30 годишният ми син отказва да се хване на работа.

• 14 100
  • 203
  •   1
Отговори
# 15
Подкрепям съвета вие да се консултирате с психолог и терапевт. Ще ви помогне да стигнете до причините за ситуацията и начините да се справите с нея. Вие трудно ще промените сина си на 30 години - все тая дали просто е мързелив манипулатор или има някакво отклонение от нормата, затова е хубаво да поработите върху собствената си настройка спрямо ситуацията.

# 16
  • София
Спрете му парите. Незабавно.
След пълнолетие, тоест след 18годишна възраст не се дължи издръжка на децата.
Хайде, ако учи, или е сам родител и не му стигат средствата, може.
Макар, че аз като сам родител ми беше адски трудно и понякога, когато не успявах да свържа двата края взимах пари НА ЗАЕМ от нашите и после им ги връщах.
При това, баща ми работеше като ИТ в частна фирма и няма да Ви казвам какви пари взимаше за онова време.
И един психологически прийом - човек, който смята да се самоубие никога не говори, че ще го направи.
Погледнете статистиката - всички самоубийци са оставили шашнати хората около тях, понеже и през ум не би им минало, че такива мисли се въртят в главата му/ѝ.
Това е манипулация. От най-долните. Към майка.
Аз, такъв човек бих го зачеркнала.
Ясно е, че Вие няма да го зачеркнете, защото сте му майка, но разберете, че това вменяване на вина е безцеремонно и всеки трябва сам да носи последствия за постъпките си. Правите мечешка услуга на детето си в момента.
Оставете си къде да живеете и ако вземе заеми като му дойдат мутрите да си ги искат много бързо ще започне работа. Щял да се самоубие, ха-ха.
Може да му оставите по 222лв на месец - за да си помага.
За останалото - ако иска да свири, ако иска да мете входове - срамна работа няма.
Хахаха, 2000, аз не съм взимала на заем повече от 100-200лв и после веднага ги връщам.
Само да вметна, че съм била безработна - сам родител, с малко дете, в България. С 2 висши образования и за хигиенистка не ме взимаха - щото нали малко дете. А той и това няма. Михлюзин!

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 13:08 от Светулчица

# 17
А тормози ли родителите ви? Те сигурно са възрастни, вие сте в чужбина... На кого е апартамента? Може би ще ви се наложи принудотелно да го изгоните. Звучи агресивен, опасен, зависим или с хазарт нещо се занимава. А да, спрете да му изпращате пари. Но има ли опасност да посегне на баба си и дядос и? Не знам, може би принудилно лечение, възможно лие... Цялата история звучи много страшно.

# 18
Нямам съвет, за съжаление, единствено се тревожа за възрастните родители на авторката.

# 19
За да се дадат подходящи съвети трябва още информация от авторката, ако не отговаря няма смисъл да се хабим, а и може  - дано  - да е пързалка.

Трябва да знаем зависим ли е синът от наркотици, или хазарт, както вече много хора попитаха.  На мързелив младеж може просто да му се спре кранчето и да се остави да се стегне, за да не умре от глад, но ако е зависим това няма да помогне.

# 20
На мен ми е интересно къде го свири този дет метъл, при баба и дядо в апартамента ли?

# 21
Зависим, независим, на 30 е. Толкова много хора пушат и взимат това-онова без да "закачени". Просто свободно време, финанси и съответната среда.
Това не е причина авторката да го издръжа финансово. Ако иска пари за забавления, да се хваща на работа.

# 22
Точно вчера гледах едно предаване за такива,  дето взимат това онова, уж без да са закачени. То им е изпържен мозъка в буквален смисъл, така че си е много важно дали ще взема мерки с някой дееспособен и възможен да се вземе в ръце, или първо ще борят зависимост.

Ако е второто - тя като е в чужбина май там има повече възможности, да го вземе при нея.

