Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 117 295
  • 1 322
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте д-р Пеев ще съм благодарна да ми помогнете имам бебе на 1г още го кърмя има гъбички в устата зарази и едната ми гърда мажа от време на време с фунгостатин с него лекувам гъбичките в устата няма ефект върху гърдата моля ви кажете ми с какво да мажа за да се отърва ще съм много много благодарна🙏

Здравейте,

Пробвайте с Клотримазол крем за гърдата за 7-10 дни.

Поздрави!

# 676
Здравейте, д-р Пеев,
От две седмици имам три големи подкожни пъпки на челото, точно над веждата, които са страшно болезнени. Моля, ако имате възможност да ми препоръчате нещо с което да ги третирам, защото не изчезват, а причиняват дискомфорт. Предварително благодаря!

Здравейте,

От снимките освен , че става въпрос за част от тялото, нищо друго не мога да различа.

Поздрави!

# 677
Здравейте, д-р Пеев. На 32г съм и от около година-две започна да си личи, че вече съм на възраст 😊 в зоната под очите когато се усмихвам ми се появяват линии. Какви са вариантите за поддържане на тази зона? Могат ли да изчезнат тези линии?

Здравейте,

Варианти има много. Обикновено едно от нещата, които дават видим ефект са ботокс в зоната, ако имате отпуснати клепачи, не мога да преценя от снимката може би ще е добре да се направи мезотерапия или някаква апаратна стимулация на кожата. Не е за пренебрегване и околоочната козметика. Препоръчвам крем с ретинол/ретиналдехид в тази зона.
Съветвам да направите консултация и така ще съм ви максимално полезен.

Поздрави!

# 678
Здравейте .Дъщеря ми е на 11 години и от скоро започнаха да и излизат пъпчици по челото и носа. Какво бихте ми препоръчали за нейната възраст за акне.

Здравейте,

Може да пробвате с медицинска козметика - Ефаклар дуо+ м, той е подходящ за тази възраст. Ако няма подобрение след 2-3 седмици ползване - направете консултация с дерматолог.

Поздрави!

# 679
Здравейте, доктор Пеев!

Преди 4 години посетих за първи път дерматолог. Тогава бях на 26 години. Докторът каза, че имам розацея и че ако не я лекувам, ще прогресира в ужасно състояние. Изписа ми крем на Uriage Roseliane, както и мицеларна вода и слънцезащита на Биодерма и крем на La Roche Posay Effeclar duo, и измивен гел на CeraVe. Не бях много доволна от консултацията, защото беше претупана, така и не разбрах в каква последователност да нанасям продуктите, колко пъти и т.н. А и като ми беше първи такъв преглед, не знаех и какво да питам. Миналата година отидох още веднъж при друг дерматолог. Там ми казаха, че вероятно трябват и лазерни процедури, за да се реши проблемът. Изписана ми някаква киселина, която да слагам 2 пъти в седмицата вечер, както и друг крем за розацея, но аз се притеснявах от тази киселина и не я ползвах повече от 1-2 пъти. Забелязвам, че зачервяванията ми по бузите понякога се възпаляват повече, друг път по-малко, не знам от какво точно зависи.
Не полагам почти никакви грижи в момента, от време на време слагам крема на Uriage и понякога мия с измивен гел лицето или мицеларната на Биодерма.
Какъв съвет бихте могли да ми дадете? И още един въпрос - много ли е важна марката на козметиката? Възможно ли е с по-евтини продукти да се полагат адекватни грижи? От първия дерматолог получих един скандален коментар, че "няма да ми изписва Диор, за да не ме натовари финансово". Какво да правя, ако имам ограничен бюджет? Да занемаря ли кожата си още... Благодаря!

# 680
От 2 год. няма отърваване от това!
4 различни дерматолози посетихме, различни мехлеми казват екзема, мазане по 14 дни контролен смяна на мехлема и все така нищо, от някой от мехлемите, дори стана по лошо зачерви се .

Съвет? Длаи някъде може да се вземе проба и да се изследва , какво е аджеба това и да се сложи правилна диагноза и подходящо лечение? Лечимо ли е, вече се питам?!

Моля ви, за мнение.

# 681
Здравейте, докторе!
Това е по бедрата ми високо на хълбока от много време. С какво мога да мажа? Единични обриви такива има и на други сектори от бедрата.

# 682
Здравейте д-р Пеев, преди два месеца имах падане с разцепване на вежда и сериозен кръвоизлив около и под окото. Забелязвам ,че точно на долната линия на синината и в страни имам остатъчна пигментация. Преди инцидента не съм ги имала.Възможно ли е да се "изчистят"?
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 07 сеп 2024, 11:05 от soniapro

# 683
Здравейте д-р Пеев, на 31г. съм и от няколко години се боря с така наречените комедони (белите пъпки при мен са на лицето на скулите), към момента премахването е чрез игличка от специалист, пробвали сме и с азот, но едни махаме след време се появяват други. Моля препоръчайте ми някой козметичен продукт, с който да опитам да ги намаля/стопирам, защото ми писна от иглите и азота. Благодаря!

