Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 35 747
  • 759
  •   2
Отговори
# 240
  • Мнения: 1 946
Аз моят МК само за квасене на мляко и готвене сювид го ползвам. Никога не бих си причинила миене на закрепения му капак на ръка. Най-обикновен без налягане е. И млякото, и шунката на Ангелчето и другите сювид неща стават идеални.

# 241
  • Враца
  • Мнения: 5 650
Не е само до бързината, за мен стават по-вкусни ястията. Лятото са ми първи помощници, имам два, без запичащ капак - на Тефал и на Инстант пот големия Про, понякога и двата работят Simple Smile.
За яйцата - про имат програми яйца, паста, пилешко - не ги използвам. с времето съм си напаснала време. признавам си с течностите още не мога съвсем да се напасна.
На про-то има су вид, който вече редовно използвам, даже сега мисля да пробвам царевица с масло и сол. правя стекове и една инфузия за багети.
Мляко не съм квасила, но гледам американките се справят повече от отлично с това, значи става.

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 10:36 от wa_wa

# 242
  • Бургас
  • Мнения: 1 339
И мляко квасих директно в тенджерата, става идеално. За Велик ден варих яйцата вътре (3 мин. ниско налягане вълху решетката и вода отдолу като на пара и естествено освобождаване) - еми стават точно. Вече само така ги правя.
Правих шунка от цяло парче на су вид. Супер става. Пържоли на су вид и после на тигана за кратко - няма по-крехко месо. Дори и само под налягане да се готви месото става супер крехко сварено, и вкусно най-вече.
Онзи ден правих боб с месо, без да накисвам, за 45 минути и си го мажеш на филията. Не му трябва запръжка, брашно, нищо. Само разбърквам като отворя и той сам се сгъстява. А е повече от вкусен.
ММ го нарича вълшебната тенджера. Аз най-много си го харесвам, защото ми дава свободата да седна спокойно без да надничам - завря ли, ще кипне ли... А, и защото не трябва да пускам аспиратора, няма шум, няма миризми.
Не съм пробвала спагети. Вчера правих карбонара, но на котлона, еми то три пъти ги изкипях спагетите за осемте минути варене, при все че двама пушехме над аспиратора.
Инстант пот дуо ево плюс е. Капака се отделя. Купих си запичащ от амазон на Ола-та. Това е най-добрата ми инвестиция в свободно време и свободни ръце.

# 243
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Млякото става, Су вид поддържа необходимата Т и се кваси чудесно. За варенето пък е направо рай. Наливаш, включваш и забравяш. Нито може да изкипи, нито да загори.

# 244
  • Paris, France
  • Мнения: 17 659
Както wa_wa пише, в мултикукър става по-вкусно и е по-лесно. Тя ме побутна да купя моя преди 14.5 години. Още работи като пушка и купата е като нова. 💐💐💐

Е, то ако имах един час на разположение, щях да си изчакам кукъра да се освободи. Микровълновата я ползвам само за претопляне. Не е моето за готвене, даже не искам и да опитвам. А и напоследък се чудя дали не е време да я разкарам от вкъщи.

Живяхме 15г без микровълнова. Никога повече! По съвет на дъщеря ми купихме през 2017 или 2018г и направо се родих. Сега се чудя защо съм си го причинила. Нашите деца бяха палави и ни беше страх да не направят пожар или напъхат вилици и лъжици вътре. Пуканки, 3 кочана царевица в чиния за 6 минути от натискане на копче, глава червено цвекло за 3 мин + 3 чакане. 3 глави цвекло за 6 мин + 3 чакане, крем карамел 12 порции за 14 минути и без да тооля фурна и пличкам вода в тави и няма наливане на вода, изливане, купи, миене на купи. На път и яйца варя в нея. Имам съд, който не пропуска микровълни и слагам 100мл вода, 10 яйца, 10 минути пълна мощност и още 3 не отхлупвам. Нося го с мене като пътуваме. Остави си я! За мене е по-полезна от мултикукъра в момента.

Ако нямаш време за ориза, миеш, слагаш в дълбока чаша, вода колкото е за сорта + още 10мл, 6 минути 700 или 800W и още 10мин захлупен с чиния на 100 или 200W. Няма бъркане, няма бавене. 

Кисело мляко става в моя, но го правя в друг уред. Става и става добре.

