Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 447
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 435
На тези въпроси мога да ви дам отговор, но по-късно, защото сега имам спешна работа и даже закъснявам. Grinning Чао за сега!

# 436
За "воля" съм съгласна, но "свободна"  ......... Дори в сег. време "свободен" е относително понятие. Незнам, липсва ми опит и знания.  Embarassed
Незнам как биха изглеждали нещата ако Адам беше избрал другия вариант - да не яде. Ти имаш ли идея за този вариант?
Никой не се е родил нито с опит ,нито с знания.Ако наистина желаеш да ги получиш търси и ще намериш.Отвори сърцето си започни да четеш библията,която са думите на Бог към теб и ще се изсипе водопад от мъдрост към теб.
Да ,свободен е относително понятие,но относно случката с Адам свободната воля не може да се определи като относително понятие-можел е да каже "да,въпреки заповедта ще я изям",можел е да каже и "не, няма да я изям".
Няма нищо относително и трудно за разбиране в този прост избор.
Ако Адам беше избрал другия вариант щеше още да си бъде в присъствието на Бог и да се наслаждава на цялата Му слава и величие.   

# 437
Ето, как става на праактика зарибяването на последователи.
По същия този начин, дъщерята на моя съседка подари имотите си на църквата и остави семейството си на улицата.
Много поучителна история!

После и 100 адвоката да си наемеш ... няма връщане назад.
Интересното е, че всички зарибени последователи са като зомбирани. Идва момент, когато отказват да разберат смисъла  на последиците от действията си, като подлъгват дори и приятелите си.
В случая не говоря за секти, а за църквата!
В класацията на най-богатите институции и монополи в света, на първо място са религиозните. Следват фармацефтичната индустрия и чак на трето място е световния военно-промишлен комплекс.
Защо  несметните богатства  и приходи от тях са точно на религиозните институции?

Незнам дали Бог винаги е с Вас, но Бог винаги е с богатите!

KRIVONDELA, не злоупотребявай с информацията, която между другото всички имаме за въпросните секти! Това, че има злонамерени хора, които използват човешката лековерност и наивност и си спретват "църкви" (но те не са!) за собствено облагодетелстване или дори за по-лошо, това не значи, че всички са такива!
Евангелска, Протестантска, Православна е имало стотици години! Ако нямаш инфо за някоя от тях, ако се страхуваш, можеш да прочетеш.
Ако човек търси  наистина Бог и се води от Словото, много лесно ще разпознае дали има капан!  Господ иска да се допитваме до Него! Аз също съм се страхувала да не изпадна в заблуждение, някой да не ме "омае" и т.н. Защото наистина е страшно! Но в църквата досега съм слушала единствено Словото и никой не ме е призовавал да си дам имота, живота или да ме подтикне към  нещо налудно!Напротив, там виждам едни напълно нормални хора, семейства, млади, стари, отскоро или от много години посещаващи я и не забелязвам някой да откача! Така, че, да трябва да внимаваме, особено, ако сме отскоро повярвали, защото в този момент нямаме все още способност да разпознаваме и ставаме лесно манипулируеми, но пък и трябва да сме будни и да питаме Бог! Ние самите сме отговорни дали няма да попаднем на някое грешно място.
Ако човек търси, Бог няма да остави никой в заблуда!
Много неинформирано беше това, че Бог е винаги с богатите! В голяма грешка си. Бог е с всеки, който го приеме, Бог не гледа на богатството както ние. Бог гледа на сърцето!

Няма грешка - не говоря за секти, а за църквата!!!!!!

За какво  са му земните богатства на Бог????

И за какви пари ми говорите - за обреди, свещи?
Говоря Ви за недвижими имоти,  далавери с информация и приходи от тях.
Много елементарно разсъждават някои!
Направо съм изумена!
Нямам думи!

За да отворя сърцето си за Бог, трябва да "видя" пример за абсолютно съвършенство, щом Той  е неговото олицетворение.
Няма такова - нито в църквата, нито в Библията, нито битието на хората, което Той е сътворил.

# 438

Не мисли, че Бог е господар, който се разпорежда с нас, като с роби. Бог ти е приятел, този приятел, който ще ти подаде ръка да станеш ако си паднал, просто вдигни очи и му кажи. Приятел, който е по мъдър от теб и може да ти даде съвет. Той може да изпълни и безумните ти желания, но винаги има едно правило - не ти дава нито добро, нито лошо, повече отколкото си в състояние да понесеш, защото те обича и не иска да погинеш от собственото си безумие.

