Думи и изрази, които използваме неправилно

• 122 369
  • 2 768
  •   3
Отговори
# 180
Измекяр-неприятен човек, лъжец, гадняр. Всъщност измекяр означава наемен работник, беден човек, който отива на работа при богаташ,тоест ратай, не знам кога и как е придобила негативен смисъл тази дума.Идва от турски и арабски език.

# 181
Измекяр-неприятен човек, лъжец, гадняр. Всъщност измекяр означава наемен работник, беден човек, който отива на работа при богаташ,тоест ратай, не знам кога и как е придобила негативен смисъл тази дума.Идва от турски и арабски език.
Измекяр е човек, който лъже за да получи нещо, така както го описа си е някакъв Андрешко, явно не е толкова далечно.

# 182
Точно слуга, ратай е основното значение на измекяр

В преносен смисъл е другото значение на лъжец, гадняр, манипулатор.

# 183
  • Наблизо
В самата дума се съдържа “кяр”,тоест изгода,облага.

# 184
  • София
В самата дума се съдържа “кяр”,тоест изгода,облага.
Дали прочете поста преди твоя? Там си пише, че е наставка...

# 185
  • Great Britain
Боядишам, вместо боядисам. Влазям , вместо влизам. Излазям , вместо излизам. Наядох се, вместо нахраних се.Одеве, вместо преди малко.

# 186
Това са диалектни думи. Грешни са само ако се използват на места, където е неуместно. Ако човекът е заобиколен от хора, които използват диалект, няма нищо лошо да си говори така.

# 187
  • Great Britain
Това са диалектни думи. Грешни са само ако се използват на места, където е неуместно. Ако човекът е заобиколен от хора, които използват диалект, няма нищо лошо да си говори така.

Напротив. Има.

# 188
Аз нямам против диалекта, но имам против, когато се употребява в обществения живот, бизнеса, журналисти и т.н..Наложи ми се да се обадя по телефона една фирма и момчето на което попаднах с такъв диалект и акцент говореше, изкривяваше всяка дума и нищо не се разбираше, което е недопустимо. С приятели, семейство говори на диалект, но в офиса човек трябва успешно да "превключва".

# 189
Точно така.
Представих си някое лекенце, което прави забележки на баба си, че използва диалект Rolling Eyes

# 190
Точно така.
Представих си някое лекенце, което прави забележки на баба си, че използва диалект Rolling Eyes

Аз не използвам диалектни думи, освен рядко и то с определена цел, но съм на същото мнение - нека всеки си говори с обкръжението си както иска, но в професионалната сфера и на обществени места да се съобразява с аудиторията.

# 191
И какво му е на "наядох" се? Не видях да е диалект или грешно, а "производно на наям". Ям, яде ми се, наядох се.

# 192
И какво му е на "наядох" се? Не видях да е диалект или грешно, а "производно на наям". Ям, яде ми се, наядох се.

Не е класно. Ти не разбираш. Wink

# 193
Влазя и излазя са просто остарели. Срещат се често в литературата.
По-скоро са за другата тема - с "излизащите думи" Simple Smile

Из Ботевград, Етрополе и околията често сменят словореда - вмесно "на мен не ми се яде" -> "мене ми се не яде". Има го и на други места, но конкретно там съм го срещала непрекъснато.

# 194
  • Другата България
Нищо му няма, естествено.
Вероятно се визира, че трябва да се казва “нахраних се“, но да кажем, че не сме толкова префинени както англичаните. Или побългарените такива. Друг е въпроса, че специално “наядох се“ се използва масово и дори не е излизащо от употреба.
“Одеве“ също не е грешна, а е диалектна дума. Ние, селяните на Северозапад редовно си я използваме. Селска ни работа, знам, ама пък си се разбираме помежду си по този начин.

Общи условия

Активация на акаунт