Думи и изрази, които използваме неправилно

• 130 556
  • 2 990
  •   1
Отговори
# 2 880
  • Пловдив
Тук не е просто такава проверка. В тези думи го има така нареченото подвижно Р (или Л) - мръсен - мърся, пълзя - плъзна и т.н., така че мръшляк. "Проверката" е по звученето, ако се струпват много съгласни, Р или Л се мести от другата страна на Ъ-то, най-общо.

# 2 881
Да де, ама според мен това е просто изкривяване на "мърши такива".

# 2 882
  • София
В речника на жаргонните думи единственото правилно изписване е мършляк. Не го намирам с подвижно ъ.

# 2 883
  • София
Тази дума не ми е в речника, но бих казала (и изписала) мръшляк. Другото ми е по-тромаво за произнасяне.

# 2 884
  • Пловдив
Grinning
И в моя не е, но правилото е общо.
И да е изкривяване на "мърши такива", пак същото - струпване на съгласни и местене на Р-то.

# 2 885
Да ме принуждавате да го произнасям "мЪршляк" е като да ме карате да казвам "Лидл",(без "ъ"). Yum Не,мерси.

# 2 886
  • European Union
Хората, които използват думата "мърши", много по-често го произнасят като "мръши такива".

# 2 887
Тези думи част от младежкия жаргон ли са? Или май политическия?
Аз лично „мърша“ като обида само във ФБ съм го срещала, на живо не. А с „мръшляк“ за първи път се сблъсках в коментара на Павлина Върбанова как точно трябва да се пише.

# 2 888
  • Пловдив
Видяхте ли впрочем една станала почти меме снимка из ФБ? Девойка, млада кифла, в съдийска тога гледа лошо, и надпис "Моят успех е вашето падение, мърши" (от тоя сорт, последната дума е точна).
Не е съдия момичето, младо беше, едва ли е и роднина на съдия, предполага се, че е от учениците, които от училище ги водят да им покажат съдебна зала. Не знам дали снимката е от ФБ, или от някоя друга по-модерна мрежа, ползвана от младите.
Но с употребеното обръщение впечатлението рязко пада от "хубавко, но лигавко момиче с типични за възрастта неоригинални прояви" на "селска пръчка".
Скрит текст:
Имаше и предположения, че е циганка, за това не знам, но във всеки случай я писах простовата. А хубаво момиче.

# 2 889
  • Glasgow
Това и аз го видях, но не разбрах контекста, помислих, че е работеща в системата

# 2 890
Някаква съдийка е, ако е това, за което си мисля. В бърд.бг имаше разказ.

# 2 891
  • Пловдив
Абе, каква съдийка, бе, момиче тийнейджърка беше.

Гугъл.
П.П. Ако за същото си мислиш. Wink

Последна редакция: нд, 21 дек 2025, 10:34 от Магдена

# 2 892
Не, друга красавица беше. Тази не съм я виждала.
П.п. Наистина е голям успех да напишеш изречение с две грешки.

# 2 893
Попаднах на коментар, че имало някаква програма, по която водели ученици да се запознаят със съдебната система и им правели снимки с тоги. Та снимката на въпросното момиче била взета от някаква страница и е лепнат неграмотният надпис. Т.е. това не го е писала тя, а някой се е подиграл с нея.
Няма да се учудя и така да е.

# 2 894
  • Glasgow
Тази снимка и текст видях и аз и се чудех за контекста, защото изглежда младо момиче, ама то аз съм стара вече и всички много малки ми изглеждат. Значи само нещо като обмен от училище, не работи там?

Общи условия

Активация на акаунт