Думи и изрази, които използваме неправилно

• 122 256
  • 2 768
  •   1
Отговори
# 2 760
И контролните цифри не звучат добре, защото са си точно числа, ако правилно разбирам примера.

# 2 761
Абсолютна новост е за мен че цифра било "сума, сбор".
Никога от никого не съм чувала нищо подобно.
Примерът в речника не го доказва. По-скоро илюстрира, че в разговорния език, жаргонът "цифра" се ползва със смисъл на "голямо число".
Но "сума" и "голямо число" са абсолютно различни неща. Сумата може да е много малко число, а може и да е нула.

Никой не казва "цифрата на 2 и 2 е 4".   Или "цифрата от ъглите на един триъгълник е 180 градуса"
Joy

# 2 762
  • Пловдив
"Контролно число" бих казала и аз, да. "Цифри" - по-скоро като обобщение, тип "да разгледаме цифрите", "цифрите сочат друго", в такива ситуации, като синоним на числени данни или подобно. Но може и в смисъл сбор да се е срещала думата някога.

# 2 763
Филолозите не само не са по-малко логично мислещи от инженерите,

Де да беше така, нямаше да има толкова объркани и нелогични неща в езика Simple Smile

# 2 764
"Контролно число" бих казала и аз, да. "Цифри" - по-скоро като обобщение, тип "да разгледаме цифрите", "цифрите сочат друго", в такива ситуации, като синоним на числени данни или подобно. Но може и в смисъл сбор да се е срещала думата някога.

Които знаем за какво става дума, знаем че е "контролна сума".
Примерът беше даден не в контекста число-цифра а в контекста цифра-сума. Hands Plus1

# 2 765
  • Пловдив
Ами не, има и понятие контролно число. За тези, които знаем за какво става дума, контролно число е отразено например в последната цифра на ЕГН и е резултат по формула (не я знам точно), не сбор.Едноцифрено число е.

# 2 766
Ако е едноцифрено спокойно може да е и "контролна цифра".

# 2 767
  • Пловдив
Не ме кефи, щото се има предвид стойността, не цифрата като знак. Nerd
Иначе и цифра го наричат.

# 2 768
Да, защото едновременно е и стойност (число), и цифра (знак).

Общи условия

Активация на акаунт