Отговори
# 75
  • София
Ох, ама наистина ли не може пак да кандидатства Sad Ужас!

Не съм сигурна, но с тази система това изглежда най-логично.Сега ще потърся инфо по въпроса.

ПП Доста противоречиви мнения - едни казват да, други не, официално становище на хохшулстарт не намерих. Но то и случаят е частен. Момичето де факто няма да е  било в нито един момент записано, какво остава да е учило нещо...Докато тези питащите, чиито въпроси четох, са изкарали по  няколко семестъра в  уни Х и не разчитат на вариантите за  размяна на места, а питат дали могат пак да се пробват за  прием 1 семестър другаде с ново кандидатстване... Двете неща са различни. И единственият начин  според мен да се разбере къде е истината  е обаждане както в секретариата на унито, така и в хохшулстарт. Аз поне това бих направила. Дано на никого не му  се налага да води такива разговори..

Последна редакция: сб, 26 авг 2023, 21:37 от пенсионирана русалка

# 76
  • Варна
Много неприятна ситуация. Трябва да се чете много внимателно всичко. При моя син  ( икономическа специалност) има срок до края на септември да представи необходимия сертификат. Даже го поканиха на изпит . И се записа и на още един за всеки случай. Но в Гьоте ( момичето сигурно е прието там) няма май такава опция.

# 77
  • София
Много неприятна ситуация. Трябва да се чете много внимателно всичко. При моя син  ( икономическа специалност) има срок до края на септември да представи необходимия сертификат. Даже го поканиха на изпит . И се записа и на още един за всеки случай. Но в Гьоте ( момичето сигурно е прието там) няма май такава опция.

Не мисля, че има толкова значение кой е университетът, а по-скоро каква е специалността. Няма как  в специалност  с общонационални квоти, каквото е медицината, някой да те чака да му представиш сертификат в края на септември. Местата са ограничени, дават ти 10 дни за записване и ако не се вместиш в тях с пълния набор от  искани документи, гориш, мястото ти се дава на друг. Докато при специалности без никакви  квоти, дори местни, няма ограничения в бройката, записват толкова хора, колкото до  началото на октомври представят пълния набор от документи. Може да са само 40, може и 140 да са..

Последна редакция: нд, 27 авг 2023, 00:21 от пенсионирана русалка

# 78
Много неприятна ситуация.
За бъдещи кандидатстеащи медицина - не се приема ДСД сертификат в Мюнстер, Дисбург - Есен, Магдебург и Франкфурт. За тези съм сигурна, може да има и други.

# 79
  • София
Много неприятна ситуация.
За бъдещи кандидатстеащи медицина - не се приема ДСД сертификат в Мюнстер, Дисбург - Есен, Магдебург и Франкфурт. За тези съм сигурна, може да има и други.
Проверката е  висша форма на доверие.. Laughing Аз  бих проверила всеки един от 39-те университета какво иска непосредствено преди попълването на желанията, понеже могат да търпят изменения изискванията във времето.
За горните 4 и аз бях чувала  от миналата година, ама  тази година в  списъка е и Greifswald.

Затова и в по-стар мой пост по този въпрос преди седмица-две  нарочно не ги изброих кои са.

Отделно не става дума просто за неприемане на ДСД2. Не приемат и ДаФ, ако сборът не е максималният 20, тоест 4х5. Доста деца познавам с ДаФ и никое не съм чула да  е имало максимума и на четирите елемента.

Преди години познато дете, учещо немския на курс,  изгърмя така с  WU Wien. Kазали му, че приемат с В2. (вярно, но за изминалата година). Изкарало си  ÖSD B2 и шапка на тояга.  Но в неговата година,  хоп - поискаха  С1. По неволя кандидатства в Инсбрук.

Доста странно е това с ниво С2  в тези унита, те принципно са с малко по-ниски балове (ако въобще за медицина има нисък, де), но за сметка на това са с изискване  за максимално ниво по езика С2, равностойно на това на  Muttersprachler(поне на хартия, де, иначе честичко има разминавания между реални знания и буквичка с цифра )..Докато спряганите за "топ" си искат С1.

ПП  От същата публикация във Фейса стана ясно сега за още един  изгърмял.. Майката пише, че ще се пробват догодина пак - дано това означава, че са проверили и може. Simple Smile Не че пак не е  беля, но поне е поправима, макар и със закъснение.

