Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

• 38 751
  • 803
  •   1
Отговори
# 720
Момичета търся уред за ориз , някой с впечатления ?
Гледах този Или някой мултикукър с по-малки размери и хубава програма за ориз ?

# 721
  • Paris, France
Мултикукър с толкова малки размери не знам да има. Започват от 3л и повечето са 5-6л.

Показаният е ОК, но загаря ориза ако го оставиш вътре след края на програмата. Имам подобен с по-голям обем, който отдавна не ползвам, защото не прави Уау ориз. Ползвам го само когато всички котлони (4 на брой) и мултикукърът са заети, както и да държа храна топла като имам гости. Не очаквай ориз като от японските или корейски оризоварки! ОК за чаша сух ориз ако ядете по толкова редовно и ако го сервирате веднага. Не може да сготви 2 чашки и да държи част топла цял ден. За цената е добър, особено със съд, който се мие в миялна.

А колко сух ориз смяташ да готвиш на едно готвене? Може да ми кажеш в грамове, а може и в милилитри. Също какви сортове ориз. Питам, защото до 1 чашка бял ориз, независимо от сорта, даже басмати, се готви най-лесно в микровълнова, не загаря ако спазиш технологията и количеството вода и няма вардене. Не изисква и покупка на съдове ако имаш купички от дуралекс или аркопал или чаши от Pyrex, йенски тенджерки или нещо подобно. И микровълнова, разбира се, дори най-евтината.

# 722
Синът ми харесва много от едно фаст фуд заведение ориза , и затова реших да взема , не мога да го докарам такъв , не че съм и опитвала много  де .
Кои са тези япоските и корейските , гледам едни , Yum Asia ама по 100 евро Sad  само за ориз множко ми се струват .
Басмати е този който харесва , но разкарах микровълновата , за да отгделя място на еърфраера на Нинджа .

# 723
Невена, знам, че неведнъж си обяснявала, но може ли пак да кажеш технологията си за ориз в микровълнова?
Понякога за шепа ориз не ми се вадят артилерии Simple Smile

# 724
  • Paris, France
iliana, можеш ли да опишеш какво му харесва синът ти на въпросния ориз? Питам, защото ако го иска насипен, на отделни зрънца, които са относително сухи и отделени, оризоварката няма да помогне. Работила съм в ресторант. Индийците и иранците го мият и киснат поне половин час, варят 1 до 4 минути в много вода, като макаронени, после оцеждат, слагат в тенджера с малко дъно, доливат масло с шафран и разни подправки похлупват и слагат на много, много слаб огън за нещо като 6-7 до 10 минути да се запари. За европейски клиенти по-кратко запарват, че го обичали твърд. Виж това:
https://youtu.be/EfuVc9oiBm4?si=R7lJpVT5AuS8YeEB
Другият вариант е да вземеш оризоварката. 1.5ч вода на чаша измит ориз и киснеш 30 мин. Пускаш я, но като заври, чакаш 8 минути и буташ копчето на "Дръж топло", след още 7 изключвал от контакта и чакаш 10 минути.

В сито на пара също става добре. Тунизийският така се готви, но предварително се мие, кисне, оцежда и омазва в подправки и зехтин.

papa57, най-добре ми кажи колко вата е микровълновата и колко е на средно ниво. Всички микровълнови имат поне 2 или 3 степени. Така ще ти кажа точни времена. Давам времената и настройка за моята, но става във всяка. Става дума за бял ориз. На кафявия му трябва много време и не си струва. Бял басмати, жасминов или кръгъл се измиват много добре и се накисват за поне 30 минути. Някои видове ориз японската ми съквартирантка ги киснеше 3-4 или 12 часа. Важно е да е киснат ориза. Чува се как пука като поема водата. Катп спре да пука е готов. Става и със сух, но резултатите не са толкова добри. Слагате винаги малко по-малко вода, отколкото на котлона.

Ползва се висок съд, купа, така че оризът и водата да не надвишават 1/3 от височината. В купички от Дуралекс го правя аз.

Една мерителна чаша ориз или едно го на японски е 180 мл. Сипва се ориз и се минава с тъпото на нож или права дръжка на лъжица, така че чашката да е пълна догоре, но без връх. Миете добре цедка, потопена във вода. Като го измиете и оцедите поне 5 минути, така че като хвърлите ситото като палачинка,оризът да се мести, а не да остава залепен, прехвърлят в съда, в който ще го готвите и доливате:
1. Чаша и половина вода на чаша басмати.
2. Около една чаша вода на чаша жасминов или кръгъл, но ако ви е сух, може да добавите 0.2 чаши, а ако е воден и лепкав, да добавите само 0.9 чаши вода.
Това за току що измит. Ако сте го вече киснали, оцеждате и добавяте чаша вода на чаша ориз басмати. Той си е поел останалото. За кръгъл и жасминов добавяте 0.8-0.9 чаши вода. 1 чаша максимум ако го искате мек.

