Думи и изрази, които използваме неправилно

• 121 862
  • 2 749
  •   1
Отговори
# 270
  • Германия
Настъргано 🤦🏻♀

# 271

+1
Храната се стърже на рендето. А с ренде се рендосват дъски. И думата е само една - рендосвам. И не съм чувала да се употребява за друго, освен за дървен материал.

# 272
  • Mediterraneo
Стига, де, прескуп...
Рендано, жива да не бях!

# 273
А за нарендано нещо да кажете? Sunglasses

# 274
Не е съвсем по темата, защото като цяло е просто от незнание, а не неправилно исползване, но нарендано и рендосано ме подсетиха, че когато работих на място, където предлагахме ламиниране, клиентите идваха и искаха нещата им да се:
ламиносат, лайносат, лайнират, вакуумират, найлонват, пласмасват и да им се сложи найлонка Grinning

# 275
А за нарендано нещо да кажете? Sunglasses
Никога не съм го чувала Open Mouth

# 276
  • По света и у нас
Навсякъде чувам: Изхитрих се и направих еди какво си (нещо хитро). А всъщност да се изхитриш е да направиш грешка. Правилното е Нахитрях и направих еди какво си - нещо умно.

# 277
Това с лайносването ме разби. Joy

# 278
Не е вярно това, PriMadonna.

Значението е точно „правя нещо хитро“ (или поне така си мисля Simple Smile ).

http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%B8%D1%82%D1% … 0%B2%D0%B0%D0%BC/

# 279
  • По света и у нас
Айде на бас како Сийке.

# 280
Хайде. Simple Smile

Между другото, думата „нахитрях“ съществува ли официално?

# 281
Не е съвсем по темата, защото като цяло е просто от незнание, а не неправилно исползване, но нарендано и рендосано ме подсетиха, че когато работих на място, където предлагахме ламиниране, клиентите идваха и искаха нещата им да се:
ламиносат, лайносат, лайнират, вакуумират, найлонват, пласмасват и да им се сложи найлонка Grinning

За лайносване и лайниране не трябва ли да ходят на друго място? Wink

Не е вярно това, PriMadonna.

Значението е точно „правя нещо хитро“ (или поне така си мисля Simple Smile ).

http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%B8%D1%82%D1% … 0%B2%D0%B0%D0%BC/

Аз лично няма как да докажа кое е вярното, но откакто се помня смисълът на "изхитрих се" е успях хитро да постигна нещо.

# 282
От Официален правописен речник на българския език:

Дума „нахитрям“ или подобна просто няма. И в сайта на ИБЕ на БАН я няма. Май и Гугъл не е чувал за нея. Simple Smile

ПП Да не се бърка с „наДхитрям“.

# 283
"Много хитрееш нещо" и "Много си нахитрял" са изцяло жаргонни изрази от улицата. От много години ги знам, а дали са книжовни - зависи от професорите в БАН, утре може и да станат.

# 284
  • Далечният изток
Навсякъде чувам: Изхитрих се и направих еди какво си (нещо хитро). А всъщност да се изхитриш е да направиш грешка. Правилното е Нахитрях и направих еди какво си - нещо умно.
Нахитрях си признавам, че срещам за първи път...
Изхитрям си е съвсем нормална българска дума, Сийка е показала, и е точно със смисъл правя нещо хитро.

Общи условия

Активация на акаунт