Последна редакция: нд, 27 авг 2023, 09:23 от пенсионирана русалка

# 80
  • Germany
Здравейте, записвам се и аз при вас със студент в Манхайм. Специалноста е Фирмен юрист. Учи се право и икономика, като след 3г може да се продължи с още 3г право и да стане адвокат или с магистратура икономика. Ние живеем в района, та младежа за сега ще си остане у нас. В понеделник му е 1вата среща с випуска и на 4ти септември почва.
Успех на всички деца!

# 81
  • София
Здравейте, записвам се и аз при вас със студент в Манхайм. Специалноста е Фирмен юрист. Учи се право и икономика, като след 3г може да се продължи с още 3г право и да стане адвокат или с магистратура икономика. Ние живеем в района, та младежа за сега ще си остане у нас. В понеделник му е 1вата среща с випуска и на 4ти септември почва.
Успех на всички деца!

Честито! Този Kombinations­studien­gang съм го срещала на сайта на Уни Манхайм Simple Smile

Синът Ви ще е от най-рано почващите в  началото на септември. Преди няколко години девойката ми в същото уни беше започнала вече следването си, когато близначката й тепърва получи офертата си за Аахен..Laughing

# 82
Относно банките да споделя още една опция - bank N26 (мобилно банкиране от типа на Revolut). Получава се немска банкова сметка, може да се извади и физическа дебитна карта. Стандартният пакет няма месечна такса за сметката. Извършват се SEPA преводи, така че няма проблем с наема за общежитието - приемат я и в частните, и в държавните общежития. Синът ми си направи онлайн сметката преди две години и е много доволен за сега.

# 83
За банка N26 моя позната, която работи в българска банка каза, че се ползва със съмнителна репутация. Проверявах по повод на това, че бяхме измамени преди известно време от фалшив наемодател, на когото преведохме депозит в тази банка.

# 84
Здравейте,
Завърших СМГ тази година и този октомври ще започвам обучението си в ТУ Мюнхен със специалност Информатика. По този повод си търся спешно място за живеене в Мюнхен или околностите на Мюнхен(дори и да е нещо временно за началото). Ако някой предлага нещо под наем, познава някого или си търси съквартирант, ще съм много благодарна да се свърже с мен.

# 85
  • Варна
Здравейте мами. Направо съм на ръба на нервна криза. Моля, за наистина актуален мейл , за удостоверение здравни права. Сънът ми има 4 дни  да се запише. Но за здравната карта, писа на няколко мейла, отговориха му, пратиха му формуляр за попълване  и сега отговор , че намали право да приемат лични документи на мейл.

# 86
  • тук-там
Никакъв формуляр не трябва да попълва.
Ето от Фб групата правилния начин:

“Искам да благодаря на всичко които ми помогнаха и обмениха опита си. Като обобщителен коментар за бъдещите студенти, сблъскващи се със същото:

Най-бързо получих отговор от имейла Studenten-Service@nordost.aok.de. Написах имейла снощи късно вечер и в 11:20 днес ми пратиха потвърждение.

Също така са написали в имейла, че всичко се случва електронно - промяна влязла в сила от 01.01.2022.  Здравната каса ще предаде информацията за здравния ми статус на университета и имейла, който получих служи за доказателство.”

# 87
  • Варна
Да, писа на този мейл , и на други. От другия му отговориха и му пратиха някаккъв формуляр за попълване.  Дано studenten- service реагират бързо. А изпращат ли уведомление, че са изпратили информацията към университета?
То по големия проблем е , че не може да се запише в сайта на университета, появява се някаква грешка, писа им мейли, говори с тях, имали много запитвания да чака.  От събота се мъчи, не става. В къщи е като война.

# 88
Дъщеря ми попълва формуляр от АОК. И после получи потвърждение, че са уведомили университета. Даже съседите се обадиха, че преди няколко дни на домашния адрес е получила писмо от АОК.

# 89
  • София
Очевидно на някои места се престарават. Предостатъчно е  да отговарят на пуснатия мейл и да кажат  в какъв срок ще се случат нещата  със служебното уведомяване на унито по електронен път. То на сайтовете на всички унита си е описана точно тази простичка схема.  За да ги "принудите" да  отговарят, в самия мейл пуснете хитро и въпросче от типа  "Срокът ми за записване изтича на  02.09 (примерно),затова ще Ви помоля да ми кажете в какъв срок ще бъде актуализиран здравно-осигурителният ми статус."

Общи условия

Активация на акаунт