Женени заради детето

• 15 702
  • 420
  •   1
Отговори
# 135
богат, беден баща - няма значение, в 99% от случаите на развод повече от минимална издръжка (която е смешна) не подписват на споразумение..
Аида да каже, така ли е?

# 136
  • Далечният изток
Така е. Споразумяват се на минимума, само и само нещо все пак да дава бащата. Пък на него и толкова не му се дават, че нали тя с тия пари живот ще си живее...

# 137
  • Варна
Два случая от банковата практика - таткото плаща 200 лв. издръжка официално и всеки месец по 400 допълнително. (съдя от основанието на документите). Понеже плава, 2 месеца закъсня с издръжката - спретнаха му дело, познайте какво стана с 400те лева. Е, вярно пусна си онлайн банкиране, после идваше да си разпечатва документите и никога не закъсня повече с плащането.
Другия татко никога не пишеше в основанието "издръжка на дете", сумите варираха от 500 до 3000 месечно. Говори ли сме - "аз не издържам, аз се грижа за дете" и "жена ми не може да знае кога ще се раболее детето, колко ще струва курса по...". От тази година щерка му ще е студентка по медицина във Варна и ще живее при него - няма да превежда, но ще поеме на свой ред щафетата за битовизмите.
Таа, и двете страни трябва да са на ниво, за да вървят нещата.
Ааа, сетих се - имаме и татко с ТЕЛК. Не знам как се определя издръжка там. Знам колко соц. подпомагане взема той и  сумата показва, че е инвалид над 70% Бабата праща 100 лв. месечно (и се грижи за въпросния син).
Та покрай всички такива случаи отдавна се отказах да съдя на ангро

# 138
Бившата така си е постлала, според много логични тълкувания и 165 лв са множко спрямо държание, отношение, поведение.

А децата би трябвало да се гледат споделено, за да се споделят задълженията, отговорностите, възпитанието.

Ние се надяваме, че никой от двамата не е с увреждания и може да заработва повече от издръжката от бившия, т.е. достатъчно за собствената си свобота, независимост, самостоятелност.

В последните години увеличиха задължителните издръжки, мисля, че следват минималната работна раплата. За много хора и това е много. Но на фона на всичко изкривено, май няма ясен полезен изход Wink

# 139
  • Далечният изток
Говорим за издръжка за дете, ако не си разбрал. Която бащите мислят, че бившата харчи. Пък детето може би се отглежда на фотосинтеза.

# 140
Всъщност, колко струва отглеждането и изхранването на едно дете?
Говорим базово, без частни училища и маркови дрехи.

Интересно ми е как се преценява колко трябва да е издръжката в съда

# 141
Именно, там е "заровено кучето". Ако детето/ децата се отглеждат по равно и от двамата родители, въобще правно не се поставя въпрос за издръжка за дете или напр. за ползване на старото семейно жилище.

# 142
тоя банков пример затова е направил впечатление - понеже е изключение и рядко срещано.. и все пак показателно - сумата над издръжката е според настроението на бащата и отношението му към майката, няма много връзка с нуждите на детето..

# 143
Говорим базово, без частни училища и маркови дрехи.

Интересно ми е как се преценява колко трябва да е издръжката в съда

Издръжка и отглеждане на дете в България много се разминават.
Нямам идея колко е минималната и дали има таван за максимална издръжка.
Но обикновено тежестта е върху този, който отглежда детето. Ясно кой.

# 144
  • Далечният изток
Минималната издръжка е 1/4 от МРЗ. 195 лв в момента. Максимум няма.

# 145
  • Melmak
Yani нещо прекали. Всеки втори “мъжкар” го е страх жена му да не му вземе апартамента след развода, сакън все едно е толкова лесно да изгони плужека, който не иска да даде 2 лв над тия 196 минимални. В много редки случаи жената получава право да живее в семейното жилище до навършване на 18 г на детето. Аида и Фивър да ме поправят ако греша. Масово жените си се изнасят, а с тия 196 лв направо процъфтяват.

Законодателството трябва да се оправи, защото е абсурдно Ганьо да плаща смехотворните 200 лв, когато една баничка е 2,50. Едно влизане в аптеката е 100 лв. Точно този Ганьо не се интересува дали детето му има какво да яде, как ще се интересува от споделено родителство?

Предполагам, докато сивата икономика не се ограничи, няма как и издръжките да станат нормални. Ако се води на мрз, няма как да плаща читава издръжка. А в България сивата икономика процъфтява, както знаем.

Интересно ми е тези, които се водят на реална заплата, и те ли плащат по 196 лв.

# 146
  • Далечният изток
Колкото по-високи са доходите, толкова по-висока е издръжката принципно. Също и ако се докажат по-големи разходи за детето. Последното ми дело бащата представи някакъв договор с работодател, но се оказа, че взема с около 1000 лева повече от това, което пишеше там. Ставаше въпрос за увеличение на издръжка за единственото му дете.

# 147
Аз нямам нищо против ако се разделя, бащата да вземе детето,а аз да давам по 200кинта на месец и да го вземам два уикенда в месеца. Начииии, никав проблем нямам. Ама той няма да може с неговото раб време, детето пък абсурд да иска, 100% съм убедена, както е читав баща и се занимава и обгрижва и тн. Майката е незаменима, сори. Колкото и да се опитват някакви комплексирани мъжчета да го играят жертви на системата...и да, ще си плащате, щото като сте правили деца да сте мислили. Баси как ми се опъват нервите от некви комплексари...

# 148
Въобще не съм запозната, само мога да разкажа, че, когато моята приятелка се бореше за вдигане на издръжката, ставаше дума за детегледачка или camps лятото, защото нейната работа е отговорна и има 40-часова седмица, а децата - десет седмици ваканция.

Та тя предложи или бащата да ги плаща тези гледания, или да прати децата на неговата майка за през лятото. Той предпочете да плати и вдигнаха издръжката, като я напаснаха с гледането от детегледачка през ваканциите. Но бяха месеци разправии, като неговата адвокатка предлагаше някакви супер евтини варианти - едва ли не да ги дадат в лагери в съседната чужбина (Словакия), където беше по-евтино. Наистина някои мъже не стават за нищо.

# 149
Когато се мисли само в цифри и изчисления, ясно е, че не се мисли за доброто на детето, затова още по-ясно е, че даващата страна ще иска да дава по-малко.

Особено ако е набеждавана за "лош родител".

Правната уредба е наистина остаряла, насърчава Ганьо и Ганьовца.

Общи условия

Активация на акаунт