Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 33 319
  • 719
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 1 910
Разкошна домашна шунка по рецептата на blue.angel

Благодаря Ангелче!

# 226
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 554
Разкошна домашна шунка по рецептата на blue.angel

Благодаря Ангелче!
Радвам се, че се е получила.

# 227
  • Мнения: 453
Здравейте, след година обмисляне най-после се реших на покупка на мултикукър.
Прочетох тази тема и част от предишната и моделът, на който се спрях е  https://instantpot.bg/produkt/duo-crisp-air-fryer/?attribute_pa_model=5-7l
Въпросът ми е към тези, които имат уреда от 5.7 литра, достатъчен ли е за семейство от 4 души. Ползвам еър фраер на Тефал XXL и ни е напълно достатъчен.
Дописвам за втори въпрос: уредът идва ли с книжка с рецепти или трябва да се ползва някакъв промо код, защото срещнах някакво такова мнение в предишната тема?

Последна редакция: нд, 14 юли 2024, 16:27 от boat

# 228
  • Paris, France
  • Мнения: 17 397
Нашият е 5л и ни е предостатъчен. Бих си купила 6 литров само ако този сдаде багажа и не намеря 5 литров с подобни параметри.

За някои семейства 5 литра са предостатъчни, за други и 8 са малко. Зависи дали готвите за едно ядене или готвите двойно и дояждате. Зависи колко са големи най-големите парчета, които искате да варите на пара. В моя събирам един цял говежди език, а в експрес тенджерата от 7 или 8 литра се побират 2 преспокойно. Ако редовно готвех по два наведнъж и не исках експрес тенджера в кухнята или нямах такава, щях да взема 8 литров.

В моята събирам 8 порции мусака с картофи от 500г кайма и 750г картофи + патладжан, доматено пюре. Слагам само 300мл вода, така че реално мога и догоре да я напълня с твърди продукти (стига да има 2см до капака за да не запуши клапата), защото водата е на дъното, а не догоре.

Цяло пиле в моя не може да се събере удобно ако го искам да не допира дъното. Пиле на пара правя в експрес тенджерата.

За ориз ми е голяма купата. За 2 чашки ми е по-лесно да го направя в тенджерка от 1.5л. Трябва обемът да е съобразен с това, което ще готвите.

Идете ги вижте в магазина!

Моят кукър нямаше книжка с рецепти. В интернет вече има милиони и основно за IP, та не е проблем.

Оня ден гледах в Lidl техния мултикукър. 5.5л е купата. Предостатъчна би ни била.

# 229
  • Мнения: 453
Благодаря Ви за отговора. Поръчах с код Lussi и ми даде и безплатна книжка. Между другото поръчах и преса за картофи, дано да ми е удобна.

# 230
  • "Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите" О. Уайлд
  • Мнения: 4 789
Здравейте и аз напоследък доста се запалих да си купим мултикукър, но ме е страх да не взривя къщата.
Четох, четох, питах познати, но никой не успя да ми отговори има ли мултикукъри, които да не
работят само под налягане, а да можеш да си го отвориш по всяко време, да си разбъркаш яденето,
да си достожиш вода, подправки? Втори въпрос ако искам да варя яйца в него, трябва ли задължително
да търся да има такава програма за варене на яйца, или може примерно да го включа на някоя
друга и да ги свари?  И трети въпрос, гледам, че този уред от линка е един от най-продаваните,
някой има ли го, и ако да, само под налягане ли готви с него, доволен ли е?
Благодаря предварително на отзовалите си.
https://instantpot.bg/produkt/duo/?attribute_pa_vmestimost=5-7l

# 231
  • Paris, France
  • Мнения: 17 397
На програмите без налягане, които много съвременни кукъри с налягане имат, капакът може да се отвори. В зависимост от програмата може уредът да спре да загрява като се отвори капака, но има мултикукъри с програми без налягане. Има и мултикукъри без налягане, като машина за хляб. Него може да го отваряш когато ти скимне.

