🎥 Всичко за филмите: Гледах! Искам да споделя! Ревюта, премиери, новини...LXI 🎬

• 58 338
  • 756
  •   1
Отговори
# 615
Ако сценаристът беше с ЕГН от този век, ето това би било любопитно....

Шегувам се, не ми се вярва филмът да е по-добър от разказа на Йовков, но бих го гледала заради тези полюсни мнения.
Ами, съветвам те първо да гледаш филма и после да прочетеш разказа, и тогава ще ти стане кристално ясно какво му е липсвало на разказа.

# 616
  • гр.София
Все пак става дума за Боян Биолчев Smiley  ( Сценаристът от миналия век)
Браво, догледа ми се.

# 617
Аз, разбира се, съм чела разказа,  и макар да уважавам Биолчев,  той е много  далече от класик като Йовков и сигурно пръв ще го признае.

Хвърлих едно око на отзивите и разбрах, че дори имената на героите са сменени, в разказа героинята е Тиха, а във филма доста тривиално - Елица.  Вероятно става въпрос за много бегла приликаа, даже по-малко от "по мотиви от..."
Сигурно няма да отида на кино, но ако го дадат по телевизията, ще го гледам..

.
Ако сценаристът беше с ЕГН от този век, ето това би било любопитно....

Шегувам се, не ми се вярва филмът да е по-добър от разказа на Йовков, но бих го гледала заради тези полюсни мнения.
Ами, съветвам те първо да гледаш филма и после да прочетеш разказа, и тогава ще ти стане кристално ясно какво му е липсвало на разказа.

# 618
Аз, разбира се, съм чела разказа,  и макар да уважавам Биолчев,  той е много  далече от класик като Йовков и сигурно пръв ще го признае.

Хвърлих едно око на отзивите и разбрах, че дори имената на героите са сменени, в разказа героинята е Тиха, а във филма доста тривиално - Елица.  Вероятно става въпрос за много бегла приликаа, даже по-малко от "по мотиви от..."
Сигурно няма да отида на кино, но ако го дадат по телевизията, ще го гледам..

.  Аз не случайно почнах поста си с това, че без да съм гледала филма, бях също толкова предубедена като вас. Много лесно е като не си гледал нещо, да го критикуваш.
  За всеки случай отново прочетох разказа и пак си държа на мнението - категорична съм, че историята във филма ми хареса много повече, както и промените.
   Героите във филма имат много повече дълбочина, някое от тях са представени много по-дълбоко и по-добре. Саможертвата на Тиха (Елица) е още по-голяма във филма. Въобще, той е толкова много по-силен от собствения му разказ, че Йовков само може да се радва. Все пак... Това че е Йовков, не означава, че може друг да не го надмине при адаптация...
   И честно - ама въобще не ми пука сменени ли са имената на героите или не. На мен лично тези във филма ми харесват повече. Пък и затова това е адаптация. А за адаптацията знаем, че не е задължително да се водят мотамо по разказа, книгата и др. Тъкмо напротив, задължително е да има прочит на автора, който се е захванал с адаптацията и ще е лошо, ако такъв няма. Те американците си позволиха да перефразират Толкин във "Властелинът на пръстените", като махнаха съществено важни сцени, а пък прибавиха измислени свои, та ние тук сме взели да се кахърим мотамо ли е филмът или не.
  Важното е друго - че "Чума" е хубав и стойностен. Дори мудността не е в състояние да ме откаже да го гледам повторно, а след като мине време и го дават по телевизията, пак да го гледам...
  Разбира се, технически забележки могат да му се намерят също много, но кому са нужни? Все пак това не е филм с бюджета на "Барби". Я да имаме този бюджет, пък да видим дали няма да ни е всичко изрядно.
  И не - не съм майка на Свежен Simple Smile
  Когато той се е родил, баща ми е бил само на няколко годинки, а майка ми май още е лазила...
  Само да уточня - и сестра не съм му...
  Абе, въобще не го познавам, а това е огромна загуба за мен.
  Но се надявам това скоро да се промени Simple Smile

# 619
  • София
Към кинофеновете тук. 😊
Заповядайте моля в съседната оскарова тема, за да се включите в две интересни дискусии, разбира се ако имате време и желание:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1428718

* За най-емоционалните ни спомени от церемониите и да преговорим победителите и тези, които са ни останали в съзнанието *
https://bg-mam.ma/p/1428718/47447781 (реално от този пост на ''Трън в Очите'' започва всичко)
-
https://bg-mam.ma/p/1428718/47455465

* Незаслужилите победители и кои трябваше да спечелят според нас *
https://bg-mam.ma/p/1428718/47455528
-
https://bg-mam.ma/p/1428718/47524058

# 620
  • София
Пусната е новата анкета! 😊
Време е за малко Кабаре... А който иска може да потанцува и поопее под дъжда...

