Думи и изрази, които използваме неправилно

• 122 231
  • 2 768
  •   1
Отговори
# 2 745
  • Glasgow
Аз споменах вчера в компроматите и не знам защо ме изтриха, като пеенето като звяр стои, да ми бяха обяснили поне Grinning защото за конкретната коментирана певица друг написа, че вика и аз точно така разбирам някой да 'пее като звяр'. Да вика, да вие, да ръмжи. Кристина Агилера например като пее във високата октава и ръмжи понякога. И все още не знам за актьорите дето 'играят като звяр' какво точно е това Simple Smile))

# 2 746
  • Варна
  Мдаа, и аз не го приемам за комплимент, както и ,,машинки!" - за група хора, отбор, справили се бързо и качествено.

# 2 747
"Става на въпрос"
- Шермин от Ергена
Нямам си на идея -Тихомир от същия формат
Тя водещата произнася отчетливо и многократно "всякаш",  дето трябва да е уж на ниво и със слушалка в ухото, та участниците ли? Компромат до компромата е тоя формат.

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 13:50 от Mößbauer-Effekt

# 2 748
  • София
"знаеш, че съм връх, който трудно се катери" - фраза от песен на Михаела Филева.

# 2 749
  • Пловдив
"ХАЛАЛ им за помощта".
Иначе изтънчен софиянец, оплаква се, горкият, от придошлите си колеги провинциалисти, обаче употребява думи, с които не е наясно. Думата не означава иронично "благодаря" и би била по-уместна, ако нежеланият провинциалист каже "халал да ти е помощта ми". Wink

# 2 750
Попаднах на коментар, според който е неправилно да се използва думата "цифра" вместо "число". Като че ли е доста разпространено това мнение, но всъщност употребата си е съвсем правилна според речника:
Скрит текст:
https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B0/

# 2 751
Егати скапания речник, проверката само цикли и не ме пуска.
Иначе не знам речника, но в математиката има много голяма разлика между цифра и число, цифрите са само десет, а числата са безброй.

# 2 752
Не става дума за смесване на "цифра" и "число", между които има разлика и не би трябвало да се бъркат, а за разговорна употреба, в която "цифра" се използва със значение на "сбор". Не е някакво нововъведение, същото пише и в този речник от 1955 г.

Скрит текст:

# 2 753
Кръгла цифра ми звучи много тъпо.  Знам за закръгляване на числа, не на цифри.

# 2 754
  • Пловдив
Попаднах на коментар, според който е неправилно да се използва думата "цифра" вместо "число". Като че ли е доста разпространено това мнение, но всъщност употребата си е съвсем правилна според речника:
Скрит текст:
https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%B0/
И аз съм фенка на това мнение, благодаря за линка.
В последните години всички толкова се пазят да не кажат "цифра", сакън да не си помисли някой, че не знаят какво е цифра, че звучат неестествено, буквално си личи къде е щяло да стои по-естествено и на жаргон "цифра", но като кръпка са го заменили с "число".
Аз в тия случаи обикновено казвам "бройка", така че не защитавам точно собствената си употреба, ама глупаво е. Отрича се второто значение на една дума излишно.

# 2 755
В жаргона е друго, например - "Ухааа, 1000 лева, това си е цифра", но тук изобщо не се има предвид истинското значение на думата.

Иначе вероятно понеже съм инженер, а не филолог, цифра в смисъл на число си ме дразни в общия случай.

# 2 756
  • Пловдив
Ами във форума част от потребителките ги дразни и "леля" към нероднина, но си е легитимно значение.
Нямах предвид "цифра" в смисъл твърде голямо число, като говорех за жаргон, а точно в смисъл число, както се обсъждаше.

Филолозите не само не са по-малко логично мислещи от инженерите, но и със сигурност знаят повече за значенията на думите в общия случай - това им е работата. Wink

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 23:52 от Магдена

# 2 757
Кръгла цифра ми звучи много тъпо.  Знам за закръгляване на числа, не на цифри.

Пример: 0
Кръгла цифра.

# 2 758
  • София
А за арабските цифри, какво да кажем, като са с индийски произход?

# 2 759
Без да искам написах "басейн инфинитив"... Yum

Общи условия

Активация на акаунт