Думи и изрази, които използваме неправилно

• 130 106
  • 2 981
  •   1
Отговори
# 2 910
  • София
"Изрично благодаря..." - превод по телевизията.

# 2 911
Във фейса потребителка използва думата "лайнарка",(камиона дето чисти отпадната канализация). Потребител я поправя "Не лайнарка,а фекалка. Така е по-културно." Satisfied Joy

# 2 912
  • Glasgow
Вече няколко пъти срещам написано в иначе грамотен текст "евраци" като множествено число на евро🤨🧐

# 2 913
Масово използват "евра". Rolling Eyes
Във фейсбук срещнах: "Сбъдвай, Вася" и "красотна си".

# 2 914
Красотна го знам от детството ми, ползваше се иронично. Например съм се нагласила с мамините обувки и съм се начервила до ушите, и ми казват "Е, много си красотна така" Grinning

# 2 915
  • Пловдив
Вече няколко пъти срещам написано в иначе грамотен текст "евраци" като множествено число на евро🤨🧐
Имаше друга дума, която ме дразни малко в такава форма, ама старост-нерадост - не се сещам.

# 2 916
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
Гледам "Къщата на инфлуенсърите". Играят игра "За" или "против" някакви неща /примерно религията, гей браковете и пр/ и после всеки се обосновава. Един от участниците на два пъти каза "о/у/ковавам се", вместо "уповавам се". Joy
"О/у/ковавам се на историята.... о/уковавам се на религията..."

# 2 917
Гледам "Къщата на инфлуенсърите". Играят игра "За" или "против" някакви неща /примерно религията, гей браковете и пр/ и после всеки се обосновава. Един от участниците на два пъти каза "о/у/ковавам се", вместо "уповавам се". Joy
"О/у/ковавам се на историята.... о/уковавам се на религията..."

В това шоу се получава някаква концентрация на кухи лейки като никъде другаде.

# 2 918
  • София
"Лоялен съм на Алфредо." - чух го, докато гледах филм.

# 2 919
  • Пловдив
А често казват хората и "уповава се на" вместо "основава се на". Както, предполагам, и в случая би било по-правилно. Уповавам се е разчитам, надявам се.
Също "опровергава" вместо "отрича". Опровергаването е доказване, че нещо не е вярно.

# 2 920
"Лоялен съм на Алфредо." - чух го, докато гледах филм.
Никога нямаше да се сетя, че е граматически неправилно.

# 2 921
  • Пловдив
Ми то не е. Grinning

# 2 922
  • София
В случая правилно беше "лоялен съм към...".

# 2 923
Вчера в един пост срещнах "пазаря" в смисъл на пазарувам, а не на пазаря се.

# 2 924
Вчера в един пост срещнах "пазаря" в смисъл на пазарувам, а не на пазаря се.
Не отново! Това си е варненски диалект. Ние си пазарим и ако се върнеш в началото на темата ще откриеш страници изписани по въпроса.

Общи условия

Активация на акаунт