Отговори
# 270
  • München, Deutschland
Ейй, Исеис, чак аз се зарадвах! Радвам се, че черната ми прогноза не се сбъдна и можете да се облегнете малко назад с чаша вино, докато премисляте местенето. Simple Smile
И направо отсега си вземете билети за Коледа, че все по-скъпи стават.

# 271
  • София
Университета е в Хамбург.

Записаха я! След напоителен и остър мейл от моя страна до декана и някаква друга важна госпожа. Тъкмо щях да вдигам телефоните да викам по тях. Защо са такива бунаци тия хора? Дори не мога да се зарадвам. Разиграваха ни, като маймуни цял месец. Сякаш е първата чуждестранна студентка.

И пак благодарности на всички в темата за информацията и съпричастността. Наистина това, което правите е толкова полезно и от толкова голяма помощ!

Честито Simple Smile Успех на студентката!

Чувствам  се  малко  като Ванга Laughing след вчерашния ми призив да пишете значително по-остър мейл на друг, а не на същата жена..Във времето се убедих, че в повечето случаи това сработва.

# 272
Русалке, аз малко се чудех дали да не им дам още един ден, но твоят призив беше това, което ми трябваше да кажа баста и да не ги чакам. Та специално ти благодаря за побутването!

# 273
Iseis, радвам се за вас, че се преборихте.
Ако не греша, вече всички са записани.
Пожелавам успехи и на новите "зайци" и на старите "кучета".
От миналата седмица и ние сме готови за старта - с регистрация в общината, банкова сметка и немски телефонен номер. Багажът е в общежитието, нанасянето - другата седмица.

# 274
  • София
От миналата седмица и ние сме готови за старта - с регистрация в общината, банкова сметка и немски телефонен номер. Багажът е в общежитието, нанасянето - другата седмица.
Браво на вас Simple Smile През Австрия или през Чехия пътувахте?

# 275
Браво на вас Simple Smile През Австрия или през Чехия пътувахте?
Чехия. От там покрай Дрезден и Лайпциг и след 30 км Хале.
Стаята изглежда така, както на тези снимки , но е с жълт под. 6-ВГ с две бани с тоалетна и две перални в апартамента.

# 276
  • Пловдив
Търсим настаняване са нашето момче в Дармщад.  Няма общежитие. Там са и търсят квартира.
Това момче е моето момче Simple Smile MarietaYo, и тук да ти благодаря! Sparkling Heart

Ще напиша накратко, ако е от полза за някого, че май сме само ние в Дармщат.
Специалност Мехатроника е в ТУ. Приеха го и в хохшулето в Карлсруе, но той държеше на Дармщат (чел някакви класации, мнения..)
Януари месец подадохме в Щ-верка за общежитие. Като го приеха в ТУ, веднага изпратихме потвърждението към Щ-верк, но ни отрязаха, че има много чакащи и ни изпратиха списък с частни общежития.
Така че стегнахме колата и тръгнахме да търсим на място.
Първо директно в Щ-верка - пак ни отрязаха, после общежитията, за които беше кандидатствал - същото. Дори на едното място му се скарали, че идва, имало си система...
Междувременно той си направи профил в wg-gesucht. Писахме на много обяви, никакъв отговор отникъде. В тези обяви няма телефони, чакаш само евентуално дали ще харесат запитването ти. Някои от тях имаха точен адрес.
Ходихме на място и по квартирите, звъняхме по звънците.. безрезултатно.
Тук се включи fani34 и направихме уговорка за среща със сина ѝ и хазяйката за евентуално одобрение Simple Smile Heart
Имахме два дена до срещата и продължихме с търсенето. Гледахме общежития на картата и ги обикаляхме.
Лошото е, че отговорниците си имат някакви обявени часове за прием, които са залепени само на вратата им и са нещо от сорта: само вторник от 10 до 12ч.. И понякога и тогава ги няма.. На телефон не отговарят (бяхме с немски номер) или казват: няма свободни стаи. 
В крайна сметка, след като се върнахме втори ден в едното общежитие (там имах надежда, защото на етикетите на звънците имаше 5-6 свободни листчета Rolling Eyes ), изкарахме големия късмет. И отговорникът му казал, че бил късметлия, защото дошъл на място Rolling Eyes
Та така, има вече покрив над главата, оттук-нататък да ми е здрав и да му върви ученето, че първа година го чака...
И знам, че стана малко като реч на Оскарите Grinning , но благодаря на всички за информацията, която давате в тази тема.
И сърдечни благодарности на fani34 ! Дори само, че се чухме в тази прединфарктна седмица, ми беше от помощ!

# 277
Здравейте, момичета,
почти сме намерили настаняване на синът ми в Берлин. Изпратиха ни да подпишем договор и приложения към него. Единият документ е  SEPA Basis Lastschriftmandat (SEPA- Mandate for the Collection of Accounts Receivable by Direct Debit). В него се иска да попълним IBAN. Мислите ли, че можем да попълним IBAN с българска сметка?

# 278
  • тук-там
Не, коментирахме го по-горе. Не става директен сепа дебит през бг сметка.

# 279
  • София
Здравейте, момичета,
почти сме намерили настаняване на синът ми в Берлин. Изпратиха ни да подпишем договор и приложения към него. Единият документ е  SEPA Basis Lastschriftmandat (SEPA- Mandate for the Collection of Accounts Receivable by Direct Debit). В него се иска да попълним IBAN. Мислите ли, че можем да попълним IBAN с българска сметка?

Обяснете на наемодателя, че първия наем и кауциона ще платите от бг сметка, а веднага слeд  откриването на немска сметка студентът ще попълни документа за SEPA .

# 280
Благодаря ви! Помня, че е коментирано, но не можах да намеря постовете.
Остана това да довършим и детето заминава на 01 октомври Simple Smile

# 281
Аз вече отдъхвам. Свършихме, каквото успяхме. Минахме през общината и сега ще чака някакъв номер, който да получи в пощенската кутия и с него да отиде до банка. Студентска карта взета, генериран ПДФ в който има кюар код с който ще пътува безплатно. Хазаинът ни е много мил човек. Трети ден ни караше от неговата квартира до нашата нощувка. Разстоянието е 30 Мин в посока. Днес ни закара и до летището. Питахме го за пари да му дадем, поне за бензин, но ни отказа. Иначе квартирата е с обзавеждане от преди 30 години, и другите неща са статични, но кварталът е хубав, зелен и университета е на 20 минути. Чака се друг наемател аржентинец, дано е свестен. Късмет и успех в настаняване и пътуване на останалите зайци, а на гърмяните вече успешна година.

# 282
  • Пловдив
Maitrix ме подсети за студентската карта.
Като го приеха, в потвърждението пишеше, че му изпращат картата на бг адреса. Той писа да изчакат, че скоро ще им даде немски адрес. Като отидохме в ТУ, пита на гишето им за за картата си. Служителят му казал, че не може да му издаде на място, направил някаква справка и му съобщил, че вече му е изпратена към България.
След като намерихме общежитието, пак отиде на същото гише за Immatrikulationsbescheinigung , видял, че е друг служител и се сетил пак да пита за студентската карта. Човекът му я издал без проблем...

# 283
Maitrix ме подсети за студентската карта.
Като го приеха, в потвърждението пишеше, че му изпращат картата на бг адреса. Той писа да изчакат, че скоро ще им даде немски адрес. Като отидохме в ТУ, пита на гишето им за за картата си. Служителят му казал, че не може да му издаде на място, направил някаква справка и му съобщил, че вече му е изпратена към България.
След като намерихме общежитието, пак отиде на същото гише за Immatrikulationsbescheinigung , видял, че е друг служител и се сетил пак да пита за студентската карта. Човекът му я издал без проблем...

Така се случи и с моя син. На БГ адреса ни дойде студентската му карта,той вече беше заминал. Каза ни - унищожете я, тук ми издадоха нова.

# 284
  • София
Вече се вижда краят на кампанията за всички - няма незаписани, май всички са и с  осигурен покрив Simple Smile Пожелавам успешна година на зайците и бърза адаптация към всичко ново! Heart

Спорна година и на порасналите студенти, и на още по-порасналите, които вече не седят на студентската скамейка, а прилагат знанията и уменията от следването  си в бакалавър/магистър на практика!

И всички да са здрави и щастливи, доволни от направените избори! Едната ми девойка днес е присъствала на бракосъчетанието на своя състудентка-медичка Simple Smile Споменавам го, защото из форума в разни теми, че и на мен на лични са ми го писали, се дъвче регулярно темата, че медицината не  е много добър избор за момичета и че после въпросните много ще съжаляват- огромни обеми за  учене, голям стрес и отговорност, години наред невъзможност да се самоиздържат, често нездраво семейство по-нататък във времето, липса на време за деца или поне на свободно време за тях и т.н.

Последна редакция: чт, 21 сеп 2023, 18:54 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт