Лъчезара е, да. И абсолютно си отговаря на името. Греещо слънце е.
Май поне 10-тина години преди да забременея знаех как ще се казва детето ми (това ми беше фаворитът и за двата пола). Едва накрая имах мнооого леки колебания дали да не е Виктория, но бързо ми мина - първо, защото дъщеря ми над десетилетие преди съществуването си вече беше кръстена в съзнанието ми, и второ, защото Викита под път и над път (колкото и да е хубаво, това си е своеобразен минус за мен). Интересното е, че през последните години Лъчезара също набира популярност. Изключително харесвано име се оказа. И във форума, но и сред родата и приятелите - името беше посрещнато с възторг (чак неочаквано за мен), като до самото раждане никой освен мен и таткото не подозираше как ще се казва бебето, пазехме си го в тайна. Дори болнични регистраторки ми правеха комплименти за избора, като се има предвид, че ежедневно пред очите им минават стотици имена.
Чисто българско и сравнително ново, особено в женски вариант. Лъчезар на възраст повече от 50-60 години не познавам, а Лъчезара - на не повече от 30-40. Една колежка също кръсти дъщеря си така. Красиво име е, пожелателно, слънчево, жизнерадостно. Транслитерацията и произнасянето от чужденци грам не ме интересува. Ако детето отиде да учи/работи в чужбина, автоматично става Зара, което е прекрасно и добре познато интернационално име, и "проблемът" е решен.
А на някои може да им е по-твърдо звученето заради р-то, но на мен и това ми харесва (ако вярвате в такива неща, някъде пишеше, че р-то в името носело късмет
). Галените могат да бъдат Зара (по-често), Лъчи (по-рядко), но и много други (една моя леля я кръсти Лизи
). Тя самата (на 2 г.) се нарича Заза или Зази, което също е много сладко на този етап. 

Надявам се, че постът ми е бил поне малко полезен за Вас. Лека бременност и пухкава бебешора на финал Ви желая от
. 
За справка-Хирургиите Пловдив 
Препоръчани теми