Честита Баба Марта, Габрово - "Добре дошли и отишли!" - 3

• 15 371
  • 285
  •   1
Отговори
# 195
Ivap,качих в албумчето двете торти от на Даниела рожденния ден.

# 196
  • У дома... някъде
Mavi,що не купиш на Виктор залъгалка с айс гел и както са ти обяснили пъхаш в хладилника за малко да се изстуди и може да му облекчи болката на мъника newsm12.Ох ние докато стигнем дотам,сега ревем от колики все още #Cussing out.Установих че никакви шишета против колики не помагат поне при нас е така.
Kalii,твоето бебе как е и как се справяте с коликите?забелязвам че нашата госпожица няма нищо общо с преди,с всеки изминал ден се изменя и расте Crazy.
Ivap,тези тортички хич не са за изхвърляне smile3508  party023

# 197
ние сме с шишета авент , а бебероните са на чико те са по физиологични и помагат за колики, но не бих каза че чак толкова но са ни по удобни и са от каучук моята не хареса силиконовите.
а за колики си вземи еспумизан или сабсимплек на капки.
за зъбките аз мажа с Калгел

Последна редакция: ср, 28 фев 2007, 10:43 от snejko

# 198
С БЕБЕТО ВКЪЩИ
1. ОБЩО
Веднага след прибирането  е добре да се избере един човек, който да помага. Той ще се занимава с поддръжката на дома, готвене, гладене, но не и с бебето.  Всички грижи към бебето е добре да се полагат само от майката, в редки скучаи (къпане) от бащата, за да се установи по- силна връзка м/у родителите и бебето.
Температура на въздуха
-    Стаята, в която ще живее бебчето трябва да е спостоянна температура (22 -  24о)
 -   През лятото може да се поддържа температура до 25°С, но не се препоръчва климатик;
-   Не се препоръчват големи температурни разлики – от вътре – вън или от едната стая в другата;
-   Детската стая трябва да се проветрява през 3-4 часа за по 5 мин, като бебето е  извън стаята през това време.
-   През лятото бебето може да спи и на отворен прозорец стига да не е на течение.
-   През лятото е добре бебето да се оставя голичко за малко, но не повече от половин час.
-   Признаци за прегряване на бебето: много реве, зачервява се, пулса му се ускорява или прави обрив.

2. ХРАНЕНЕ
Храненето на новороденото е през 3 часа. Възможна е схема "На поискване", тъй като до 3я месец е трудно изграждането на режим.  Ако бебчето е сънливо и не се събуди само до към 4я час е добре да го събудим, за да не пропусне хранене.
За кърмещите: кърми се от ердна гърда на хранене, като всяко хранене е от различна гърда. Задължително е доизцеждането след храненето на бебето. Изцежда се гърдата, от която е хранено. Ако имате болка или тежест в другата гърда, може да изцедите и нея, но само толкова, че да ви олекне.
По време на хранене, ако бебчето е лакомо, е хубаво да го отделите за малко, да се оригне и после да продължи със сукането.
Задължително е оригване след края на храненето.
Когато след хранене, върнете бебчо в леглото му, е хубаво да го оствите за 30 - 40 min в странично положение (може да подпрете с възглавничка) и чак след това да го обърнете по гръб , макар че то отново ще изкриви главичка в страни (което не трябва да ви тревожи). В никакъв случай не оставяйте новороденото по корем.
След 10 - 14 ден ще се появят коликите. За по - лесно справяне има няколко начина:
1. Масаж на коремчето. Нежен, по часовниковата стрелка.
2. Слагане на топличък компрес
3. Чай против колики (продават се)
4. Капки против колики (с изричното предписание на педиатъра и при внимателно следене на инструкциите за прилагане.)

3. КЪПАНЕ И ХИГИЕНА
1. Памперсите.
Памперсите се сменят винаги преди хранене. Ако сме си вкъщи е хубаво да измиваме бебо с водичка и съпун. Използването на мокрите кърпички е препоръчително , ако не сме си вкъщи , те са за удеобство, но не са толкова качествени , колкото миенето с вода.
2. Вода за къпане
Температурата на водата за къпане на бебето трябва да е около 37,4 -38,4о  . Ваничката се пълни с 10см. вода. Ако температурата на водата не е подходяща бебето сигнализира със силен плач.
-   През зимата при къпане температурата в банята или стаята, където ще къпим може да се вдигне с не повече от 3-4°С като се внимава да няма големи температурни разлики между помещенията.
-  Бебето не се оставя да лежи във ваничката , ако тя няма шезлонг или не е анатомична. Докато не падне пъпчето не се оставя въобще. Много трябва да се внимава да не се мокри заздравяващото пъпче. Шампоана се слага във водата (2-3 суп. лъжици) като не се разпенва.
-   След къпане бебето не се извежда навън, затова се къпят вечер или след разходка след която бебето трябва да спи.
а) тоалет на пъпчето
- ако не е паднало: С 95о спирт се напоява памък и се капят няколко капки в/у щипката. Процедурата се прави 3- 4 пъти на ден до падането на пъпчето.
-ако е паднало: навлажнява се памуче със спирта и само с едно завъртане по посока на часовниковата стрелка. След това се поръсва с антисептичното прахче (Немибацин и др.)
(Ако секрета, излизащ от пъпчето е продължение на повече от 2 дни е скървав цвят, задължително следва консултация с педиатъра.)
След баня задължително се маже с крем против подсичане и с мазна емулсия(козметична или преварен зехтин). [Желателно е козметиката, която ползвате за бебето да е само от една марка.]
Рязането на ноктите е чак след 1я месец.
Ушичките се почистват с клечки с ограничител чак до 6я месец. Без да се натиска се почиства ушната мида и зад нея.
Нослето се почиства с капки физеологичен разтвор. Капе се във всяка ноздричка по няколко капки като има изчакване от 5 - 10 min  м/у ноздричките. Аспиратор се използва чак след 6я месец.