Слагате в микровълновата с отворена чаша или купа и под нея може да сложите чиния, та да не тече пяна по чинията на микровълновата. Ако ползвате оризоварка с два капака, няма нужда от чиния отдолу.

За кръгъл и жасминов ориз избирате 6 минути на 500W или 5 минути на 600W. За басмати слагам 6 минути на 800W или 8 минути на 600W.

Като изтече времето, избирате 300W и 7 минути за кръгъл и жасминов, 5 за басмати и покриват плътно купата с чиния. Като изтече времето, чакате 10-15 мин и е готов. Ако не е, напръсквате с вода и слагате за 1 минута и чакате 3 минути. Ако микровълновата е програмируема, може от самото начало да си сложите времената.

Ако от дадените времена и количества вода ви излиза сух ориз, добавете вода и време, ако е кашав, намалете водата и времето.

Ако ползвате оризовата за микровълнова - вижте максималните ватове и не ги надвишавайте! Имам за 1 чашка сух ориз от Донабе глина и си пише да не се ползват повече от 600W.  

За по-голям количество ориз увеличават първоначалното време, като удвояване или утроявате половината време и добавяте другата половина. Примерно за две чаши, които се готвят за 8 мин на 600W и 5 на 300W, избирате 12 мин 600W и 5 мин 300W. Времето за запарване е същото. За повече от 2 чаши не си струва, но и 3 съм правила за 20 минути.

# 725
  • София
Попаднах на добри оферти в сайта на Cocotec и ми се ще да се възползвам. Какво мислите за тази марка и някой пускал ли е директна от там?
Тези са свободно стоящи - керамични:
70Е > 14Е  2 fire zones: contains a fire zone of 16 cm and 1200 W, a fire zone of 20 cm and 1800 W. - точно такъв търсех вече втори ден.
https://cecotecofficial.com/collections/electrodom-eacute-sticos … collection_detail
в амазон.де : 70Е
https://www.amazon.de/-/en/Cecotec-Glaskeramik-Kochfeld-Leistung … ung/dp/B0BPZK3KKY
EDIT: Явно менте сайт, ето го в официалния...колкото и в амазон.
https://cecotec.es/es/placa-de-cocina/bolero-squad-v-2001

Последна редакция: нд, 19 окт 2025, 15:39 от Starrydream

# 726
  • Paris, France
В темата обсъждаме мултикукъри, а не котлони или индукционни и керамични плотове. Потърсете тема за индукционен или керамичен плот за вграждане. За индукционен котлон:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1705981
За керамичен има теми в същия подфорум.

Cecotec имат много добри кухненски уреди, но отвратно обслужване. Купете от немския амазон, който доставя безплатно стоки над определена сума! Ако има проблем, амазон връща парите и прибира обратно разваления уред и това за цялата първа година.

Индукционните котлони ми харесват повече. Майка е с такива от 25г. Лесно се чистят и бързо загряват. За цената показаният ми се вижда добър.

# 727
  • софия
Попаднах на добри оферти в сайта на Cocotec и ми се ще да се възползвам. Какво мислите за тази марка и някой пускал ли е директна от там?
Тези са свободно стоящи - керамични:
70Е > 14Е  2 fire zones: contains a fire zone of 16 cm and 1200 W, a fire zone of 20 cm and 1800 W. - точно такъв търсех вече втори ден.
https://cecotecofficial.com/collections/electrodom-eacute-sticos … collection_detail
в амазон.де : 70Е
https://www.amazon.de/-/en/Cecotec-Glaskeramik-Kochfeld-Leistung … ung/dp/B0BPZK3KKY
EDIT: Явно менте сайт, ето го в официалния...колкото и в амазон.
https://cecotec.es/es/placa-de-cocina/bolero-squad-v-2001
Не бих пазарувала от този сайт. Официалната страница на фирмата е https://cecotec.es/es

