Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 441
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 450
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
... трябва ли да се промени ортодоксалната религия и да се нагоди към живота ни..... или ние трябва да бягаме от света в храма и религията .....

# 451
Как го разбираш това религията да се нагоди към живота ни? Според мен трябва да се нагоди дотолкова, доколкото да стане разбираема за всички - т.е. да се служи на съвременен български език, а не на старобългарски, който е неразбираем за останалите. Много свещеници вече го правят, но някои се придържат към старобългарския език. По-скоро ние трябва да бягаме от света, защото изкушенията в съвременния живот са наистина много.

# 452
 PeaceНЕ БОГ ТРЯБВА ДА СЕ НАГАЖДА КЪМ НАС, А НИЕ КЪМ НЕГО.Може би ортодоксалната църква да не е толкова далеч от ежедневието на хората, да не остава встрани, прекалено е тържествено всичко.Но това е мое мнение, а и нещата вече се разчупват.

Последна редакция: сб, 10 фев 2007, 10:58 от gerik

# 453
Пуснете един религиозен лексикон в клюкарника ........ с въпроси от сорта..."смятате ли религията за отживяла работа "..."ценност ли е "......" каква религия изповядвате" .... ако искате де ......аз бих пуснала, но предполагам, че по- добре ще измислите въпросите

# 454
Да, работят и то доброволно и получават заплати, нали?
Нали и в училищата работят хора? А държавата не се грижи за сградите на училищата. Но в училища никой не инвестира, а в църквата - да. В болниците също работят хора. Обаче, когато се заговори за дарение в училища и болници, тогава се обвинява в изнудване, а за църквата - не.
Поне моето впечатление е, че много богати хора правят дарения в църкви, защото повечето от доходите им са нечисти и така замазват своята съвест и очите на другите.
За мен е чисто изнудване това, че ако искам да запаля свещ, трябва да си я купя от църквата. А за кръщене какъв е списъкът... Говорите, че има църкви, които не искат пари, е, в Ямбол и околия няма такива - сигурно сме от богатите градове.
Извинете ме за иронията, но съм се нагледала на "праведни" свещеници и това в което ме убеждавате ми се струва много далечно.
защо лекарите и учителите не получават ли някакви заплати от държавата или работят доброволно без заплащане за образованието,благоденствието и здравето на хората?
В България за съжаление дори  такива ,които искат да замажат очите на хората чрез дарения в църква определено трудно можеш да срещнеш,по-скоро такива можеш да срещнеш в събиранията на средства за сираци,но това означава ли дечицата да не приемат паричките,защото мотивите на дарителя било замазване на очите?
Българската държава никога не е подпомагала финансово църквата,но училищата и болниците "да" дори и с минимум средства .За последните 2 така и трябва да бъде в едно европейско и демократично общество,което сме.
Да има и такъв вид "праведни свещеници,но но не всички са такива.Аз в Варна знам за един който след всяка служба в неделя ги събира на кафе и си говорят и дискутират различни теми.
А ако толкова те дразнят тези свещеници,ти си чети библията и си имай общение с Бог,а пък всеки в крайна сметка ще отговаря за делата си.Като не ти харесват свещениците си избери друга църква,където свещениците истински служат на Бог според нещата написани в библията.

# 455
   Кривондела, верно ли сме се събрали само заблудени тука!? Брей newsm78
Маги е права, че ако някой изопачава нещата  и заблуждава и околните си носи последиците.Така стана и със синовте на свещенника Илий, в стария завет, които взимаха от приносите на хората  най-доброто за себе си.Те вършеха и други грехове, по която причина Бог се зарече и ги изтреби(1Царе 3,4гл.)Никой няма да се размине със справедливия Бог.Също така Бог казва , че ако някой гледа на човека/примерно някой  служител/ и с това се оправдава да не вярва и хули Бог, ще бъде проклет.Защото Бог еИСТИНЕН, А ВСЕКИ ЧОВЕК Е ЛЪЖЛИВ.Моя дядо така мразеше поповете, въпреки, че неговото поколение е било по-просветено духовно.Уви, никой не може да ти направи това, което сам можеш да си причиниш.
   Бори7, да така е.А и не мислите ли , че ако в църквата хората не ги учат да дават, всъщност им затварвт врата за благословение.А когато даваш, Бог те благославя и ти даваш отново , така тези средства достигат до по-бедните.Това е принцип, който не е за подценяване и само който се е доверил на Бог и го е опитал, знае , че работи.А инъче е много лековерно да си мислим, че Бог му трябват нашите пари, когато всичко му принадлежи по принцип.Това е изпитание за вярата и лкюбовта ни.

Именно,
след като всичко Му принадлежи, какво е това хилядолетно ограбване на народи и нации от църквата, в името на Бог.
Векове наред емисари и Божи служители зарибяват последователи за тази кауза, уж в името на Бог.
Това продължава и днес, но по-завоалирано - чрез дарения и информационен шпионаж.