# 23
Пълен ужас. Не бих спонсорирала такова дете. Знам, че ще е трудно да се направи, но той сега е на 30, утре на 35 или 40 няма да е по-лесно Sad

Моите виждания са, че всички деца, навършили 18, трябва по нещо да работят. Може само лятото, временно, или инцидентен ангажимент, но да видят как се изкарват пари. Също задължително да вземат книжка за шофиране и добро владеене на английски със сертификат. Това са някакви минимални неща, важни за тяхното бъдещо развитие. Така имат вече някаква идея как да се справят сами занапред. Ако се чака до 30.... абе не си го представям това, пу-пу

# 24
Колата вече се е обърнала, от неволята няма и следа и авторката сама трябва да си помогне. Вече получи добри съвети.
За съжаление няма да е никак лесно.

# 25
  • София
От прекалено обгрижване така става.
Затова, когато пиша, че децата след 16 години трябва да си изкарват джобните, а след гимназия да работят и да се изнесат (пък нека е с помощ от родителите, колкото им е по силите и колкото заслужава детето), получавам критики.

Познавам много по-млади от него, които свирят по групи. Приятели са на децата ми. Никой не идва да ги кани от домовете им. Търсят си проекти, активни са. И това им е по-скоро хоби, дори и на тези, които са известни в техните среди. Доработват друго, за да се издържат и учат.

Сега, ако ти го натискаш да свири по сватби, вместо любимата музика, ясно защо истерясва.
Спри му кранчето и да хваща пътеките.
Болна родителска обич е това!

# 26
Според мен ще се наложи да се прибереш в България. От дистанция няма как да упражниш достатъчно контрол и натиск. Ти ще спреш кранчето или друго, но той ще тормози родителите ти.
Прибираш се тук, намираш работа колкото за твоите нужди и да можеш да се грижиш за родителите ти. Събираш му багажа и да се изнася. Сменяш си номера, сменяш ключалки и толкова - да се оправя сам както може. Като ще се самоубива, ОК, като ще взема кредити да взема. Само по зле ще става, защото с времето ще е още по трудно да го промениш.
Според мен не е зависим от субстанции, а от парите, които майка му праща. Вероятно ги харчи с приятели, обикалят заведения и се изживява като звезда.

# 27
Познавам много по-млади от него, които свирят по групи. Приятели са на децата ми. Никой не идва да ги кани от домовете им. Търсят си проекти, активни са. И това им е по-скоро хоби, дори и на тези, които са известни в техните среди. Доработват друго, за да се издържат и учат.

Сега, ако ти го натискаш да свири по сватби, вместо любимата музика, ясно защо истерясва.
Спри му кранчето и да хваща пътеките.
Болна родителска обич е това!
В Бг няма сцена за дет/блек/траш метъл, та мен, ако ме питаш тридесетгодишният талант по-скоро дрънка в някое мазе или гараж за кеф. Работещ на пълно работно време човек трудно се издържа, камо ли хоби-музикант.

Тук прочетох някои апокалиптични картини, но аз по-скоро оставам с впечатлението, че момъкът е свикнал мама да праща по нещо и той да е айляк. Не е само той така. Много прави и здрави мъже на 30-35 разчитат на родители да им дават пари при все, че и покрив над главата им са осигурили. За мен вината е в голяма степен на родителите, които се усещат по някое време, ама то е късно. Трудови навици на 30 трудно се градят и на възрастните все им е съвестно да отрежат клончето.

# 28
В Бг няма сцена за дет/блек/траш метъл, та мен, ако ме питаш тридесетгодишният талант по-скоро дрънка в някое мазе или гараж за кеф. Работещ на пълно работно време човек трудно се издържа, камо ли хоби-музикант.
Ама как в мазе, той е високо образован музикант учил в чужбините (мн.ч.) 🤨

# 29
  • София
Вярно е.
Имам познат, който години стоя без работа, мама и тате го издържаха, жена му у детето му живееха в друго населено място, докато той, големият музикант свиреше и правеше музика. Накрая, след 10тина години на жена му ѝ писна и се разведе с него (пълна загадка защо чака толкова време). Сега нещо работи, има връзка с някаква жена с дете, не е лош човек, но е пълно куку. Разбирате ли, човек с висше образование, почна работа, напусна и сума време стоя без нищо, само си свиреше и искаше да се развива. Ама нищо особено.

Общи условия

Активация на акаунт