# 728
  • Paris, France
Продукти на Cecotec се продават в много ссайтове със cecotec в заглавието. Примерно този:
https://www.storececotec.fr/fr/
и е легитимен толкова, колкото и cecotec.es. Проблем е обслужването ако нещо се развали. Ако го купите от амазон, до 1г след продажбата може да го върнете и връщат парите, като пращането е за тяхна сметка. Със Секотек това не се получава. Бавят, отказват поправки, лъжат и са един малък кошмар. Уредите им са превъзходни, като някои функции са силно авангардни и ги няма и в скъпи уреди. Примерно техният Мамбо идва с бъркалка за месене и меси бавно 15 мин без проблем, а моя Thermomix, който е на десеторна цена, не меси толкова добре и няма бъркалка, та накъсва тестото. Също Мамбо вдига до 180°, а новият Thermomix (Bimby) до 160°C. Мултикукърите им са уникални като функции и качество и бият преспокойно скъпи марки. Понеже са евтини и животът на тези уреди е 5-10г, ги препоръчвам с две ръце, но да се купят от Amazon, Lidl или друг сериозен сайт с добро обслужване.

# 729
  • Paris, France
Тежък е и не е лесно преносим. Трябва му място на плота. Моят също освобождава сам налягането, което е голямо удобство понякога, но за повечето ястия хаби енергия и пука зърната на бобовите. Аз го спирам по някое време, като дръпвам щепсела и чакам да падне налягането само. Вероятно пече и кекс, но да знаете, че в абсолютните херметици, които сами си вадят налягането, водата от печивото не се изпарява никак и много водните кексове не се изпичат добре.

Ако държите на автоматичното вадене на парата, Редмонд имат подобен уред, който е по-добър според мене и купата има дръжки. Не знам сега с ембаргото дали се намира извън Русия, но една позната ги има и двата и казва, че предпочита Редмънд и махна този. Но и този е хубав. Този имам предвид:

Аз толкова пари за Филипса не бих дала за това, което прави. Ако искам да пека кекс и да имам функция air fry и печене с горен капак, бих си взела Cecotec Olla GM H deluxe. Ако искам автоматично вадене на пара и не искам печене, бих взела някое Cookeo/Cook4me на Moulinex/Tefal.

Успех каквото и да изберете.

Последна редакция: ср, 26 ное 2025, 13:37 от Moderator1

# 730
Здравейте! Тук ли е мястото да попитам за slow cooker? Някой с препоръка направо? Или поне какво е най-важно да гледам?

# 731
  • Paris, France
Тук е тема за мултикукъри, много от които имат програми за бавно готвене и даже су вид, но правят и друго. За Cecotec olla GM H и H deluxe може да се купи допълнително и глинен, гледжосан съд за бавно готвене, но само за програма "Бавно готвене". За другите програми се ползват други съдини. Това е компромисен вариант ако нямате място за обособен уред, но искате и налягане,  запържване, печене на тестени като кекс итн.

Ако държите на обособен уред, темата е:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1248333#new

В предишната също има добри съвети: https://www.bg-mamma.com/?topic=974216.750

Ако се чудите какви са предимствата на обособения уред - по-плитък, та побира лесно огромни парчета месо. Лесен за управление с максимум две копчета. Може да струва по-евтино. Недостатък е, че ако има запържване или варене в началото, трябва да се прави в друг съд и да се пресипва после. Имам и ползвам когато мултикукърът е зает и по никаква друга причина. Като студентка ползвах поне 2 пъти седмично. Crock pot е нашият и сме доволно, но сега не бих го купила заради мястото, което заема.

Успех с покупката.

# 732
Много благодаря за отговора. Имам си вече инстант пот за бързо готвене под налягане. А slow cooker ми трябва основно за костен бульон да си правя. Предполагам, че отделен уред ще е най-добро за целта. Последвах препоръчаната тема, ще избирам тези дни.

# 733
  • Paris, France
Аз си правя костен бульон в мултикукъра, без налягане за да не горчи. Костите ги измивам и кипвам веднъж. Изхвърлям водата. Слагам ги в кукъра, заедно с морков, стрък целина, лук, ако искате и пускам варене, но колкото да затопли водата, а не да завира или да вдига налягане. Нещо като 4-5 минутки. Спирам и избирам да държи храната топла, което при мене е на 54°С и 24 часа. Бульонът става бистър и не горчи както когато се прави под налягане.

Само за бульон не бих купувала допълнителен уред. Всеки мултикукър, който държи храната топла над 12ч върши работа.

# 734
Моят инстант пот даже има функция бавно готвене, но нещо не можах да се оправя с това. Сложих веднъж сърми и не се сготвиха за 20 часа. Просто стояха топли и сурови. Довърших си ги във фурната. Нещо не правя както хората. А бульонът искам да се желира като изстине, иначе не го признавам. Вашият така ли става?

Общи условия

Активация на акаунт