Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

• 33 064
  • 719
  •   1
Отговори
# 645
Starrydream, ако купи кукъра може ли да споделиш мнение?

# 646
Здравейте, може ли препоръка, искам да купя мултикукър на майка ми, но имам един ден за проучване.. Бих искала да има и опцията готвене под налягане за разни бульони, и да си е мултикукър за печене, готвене на пара, супи, и тн.. Има ли такъв уред 2в1. Да е мощен поне 900V и цената до около 300- 350лв? Не е нужно да много литри, ще се ползва за 2-4 максимум човека, в повечето случаи. Аз ще чета и темите, но не знам дали ще имам време да избера нещо подходящо. Благодаря!

# 647
Те повечето имат опция за под налагане. Заради което пък литрите дето ги дават като обем ги брой по-малко че не се пълни до повече 2/3 като готвиш под налягане, за определени неща даже само до половината. А литрите дето му пишат са целият обем на тенджерата, до ръба. Това го имай предвид, не е хубаво да е баш малък.
Иначе виж и дали искаш да е вътре съд с незалепващо покритие или неръждаема стомана, това също ще ти даде някаква насока за избора.
И това че трябва да избереш за един ден означава че трябва утре да ти е в ръцете или утре да си решила какво да поръчаш? От това също може да ти се намалят вариантите.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 14:01 от natka

# 648
  • Paris, France
Cecotec Olla GM H deluxe fry отговаря на изискванията. Потърсете я в немския амазон! Доставката до БГ е безплатна. На мене не ми излиза понеже съм другаде. Отговаря на всички условия + тегли. Тази:

https://www.amazon.fr/Cecotec-programmable-multifonction-couverc … sc=1&gad_source=1

Често идва с книжка на испански, но ако им пишете, пращат инструкции на pdf. Има група на български във Facebook. По-многофункционален уред за цената не съм виждала. Има и възможности да се докупят купи и други аксесоари. 1000W за тенджерата, 1500W капака за фрай. Предостатъчно за 2 човека, перфектна за 6. Има и иноксова купа допълнително ако не иска да готви в купа с покритие.

https://ollagm.com.es/accesorios-olla-gm/cubeta-de-acero-inox-olla-c-6l.html

Пече като пушка на долен реотан, но трябва да печете в купата с покритие за да не залепва. Вдига до 200° на долен реотан. Може да пържи в много мазнина. Покритието на купата е много хубаво.

Недостатъци са, че купата няма дръжки и че външният капак за налягане и готвене не може да се мие в миялна. Вътрешният и гумата се мият в миялна.

Тарталета я има от пишещите тук.

# 649
  • Mediterraneo
Абсолютно би изпълнила всички изисквания, които си описала, права е Невена.

# 650
Здравейте! Имам инстант пот. Може ли да стои на остъклена тераса или е опасно заради студа?

# 651
  • София
Иначе моя седи още в кашона (дойде в двоен кашон + оригинална опаковка, купен за 119E ) -  малко се стресирах, като видях сплесканата предна част на външния кашон. Два дни беше в куриер... (така и не разбрах как мога да препратя директно до Офис на еконт, от амазон).
Скрит текст:
Отдавна не съм взимал нещо в което се прави храна - има ли празен пуск (заради покритието)?
Още стои в кашона, понеже едното е това горе, а другото искам да се справя с инвазията от хлебарки (търсят топлото, кани за вода, храна...) или ще я наместя някъде на балкона, понеже ми е мерак да тествам вече с нещо (събирам идеи и за мързеливи рецепти Grin )
Още не съм се решил да прежаля +39 € за стоманена кюбета... (ако някой поръчва, може да се комбинираме).
За "фрайер" режима - тази съдина достатъчно подходяща ли е (телената) - видя ми се малка на снимките? Силиконови ръкохватки явно ще ми трябват, пластмасови прибори (черпак)?

# 652
  • Paris, France
Първо си изчетете книжката! Супер важно е, не само за първоначално почистване.
1.Вадите всичко от кашона и гледате по книжката дали всички такъми са в наличност. Ако нещо липсва, свържете се веднага с магазина, от който сте я купили!

2.Като се разопакова и сглоби, се слага на плота, маха се хартия или лепенка от дъното на долната купа и котлона и се слага купата. Налива се 1л вода, добавя се един лимон на резени, и се пуска програма "Чистене" или най-важното налягане. Убедете се, че капанът е затворен! Прозрачният предпазител не се маха от клапата за да не фъщи пара. След 10 мин се спира и парата се изпуска през клапата.

3. Ако всичко е наред, махате капака за налягане и закачате този за airfry. Затваряте го. Задавате 20 мин максимална t° за да изгори фабричната мазнина по реотана. Мирише ужасно понякога след процедурата с капака за fry. Отваряте и чакате да се охлади капакът. След охлаждане може да избършете инокса на капака за печене с кухненска хартия, върху която сте капнали малко алкохол за да махне мръсотията и мазнината.

