Как да върна спокойствието в семейството си?

• 5 810
  • 94
  •   1
Отговори
  • Хасково
Здравейте, вече съм супер отчаяна и не знам какво да правя.
Казусът е следния: моят мъж има непоносимост към сестра ми, всичко в нея го дразни, разбира се тя си е допринесла да се стигне до това състояние с отношение, държание и т.н. Моите родители също са допринесли да се стигне до това, тъй като постоянно са я оправдавали и някак си винаги са заставали на нейна страна ако има евентуален спор.
Проблемът е, че ние живеем в една двуфамилна къща с моите родители, сестра ми живее в София, когато си е там всичко е много спокойно и се разбираме много добре, когато обаче си дойде мъжът ми става нервен, иска да сменяме жилище, започва да се сърди на нашите и да се настройва срещу тях, напрегнат е и се караме много, положението става направо непоносимо вкъщи.
На няколко пъти правим опити да бъдем в добри отношения със сестра ми и нейният мъж, но всеки път някак си не се получава и няма такова усилие от тяхна страна.
За пример: тя се държи с мъжа ми все едно е по-нисш от нея, на сватбата си единствено с нас като семейство не се снима, след църквата, каза след малко, като се снимам с Еди кой си и после забрави и много още подобни случаи.
Преди 5 месеца родителите ми взеха решение, което някак си преля чашата на всичко и аз спрях да говоря със сестра ми и с нашите.
Наскоро родих второ дете, което кръстих на баща ми, моят мъж го реши и дори му е казал, че загърбва всичко и са се помирили. От тогава той не е казал и дума, дори водихме разговор да направим опит да се разберем със сестра а ми, но тя си дойде от София и баща ми едва ли не каза, че трябва да се помирим, че вината е наша, тя искала и т.н., а  аз просто не бях готова. На следващият ден получих съобщение от сестра ми, в което буквално обвинява за всичко мъжът ми и това още повече ме ядоса и потвърди тезата ми, че тя не е готова за разговор, защото ако беше нямаше да търси оправдания и да вини всички други, освен себе си, това е и причината да не искам да говоря с нея, тя само се оправдава и обяснява как е права, един път не каза или да се замисли, че не е.
Въпросът е как да живеем в мир или мисията е невъзможна?
Също как да накарам мъжът ми да не му пука, защото той много страда от цялата тази ситуация?

Добавка във връзка с въпроси в коментарите:
Знам, че не обяснявам с подробности, но са лични неща, нещата които е направила са много повече, отколкото съм писала, защото не ми се изпада в обяснителен режим.
Не е зле финансово, но не е по-преуспяла от мъжа ми примерно от професионална гледна точка, той си има доста добър доход и частен бизнес.
И не нямаме спор за имоти.
Сестра ми живеят в жилище на родителите ни в София.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 10:28 от cmexypah4e

# 1
Сестра ти да не е някоя готина и  успешна жена?

# 2
Съжителството в една къща заедно с родителите на мъжа или жената в някои случаи може да е голямо предизвикателство и да наруши хармонията във връзката. Щом и мъжа Ви споменава за друго жилище, аз бих се съобразила с него. Временните трудности по покупка и местене си заслужават, ако целта е вашето щастие и спокойствие като съпрузи. Вярвам, че щом се отделите и родителите Ви не са Ви всеки ден пред очите, тези неразбирателства няма да Ви тежат толкова, а още по-малко на мъжа Ви. Ще се виждате със сестра Ви по женски, за да не се товари той, щом не се харесват.

# 3
От тези примери не виждам нещо лошо да е направила сестра ти. Забравила да се снима с вас, е и? Голяма работа!  
Мъжът ти те манипулира. Ядосва се когато тя е там или се прави на ядосан и си го изкарва на теб. Умел манипулатор и психически тормозител е той.

# 4
Ako живеехте отделно, 2/3 от дразненето нямаше да се случва. Сега сте в гнездото на осите. Мъжът ти се чувства скопен. От това, че е заврян зет, от отровната ти сестра и от цялата ситуация. Вероятно и вие не сте идеални. Вижте какво реално можете да направите, за да не живеете заедно.

# 5
Щом мъжът ти иска да се изнесете, ти защо не искаш? Семействата трябва да живеят отделно.
Не разбрах какво е направила сестра ти, не виждам нищо особено, но след като мъжът ти иска  да ви осигури дом, съгласявай се, ще си живеете отделно и няма да се съобразявате с никого.

