Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 402
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 420
И не на последно място - човека е най-великото творение на Бог, което с неблагодарността си е успяло да накара Бог да промени плана си.
Планът на Бог е бил такъв,не че човек е успял да накара Бог да се промени.С планът Му да даде свободна воля на хората се е очаквало и такъв изход на нещата.
Бог със сигурност иска да се покаят всички и ще направи всичко възможно да го направят,но наличието на свободна воля им предоставя избора ,ако желаят  и да не се покаят.

# 421
Незнам дали Бог винаги е с Вас, но Бог винаги е с богатите!

A ти искала ли си да бъдеш богата? А защо мислиш, че не си богата?
Прочети внимателно постовете на Рози. Там ще откриеш нещо много полезно - какво искаме и дали наистина го искаме. Може да видиш, че богатството не ти е преоритет. А може би искаш нещо просто, защото другия го има.
Не мисли, че Бог е господар, който се разпорежда с нас, като с роби. Бог ти е приятел, този приятел, който ще ти подаде ръка да станеш ако си паднал, просто вдигни очи и му кажи. Приятел, който е по мъдър от теб и може да ти даде съвет. Той може да изпълни и безумните ти желания, но винаги има едно правило - не ти дава нито добро, нито лошо, повече отколкото си в състояние да понесеш, защото те обича и не иска да погинеш от собственото си безумие.

И не на последно място - човека е най-великото творение на Бог, което с неблагодарността си е успяло да накара Бог да промени плана си.
Планът на Бог е бил такъв,не че човек е успял да накара Бог да се промени.С планът Му да даде свободна воля на хората се е очаквало и такъв изход на нещата.
Бог със сигурност иска да се покаят всички и ще направи всичко възможно да го направят,но наличието на свободна воля им предоставя избора ,ако желаят  и да не се покаят.

Аз мисля, че свободната воля ни е дадена като компенсация, защото с първородния грях сме се отказали от подобието си с Бог, а именно да сме безсмъртни. Аз силно се съмнявам, че когато е вдъхвал живот на Адам е мислел за жертвата на Исус.
Сегашното положение го приемам като план Б.
Но присъщо на човешката ми природа остава въпроса - какво би станало ако бяха яли и от дървото на живота. Дали е имало план С!? Дали пък той е нямало да бъде тотално унищожение?!

Последна редакция: пт, 09 фев 2007, 08:59 от Mama_Nana

# 422
Ето, как става на праактика зарибяването на последователи.
По същия този начин, дъщерята на моя съседка подари имотите си на църквата и остави семейството си на улицата.
Много поучителна история!

После и 100 адвоката да си наемеш ... няма връщане назад.
Интересното е, че всички зарибени последователи са като зомбирани. Идва момент, когато отказват да разберат смисъла  на последиците от действията си, като подлъгват дори и приятелите си.
В случая не говоря за секти, а за църквата!
В класацията на най-богатите институции и монополи в света, на първо място са религиозните. Следват фармацефтичната индустрия и чак на трето място е световния военно-промишлен комплекс.
Защо  несметните богатства  и приходи от тях са точно на религиозните институции?

Незнам дали Бог винаги е с Вас, но Бог винаги е с богатите!

KRIVONDELA, не злоупотребявай с информацията, която между другото всички имаме за въпросните секти! Това, че има злонамерени хора, които използват човешката лековерност и наивност и си спретват "църкви" (но те не са!) за собствено облагодетелстване или дори за по-лошо, това не значи, че всички са такива!
Евангелска, Протестантска, Православна е имало стотици години! Ако нямаш инфо за някоя от тях, ако се страхуваш, можеш да прочетеш.
Ако човек търси  наистина Бог и се води от Словото, много лесно ще разпознае дали има капан!  Господ иска да се допитваме до Него! Аз също съм се страхувала да не изпадна в заблуждение, някой да не ме "омае" и т.н. Защото наистина е страшно! Но в църквата досега съм слушала единствено Словото и никой не ме е призовавал да си дам имота, живота или да ме подтикне към  нещо налудно!Напротив, там виждам едни напълно нормални хора, семейства, млади, стари, отскоро или от много години посещаващи я и не забелязвам някой да откача! Така, че, да трябва да внимаваме, особено, ако сме отскоро повярвали, защото в този момент нямаме все още способност да разпознаваме и ставаме лесно манипулируеми, но пък и трябва да сме будни и да питаме Бог! Ние самите сме отговорни дали няма да попаднем на някое грешно място.
Ако човек търси, Бог няма да остави никой в заблуда!
Много неинформирано беше това, че Бог е винаги с богатите! В голяма грешка си. Бог е с всеки, който го приеме, Бог не гледа на богатството както ние. Бог гледа на сърцето!