# 245
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Благодаря за съветите, но в МВ в момента само топля. И ако се развали, няма да си купя повече. На котлона се топли също бързо, а ако е нещо гъсто, като мусака - в еърфрайера също става. Аз бях твърдо против МВ, ММ ме нави, но определено няма да купя нова. За всичко друго посочено си ползвам кукъра и фрайера. Ще се радвам много на освободеното от МВ място, имам определено нужда от него Simple Smile, въпреки че е високо, не на плота.

# 246
  • Мнения: 1 946
Уау, Невена, пуканки в микровълнова без да са в пакет с гадна мазнина - истина ли е? Ще пробвам още в петък (ден за пазар).
А как я миеш микровълновата след всичкото това готвене? Ясно е че не става в съдомиялна....
И понеже си профи в почистването на уреди как почистваш керамичните котлони? Моите имат един нагар около външния кръг, който ме дразни и е причина да си купувам евтини котлони, за да ги сменям заради нагара

# 247
  • Мнения: 2 922
МВ е супер, потвърждавам. И Невена в голяма степен помогна да я използвам повече Smiley За много неща е по-удобна и бърза и от най-върховния МК. И макаронени варя в нея. Дори специално си купих оризоварка за микровълнова, и 2 съда за варене на пара в микровълнова. Зеленчук на пара в МВ, минутки само. Толкова лесно.
Как чистя МВ - слагам купа с бял оцет вътре, 1-2 мин на пълна мощност. После минавам с гъба. Ако ме влече сипвам малко веро в оцета и пак минавам с гъба. Нито миризми остават, нищо.
Нагар по котлони - поръсвам сода и минавам с гъба. Всеки път.

# 248
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568
Нагар по котлоните почиствам много успешно с пастата на The pink staff. Не вярвах, че прави нещо особено, но се изненадах, че почиства доста добре.

# 249
  • Paris, France
  • Мнения: 17 659
На мене не ми е удобно да прехвърлям супи в тенджери за да ги топля на котлона. Ако двама у нас се офлянкват и супите им изстинат ми е 100 пъти по-лесно да пъхна купичката в миктовълновата и да я извадя и тропна на масата. Да прехвърлям мусаки в други съдове и да ги свалям в чекмеджета на air fryer няма да стане. Пюре не може да се стопли без да загори или да хване кора, освен в микровълнова. Всъщност може на пара, но си е игра. Не я махайте щом е високо и не е опасна за детето! Пиша от опит.

Пуканките ги слагам на един ред в  дуралексовата купа за салата, отгоре покривам с дуралексова чиния и на пълна мощност слагам 10 минути. Като спре да се чува пукане за 30 секунди, спирам и вадя. За 3, 5, 6 минути са готови, но зависи от количество. Мазнина не се слага. После соля. Има рецепти със сол, захар, която се карамелизира заедно със зърното, но не съм пробвала. Има и специални, силиконови съдове за микровълнова за пуканки:

https://www.amazon.fr/Fousenuk-Pop-Corn-Micro-Ondes-Couvercle-Mi … 2348&gad_source=1

Моята микровълнова има специална програма за пуканки, но ме мързи да я търся по номер, та действам директно. Няма грешка.

Правила съм и карамел, но трябва да се сложи вода, а не само захар, че иначе температурата се вдига и може да пукне пирекса. Не в Дуралекс, че е до 120 или 180°, май беше.

Ядките само там ги пека. 2 минути, вадя, бъркам и после на 30 и 30 секунди. Брашно и грис за грис халва - пак там. Бешамел ако ми трябва малко също там. Грис халва съм правила - голям кеф.

Тя не се цапа от готвене. За готвене на пара има херметици за микровълнова, така че и пара не излиза като се затвори клапата. Tupperware имат такива. За бобови е спасение за студенти, които нямат друг уред. За претопляне - винаги, винаги силиконова или пластмасова камбана отгоре. Винаги. Струват стотинки на пазара и се мият в миялна. Някои имат клапа, кояъо се затваря за да стане пара. Примерно цвекло, картофи, кочани царевица слагате в плоска чиния, 20 или 30мл вода наливате за да направи пара и отгоре камбаната със затворена клапа. Нещо такова е:

https://www.amazon.fr/Micro-Onde-Pliable-Passoire-Couvercle-Fonc … WFyY2hfbXRm&psc=1

В микровълновата пека тортите със сирене крема. В силиконова форма налагам с чаша строшените бисквити, смесени с масло. Изливам крема с яйца, захар и сирене и 10 минути за 32см форма, 5-6 за малка и е готов. Това на 800-900W.