# 6
  • София
И аз виждам психически тормоз от мъжа. Всичко останало са дребни поводи, за да избухва по-често.

# 7
  • София
Още един глас за това, че проблемът е в мъжа. Аз не прочетох нещо конкретно, което е направила сестрата. Просто съществува и това го дразни. Може би наистина е постигнала повече или е имало някакви по-специални отношения между тях, за които авторката не знае и те са в основата.
Той хем живее в къщата на родителите на авторката, хем си позволява лошо отношение към тях.
Авторке, аз не бих позволила съпругът ми да се държи лошо със сестра ми и с родителите ми. Ако държа на него, първо щях да поискам да се отделим и второ - да си преразгледа отношението, стига и ти да не доливаш масло в огъня, защото и ти май би искала да нямаш сестра, ама имаш.
Мъжът ти да се вземе в ръце и да осигури самостоятелен дом, за да може в него да прави фасони.
Сестра ти в чие жилище живее? Те с нейния мъж собствено жилище ли имат?

# 8
Много думи и нищо по същество.
Какво точно прави сестра ти, та мъжът ти е толкова настроен против нея, че дори и срещу родителите ти?
Какво решение са взели родителите ти, че е преляло чашата и ти си спряла да говориш с тях?
Как така уж искаш да се помирите, а когато сестра ти е пожелала, ти не си била готова?
За какво е цялата тази дандания? Отношение? Имоти? Не можете да разделите етажите?
Не си длъжна да обясняваш подробно, но така написано звучи неясно и не се разбира какъв всъщност е проблемът, особено ако най-голямата вина на сестра ти е липсата на обща снимка. Отстрани изглежда, че вината за всичко е при теб и мъжа ти.

# 9
Мъжът й иска да се изнесат, тя се дърпа, за да не си развали удобството от това да живее при родителите си, ама сестрата виновна, дето идва понякога. Да, точно така - повярвахме ти да знаеш.
Натискай мъжът ти още да живее при вашите.

П.С. Ако ти беше завряна снаха при свекърите ти вероятно и ти щеше да се държиш така.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 08:57 от Arielle

# 10
  • София
Аз и в други теми съм го казвала. Има един тип жени, които си мислят, че могат да контролират отношенията в разширено семейство - ето пример - сестрата, майката, бащата и не се знае още кой.
Ами не става!
Правилната стратегия е - гледай какво става в твоето семейство. И се отделете.

# 11
Хaйде пак, директно осъдихте мъжа Simple Smile  Не бързайте и недейте, авторката не казва всичко, намеква само, вероятно иска да запази дискретност, а и някои неща се разказват трудно, трябва да се преживеят.  Вероятно има и някаква имотна дискриминация от родителите, любимо дете и прочее. Това го е имало и с баба ми и дядо ми по бащина линия - всичко беше за леля ми, баща ми беше работното добиче, което тича да свърши нещо и после пак го прецакват. Ми за външен човек не беше лесно да схване проблема, хем баща ми много държеше да поддържаме връзка. Но на майка ми не и е било лесно и имаше хладни чувства.
Накратко - нека не раздаваме правосъдие и не търсим вина, защото нямаме информация, а и в края на краищата всеки има право да не харесва този или онзи. В сърцевината на проблемите е съвместният живот на различни поколения и семейства под един покрив. Да се отделят, да заживеят отделно и всичко ще се оправи. Може и да се стоплят отношенията даже, но и да не се случи, поне няма да се виждат и да се дразнят. Но авторката не иска и затова ако търсим вина, то тя е в нея - вижда, че има проблем, но не иска да види решението.

# 12
  • София
Изнасяш се и си решавате проблемите. Ти вече не живееш нито с вашите нито със сестра ти, че да се съобразяваш с тях камоли пък мъжа ти. Не можеш да угодиш на всички, но пък можеш на теб и твоето семейството.

# 13
  • София
Колко да има дискриминация, щом авторката живее в къщата на родителите, а сестрата е далеч?
Надявам се да даде поне един адекватен пример, защото този със снимката не е такъв. Нормално е в лудницата да бързаш да уважиш всички гости и често близките остават на заден план, защото са близки и обикновено не би следвало да направят драма от това.

# 14
  • София
Много интересна тема.

Случиха си едни неща между роднините ми, които няма да ви кажа, но вие ми кажете как да реша проблема?
Само да си намеря кристалното кълбо и ще се включа.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 13:39 от milenaka

Общи условия

Активация на акаунт