# 684
Здравейте,

През есента на 2021 ме изгориха по време на лазерна епилация с александритен лазер. Белегът е с размерите и формата на половин монета от 1-2 стотинки в долната част на брадичката. Аз съм много светла, а той е в тъмно розов цвят по краищата и леко по-светъл в средата. Няма осезаем релеф, но погледнат от близо си изглежда като нормален белег от обелено/изгорено. За тези близо три години, през първата се надявах да изсветлее и поизчезне от само себе си. Но след като мина време и нямаше никаква разлика, през последните две години използвах някои леки продукти с ретинол/ретинал, ниацинамид, аскорбинова киселина и напоследък транексамова киселина. През последната година опитах и конкретни продукти с тиамидол на Юсерин за премахване нежелана пигментация с надеждата, че ще поизсветлят самия белег. Но и след употребата на подобен тип продукти няма никаква разлика в цвета и формата му. Затова и мисля, че първоначалното ми предположение, че с козметика най-вероятно трудно ще го залича, се позатвърди и обмислям с идването на есента консултация с дерматолог за започване на подходяща кабинетна терапия или апаратни процедури. Знам, че на място ще ми предложат определени варианти, но бих била благодарна да ми дадете някакви първоначални насоки какъв би бил най-подходящия подход за заличаване на такъв тип белег получен при изгаряне с лазер. От това, което прочетох като информация, оставам с впечатление, че често за премахване на подобни белези се използва СО2 лазер. Така ли е и има ли някакви сериозни противопоказания? Вие от каква процедура бихте ми предложили да се поинтересувам?

Благодаря предварително

# 685
използвам питането на горната потребителка, за да благодаря на Д-р Пеев!
бях питала за келоидни и други белези, той ме насочи към nd yag q-switched лазер
вече сме правили 3 процедури, , всяка с отстояние от поне 50 дни, като втората и третата бяха с по-голяма сила, плътност , или както се нарича там на лазера
нямам снимки след 3тата , но вече почти няма никаква разлика в тена
преди:
Скрит текст:

тук се вижда коричка , на втори ден след втората процедура
Скрит текст:
тези петна преди
Скрит текст:
същите ги няма след 2та процедура, но имам снимка само на задната част на краката
Скрит текст:

# 686
  • Plovdiv
Здравейте д-р Пеев!
Лесното зачервяне дифузно на лицето при топлина или студ означава ли някаква начална форма на розацея?Усещането е свързано с парене и опъване  на кожата,особено през зимата!Поне 1-2 часа не отшумява и лицето остава зачервено?
С какво препоръчвате да се третира?
Лазер препоръчва ли се в тази начална форма?
Няма видими мрежа от капиляри или отделни капиляри,а само силно зачервена кожа!
Но е много неприятно и болезнено дори!

# 687
Здравейте,
От няколко лета насам под очите лятото ми се появяват твърди пъпки, според мен запушени мастни жлези, които вероятно са свързани с непрекъснатото ми изпотяване от жегата и вероятно някоя съставка на крема, който използвам. Същите ми се появяват и в горната част на носа, до окото. Можете ли да ми дадете някакъв съвет как да ги избегна или с какво да ги мажа? Като брадавици са.  Прилагам снимка! Много благодаря предварително!

Здравейте,

Снимките за съжаление са много близки и леко размазани. Приличат на големи комедони. Препоръчвам Ви да се консултирате с дерматолог, който да ги  отстрани.

Оставам на разположение!

Поздрави!

# 688
Здравейте, докторе. Много ме е срам, ама това е положението. Бях писала за проблем с акнеична кожа на лицето от години като посетих дерматолог в началото на този месец и той заключи, че това не е хормонално акне, а че проблемът ми е по-скоро бактериален. Не консумирам захар, млечни продукти, нямам алергии, спортувам от години, не пуша. Изписа ми измивен гел и Скинорен два пъти на ден за поне 3-4 месеца. Тъй като аз не съм убедена в неговото заключение, без да е погледнал изследвания, въпреки че те са в нормата, бихте ли изказали и вашето мнение? Каза ми, че акнето е много упорито и ще трябва да бъда упорита и аз, но аз не само, че не виждам никакво подобрение за тези 20 дни от лечението, но положението е абсолютно същото. Пъпките са дълбоки и гнойни, оставящи червени петна след себе си. Често излизат на същите места като предишни пъпки. Поздрави.

Скрит текст:

Здравейте,

Няма нищо срамно. Това, което виждам от снимката, е акне. Този тип акне трябва да се лекува комбинирано. Освен с продукти, е желателно да се включат и процедури - като например почистване или евентуално пилинг. Скинорена е хубав продукт, но понякога само той не е достатъчен. За съжаление е прав, че изисква упоритост и постоянство.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 08:05 от Рaдост

# 689
Здравейте г-н Пеев! Отскоро ми се появи проблем, забелязвам сутрин като стана бръчка под едното ми око, която изчезва след това. Появявала ми се е и преди година, но беше спряло това. Каква може да е причината, козметиката която ползвам ли, начинът на спане ли.. Забелязала съм като че ли че като позлвам крем с ниацинамид около очите, и започва да се появява.. Или може би проблемът е друг, дали би помогнало да приемам колаген? На 26 години съм

Здравейте,

Вероятна причина е да се начина на спането, по-скоро на коя страна сте спали повече. Може да обърнете внимание на това, от коя страна се появява и на коя страна предпочитате да спите. Щом като изчезва, това е добре Simple Smile Приемът на колаген няма да окаже влияние върху нея. Поддържайте кожата си добре хидратирана и може да започнете да правите някои тонизиращи масажи и хидратиращи маски. Вероятно бръчката се получава от  загубата на еластичност на кожата. Може да помислите за варианта да правите някои превантивни процедури подходящи за възрастта (козметични процедури, мезотерапия и др.)

Поздрави!

Общи условия

Активация на акаунт