Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

• 35 624
  • 759
  •   1
Отговори
# 750
Ехеее, колко сте изписалиии и все полезни и интересни  неща. Слагам вода на сърмите в слоукъра, но да не  ги покрива и слагам фолио под капака, някъде го бях чела. Лист фолио върху глинения съд и захлупвам, леко стърчи отвън фолио, не знам разбираемо ли обясних. В големия уред стават за 8 часа, вода не ми е оставала досега, ориза си я поема., разбира се зависи и от вида на ориза, зеле, с кълцано месо или кайма се приготвят.Обикновено включвам вечерта и сутринта се готви и  е топло в кухнята и ухапе много апетитно.

# 751
  • Paris, France
Майка ми прави невероятни сърми от кълцано месо, ориз и листа кисело зеле. С много мазнина. Слага ги в глинен съд и го запечатва с тесто, във фурна на 95°С цяла нощ и лиги ми текат докато го описвам. На обед на другия ден е без вода в съда и леко загоряло тук-там. На ориза си му трябва вода, както и доста мазнина за да не залепва. Моите и на баба ми сърмите вечно бяха с плънка като кебапче, сбита, а на майка ми бяха на зърна. Тя даже не мие ориза по 10 пъти и не го кисне, но слага много мазнина и малко ориз. Нещо като 100-150мл сланини и олио слага. Да си оближеш пръстите, но после трябва да ида да живея 2 години в дебелариум.

# 752
Насочил съм се към покупка на Cecotec Olla GM H Delux + Air Fryer. Нямам никакъв опит с комбинирани уреди. Прочетох внимателно отзивите на Nevena Virulan за този уред и изглежда, че е отличен избор за "почти" универсален уред на цена от 140 Е.
Ще помоля за сравнение с Instant Pot Pro Crisp+Air Fryer.
Разликата в цената няма нужда от коментар. 
Ясно е, че единият е 6л, другият 7.8л.
Olla дават 1000W срещу 1500W на ИП. Това съществена разлика ли е?
Olla има ли възможност за самостоятелно изпускане на налягането?
Olla имат 4 степени на нялагане, ИП две. Звучи като предимство, но така ли е в действителност?
Относно Air Fryer капаците - виждам, че на Olla капакът първо се повдига, което означава, че трябва да имам около метър височина за да отворя / затворя капака. При ИП виждам, че това не е необходимо. Това така ли е, защото при мен отстоянието от плота до шкафа отгоре е само 60 см?
Благодаря за коментарите.

# 753
  • Paris, France
Olla има ли възможност за самостоятелно изпускане на налягането?
Olla имат 4 степени на нялагане, ИП две. Звучи като предимство, но така ли е в действителност?
Относно Air Fryer капаците - виждам, че на Olla капакът първо се повдига, което означава, че трябва да имам около метър височина за да отворя / затворя капака. При ИП виждам, че това не е необходимо. Това така ли е, защото при мен отстоянието от плота до шкафа отгоре е само 60 см?
За височината съм пас. Ще пиша на Тарталета, която я има, с молба да я измери. 60 е ОК. Между моите плотове и шкафовете разстоянието е 50 или 55см.

1000W vs 1500W си е съществена разлика, да. Може и да не я усетите, предвид че 1500W загряват по-голяма площ и обем, но си е разлика. Моят кукър е 1300W за 5 литра и е доста по-бърз от всички тези, които обсъждаме. Само Cookeo/Cook4me, който е 1600W за 6л е толкова бърз, колкото моя.

IPPC е нормално да е 1500W, защото като air fry вдига до 232° за 8л купа, а Cecotec вдига до 200°.

Купата на IP е от неръждаема стомана, със силиконирани дръжки, няма износване и много лесно се вади и слага. Освен това може да се ползва и върху газови и електрически котлони.

Самостоятелно изпускане на налягането Olla GM нямат. Или чакате да падне само (както правя аз), което при много пълна тенджера отнема до 45мин, или натискате едно копче да излезе насилствено. Не е хамалогия. Много малко модели вадят налягане сами. Моята е такава и нарочно я вадя от контакта за да не вади налягането. Така се пести енергия, няма пара в кухнята, не се пръсват бобовите зърна от рязката промяна на температурата. Не е проблем. IP pro crisp също не вади сам налягането. В това отношение са сходни.

Четирите степени на налягане не зная доколко са предимство. Мултикукърът ми има 5 степени, а тенджерата ми под налягане има 2 степени. Не ми липсват другите 3 като готвя в нея. Фина настройка на налягане е нужна само за ориз, макаронени и бързи неща като броколи на пара, но не е болка за умиралка.

GM H deluxe fry тегли с точност до 10г, a IP няма теглилка.

Допреди дни GM H deluxe fry струваше 107€. Може би си струва да го изчакате пак на промоция. Към края на февруари излиза на промоция обикновено. 140€ ми се виждат много за него.

# 754
  • Mediterraneo
Точно 60 см е с отворен капак на фраера, пак метър не ти в нужен, аз го отварям само под аспиратора, където и го ползвам, там височината ми е 70 см и се борави супер лесно.
Не мога да правя сравнение с никакъв друг уред, ползвам Olla GM H Deluxe Fry от две години ежедневно и за всичко, върши ми идеална работа. Тогава го взех за 149 евро от зор, само месец по- късно на сестра ми й струваше 120 мисля.

# 755
Благодаря ви за коментарите, много полезни и изчерпателни!

# 756
Приятелка се двоуми между следните два модела
Мултикукър под налягане Cosori - CMC-CO601-SEU, 1100W  и
Мултикукър Instant Pot - Duo Plus Whisper Quiet, 1000W, 5.7 l, херметичен
Малко помощ какво да избере. Трима възрастни са, ако има значение.

# 757
  • Paris, France
И двата не са лоши, но iP е със съд от неръждаема стомана. Покритието на Cosori не е добро и бързо се износва. Не виждам смисъл от покритие, след като не пече кекс и хляб. Бих взела IPDPWQ.

# 758
Литрите на мултикукъра не се гледат както на тинджера, само да вметна набързо понеже се споменава обемът и колко души са. Те си знаят колко храна готвят, просто да имат предвид че това е целият обем на съда, а като се готви под налягане се пълни най-много до 2/3, а при определени храни даже само до половината.

# 759
  • Paris, France
Вярно е това. В 6 литров може да сготви до 4л храна, като за увеличаващи обема си като бобови и ориз се слагат до 3л. Това е водата + продуктите. Ако сипе вода само на дъното, може да сложи продукти почти до горе да се готвят на пара. Само да не запушват клапата.

Също и литрите не са като в air fryer заради малката площ. Пилетата се събират добре, но трябва да се обръщат и ваденето е трудно заради дълбочината на съда.

Общи условия

Активация на акаунт