Думи и изрази, които използваме неправилно

• 133 603
  • 3 065
  •   1
Отговори
# 2 640
“Синът се оплака”…, “дъщерята каза”..
“Свекърва ми се мръщи..”

Чувала съм и ме дразни.

Забелязвам, че в примерите на първия ред е избегнато местоимението "ми", но пък на втория го има - "свекърва ми". Кое точно Ви дразни и с какви фрази бихте заменили дразнещите примери?
Питам, защото моя позната е много против използването на "ми", "мой", "моя", дори и за близки хора. На мнение, че никой никого не притежава и затова всячески избягва тези местоимения. На мен пък, напр. "Бащата" ми звучи по-безлично и пренебрежително от "Баща ми", като в "ми" не влагам смисъл на робско притежание и подчиненост, а по-скоро свързаност и принадлежност.

# 2 641
И пак за „лошия“ пророк. „Дано не съм лош пророк, ама това, което искаш, няма да стане“ например.
Като не знаят значението на израза, защо го използват изобщо? Така ли не разбраха, че лош пророк е този, който не познава, а не този, който предсказва лоши неща...

# 2 642
  • Glasgow
Научих днес нещо ново, и аз го ползвах в смисъла на "лошо предсказание"🤐🤐🤐

# 2 643
  • Пловдив
Да, лош пророк означава слаб, некадърен пророк.
Пророкът все пак не предизвиква лошите неща, които предсказва, та да е лош заради това.
Пророк, който предсказва лоши неща, сигурно е черноглед пророк. Wink

# 2 644
Всъщност правилният израз е „Дано съм лош пророк, но... (нещата не вървят на добре)“ например. Използва се, когато човек се надява да не се случат неприятните неща, които очаква и от които се опасява.

# 2 645
Премиерът на Холандия,пардон на Нидерландия нарече съгражданите си протестиращи срещу мигрантите,"бунтовници"?! "Либералите" съвсем изплискаха легена! Бунтовници е синоним на партизани,шумкари,(преди "9-ти" в България).

# 2 646
Е, това значение е при нас. Иначе е от бунт против неща, с които не си съгласен. Може би заради използването на тази дума при нас с такова значение, не ни звучи правилно.

# 2 647
Е, това значение е при нас. Иначе е от бунт против неща, с които не си съгласен. Може би заради използването на тази дума при нас с такова значение, не ни звучи правилно.
На Запад почти всички медии наричат терористите "бунтовници",просто защото няма единно световно мнение що е терорист/тероризъм... И почти винаги използват тази дума за чужди граждани,чужденци.

# 2 648
  • Пловдив
На български "бунтовници" се свързва с физическа съпротива, обикновено въоръжена. Терорист и бунтовник наистина са двете страни на една монета, но протестиращият гражданин не би трябвало да е нито едното.

# 2 649
Да, по правилно е "протестиращи". Другото е по-сериозно. Но зависи и от превода.

# 2 650
Всъщност правилният израз е „Дано съм лош пророк, но... (нещата не вървят на добре)“ например. Използва се, когато човек се надява да не се случат неприятните неща, които очаква и от които се опасява.

Мисля, че хората, които използват израза правилно, са много по-малко от хората, които не осъзнават значението му.

# 2 651
Moже да се объркват с "лош вестител"? Нали се знае, че тях хич не са ги харесвали и е можело да си го отнесат заради лошите вести.

# 2 652
Словосъчетанието научна фантастика е оксиморон?

# 2 653
  • Варна
Откога??

# 2 654
  • София
Когато темата замре, deaf веднага изстрелва нещо, което да събуди заспалите. Simple Smile

Леонардо също си е фантазирал много неща, пък науката взела и ги доказала, прилагайки ги успешно и досега.

Общи условия

Активация на акаунт