4. Вземете всички приставки, с които е дошла без корпуса, капака за печене и външния капак за налягане и ги сложете в миялната на кратка програма, колкото да са чисти. Едночасовата с 2 капки гел е предостатъчна. Сложете и пластината на капака за налягане (вътрешния капак), както и гумите. Добре е след това да не ви трябва съдомиялната, защото трябва да са идеално сухи, особено външността на купата, гумата и вътрешния капак. Подсушавате с кърпа и чакате още малко да са идеално сухи. Сглобявате.

Готови сте за кулинарни приключения.

Може да изберете нещо от книжката за по-сигурно, но всички рецепти за Instant pot и Cookeo стават. Гледайте да е за килър, а не за тенджера под налягане за да не наводните ястието!  

Не започвайте с ориз! Хубав го прави, но трябва търпение, точни пропорции, мислел е и да са поне 3 мерителни чашки с ориз.

Най-добре чакайте налягането да падне само! За супи, бобови, каши е императивно.

Може да пробвате и теглилката преди първо готвене.

Телената съдина на Olla GM не е за режим airfry. Тя е за пържене в много мазнина. За airfry слагате или ма дъното ако е печиво и първо пречете на програма Horno (фурна) с долен реотан и капак за налягане с настроена на "отворена" клапа. После допичате с горния капак. Ако са кюфтета и подобни, слагате на скаричката за пара или направо на дъното и включвате само горния реотан.

Аз не бих поръчала втора купа за уред, който още не знам дали работи, не съм сигурна, че ще ми хареса и още не съм го отворила. Тествате и след седмица или 2 поръчвате. Няма да умрете без втора купа 5 дена.

Силиконови ръкохватки са добра идея, а черпак вътре май има. Моята дойде с пластмасов черпак. Вижте първо какво има в комплектацията!

Изчетете упътването!

# 653
  • Mediterraneo
Както винаги, много подробно си обяснила всичко.
Само две вметки. Относно идеалната сухота на чарковете- достатъчно е идеално суха купа отвън, всичко останало, което си изброила просто няма значение. Особено пък капака, нали веднага се намокря отново като започнеш да готвиш. Аз мия, сглобявам и прибирам/ ползвам. Дъното на купата е задължително да е идеално суха!
И телените съдинки си ползвам съвсем спокойно за фраера- и телената купа за дълбоко пържене, и скаричката.

За хлебарките- Фронтлайн или подобно със същото активно вещество. Действа магически и безотказно!

# 654
  • Paris, France
Вярно е, че идеална сухота не е нужна ако ще се готви супа, обаче ако от капака с клапата потече вода по кекс или хляб не е приятно. Ако гумата не е добре изсъхнала, понякога от това място почва да излиза пара и водата цвърчи като нагрява.

Също, ако не се ползва дълго време и не е идеално суха, почва да мирише на мухъл. Трик е да се сложи бикарбонат в кухненска хартия в купата ако няма да я отваряте и ползвате известно време.

Моята купа има дръжки и по тях остава вода. Като я обърна, протича понякога по стените и до дъното и ако не забележа е много неприятен звука, който излиза от нея. Вече зная и бърша ръбовете и я обръщам и бърша около дъното.

Starrydream, вземи я отвори и тествай за да може да я върнеш ако нещо не ти е ОК! Имаш само месец ако си я взела с Prime и опция връщане ако не ти хареса. Гаранцията и вече тече. Трябва максимално да я експлоатираш докато е в гаранция. А и да си улесниш живота.

Хайде, чакаме да се похвалиш.

# 655
  • до най-прекрасния мъж
За хлебарките- Фронтлайн или подобно със същото активно вещество. Действа магически и безотказно!
Не е по темата, но понеже се писа, бих искала да питам:
Скрит текст:
Как се пръска с Фронтлайн? Знам, че се разрежда с 500 мл вода една пипета за най-големите кучета и се пръска по ъгли, первази и т.н. Но повтаря ли се? След колко време? Помещението затворено ли стои или се проветрява и кога? Бях взела пипетата есента, но спрях да виждам хлебарки и не напръсках. Сега за две седмици виждам две големи, едва кретаха и ги убих, но очевидно се раздвижват. Днес напръсках, но не знам дали и кога да повторя.

# 656
  • Mediterraneo
Сори за спама, но е полезно, смятам
Скрит текст:
Моето беше готово за пръскане, бях взела разфасовка за моето куче, което е 5 кг, друго търговско име беше. Реших, че остатъка винаги мога да го ползвам за кучето, ако се наложи.
Напръсках яко в кухнята, първо изпразних всички плотове напълно. Пръсках под шкафовете, вътре в шкафа с препаратите ми под мивката, зад хладилника и зад миялната. Яко пръскане. До вечерта събирах трупове, повече не са се появявали; не съм повтаряла, не съм затваряла помещението.