Mama_Nana, е това много ми хареса  Hug

# 439
SilIli, как ще обясниш дългите ценоразписи във всяка църква? И това ли идва от бог, той ли така повелява? Необходимо ли е за да запалиш свещ в църквата - да дадеш пари на тази църква, защото навсякъде пише, че влизането в църква със свещи закупени отвън е забранено? Някои ритуали са с много "сладки" цени.
Никъде в Библията не пише, че е задължително паленето на свещи в храма. Както и да се кланяш на икони. (свещта е символ на светлината, доколкото ми е известно  Thinking, трябва да питаме МагиДС).
Понеже аз имам друг тип търсене, намерих си място, в което отивам да ми се обяснява и да ме запознават със Словото и това ми е достатъчно. Зависи от избора...

Да, не е задължително паленето на свещи в храма, както и даренията - всеки дава, колкото може, колкото иска и ако иска. Цената на свещите е символична - 10, 20, 50 стотинки и 1 лев. Колко свещи ще запалиш, е въпрос на лична преценка. Свещта, която вярващият пали в Православния храм, е жертва, тя замества старозаветното жертвоприношение, когато е било изгаряно някакво животно (агне, теле и пр.). Когато се пали свещ, хубаво е (пак по желание) да се произнася следната молитва: "Господи, Исусе Христе, приеми тази моя малка жертва за всичко, което е добро и полезно за мене, грешния, за моите роднини, приятели, близки!"
Относно иконите - ние не се кланяме на иконите - иконата за православния християнин не е самият Бог или Светец, а само Божие изображение. Затова ние сме длъжни да се молим не на иконата, а на Бога или на светеца, който е изобразен на нея. В Православната църква също се запознаваме със Словото Божие - чете се част от Библията, след което Свещеникът дава разяснения по съответния текст, така че да стане достъпно за всички.
Още нещо искам да кажа - всичко в Църквата е направено и организирано с идеална цел. Това, че има нейни служители, коуто злоупотребяват, не бива да ни кара да отричаме всичко. Всяко стадо си има мърша. Те си носят своята отговорност за това, че дават лош пример на обикновените хора. Разбира се, не всички свещеници са такива, така че не е редно да се слагат всички под общ знаменател. Има много духовници, които са такива не само по професия, но и по призвание, и на които мога само да се възхищавам.

# 440
Tук в Гърция свещите са безплатни.До свещите има дискус ,където всеки пуска колкото иска.Нали и в църквите работят хора,те не заслужават ли нещо за труда си?Отделно такава голяма сграда като църковния храм изисква куп разходи по подръжката.Ето това е идеята ,с която се събират пари в църквата.
Нали църквата като институция според доктрините в които вярва трябва да помага на сирачетата и на бедните.Откъде ще дойдат парите за това?Естественно от християните,защото в България държавата не отделя сума от бюджета си за подръжка на църквите,докато тук в Гърция ,освен от даренията и държавата дава някаква сума.
Доста са им спретнати църквите,с градинките и дворчетата отпред и ти прави удоволствие да влезеш,а като място където се почита Бог е добре да бъде такова ,а не да тъне в мизерия,защото ги е страх да поискат от хората,които го посещават сума,която е на сърцето им.
За злоупотребите за съжаление ги има навсякъде,и Господ гледа на сърце, не на лице така ,че тези хора ще си понесат последствията.Ако преценя ,че в църквата има служители с отворено към Бог сърце бих дала от парите си. 