Може, разбира се да се сварят яйца и без специална програма. Програмата е удобство, защото не търсиш времена и не избираш налягане. Яйцата се слагат в кошница или на поставката за пара, налива се минималното улазано количество вода, избира се налягане, време и като свърши програмата се изпуска веднага парата, вади се кошницата и яйцата се изсипват в съд с лед и ледена вода за да спре готвенето и да не се образува зелен слой по жълтъка от дълъг престой на горещо. Моят кукър няма обособена програма за яйца. Слагам на пара за 1 мин на налягане степен 2 от 5 за рохки, 2-3 минути на степен 3 за средно мек жълтък и 4 минути налягане 4 за твърди. Супер лесно се белят след като ги удари налягане.

Въпросният Инстант пот е хубав уред, но няма много програми без налягане. Не е проблем ако сме си у дома и имаме и тенджери. Аз кукър не цапам ако ще готвя без налягане.

# 232
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 554
При готвене с МК под налягане няма нужда да се отваря уреда, за да се разбърква яденето. Ако уредът се ползва правилно, няма нужда от бъркане. Има и програми, които не работят под налягане, например Saute се ползва като тенджера на котлона - да запържиш нещо преди да пуснеш налягане, да досвариш фиде, например за супата, да сгъстиш ястие след готвене с брашно и т.н. Slow cook готви бавно и може да се отваря по всяко време. Най-добре прочети книжката, там пише коя програма как работи. Аз съм с друг модел на марката и да не те объркам. Но като цяло готвенето в МК е малко по-различно от готвенето в тенджера и трябва време да му свикнеш. Когато готвиш под налягане, водата не се губи и няма какво да доливаш. Слагаш толкова, колкото искаш да имаш накрая или колкото може да поеме продуктът. Например, ориз се вари 1:1.5, не 1:3. Макарони се варят на 100 гр макарони, 220-230 мл вода. Подправките ги слагаш в началото, преди да включиш налягането. А зелените отваряш, като свърши програмата, слагаш и затваряш. Даже и фидето така варя, ако не бързам. То от топлината си се сварява.
За яйцата - да, могат да се сварят без проблем на пара или под налягане. Не им трябва специална програма.
Ако Инстант ще е марката, имат много активна ФБ група с много рецепти. Аз от там четях и продължавам да черпя идеи и да се консултирам за начин на приготвяне на неготвени от мен до момента ястия. Много е полезна. Инстант имат и рецепти в сайта, сполучливи са всички, които съм пробвала.
И, споко, няма да взривиш къщата. Тези уреди имат достатъчно защити, за да не се случи това. Успех в избора!

# 233
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 997
МК без налягане за мен е безсмислен.
Имам ИП про крисп. Доволна съм. Но си трябва напасване с уреда. Малко са нещата, които ползвам в него, основно налягането и бавното готвене. Казвам го сега, от позицията на времето.
Синия ангел идеално е описала уреда.

# 234
  • Paris, France
  • Мнения: 17 397
МК без налягане за мен е безсмислен.

Е, не всеки има нужда от налягане. Някои хора не ядат продукти, загрявани над определена температура, която по спомени беше нещо като 110°С.

Много съседки си накупиха кукъри без налягане за да може малките им деца да ги отварят лесно като ги няма. Едното ми дете трудно завърташе болта отгоре, а на обикновения само вдигаш и хлопваш капака.На Cookeo/Cook4me се върти още по-трудно. Поне капакът ми е закачен и не трябва да му търсят място. 

За себе си без налягане не бих купила. blue.angel е обяснила колко лесно става. Само в началото трябва да се пробва съотношението. Имам обособени програми за ориз и макаронени. Макаронените ги заливан с вода, колкото да ги покрие, не повече. Накрая са перфектни и само вадя и сервирам. Няма вода за оцеждане, освен 1-2мм на дъното. 1.5 чаши вода за чаша басмати, 1 за тайландски или японски. Супер става. Само за ризото се слага повече. Ризото за 15 минути. 10 да заври, 3 мин под налягане и изпускам, слагам пармезан, бъркам и сервирам.

