

# 338
  • София
При набора избираемите модули са Съвременен японски език чрез новини, Ценности (АЕ), Практически задачи по Геометрия и математически анализ и Оптика и спектрометрия (физика). Последното ми е много чудно как ще го правят на практика в стария кабинет по музика.

Последна редакция: чт, 21 сеп 2023, 08:17 от green_dawn

# 339
  • София
При нас няма нищо симпатично. По немски е кръстен направо "Подготовка за Немска езикова диплома".....

Renni79 при нас има "Писмено обущуване" "Устно общуване", "Езикът през литературата" " Култура и междукултурно общуване" и "Дискусионно студио" - това са по Немски, английските звучат по друг начин....Но всъщност в реалност ми казаха, че са "Подготовка за Немска езикова диплома"  Simple Smile...щото това е водещото....

# 340
  • София
И при нас не са интересни имената - нещо за клетката по биология, основи на химията, писмено общуване, устно общуване по езиците и за разкош един испанизъм. Което ми звучи като друго, ама карай Simple Smile

# 341
  • София
Нашите модули по АЕ са - Устно общуване, Писмено общуване, Езикът чрез литературата, Култура и междукултурно общуване. Избираемият модул е Развиване на критическо мислене и творчество при четене и писане.
По Биология са интересни - Клетката елементарна биологична система, Многоклетъчна организация на биологичните системи, а избираемите са Методи в клетъчната биология , Молекулярна биология , Физиология на животните и човека.
По химия - Теоретични основи на химията, Химия на неорганичните вещества, а избираемите- Аналитична химия, Практически насоки на теоретичната химия, Строеж на веществото.
Доколкото разбирам задължителните следва да бъдат еднакви за всички училища, а избираемите зависят от преподавателите . Със сигурност ние не сме избирали как да се казва модулът (дори и избираемият) и със сигурност всички тези модули са задължителни и са част от седмичната програма, ще си има и оценки по всеки един модул.

# 342
Предполагам, че избираемите модули са също избор от някакви възможности за преподавателите.
За езиците явно се допуска учителско творчество в избора на текстове, с които да се работи, като е ясно, че все става въпрос за развиване на езиковите умения за писане, слушане, говорене и за запознаване със страната, на която е езика.
По химия, биология, история и т.н. си има зададен материал. Нали и на матура, обща за всички, може да се ходи.

При нас избираемата математика е пак анализ. Или е грешка, или някакво задълбаване е предвидено при нас.

Ston, ще ми е интересно да споделиш за вашата логика. Какъв учебник ще ползват?

# 343
Олеле, какви подробности знаете само.. Хич не знам какво ще учат в модулите, важното е да учат Simple Smile Обаче очаквам да ми искат пари за капаро за бала.. вижда му се края

# 344

Ston, ще ми е интересно да споделиш за вашата логика. Какъв учебник ще ползват?
Няма да имат учебник. Не знам какво точно ще правят. Все някакви задачи ще решават. Няма да се учудя, ако просто работят отново по задължителните модули. В петък имат Логика по програма, така че чак след седмица ще стане ясно какво точно ще е.

Общи условия

Активация на акаунт