Думи и изрази, които използваме неправилно

• 121 870
  • 2 749
  •   2
Отговори
# 240
  • Далечният изток
Знам, че няма такъв израз, но всъщност мен ме кефи "усмихна ме".

# 241
Според приятелка е правилно да се пожелава Приятно изкарване, а не Приятно прекарване, защото думата прекарване има и негативно значение като прецакване.

# 242
Според приятелка е правилно да се пожелава Приятно изкарване, а не Приятно прекарване, защото думата прекарване има и негативно значение като прецакване.

Оригиналният израз е с "прекарване", но в последствие настъпи тази трансформация с "изкарване" по посочената причина. Явно някога хората не са схващали нещата така. С оглед на написаното кое е правилно е мъглява материя за мен. Но официално си е "прекарване".

# 243
  • Варна
  Е, компромисен вариант - приятно празнуване/отбелязване на празника.

# 244
  • Mediterraneo
Ако говориш за празнуване- да, но за пътуване, ваканция, отиване на гости и пр. пак не става.

# 245
  • Варна
  Защо не - приятно пътуване, приятна ваканция, приятно гостуване, приятно отбелязване на годишнината...? Аз така пожелавам.

# 246
  • София
Оригиналният израз е с "прекарване", но в последствие настъпи тази трансформация с "изкарване" по посочената причина. Явно някога хората не са схващали нещата така. С оглед на написаното кое е правилно е мъглява материя за мен. Но официално си е "прекарване".
Не зная дали няма някакво влияние от сръбския, където "карам" е "е*а". При тях няма "карам" в смисъл на шофирам, а "возим". Та на сръбкиня да кажеш, че ще я караш - не звучи особено добре.
Това си е моя теория, когато бях малка, ПРЕкарване си знаеше точно както ти казваш, а оценки се ИЗкарваха

# 247
Преди години пожелах на една позната "приятно прекарване", при което получих отговор "по-добре да не ме прекарат", та оттогава и аз все казвам "изкарване".

# 248

Да, масово се опитват да оригиналничат хората с това, че не можело да се казва "прекарване". Всъщност "прекарах се/прекараха ме" с негативното си значение е жаргонен израз, измислен ей така. Тоест излиза, че заради една измишльотина, абсолютно правилният израз "Приятно прекарване" започва да ЗВУЧИ неправилно на някои хора и без да проверят каквото и е, си измислят нов израз - "Приятно изкарване".

Ами то така ако ще бъде, може да си пренапишем езика, щом вече е важно само на кого как му ЗВУЧИ Laughing

Последна редакция: чт, 07 сеп 2023, 13:56 от Delta_12

# 249
То и "изкарването" не е много ОК. Кое да си изкарам и откъде? Laughing

# 250
То да не смееш да пожелаеш на човек нещо приятно. Joy

П.П. Допълвам се. Току що един пост в друга тема ме подсети за - "става НА въпрос за...".

Последна редакция: чт, 07 сеп 2023, 14:57 от Dara888

# 251
Значенията на думата "прекарвам":

прекарваш, несв. и прекарам, св.
1. Кого, какво. С превозно средство карам от едно място на друго. Прекарвам багаж.
2. Кого, какво. Принуждавам някого или нещо да мине през нещо. Прекарвам животните през реката.
3. Какво. Тикам нещо да мине през теснина, процеп, отвор и под. ; провирам, промъквам. Прекарвам обицата през дупката.
4. Какво. Правя, изработвам съоръжение, което да свърже две места. Прекарвам път/водопровод/електричество.
5. Прен. Какво. Преминавам времето си. Прекарвам отпуска. Прекарвам годината.
6. Прен. Какво. Изтърпявам, изживявам. Прекарвам болест. Прекарвам живота си.
7. Прен. Жарг. Кого. Карам някого чрез заблуда да направи нещо, което не желае или което е в негов ущърб; подвеждам. Прекарах го да чака цял час.
прекарвам се/прекарам се. 1. — Само в трето лице. Преминава. Тук времето се прекарва приятно.
2. Само в трето лице. Изтърпява се, изживява се. Болестта се прекарва за няколко дена.
3. Жарг. Излъгвам се да направя нещо, което е в мой ущърб

https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D … D0%B2%D0%B0%D0%BC

# 252
  • Другата България
То да не смееш да пожелаеш на човек нещо приятно. Joy

П.П. Допълвам се. Току що един пост в друга тема ме подсети за - "става НА въпрос за...".
Това ме докарва до .
Същото е и с “напредвид“.

# 253
И с "в предвид" също Grinning

# 254
"Отпуска съм".
"Ваканция съм".

Общи условия

Активация на акаунт