Последна редакция: сб, 10 фев 2007, 11:02 от bori7

# 441
   Кривондела, верно ли сме се събрали само заблудени тука!? Брей newsm78
Маги е права, че ако някой изопачава нещата  и заблуждава и околните си носи последиците.Така стана и със синовте на свещенника Илий, в стария завет, които взимаха от приносите на хората  най-доброто за себе си.Те вършеха и други грехове, по която причина Бог се зарече и ги изтреби(1Царе 3,4гл.)Никой няма да се размине със справедливия Бог.Също така Бог казва , че ако някой гледа на човека/примерно някой  служител/ и с това се оправдава да не вярва и хули Бог, ще бъде проклет.Защото Бог еИСТИНЕН, А ВСЕКИ ЧОВЕК Е ЛЪЖЛИВ.Моя дядо така мразеше поповете, въпреки, че неговото поколение е било по-просветено духовно.Уви, никой не може да ти направи това, което сам можеш да си причиниш.
   Бори7, да така е.А и не мислите ли , че ако в църквата хората не ги учат да дават, всъщност им затварвт врата за благословение.А когато даваш, Бог те благославя и ти даваш отново , така тези средства достигат до по-бедните.Това е принцип, който не е за подценяване и само който се е доверил на Бог и го е опитал, знае , че работи.А инъче е много лековерно да си мислим, че Бог му трябват нашите пари, когато всичко му принадлежи по принцип.Това е изпитание за вярата и лкюбовта ни.

Последна редакция: сб, 10 фев 2007, 09:28 от gerik

# 442
  • Ямбол
Нали и в църквите работят хора,те не заслужават ли известна сума за труда си?Отделно такава голяма сграда като църковния храм изисква куп разходи по подръжката.Ето това е идеята ,с която се събират пари в църквата.
Да, работят и то доброволно и получават заплати, нали?
Нали и в училищата работят хора? А държавата не се грижи за сградите на училищата. Но в училища никой не инвестира, а в църквата - да. В болниците също работят хора. Обаче, когато се заговори за дарение в училища и болници, тогава се обвинява в изнудване, а за църквата - не.
Поне моето впечатление е, че много богати хора правят дарения в църкви, защото повечето от доходите им са нечисти и така замазват своята съвест и очите на другите.
За мен е чисто изнудване това, че ако искам да запаля свещ, трябва да си я купя от църквата. А за кръщене какъв е списъкът... Говорите, че има църкви, които не искат пари, е, в Ямбол и околия няма такива - сигурно сме от богатите градове.
Извинете ме за иронията, но съм се нагледала на "праведни" свещеници и това в което ме убеждавате ми се струва много далечно.

# 443
Маги ДС, много благодаря за обяснението!  bouquet
Смятам, че ако човек има искрено търсене на Бога, няма да го спрат ценоразписите пред църквата. А, ако толкова няма пари, може да влезе в храма и без да купува свещи, нали? И както ти казваш, да слуша Божието Слово. Това за тези, които са се насочили към православието.

А, докато стигнем до доброволно даване на средства, трябва да се извърви път, на осмисляне и осъзнаване  на много неща, които да те подтикнат с радост да дадеш, а не по задължение.

Krivondela, докато не отвориш сърцето си за Бог и да почувстваш колко по-стойностни неща от таксите в църквите има в живота с Него, няма да спреш да виждаш единствено някаква финансова изгода в целите им.

# 444
Подкрепям изказванията на bori7 и gerik. И в тоя ред на мисли - когато сме болни и ходим на лекар, съобразяваме ли се с това какъв е личният му живот и дали самият лекар живее здравословно. Примерно ти виждаш, че този човек не е образец за здравословен начин на живот - пие, пуши, храни се нездравословно, има надномрено тегло, но когато той ти каже - болен си, трябва да спреш алкохола, да не пушиш, да не преяждаш - ние не му казваме - "Абе я се разкарай, ти ли ще ми говориш за здраве?", а спазваме инструкциите му, защото треперим за телесното си здраве и не желаем да го загубим. И при свещениците е същото - трябва да мислим за духовното си здраве, а не да се оправдаваме с това, че и свещеникьт е подвластен на пороците и не е по-добър от нас - това за нас не е извинение.

Последна редакция: сб, 10 фев 2007, 10:33 от Маги ДС

# 445
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
.......... Имаме ли нужда от църквата като инсатитуция, има ли нужда от църковния храм ......

# 446
Lilqna, правите генерални изводи от частното, за общото. Маги каза, във всяко стадо има мърши Sad.
Това, обаче, за мен не е оправдание да не се позаинтересуваш (ако имаш такава нужда) за мястото, където ще отговорят адекватно на търсенето ти.

РЕНИ, честит рожден ден!  newsm67

# 447
Да, Сикретгардън, аз имам нужда от Църква.

Silili,   bouquet

# 448
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
ще изчезне ли религията без храм ....

# 449
Да или ще се изроди.

Общи условия

Активация на акаунт