б)  закаляване на бебето
- Закаляване с вода: процедурата се прави след 3-4ия месец. Започваме да намаляваме температурата на водата с 0,1-0,2°С през седмица до момента, в който бебето реагира – бебето плаче и не иска да влиза във водата. След това връщаме старата температура на водата – 37,4°С.
-   Закаляване с обтриване с мокра кърпа: процедурата се прави след 7-8ия месец на бебето. Тялото на бебето се обтрива с мокра кърпа с температурата на водата, при която къпим бебето. Започваме с дупето, след 3-4 дена продължаваме с ръцете и краката, след още 3-4 дена – коремчето и след още 3-4 дена гръбчето. После намаляваме температурата на водата на къпане до 27°С.
- Солена баня (прави се предимно при бебета с рахит): процедурата се прави след 5ия месец на детето. Във водата за къпане се слагат 1-2 супени лъжици морска сол и бебето се къпи без други препарати за къпане (сапун, шампоан). Бебето престоява във ваничката до 10 минути. Процедурата се прави през ден в продължение на 2 седмици.
-   Обедна баня със слънчева вода през лятото. Оставя се вода вън на слънце и след сутришната разходка бебето се полива с нея.

4. СПАНЕ
Бебето трябва да редува страните на които спи, за да се избегне изкривяване на главичката и вратлето. На всяко заспиване бебето трябва да се поставя на различна страна обърнато. Възглавница се слага чак след 3я месец. До тогава може да се ползва сгъната калъфка.  Не оставяйте бебето по корем!!!

5. РАЗХОДКИ И ДР.
а) Лятни бебета: Първата разходка може да се направи още след 10 - 15 ден. Продължителността й не трябва да е повече от 15min. Постепенно времетраенето на разходките се увеличава до час и половина. Честотата на разходките също се увеличава с времето. Да се вземе едно тънко одеалце за всеки случай. Разходката трябва да продължи не повече от час на новородено.

б) Зимни бебета: Първата разходка след 20 -25 ден при температура НЕ по - ниска от 5°С.  Разходките да се правят по обедно време за не повече от 2 часа. Препоръчват се ежедневни разходки.

-   Облекло през лятото:
- 26-27 градуса – по къс ръкав и гащички, завива се с тънко чаршафче.(боди с къс ръкав и евентуално гащеризон с презрамки).
25 градуса - Когато температурата падне се облича боди с дълъг ръкав.
18-20 градуса – два ката дрехи (тънка блузка, дебела блузка, ританки и чорапи) + одеалце.
10-15 градуса – три ката дрехи + шапчица + одеалце . По-студено вече с космонафт и така.
-   Облекло през Зимата: боди с дълъг ръкав, гащеризон с дълъг ръкав, шапка, чорапогащник/ританки, чорапки, добре завито с одеалце. В общи линии е хубаво да се ръководите, като винаги гледате термометъра на открита тераса, преди да излезете. Ако духа силен вятър, да не се вади от количката. 

За мерене на температурата
37.5 е нормална температура за бебчето (ако я мерите в дупето). Когато мерим в дупето, нормалната температура е до 37.6-37.8 градуса за бебчетата(вадят се 5 градуса от температурата която е измерена).

Слънцето-   Бебето не се оставя на директна слънчева светлина. Откритите части задължително трябва да са намазани с висок вактор слънцепредпазна козметика.
-   При разходка в слънчево време задължително се слага слънчева шапка, чадърче, гюрук на количката. Когато бебето лежи да не се слага шапка, защото главичката му ще се изпоти.
-   В слънчеви и горещи дни да се дава повече вода за пиене или други течности.
-   Ходене на море: до 12ия месец на бебето не се препоръчва то да ходи на море, защото промяната на климата, влажността и надморската височина ще му се отразят неблагоприятно. Ако все пак се ходи на плаж, това да става само сутрин до 12 часа и задължително трябва да разполагате с лекарства за стомашни неразположения.
-   За планина след 2-3ия месец може да се вземе кенгуру. Кенгуруто се ползва след 2-3ия месец, преди това не е удачно.
-   Желателно е да се ползва само една марка козметика, това се отнася и за слънцепредпазния лосион.
-   След 20-30ия ден от раждането спокойно може да се отиде с бебето на село или на вилата.

