РЕЦЕПТИ за машина за хляб - 2

  • 2 570
  • 17
  •   1
Отговори
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 246


Тема, в която споделяме любимите си рецепти за хлебопекарна.

Предишната тема

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 5 049
Бихте ли споделили рецепта за тесто за козуначени кифлички?

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 1 533
Бихте ли споделили рецепта за тесто за козуначени кифлички?
В старата тема на 1-ва страница има рецепта

# 3
  • Мнения: 24 632
Която и рецепта за козунак да хванеш, ще стане на кифлички ако така ги оформиш, поне аз така действам. Съобрази си само да ти се справи машината като количество.

# 4
  • Мнения: 2 001
Аз правя кифлички от това тесто, от тук взех рецептата, само мазнината я заменям със свинска мас. Машината ми е до 900 гр.

"Козунак (рецепта на Пина) на хлебопекарна
150 мл прясно мляко; 2 яйца (разбити); 50 мл олио; 40 гр краве масло (предварително разтопено); 150 гр захар или 2 ч. Л подсладител; 450 – 500 гр брашно (на око ако трябва се добавя да стане тестото на топче; по-меко от хлебно, но да може да се плете, да не е каша – аз сложих 450 гр. и добавих към 2 лъжици)
настъргана кора на 1 лимон; 1 ванилия; 11-12 гр жива мая (четвърт кубче) – натрошена на ситно се слага отгоре върху брашното

Продуктите се слагат в горната последователност, пуска се програма за месене и втасване или програма за хляб и се сплита като останат 2 часа до края. След приключване се оплита с плънка по избор (локум, стафиди, предварително накиснати в ром и др.) и втасва в съда (покрит на стайна температура или във фурната около 50-60 мин. на 50 градуса). Намазва се със жълтък, ръси се със захар, украсява се с бадеми или орехи и се пече на слаба фурна – 180 гр. за около 30-40 мин."

# 5
  • Мнения: 2 687
Здрвейте!
Идвам с въпрос — правя т.нар. бял хляб, като комбинирам около 180 г пълнозърнесто брашно и 470 г бяло брашно, клас 00.
Искам, обаче, да добавя и семола (примерно, около 150 г), за сметка на бялото. Работя със сухата мая на Саф инстант.
Нещо ще се получи ли от моите измишльотени? Или пък, пълнозърнестото да го заменя изцяло със семола?

Идеи и мнения?

# 6
  • София
  • Мнения: 8 506
Здрвейте!
Идвам с въпрос — правя т.нар. бял хляб, като комбинирам около 180 г пълнозърнесто брашно и 470 г бяло брашно, клас 00.
Искам, обаче, да добавя и семола (примерно, около 150 г), за сметка на бялото. Работя със сухата мая на Саф инстант.
Нещо ще се получи ли от моите измишльотени? Или пък, пълнозърнестото да го заменя изцяло със семола?

Идеи и мнения?
Ще поеме повече вода и тестото в началото ще малко грубо, но постепенно ще се оправи. И тъй като леко намаляваме глутена ще му е необходимо малко повече време за втасване. Това не означава, че няма да се получи добър хляб.

# 7
  • Мнения: 148
Бихте ли споделили рецепта за тутманик замесен в машина за хляб ( Silver crest).

# 8
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 944
прегледай първа страница от предишната тема.
виж и тук - https://www.bg-mamma.com/?topic=630658.465

# 9
  • Мнения: 2 210
Често правя ето по тази рецепта :
https://receptitenaeli.com/%D1%82%D1%83%D1%82%D0%BC%D0%B0%D0%BD% … 0%B0%D1%82%D0%B0/
Бихте ли споделили рецепта за тутманик замесен в машина за хляб ( Silver crest).

# 10
  • Deutschland
  • Мнения: 7 656
Аз правя с прясно мляко, олио, масло, брашно тип 405, две или три яйца, сол и задължително прясна мая. С прясна ми се получава по-добре и тутманик и тесто за мекици и за пица.
В процеса на месене добавям сирене и кашкавал. Точните пропорции на продуктите обаче не помня, гледам от кулинарни ФБ групи.

# 11
  • Мнения: 24 632
Бихте ли споделили рецепта за тутманик замесен в машина за хляб ( Silver crest).
Не са някакви специални рецепти за тестото, машината просто го омесва вместо да месите на ръка. Щом е само за месенето, хванете си просто която рецепта ви харесва, вижте само количеството продукти да е подходящо за тази машина за да се измеси добре (те на Силвър крест не всички модели са един размер, по-скоро бих се ориентирала с колко брашно са рецептите в книжката на машината).

# 12
  • София
  • Мнения: 18 327
Хп на Силвър крест, които се продават в бг. Лидли  са точно един размер, с 2 бъркалки.
По спомени след първото измесване на тестото трябва да се сложи натрошеното сирене. А ако се пече във фурна сиренето може да се сложи и след втасване и да се пооформи на фитили. Преди печене е хубаво да се намаже с яйце отгоре. Аз така правих веднъж и стана вкусно.

# 13
  • Мнения: 24 632
Имаха поне 2 различни големини през годините, може и трета да е имало но аз две съм виждала. Не са се продавали едновременно различните, но и не знаем нейната от кога е.
Тя доколкото разбрах иска само омесването да е в машината тъй че предполагам си има план това тесто после какво ще го прави.

# 14
  • Мнения: 148
Направих уникален тутманик на розички, с жълто тесто на конци и сирене, но ми се струва, че с извара ще е по-добре. По-късно ще пусна рецептата.
Исках да си разточа корите и да ги навия със масло и сирене по мой вкус. Получи се.
Печенето ме притесняваше доста, дали ще се справя, но както ми препоръчхате - намазах с жълтък и пекох без вентилатор 40 минути на 180 градуса.

Общи условия

Активация на акаунт