# 657
Cecotec Olla GM H deluxe fry отговаря на изискванията. Потърсете я в немския амазон! Доставката до БГ е безплатна. На мене не ми излиза понеже съм другаде. Отговаря на всички условия + тегли. Тази:

https://www.amazon.fr/Cecotec-programmable-multifonction-couverc … sc=1&gad_source=1

Често идва с книжка на испански, но ако им пишете, пращат инструкции на pdf. Има група на български във Facebook. По-многофункционален уред за цената не съм виждала. Има и възможности да се докупят купи и други аксесоари. 1000W за тенджерата, 1500W капака за фрай. Предостатъчно за 2 човека, перфектна за 6. Има и иноксова купа допълнително ако не иска да готви в купа с покритие.

https://ollagm.com.es/accesorios-olla-gm/cubeta-de-acero-inox-olla-c-6l.html

Пече като пушка на долен реотан, но трябва да печете в купата с покритие за да не залепва. Вдига до 200° на долен реотан. Може да пържи в много мазнина. Покритието на купата е много хубаво.

Недостатъци са, че купата няма дръжки и че външният капак за налягане и готвене не може да се мие в миялна. Вътрешният и гумата се мият в миялна.

Тарталета я има от пишещите тук.

Аз реших да не бързам с покупката и спокойно да избера най-подходящото. А този дали е подобен в линка долу? Когато готви под налягане, как пече? Само отдолу ли? Понеже ми се иска да може и да пече цяло пиле примерно, но да има и опция под налягане. https://mixmart.bg/product/multikukar-za-gotvene-pod-nalyagane-c … m-model-h-deluxe/

# 658
Имате малко нереални очаквания за този уред и не говоря за конкретния модел. Мултикукъра готви под налягане ястия тип супа/манджа, може да запича кекс например отдолу с обръщане или ако е със запичащ капак ще пече и отгоре . Но ми се струва невъзможно цяло пиле да изпече ,ако преди това не е варено и крайният  резултат ще е различен от истинско печено пиле . За тази цел се ползва фраер

# 659
  • Paris, France
Аз реших да не бързам с покупката и спокойно да избера най-подходящото. А този дали е подобен в линка долу? Когато готви под налягане, как пече? Само отдолу ли? Понеже ми се иска да може и да пече цяло пиле примерно, но да има и опция под налягане. https://mixmart.bg/product/multikukar-za-gotvene-pod-nalyagane-c … m-model-h-deluxe/

Ами не пече като готви под налягане. Пече само на долен реотан. Горен няма. Или готви под налягане, или пече. Тя няма капак за печене. В този смисъл ще изпече кекс, но с много бледа горна кора и ако искате препечена горна кора, трябва да извадите и обърнете, след което да препечете още 10-15 минути. Цяло пиле може да изпече на долен реотан, защото има програма Фурна.  Резултатът, обаче, и посмъртно няма да е като печено пиле в уред, който има капак за печене.  Може да купите допълнителен халогенен капак, който препича и така да печете пилета и горни кори на печива директно в купата. Пуснете "tapa horno olla gm" или tapa doradora olla gm" и излизат. Капакът е с халогенна лампа и препича и загаря перфектно, но не готви в дълбочина. Много е икономичен. Вдига до 250°С. Не може да се ползва над 10 мин с купата в тенджерата. Ако искате по-дълго печене, вадите купата и пречете извън корпуса. Така работи:

На показаната оферта не ми харесва това, че идва със само 6м гаранция. За тези пари в сайтовете за втора употреба има уреди с горен капак Olla GM deluxe fry и остатъчна година гаранция.

Показаният уред е много добро компромисно решение за хора, които го разнасят като пътуват и е наистина многофункционален и пече добре, но не дава резултат като от air fryer. Яла съм хубаво печено пиле от него. 12 мин максимално налягане и като падне, изваждат купата и слагате халогенен капак на 200° за 10 мин и обръщате, още 10 мин и е готово. Не става равномерно препечено като във фурна или на грил, но е прилично. Без минаване под капак пак става кора на 180 или 190° програма Horno, но не е хрупкава колкото ако се обдуха с горещ въздух. Ерго трябва да купите и капак ако искате печене.

За домашна употреба Olla GM H deluxe fry е по-удачна и замества на 100% обособен airfryer с подобен обем и площ.

Аз бих си купила показания уред, защото прави всичко, което ми е нужно, но с ясното съзнание, че или няма да пека в него неща, които трудно се обръщат, или няма да очаквам горна кора като от списание.

Общи условия

Активация на акаунт