Религията сама се нагажда към живота ни, даже няма нужда ние да се нагаждаме.
Затова твърдя, че Бог е с богатите - на първо място - църквата!

Да, Сикретгардън, аз имам нужда от Църква.

Silili,   bouquet

Ето доказателството.

И аз пак питам, за какво са му на Бог земни богатства, ако не за земни наслади ?????????????

Или просто - всичко  е една много добре измислена притча за Бог.

# 456
  • Ямбол
И в тоя ред на мисли - когато сме болни и ходим на лекар, съобразяваме ли се с това какъв е личният му живот и дали самият лекар живее здравословно. Примерно ти виждаш, че този човек не е образец за здравословен начин на живот - пие, пуши, храни се нездравословно, има надномрено тегло, но когато той ти каже - болен си, трябва да спреш алкохола, да не пушиш, да не преяждаш - ние не му казваме - "Абе я се разкарай, ти ли ще ми говориш за здраве?", а спазваме инструкциите му, защото треперим за телесното си здраве и не желаем да го загубим. И при свещениците е същото - трябва да мислим за духовното си здраве, а не да се оправдаваме с това, че и свещеникьт е подвластен на пороците и не е по-добър от нас - това за нас не е извинение.
Не, Маги - лекар, който ми казва не пуши, а той самият пуши или отслабни, а той е пълен, аз не бих посетила и няма да следвам нито едно негово предписание. Може би затова така се разминаваме и затова нямам вяра на свещениците, досега не съм видяла нито един различен от "мършата в стадото", за което споменавате. Не преувеличавам, така е, а може би малко църкви съм посетила.
Да, работят и то доброволно и получават заплати, нали?
Нали и в училищата работят хора? А държавата не се грижи за сградите на училищата. Но в училища никой не инвестира, а в църквата - да. В болниците също работят хора. Обаче, когато се заговори за дарение в училища и болници, тогава се обвинява в изнудване, а за църквата - не.
защо лекарите и учителите не получават ли някакви заплати от държавата или работят доброволно без заплащане за образованието,благоденствието и здравето на хората?

Да и аз точно искам да направя сравнение, че и едните и другите работят и получават заплати, но за църковните служители казвате, че е необходимо да се правят дарения(макар, че получават заплати), а за другите - учители, лекари и т.н. - не е необходимо. Защо за едните трябва, а за другите - не?

# 457
Пуснете един религиозен лексикон в клюкарника ........ с въпроси от сорта..."смятате ли религията за отживяла работа "..."ценност ли е "......" каква религия изповядвате" .... ако искате де ......аз бих пуснала, но предполагам, че по- добре ще измислите въпросите
Идеята е интересна,но Клюкарника не е подходящия подфорум,където можеш да пуснеш такава анкета.Много малко християни по-принцип влизат в форум с име клюкарник,откъдето и резултатите от анкетата,ако я пуснеш там няма да се доближават много до реалната ситуация.
Искам да дам един пример:Едно момиче беше пуснало в "Дом и семейство" темата"Чуствате ли се прецакани,че сте се оженили"-за нейно учудване 90% от отговарящите бяха на мнение,че са щастливи,че са имали шанса да се омъжат,докато накрая тя ги обвини ,че всички от този форум били лицемери и лъжели относно истинското състояние на семейството им и не можело да бъде всичко така идеално,както го представяли.Беше станал страшно разгорещен спор по повод на тези и определения.Докато накрая се оказа ,че ако беше пуснала същата тема, но в подфорума самотни родители отговорите ,които щеше да получи щяха да бъдат съвсем в другата крайност.Просто в форума"Дом и семейство" влизат повече хора с щастливи семейства,не че са били лицемерни в отговорите си.
Лиляна,учителите и лекарите си получават заплатите от държавата,но на свещениците държавата не плаща заплати ,а се осигурява от даренията.

Последна редакция: сб, 10 фев 2007, 12:37 от bori7

# 458
  • Ямбол
Лиляна,учителите и лекарите си получават заплатите от държавата,но на свещениците държавата не плаща заплати ,а се осигурява от даренията.
Бори, в такъв случай ще трябва да поднеса извиненията си. Не знаех, че се издържат изцяло на дарения. Мислех, че имат заплати.

# 459

С каква цел? newsm78

# 460
  • Ямбол

С каква цел? newsm78
Ще видиш колко много вярващи има само заради модата.
Сикрет, къде е тази тема или пускай пак.

# 461
Интересно ми е мнението на повече хора......... всяка такава тема се завзема от 5 - ма потребители , които са навътре в нещата...и никой не смее да се включи.....и аз не смея

# 462
Хайде, пускам след малко

# 463
Интересно ми е мнението на повече хора......... всяка такава тема се завзема от 5 - ма потребители , които са навътре в нещата...и никой не смее да се включи.....и аз не смея
Че хайде де, пишете newsm10Ми то така наистина става скучно.Хубаво е да има много мнения, всеки да си каже гледната точка, да се задават въпроси.

# 464
Ох...ето темата......

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=164191.0

..като че я претупах малко  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт