Да кърмиш дискретно

Въпреки че личното ми убеждение е, че на света няма нищо по-естествено от кърменето и по тази причина всяка кърмеща майка трябва да се чувства комфортно да вдигне или съблече ризата си и да кърми където и да било, аз разбирам, че живеем в общество, в което това не е възможно. В тази страна гърдите се смятат за сексуални обекти и докато няма проблем да се показват в “Спасители на плажа” или в “Пентхауз”, много хора смятат, че има нещо отвратително в кърменето.

Предишното поколение е хранило бебетата си от биберон, така че много хора никога не са виждали кърмеща жена. Това е причината кърменето да е шокиращо и разстройващо за толкова много хора. Твърдо съм убедена, че начинът да се промени това е жените да кърмят без неудобство, открито и скромно на публични места, така че хората (особено децата) да могат да видят, че кърменето е “нормалният” начин за хранене на бебетата.

Тъй като все повече майки кърмят в днешно време, ситуацията започва да се променя. Ние кърмим бебетата си, когато имат нужда да ядат и удовлетворяваме техните нужди където и да се случи да сме. Ние се осланяме на научните доказателства, че кърмата е най-добрата храна за бебето и знанието в сърцата ни, че предоставяме на своите малки възможно най-добрия старт в живота. Кърменето не е отделителна функция и няма причина да се криете, когато храните своето бебе. Дали би ви харесало да изядете обяда си в обществена тоалетна?

Има приети наредби в някои щати, според които е незаконно да се тормози майка, която кърми на публично място, както и закони, които изключват оголването на гърдите за да се нахрани бебе, от наказанията за неприлично разголване. Въпреки че е тъжно, че се налага да имаме такива закони, това означава, че правата на кърмещите майки се подкрепят.

Аз винаги съм кърмила моите деца навсякъде – на басейн, в магазина, на родителски срещи, на бейзболни мачове на детската лига, и т.н. Единственият проблем, с който някога съм се сблъсквала беше, когато хора, които не знаеха какво правя идваха и отмятаха одеалото за да видят бебето, и се чувстваха много неудобно. Аз винаги отивам при майки, които кърмят на публични места и им казвам колко прекрасно според мен е това, че кърмят. Когато видят непозната жена да ги приближава, те винаги изглеждат притеснени, защото мислят, че се каня да ги критикувам, но се отпускат и одбряват, когато осъзнаят, че всъщност ги подкрепям. Мисля си, че днешните майки са в известен смисъл пионерите, които ще улеснят следващото поколение (нашите деца) да кърми спокойно на публични места.

Ето няколко съвета, за да ви е по-лесно да кърмите дискретно, независимо къде сте:

Бъдете положително настроени. Помнете, че имате право да храните своето бебе, когато е гладно, и няма нужда да се извинявате.

Намерете удобно местенце, например на пейка или в някой ъгъл зад закачалки за дрехи. Създайте си своя “зона на уединение”. Ако сте с придружител, помолете го да застане така, че да направи по-закътано място за вас. Обърнете се настрани от хората около вас, докато се настанявате, а след това се обърнете пак към тях. Не гледайте към бебето след като то започне да суче. Ако не гледате надолу към него, повечето хора ще си мислят, че то просто спи. Може да искате да почетете списание или книга. Ако някой се приближи, погледнето го в очите и се усмихнете. Ако сте с някого, просто си продължете нормалния разговор.

Носете облекла от две части или с цепки за кърмене. Когато повдигнете горнището, за да кърмите, платът покрива горната част от гърдата ви, а бебето – останалото. Когато кърмите у дома, вие отмятате дрехите настрани и после приближавате бебето към себе си. Когато кърмите на публично място – правете обратното. Вземете бебето близо до себе си и после разтворете дрехата си.

Носете си риза или жилетка, която можете да обличате, докато кърмите. Така с дрехата можете да прикриете гърдата, от която суче бебето, отстрани. Блузата ви ще я покрива отгоре, а главата на бебето ще скрива всичко останало.

Носете си одеало, с което да завиете бебето след като се успокои и засуче.

Обръщайте внимание на знаците, с които вашето бебе ви показва, че е гладно. Нищо не привлича повече внимание от едно плачещо бебе. Всички в сградата ще ви зяпат неодобрително, докато плачът не престане. Опитайте да намерите място да накърмите бебето, когато започне да става неспокойно, а не чакайте, докато почне да пищи.

Упражнявайте се в дискретно кърмене пред огледалото, или помолете партньора си да ви гледа. Повярвайте ми, той ще ви каже, ако нещо се вижда, защото той не би искал непознати да гледат гърдите ви.

Кърменето на новородено на публично място е по-лесно, отколкото на буйно детенце. При по-големите бебета може да започнете да поставяте ограничения и да преговаряте. Децата могат да се научат, че не могат да ви дърпат ризата или да си играят с другата ви гърда, докато ги кърмите, както и могат да се научат, че трябва да изчакат за хранене. Да кажете “Ще получиш ам-ам (или както вашето мъниче го нарича – моите бебета казваха “млечната страна”), когато стигнем до колата, но не точно сега.” е разумно решение, ако сте на опашка в голям магазин като Билла. Децата не винаги са щастливи от ограниченията, които им поставяте, но трябва да бъдете твърда, освен ако не сте склонна да кърмите на поискване и да ви повдигат ризата на най-неподходящи места, когато вашето бебе реши, че му се суче.

Когато отивате на пазар, опитайте да кърмите в колата, преди да влезете в магазина. Огледайте се за места за кърмене, когато влезете вътре – намерете фоайета или магазини с пространства, заделени специално за кърмене. Може да опитате и шал за носене. Може да кърмите, докато ходите, а повечето бебета обожават да ги носят така.

На плажа или басейна, се завийте с плажна хавлия или носете горнище, което може да се сваля от останалата част от банския костюм.

С повечето бански костюми е почти невъзможно да кърмиш без да извадиш цялата си гърда. Ако прекарвате много време край басейна, купуването на специален модел бански костюм, пригоден за кърмене, е добра инвестиция.

Преведе Nataliee от www.breastfeedingbasics.com