Вода за пиене
   До 4-ия месец се дава изворна вода преварена (напр. Девин изворна) и вече след 6-7 месец се дава минерална вода. Подсладена вода се дава през 1ия месец, след което захарта постепенно се намалява и след 3ия месец водата е без захар.

Масаж на бебето започва да се прави след 1-ия му месец, а гимнастика – след 3-ия.

Последна редакция: ср, 28 фев 2007, 15:11 от snejko

# 199
снежко, мнооого ценна информация скъпа,ние излизахме вече 2 пъти всеки път се чудя какво да облека. тенкс newsm10 smile3521

# 200
  • Габрово
Mavi,що не купиш на Виктор залъгалка с айс гел .....
Имаме една само че е с някаква течност не гел,ама той лапа всичко друго само не и нея.Ще му взема и такава с гел дано я хареса,че вече откачам.

# 201
  • Anywhere
Здравейте на всички настоящи и бъдещи мамчета !! newsm51
Аз чакам първото си бебче през август, но от няколко години живея в Пловдив.
Много ми липсват близките, приятелите и града, но тук сме устроени много по-добре!
Искам да ви пожелая най-хубавите бебчета и дечица и много, много щастие!!
Дано нямате против да ви навестявам, понякога като ми домъчнее  newsm03

Поздрави

# 202
здравей PRETTI . винаги си добре дошла в нашите темички. smile3521 можеш да взимаш дейно участие по въпросите които ни вълнуват. знаеш ли какво ще е бебчето или още е рано да се каже ?

# 203
valeria81 , сслучайно не беше ли във вип стаята в родилно. по снимката мисля , че не бъркам. нашия пич  май вече няма колики, но го мъчи едно акане, когато има зор , настава едно пушкане,  newsm61 #Shocked #Shockedпръхтене, и леко преревава. чак ми е смешен , ама то детето не се смее. най кофти като му дийде зора в 3 часа през ноща, мнооого шум вдига smile3514

# 204
MAVI, Дентинокс съдържа лидокаин, който не е особено добре за малки деца. Той се използва само 3 пъти на ден. Калгела - 4 пъти на ден. Аз правех така - когато започне да мрънка му мажех венците с кубче лед, преди ядене го мажех с лекарството, за да може да се наяде както трябва. Ако започне да ми вдига температура - Панадол или Нурофен за деца. Но сиропите се дават 3 дни и после се почива. А тези чесалки - пробвах и с тях - е ръцете му се вледеняваха и той отказваше да ги държи. Това е нещо, което трябва да се изтърпи, също като коликите. Жал ти е да ги гледаш горките как се мъчет, но същевременно нищо съществено не можеш да направиш.
За колики на моя син Сабсимплекс не му помагаше. Давах му - Бейбинос. Те са по-силни. Донякъде му помагаха и масажите по корема по часовниковата страна. Дори самата топлина на ръката ми по коремчето му. Така си спеше - висящ на кравай върху ръката ми.

# 205
  • У дома... някъде
valeria81 , сслучайно не беше ли във вип стаята в родилно. по снимката мисля , че не бъркам. нашия пич  май вече няма колики, но го мъчи едно акане, когато има зор , настава едно пушкане,  newsm61 #Shocked #Shockedпръхтене, и леко преревава. чак ми е смешен , ама то детето не се смее. най кофти като му дийде зора в 3 часа през ноща, мнооого шум вдига smile3514
ООО,най-сетне се сети JoyАз съм да LaughingИ при нас освен коликите настава и ръмжене щото не може да ака лесно госпожицата.Със Саб симплекса си акаше редовно Party,с Бейбиноса резултата бе чак до вратът в .....сещайте се Crossing Arms,сега редувам 1 ден едните после другите и резултата е едно нищо.Пробвах с масажа на коремчето-нищо не става.Мисля да взема Дуфалак(така ли се казваше newsm78) да видим как ще е.

# 206
  • У дома... някъде
Kalii,твоето мъжленце е много сладко,мдааа. newsm10Май ще се кандидатираме за снаха,даже имам избор и между друг сладур-Виктор на Mavi newsm44

# 207
мили млади мами който има желание да готви на своето бебче от 6месеца предлагам рецепти
сложила слагам ги в албумчето ни, малко бавно ще качвам инфото

# 208
  • У дома... някъде
мили млади мами който има желание да готви на своето бебче от 6месеца предлагам рецепти
сложила слагам ги в албумчето ни, малко бавно ще качвам инфото
smile3501Браво,ще е полезно на всички,хубаво си се сетила!

# 209
Валерия,на мен масажите не ми помагат-само Дуфалака ми помага засега.Най-после доживях наистина да свършат коликите-не ми се вярваше,че някога ще стане това чудо WhistlingНо пък и нас ни мъчи от време на време запека.Снежко,какво представлява гимнастиката?

Общи условия

Активация на акаунт