Ето и кои анимации продължават от част 2 на супер мащабната анкета:
Честно казано съм малко разочарован от твърде слабия интерес към великите и класически манга анимации. Уф.

1. Ледена епоха 48 гласа
2. Шрек 40
3. Аз, Проклетникът 34
4. Мадагаскар 28
5. Таласъми ООД 24
5. Колите 24
7. Миньоните 23
8. Рио 21
9. Полярен експрес 15
10. Смърфовете 14
10. Облачно с кюфтета 14
12. Земята преди време 13
12. Круд 13
12. Пътят към Елдорадо 13
12. Тарзан 13
16. Принцът на Египет 12

Скрит текст:

# 621
Категорично смятам, че Cats (1998 ) трябва да е в класацията, а не недоразумението от 2019. Това е и любимият ми мюзикъл.
https://www.imdb.com/title/tt0173714/?ref_=nv_sr_srsg_3_tt_6_nm_2_q_cats%2520
У нас го представяха четири вечери в НДК преди няколко години. Беше невероятно изживяване.
Другите мюзикъли, които харесвам са Клетниците, Коса, Ла Ла Ленд и Ах, този Джаз

# 622
  • София
Ама, разбира се, добавено.
Даже трябваше да се един под друг, както с УестСИ ама в бързината съм го пропуснал. 😊

# 623
  • Галифрей
Аз много харесвам “ Фантомът на операта” и филма ми хареса. Единствено не ми хареса тяхното пеене, ужасно за главната женска роля.  Поне Джерард Бътлър се справи доста добре в пеето. Иначе като фантомът бе прекрасен!! Щеше да е доста по-добре ако пуснали оргиналните певци Сара и Майлкъл.

# 624
  • в сърцето на един мъж...
Еха, Дяволо, не бях виждала скоро "Седем невести за седем братя" в класация. Много му се зарадвах. Беше ми един от любимите филми

# 625
  • София
Гледах на кино Чума и останах много доволен.
Писаъл съм малко по-дълго ревю в съседната темичка за родното кино
https://bg-mam.ma/p/1525954/47533477

Препоръчвам! А Свежен прави ролята на живота си. 🙂
Дадох цяла осмица в imdb, ей така да подкрепя филма, а и го заслужава. Постарали са се. Жалко, че не се гледа...
https://www.imdb.com/title/tt21067734/

# 626
  • Sofia
И аз с положителен отзив, но за Poor things. Уточнявам, че много харесвам нешаблонни филми, в които не може да ти хрумне какво ще стане след малко и същевременно гонят една нишка, която те кара да мислиш дълго след филма. Леката ми критика е, че прекалено дълбоко са скрили смисъла и трябва наистина много да мислиш, за да навържеш идеята. Иначе изпълнение, визия, музика (макар и стържеща) - едно невероятно приключение. Ема Стоун е страхотна!
(все пак да кажа, че харесах и миналогодишния Всичко, навсякъде..., така че имайте едно наум, ако не сте го харесали, по друг начин, но също толкова странен е).

ПП. Между другото на същия режисьор е и The Favourite, където Ема Стоун, Оливия Колман и Рейчъл Уайс също направиха страхотни роли, като и трите бяха номинирани за Оскар, а Оливия Колман спечели.

Има ли отзиви по-напред в темата за Anatomy of a Fall?

Последна редакция: сб, 27 яну 2024, 20:49 от NBM

# 627
  • Berlin
И също Lobster и Killing of a sacred deer (Никол Кидман и Крисчън Бейл).

# 628
Аз открих и станах фен на Йоргос с Dogtooth! Когато още нямаше холивудски звезди.. Няма друг такъв режисьор!
Харесвам много и Рубен Йостлунд! Без да ги сравнявам..

# 629
Честно казано съм малко разочарован от твърде слабия интерес към великите и класически манга анимации. Уф.
А, не, Гибли не са манга анимация.
Искам да кажа, че  азиатското присъствие в анкетата за анимация изцяло си бяха филми на студио Гибли.  Една част са оригинали, а други са по вдъхновени от книги, но нито един филм не е по манга.
Надявах се за Spirited Away да има повече гласове, но и аз се затрудних, защото се оказа, че имам много любими анимации.

Общи условия

Активация на акаунт