Думи и изрази, които използваме неправилно

• 122 345
  • 2 768
  •   1
Отговори
# 195
Одеве си е нормална дума, не е диалект.
Наядох се не е правилно, не може сам да се наядеш, освен ако не си с автоагресивни прояви.

# 196
  • Другата България
Одеве е дума, която и тълковния речник я “дава“ като наречие в разговорна форма.
Наядох се също - като синоним на “отхапвам от нещо“, не като на “нахраних се“.

# 197
Точно така.
Представих си някое лекенце, което прави забележки на баба си, че използва диалект Rolling Eyes

Не ходех на училище още. Баща ми много ми се караше как говоря, особено пък ако доловеше нещо от диалекта на "любимата" му тъща. Беше ми обяснил какво е диалект, непрекъснато ми повтаряше колко може да се изложа някъде, ако не говоря правилно. Та, въоръжена с тези знания, започнах да правя забележки на прабаба ми и да й обяснявам, че не се говори на диалект. С което си изкарах един хубав бой от баба ми (тъщата на баща ми).

# 198
Точно,има разлика между разговорни думи и диалектни такива.

# 199
Наядох се,  си е направо за "архива", хапнах, да хапна нещо масово се използва.

# 200
А чували ли сте (не помня дали съм го писала или друг го е споменал) - "абстрахирам се", но употребено в смисъл на "не се страхувам"?
Абстрахирам се означава само и единствено да не се обръща внимание на нещо. Независимо дали то е страшно или не.

# 201
Афрозодиак вместо правилното афродизиак. Етимологията на думата идва от богинята Афродита, а не от зодии.

# 202
След като има "наяждане" естествено е да има и "наядох се".

# 203

To за имане има, ама навява асоциации с нахапах се сам себе си, защото "наяден" е синоним на "нахапан".

# 204

To за имане има, ама навява асоциации с нахапах се сам себе си, защото "наяден" е синоним на "нахапан".

Много задълбахте. Използва ли се за “нахраних се”? Използва се. Правилно ли е? Не зная, но мен лично не ме дразни; разбирам, че не са се самонахапали, а са яли и приключили. Няма да си помисля нищо негативно за употребилите израза. Виж, ако някой ми каже афрозодиак (не съм чувала досега), ще се изсмея.

# 205

Виж, ако някой ми каже афрозодиак (не съм чувала досега), ще се изсмея.
[/quote]

Пусни думата в търсачката на форума да видиш колко често се употребява.

# 206
За това "наядох се" много забележки ми правеше татко.
Също така не е правилно наобядвах се/навечерях се. Както няма назакусвах се.

# 207
Ама то и аз използвам "наядох се", толкова ми е вкоренено в съзнанието, че не ми пречи. Но тук си говорим и обсъждаме.

А аз "афрозодиак" даже не го регистрирам като грешка, а подсъзнателно го прочитам правилно. Трябваше да се вгледам, знаейки, че нещо не е наред, за да видя каква е грешката.

# 208
Абе, вие като си храните децата, какво им казвате? „Яж!“ или „Храни се!“?
И ако им казвате „Яж!“, напълно логично е да ви отговорят: „Ама не искам повече, наядох се!“. Simple Smile

# 209
Аз казвам "яде ми се", а не "храни ми се" или "искам да се храня".

Общи условия

Активация на акаунт