Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

• 38 748
  • 803
  •   1
Отговори
# 735
  • Paris, France
Да. Всеки бульон от кости се желира 😻.

А сърмите покрихте ли ги с вода като ги сложите на бавно? Може би трябва да се сложат на по-висока температура в началото. Не съм пробвала сърми на бавно.

# 736
Не, не ги покрих. Сложих малко само - представях си, че така се получава пара и ще се сготвят в собствен сос. Точно в началото трябва по-силна температура, да тръгнат нещата. Това ми е грешката, май. Ще опитам да направя бульон както се описали, пък дано се получи и да си спестя парите за нов уред.

# 737
Мултикукър на бавно готвене върши същата работа както и слоукукър, особено за бульон където едва ли ти е дерт керамичният съд... Ако в инстант пота не ти е допаднало, в крок пот също няма да си доволна. На бавно готвене мощността е много ниска и отнема дълго време да се загрее изобщо храната че да почне и да се готви тепърва с часове, в слоукукър е същата работа - само им погледни по колко вата са.

# 738
Костен бульон в слоукукър става разкошен. Ватовете са ниски точно защото е уред за бавно готвене. Сърмите стават също много вкусни. Използвам уред с керамичен  вътрешен съд. Сега се чудя на слоукукърите на Ninja, в една американска група дори пекат кекс в него, спира ме, това че, вътрешното тяло не е керамично. Може да погледнете и тях. Но за бульон, абсолютно си заслужава.

# 739
Въпросът е че тя щом е недоволна от бавното готвене, не се сещам защо би си купила още един уред дето върши същото, че и даже само това. При положение че вече има мултикукър и се чуди за отделен слоукукър.
Според мен просто тя си е представяла че ще е по-различно как се случва това бавно готвене. Все пак не е като на котлон да го засилиш отначало и да намалиш като вече ври... То и на котлона ще отнеме часове да заври ако е на слаба степен още от началото като е всичко студено.

# 740
Дамата бе написала, че го иска основно за бульон. А за хубав, и богат на вкусове такъв,си трябват едни 36 часа бавно готвене. Аз, ако имам възможност и място къде да съхранявам уреда не бих се чудила и ще си купя. Лично имам 3 слоукукъра:flushed:, 6 литров, 3 и 1.5л. най-използвания в момента,  е най- малкия, правя чай, или компот всеки ден и си го изпиваме. И греяното вино става супер, но разбира се в по-големия уреди.Grinning А за функцията - "бавно готвене" на мултикукърите, на няколко места вече попадам на отрицателни мнения. Аз не съм   у опитвала  на моя мултикукър.Извинявам се, че обсъждам в тази тема неща за другата.

# 741
Аз съм доволна от моя инстант пот и за това, сравнително рядко го ползвам на бавно готвене но си е екстра и за тая работа. Даже по-бързо става отколкото очаквах - аз нямам отделен слоукукър да сравня с него и явно пък моите очаквания колко ще е бавно са били песимистични Grinning

# 742
  • Paris, France
Мултикукър не винаги може да замести пълноценно обособен уред за бавно готвене. Може по принцип, но трябва да се нацелват времена и температури. Същото с оризоварка. Става и в мултикукър, но на хора, които ядат ориз поне 4 пъти седмично и го искат перфектен бих препоръчала да си купят оризоварка, при това с точния размер. Ако ядат редовно по 3 чашки дневно, да вземат за 3 или максимум 6, а не за 10. Моят уред за бавно готвене е овален и 6 литров, а мултикукърът ми е 5л и кръгъл. Агнешка плешка не мога да навра там.

Само за костен бульон аз slow cooker не бих купила. Бих си купила Cecotec olla GM и бих и купила глинения съд за бавно готвене. Кокалите всякак може да се сложат и поберат. Същото за рибен бульон, телешки езици и подобни.

Има огромна разлика между костен бульон от тенджера под налягане и от бавно, 36ч готвене. Първият е груб и често горчи, а вторият е богат, ароматен и кадифен. 

Чай не съм се сетила да правя в тези уреди. В Thermomix (Bimby) правя понякога, защото ми е лесно да накълцам ментовите листа. Обичаме го силен, като в южно Мароко. По 2ч го варя, но и припенвам. Така нямам чайник, че само той ни е кусура.

Трябва да потърся рецептата за сърми с слоу, но няма как да не се залеят с вода, защото пара там не се получава и затова намираме ястията водни. Оризът ума нужда да се загрее с вода до поне 90° в някакъв момент за да омекне. Аз съм ги готвила на пара, във Varoma и не бях възхитена. Харесват ми само готвени под налягане или в гърне във фурна.

Ninja не е точно slow cooker, а мултикукър с различни температури и затова няма съд от глина, която няма да издържи на високите температури. Cecotec имат подобен уред, 8 литра, който вдига и налягане.
https://www.amazon.fr/programmable-multifonction-capacit%C3%A9-N … ior/dp/B081CZL25B

За него май няма глинен съд, но за кръглия 6л мултикукър има:
https://cecotec.es/es/ollas-gm/cubeta-slowpot

Като студентка доста ползвах slow cooker за бобови. Голям кеф да се прибереш вечер и да те чака готова, топла вечеря.

# 743
Да, зависи какво готвиш, но ако е основно за бульон наистина няма смисъл. Аз не готвя и някакви такива цели неща като твоята плешка а на парчета, тъй че не ме бърка и формата а само обемът дали ме устройва. Както писа дамата по-горе че има няколко размера.

# 744
Имам слоукукър от цяла вечност. Готвех основно в него докато не купих Инстант пот. Та сърми статат чудни в него на втората степен с малко водичка за 5-6ч от включване на уреда. Водата да е не повече от 2:1 с ориза. На първа степен за 8-9ч са готови.И сега си го ползвам от време на време. Боб ми е по вкусен в него, отколкото под налягане, пилешка супа също.
И двата уреда си имат предимства и недосгатъци. Та ако жената си има място нека си купи и слоукукър с керамична купа. Месо също става много, много вкусно.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 07:20 от morskibriz

# 745
Много ценно ми беше да почета всичко, което сте казали. Уточнявам само, че моят инстант пот е на седем-осем години сигурно, и няма степени, само бутон slow cook. Та не знам дали мога да контролирам силата. Бих могла да го пусна на силно в началото, да тръгнат нещата и после да го превключа в режим бавно готвене. Ще опитам така с бульона и ако не ми се получи хубаво, ще купя и отделен уред. Много ви благодаря за точните съвети! Hug

# 746
Ако правилно си спомням, където има 2 степени за бавното готвене точно на първоначалното загряване на продуктите си се отразява, после би трябвало и в двата случая да поддържа една и съща температура. На на по-силното е по-голяма мощност и по-бързо почват да се случват нещата.

# 747
Моя слоукукър е на Крок пот 210W. На степен едно е 150W, на втора степен 210W. Никога не съм готвила в него първо на две и след това да намалявам. Това ми се струва ненужно упражнение. Включвам според времето за което ми трябва храната. Капама също става много, много вкусна за десетина часа на първа степен.

# 748
Ехеее, колко сте изписалиии и все полезни и интересни  неща. Слагам вода на сърмите в слоукъра, но да не  ги покрива и слагам фолио под капака, някъде го бях чела. Лист фолио върху глинения съд и захлупвам, леко стърчи отвън фолио, не знам разбираемо ли обясних. В големия уред стават за 8 часа, вода не ми е оставала досега, ориза си я поема., разбира се зависи и от вида на ориза, зеле, с кълцано месо или кайма се приготвят.Обикновено включвам вечерта и сутринта се готви и  е топло в кухнята и ухапе много апетитно.

# 749
  • Paris, France
Майка ми прави невероятни сърми от кълцано месо, ориз и листа кисело зеле. С много мазнина. Слага ги в глинен съд и го запечатва с тесто, във фурна на 95°С цяла нощ и лиги ми текат докато го описвам. На обед на другия ден е без вода в съда и леко загоряло тук-там. На ориза си му трябва вода, както и доста мазнина за да не залепва. Моите и на баба ми сърмите вечно бяха с плънка като кебапче, сбита, а на майка ми бяха на зърна. Тя даже не мие ориза по 10 пъти и не го кисне, но слага много мазнина и малко ориз. Нещо като 100-150мл сланини и олио слага. Да си оближеш пръстите, но после трябва да ида да живея 2 години в дебелариум.

Общи условия

Активация на акаунт