Десерт Молотофф за 3 минути на 800W и вратата не се отваря още 15 мин за да не спадне. Хладилник и готово. Даже карамелът може да се направи направо в силиконовата форма и така да не се цапа тиган. Долу горе е това:

https://youtu.be/RJcRzGTVnyc?si=rotzNgFrSoABJ2W6

Като студентка правех доста кексове, пудинги от стар хляб и ставаше много бързо и добре, с много малко енергия. Моята имаше и грил, вентилатор, горен, долен реотан, но ме мързеше да ги ползвам.

Сухар и кубчета хляб за супа стават лесно. Макарони със сирене и яйца. Имам рецепти за сладкиши, в които noodles (макаронени) само се натопяват в смес от яйца и не се варят предварително и после се изпича за 5 минути.

Суууупер полезен уред ми е. Най-доброто другарче от студентските години. Сутрин овесени ядки или тархана за 2 минути и 1 разбъркване и направо в купата, в която ги ям!!!!! Безценна е.

За чистенето - ако няма грил и реотани и вентилатор, покривате винаги с камбана и само се забърсва. Ако е комбинирана - гледайте да е инокс вътре! Пусках вода с лимон или оцет и после бърша, но не трябва да се оставя загоряло. Загорялото - кухненска хартия с препарат и като поседи залепена, пада само.

Керамични котлони не мога да си причиня. Не знам как се чистят. Индукция има майка и е перфектна. Аз съм на газ. Действам с амоняк.

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 18:58 от Nevena Virolan

# 250
  • Мнения: 1 073
Котлоните аз с нож под наклон ги минавам с острата му част 😁

# 251
  • Мнения: 1 366
Здравейте! От скоро реших, че и на мен ми трябва този уред. 4ма души сме, с деца на 6г и 2г.Изчетох цялата последна тема и се спрях на Instant pot. Доколкото разбрах колкото вода сложиш, толкова ще има, когато се готви под налягане. А когато се прави мусака, задължително ли е да имам този запичащ капак или има функция запичане (за заливката)? Също така, кога пускат по-големи намаления, да дебна?

# 252
  • Paris, France
  • Мнения: 17 659
За заливката трябва допълнителен капак, да. Функция запичане отгоре имат само уредите, които вървят с капак за печене. Той може и отделно да се купи на по-късен етап. На мене кукърът не ми е удобен за мусака със заливка. Варя под налягане в кукъра и ако искам със заливка, изливам в тава, заливам и под грила във фурната. От тенджерата не може да се извади оформено и добре изглеждащо парче, защото е дълбока и с малка площ.

От 15г следя пазара и забелязах, че големите намаления са около февруари/март, септември и черния петък ноември месец, а не на зимните и летни намаления след Коледа и юли месец.

В Lidl пускат на промоции техния мултикукър, които е като IP, долу горе и с иноксова купа. Преди месец го гледах за 40€, но март го имаше за 20€. 3 години гаранция има. 2-3 пъти годишно го предлагат. Ето ги сравнени:



И двата са хубави и нямат въртящо се копче, което лесно се разваля. Само дето не пекат кекс директно в купата. IP е по-лесен за миене, че капакът става за миялна.

И за двата може да се купи капака на Cookeo или Cecotec tapa doradora и пасват.

# 253
  • София
  • Мнения: 345
Instant pot не продават отделно капак за запичане. Аз не бих рискувала да купя капак на друга марка,за да го ползвам,ако стане нещо няма да важи гаранцията. Ако сте се спрели на Instant pot има друга тема -можете да прочетете информация и там. Относно промоциите-черен петък,Коледа и други подобни празници,и не определени различни периоди.Може да следите официалната страница,технополис,емаг , мисля и озон.бг.

# 254
  • Мнения: 161
Tweety, instant pot pro  crisp + air fryer 7.6 litra, е разкошен уред. Гледам че в България е 609.98лв. Не знам колко по-ниска е била и дали изобщо е била.  Има си запичащ отделен капак към уреда. Аз лично имам нинджа 9 в 1 , и нинджа 15 в 1.  Мусака правя под високо налягане първо за 8 мин изчаквам да си спадне само налягането, отварям изсипвам заливката, и пускам на еърфрай за около 12 мин. Времето за готвене зависи от мощността на уреда.  Успех каквото и да изберете.

Последна редакция: ср, 28 авг 2024, 20:45 от ghiata

Общи условия

Активация на акаунт