# 235
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 997
Невена, съвременните котлони са поне с 9-10 степени. Моят е по-бърз и удобен от ИП, както и фурната ми. 110 градуса не са нещо невиждано без МК.
За това казвам за мен.
Ако ще има спор, за мен ще е безсмислен.
Със здраве и лека!

# 236
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 554
ИП се отварят супер лесно. Хващаш за дръжката капака, завърташ го леко и вдигаш. Няма никакви болтове и ръкохватки да въртиш. Супер елементарно е направен. Щом и ММ го пуска с инструкции по телефона, а той готви по-рядко от веднъж на високосна, е лесен и за деца.
Котлонът, колкото и степени да има, не може да даде свободата на кукъра под налягане. Имам го от две години и котлон ползвам рядко. Веднъж кукърът беше зает и си оплюх брадата от яд колко време ми отне да сваря на котлона три лъжици ориз за детето. С кукъра слагаш, нагласяш и забравяш. Не се въртиш над тенджерите, не бъркаш, не опитваш дали е готово. Намериш ли му цаката, той сам си готви.

# 237
  • Paris, France
  • Мнения: 17 397
Невена, съвременните котлони са поне с 9-10 степени. Моят е по-бърз и удобен от ИП, както и фурната ми. 110 градуса не са нещо невиждано без МК.

Ясно, че на котлона е по-бързо. Като писах 110°С, имах предвид, че на високо налягане температурата се вдига над 110°, около 117 или 120°С на 90 или 100kPa достига, а без налягане температурата на водата не може да се вдигне над 100°С, независимо на колко мощен котлон ще я сложим.

IP не всяко малко дете може да го отвори. За възрастен с нормални двигателни способности е ОК. На обикновения кукър без налягане нищо не се върти, нито се сваля капак. Натиска се едно копче и се вдига капака. Също са и много по-леки кукърите без налягане. 

За 3 супени лъжици ориз котлон няма да пусна, нито ще бъркам. Слагам в купичка за супа, доливам вода и в микровълновата. Ако разбърквам е чак като стане готов. Даже имам в мазето японски глинен съд Donabe за 1 чаша суров ориз максимум. Измива се, накисва се 30 мин, 6 мин на 600W, не повече или 7 мин на 500W, може още 5 мин на 100 до 300W ако е много сух и стар ориза и 15 мин не се отваря. Реално избираш мощност и време и зарязваш за около 20 мин. Става и в mug, но след 7те минути се похлупва с чиния и се пуска за още 2 или 3 мин. Като студентка така го готвех.

О, моят мъж не доближава кукъра освен за да си сервира.

# 238
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 554
Е, то ако имах един час на разположение, щях да си изчакам кукъра да се освободи. Микровълновата я ползвам само за претопляне. Не е моето за готвене, даже не искам и да опитвам. А и напоследък се чудя дали не е време да я разкарам от вкъщи. Мисълта ми беше, че като свикнеш на лесното, после котлонът ти се струва десет дена път с камили.
А и за мен не е толкова важна бързината, колкото свободата, която ми дава уредът. Да не му вися, докато готви, си е огромно предимство, особено с бебе и малко дете, което непрекъснато си търси вниманието и времето в кухнята е сведено до минимум.

# 239
  • "Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите" О. Уайлд
  • Мнения: 4 789
Благодаря на всички отзовали се момичета с мнения и съвети. Доколкото разбрах МК се ползва именно защото е  под налягане и става бързо и лесно иначе покупката му се обезмисля. Моделите разбира се също си имат различни специфики. Предположих, че ИП е нещо като пионер и затова към него се насочих. Явно трябва да се поровя още и за други марки. Вкъщи специално много се набляга на варените яйца и зеленчуци и ще търся с такива програми. Видях прекрасна шунка приготвена на МК, а някой от вас квасил ли си е мляко, доволни ли сте?

Общи условия

Активация на акаунт