Думи и изрази, които използваме неправилно

• 155 634
  • 3 523
  •   2
Отговори
# 3 510
Ха, научих нещо ново с това дезинтересирам се. Както и че "дезинфекЦирам" е несвършената форма на дезинфектирам. 😌

# 3 511

Според речника има нюанс- интересувал съм се, но вече не.

Интересно! Никога не я бях чувала тази дума Grinning

# 3 512
Дезориентиран, дезинформиран

# 3 513
Водещият на радио "Енерджи" - "пожелавам ви лек и безнервен ден". Rolling Eyes

# 3 514
Тия от радио Енерджи са страшно лигави. Не мога да ги слушам. Глупотевини на килограми ръсят.

# 3 515
  • Наблизо

Според речника има нюанс- интересувал съм се, но вече не.

Интересно! Никога не я бях чувала тази дума Grinning
Според мен идва буквално от френски,защото има същото значение там.
Има и съществително,което означава да не нямаш користни връзки в дадено действие.

# 3 516
Думата опортюнист - ММ все ме обвиняваше в опортюнизъм а аз само се подхилквах и като типичва жена го заковах в най- горещата точка на спора, защото според него това е човек, който винаги противоречи на другия и му казах да спре да я употребява и да се прави на интересен и начетен, защото самата дума означава точно обратното - нагаждач. Да бяхте му видели физиономията като му висна ченето😀. Ми така му звучала - като обратно на 😃😃😃😃. Та трабваше да му разяснявам корена на думата опортюнити и т.н....., че няма нищо общо с това което е в неговата глава - опонет в спора.

Последна редакция: сб, 22 авг 2026, 23:28 от Модератор Никол

# 3 517
На приятел му се падна листче с късмет "prosperity /успех/". И като почнахме да спорим! Казвам му,че не означава успех,а благоденствие,благополучие...,но – не,успех било. Леко се стъписах,защото той живее от много години в САЩ. По-късно извадих речник на Габеров и срещу думата "prosperity" нямаше отбелязана "успех".

# 3 518
На приятел му се падна листче с късмет "prosperity /успех/". И като почнахме да спорим! Казвам му,че не означава успех,а благоденствие,благополучие...,но – не,успех било. Леко се стъписах,защото той живее от много години в САЩ. По-късно извадих речник на Габеров и срещу думата "prosperity" нямаше отбелязана "успех".
Трябвало е да обсъдите какво той разбира под думата успех. Може нея да не знае.

# 3 519
Просперитет съществува и в българския език. Според мен това е по-точен и дори по-интуитивен превод от "успех".

# 3 520
Сутринта по БНТ Николина Чакърдъкова каза как са "я съгласили". Демек някои хорас са били съгласни с нейно желание да направят не знам какво си. Уточнението беше нейно.

# 3 521
Не знам дали е станало дума по-рано из многото страници, но много се дразня на излишното инфантилизиране на думи: "Ще ви преведа паричките", "Да обсъдим ценичката" и т.н. Не знам какъв е този срам у българина да говори за пари. Сякаш трябва да умали тези думи, за да са по-малко заплашителни.

# 3 522
Просперитет съществува и в българския език. Според мен това е по-точен и дори по-интуитивен превод от "успех".
Защо чуждицата да е по-удачна от българската дума?!?

# 3 523
Защо чуждицата да е по-удачна от българската дума?!?

Може би защото "просперитет" е по-скоро еквивалент на "житейски успех" или "успех в живота" с наблягане на социален и материален статус. В същото време само "успех" може да е всичко, това е универсална дума - успех в училище, успех на матурите, успех на състезанието...

Може би преуспяване и благоденствие/благополучие стават за заместители, но не са така популярни.

Общи условия

Активация на акаунт