Думи и изрази, които използваме неправилно

• 133 587
  • 3 065
  •   2
Отговори
# 2 655
  • София
"Кромития/т лук" - забавни са ми хората.

# 2 656
Когато темата замре, deaf веднага изстрелва нещо, което да събуди заспалите. Simple Smile

Леонардо също си е фантазирал много неща, пък науката взела и ги доказала, прилагайки ги успешно и досега.
Точно така. Не разбираш колко правилно се изказа. Науката борави само с доказуеми факти. Докато не се докажат тези факти,те не са наука. Ябълката пада на земята,това е доказателство че земята я привлича. Някои "учени" твърдят,че Космоса натиска ябълката да падне,но нямат доказателства за това. Следователно тяхното твърдение не е наука,а фантазия...

# 2 657
  • София
Което не означава, че фантастиката не може да бъде научно базирана,както е в случая с научната фантастика.
Връзката е обратнопропорционална.
Тръгва се от научните факти и се наслагва върху тях фантастичното.

От Гугъл - ясно и точно обяснено:
Научната фантастика е подстил на фантастиката, като често се използва като синоним, но при научната фантастика централна роля играят технологиите и науката. Научната фантастика е спекулативен жанр, който често се занимава с теми около възможни последици от развитието на технологиите. Терминът научна фантастика е въведен през 1926 г.

При нея фантастичните елементи обикновено представляват научни или технически постижения, и действието най-често се развива някъде в бъдещето. Определящо за научната фантастика правило е, че научната фантастика никога не излиза от границите, поставени от науката. Всяка фантастика, противоречаща на науката при нейното написване, се определя като фентъзи или друг фантастичен жанр.

# 2 658
Препоръчвам Анди Уеър точно като автор на такава фантастика. От съвременните. Едното хлапе го чете.

# 2 659
Именно. А и понеже фантазиите се базират на природни закони и наука, много често после се сбъдват. Да не пропускаме Жул Верн например.  Или пък "Седморката на Блейк". Как се дивяхме на комуникационните им гривни или как питаха за всичко корабния компютър. Е, днес си имаме и мобилни комуникации, и ИИ, да го питаме това и онова.

# 2 660
Глагол „хая“ (хаеш, хае, хаят) – няма такава дума. Но упорито я използват като отрицание на „нехая“.

# 2 661
Хаха, а ползват ли и думата хайство - обратно на нехайство Grinning
Но съм чувала преди време израза "ни(то) чуеш, ни(то) аеш", може да идва от там Grinning

# 2 662
Имам спомен, че съм чела някаква дискусия за "хая" и "нехая". Като че ли "хая" е остаряла или диалектна дума. В етимологичния речник на "нехая" има препратка към "хая", но този том с "Х" още не е излязъл Simple Smile:
https://ibl.bas.bg/ber/

И препратката към "хая":
Скрит текст:
На "нехая" като синоним е даден и глаголът "небрежа". Simple Smile

# 2 663
Не мога да разбера какъв е проблемът с "хая" - "нехая". "Нехая" може и да е по-стара, но е придобила публичност. Може и да е при по-възрастните хора, но "нехайство", "нехая" /дали се пише слято, не съм сигурна/, за мен си имат значение, което дори е по-различно от "небрежност". Нехаен към последствията, небрежен в облеклото си - сходни са, но в нюансите имат разлика. Нехаен за родителите си е по-различно от небрежен. Или пък аз не съм разбрала защо се коментира тази дума.

# 2 664
"Нехая" не е стара дума, придобила в последно време публичност, съществува си. Просто не изглежда да е образувана с отрицание "не-" от друга съществуваща дума. Но то за глаголите не е типично да образуват такива думи, обикновено си остава отделно отрицанието. По-скоро наистина е за прилагателни - (не)видим, (не)обикновен и пр., но "небрежен" също няма положителна (неотрицателна) форма поне в съвременния език.

"Гиф" карта (с награди) срещам няколко пъти вече.

# 2 665
Хаха, уби ме с гиф-картата  Simple Smile
Гиф-с-карта е друго.  Joy

# 2 666
  • Пловдив
Според мен пък като нищо си е образувана много вероятно от "хая", но после първоначалната форма е изчезнала. Както "недей" и детският отговор "ще дея".

# 2 667
Възможно е, но в момента подобна дума не се използва.

# 2 668
Снимка на риболовец от Варна с хваната от него голяма риба. Под снимката надпис:

"ZZ топ"

Какво иска да каже с това?

# 2 669
Сигурно е бил с голяма брада.

Общи условия

Активация на акаунт