Последна редакция: пт, 09 фев 2007, 09:04 от SilIli

# 423
Той може да изпълни и безумните ти желания, но винаги има едно правило - не ти дава нито добро, нито лошо, повече отколкото си в състояние да понесеш, защото те обича и не иска да погинеш от собственото си безумие.
Peace    bouquet

P.S. goldenova, gerik, Mama Nana, roza66, bori7 благодаря!  bouquet

Последна редакция: пт, 09 фев 2007, 08:46 от SilIli

# 424
Аз мисля, че свободната воля ни е дадена като компенсация, защото с първородния грях сме се отказали от подобието си с Бог, а именно да сме безсмъртни. Аз силно се съмнявам, че когато е вдъхвал живот на Адам е мислел за жертвата на Исус.
Сегашното положение го приемам като план Б.
Но присъщо на човешката ми природа остава въпроса - какво би станало ако бяха яли и от дървото на живота. Дали е имало план С!? Дали пък той е нямало да бъде тотално унищожение?!
Свободната воля Бог не дава като компенсация и тя не е впоследствие дадена,заради  нещо направено от човека.Адам и Ева нямаше как да изберат плода от дървото,ако преди това Бог не им беше дал свободната воля да направят това.Просто преди да направят този си избор  свободната им воля е била изцяло в съответствие на Божията воля и мъдрост за тях.
Бог предварително е знаел как ще се стекат нещата,но както съм писала и преди целта на Бог не е била да създаде перфектен свят с перфектни създания,а същества с свободната воля,ако желаят да Го заобичат.
Планът на Бог за хората на земята ,колкото и лоши неща да вършат те никога не може да бъде пълното им унищожение,защото това противоречи на същността Му и на безграничната Му любов към всички,дори и към тези решили да бъдат далеч от Него и да си вярват само в своята си истина.
Да,точно когато Бог е вдъхвал живот на Адам е мислел и за жертвата на Исус-и ако това не е перфектната  и най-висша любов, която едно същество може да има към друго,както се казва здраве му кажи. 
.
[/quote]

Аз  наистина не разбирам .... какво е това  Аврамово лоно.Какво е това място?След като го описват в библята като такова,какво е то? Знае ли някой,моля ви кажете ми! Нали в библията има отговор за всичко...
[/quote]
роза, в авраамовот лоно са отивали всички ,които са обичали Бог след смъртта си преди възкресението на Исус Христос.Тъй като Бог е свят и не може да търпи в присъствието си някой ,който има грях в себе си,затова хората са отивали в авраамовото лоно,а не в  пълното Божието присъствие,където е рая.След жертвата на Исус за Него всички,които го обичат са без недостатък и могат да седят в Неговото присъствие.     

Последна редакция: пт, 09 фев 2007, 10:20 от bori7

# 425
  • Ямбол
.......... Но в църквата досега съм слушала единствено Словото и никой не ме е призовавал да си дам имота, живота или да ме подтикне към  нещо налудно!
Много неинформирано беше това, че Бог е винаги с богатите! В голяма грешка си. Бог е с всеки, който го приеме, Бог не гледа на богатството както ние. Бог гледа на сърцето!
SilIli, как ще обясниш дългите ценоразписи във всяка църква? И това ли идва от бог, той ли така повелява? Необходимо ли е за да запалиш свещ в църквата - да дадеш пари на тази църква, защото навсякъде пише, че влизането в църква със свещи закупени отвън е забранено? Някои ритуали са с много "сладки" цени. Ами ако аз нямам пари за кръщене примерно, означава ли, че няма да бъда кръстена? Моите впечатления за църквите са същите като на Кривондела: навсякъде искат пари, няма безплатен обяд. А има и толкова нагли свещеници, че направо не ми се говори - искат си без срам.Съгласна съм, че е необходима издръжка на църквата и за това доколкото ми е известно се грижи държавата. Все едно аз да искам от учениците да си плащат обучението, което предлагам, нищо че държавата ми плаща заплата и отпуска бюджет на училището - същото е и с църквите.

# 426
Лиляна, абсолютно права си, че обредите в църквата не трябва да се заплащат! Това е изопачаване на казаното в Библията! Е, в църквата, в която ходя, нищо не се заплаща. Включително на свещениците не се плаща. Те си имат нормална работа, а службата в църквата е доброволна и неплатена, но те я вършат с желание. Няма комерсиализация.

# 427
bori7
Нямам претенции за правота. Нито Адам, нито Ева са признали, че са яли от дървото на познанието по собствена воля, подтиквани от собственото си любопитство . Адам упреква Бог, че му е дал такава жена, а Ева се оправдава със змията. Незнам за каква свобода може да става дума при заповед. Бог е заповядал да не яде от това дърво. Аз свързвам свободната воля с Божията благодат, с милостта му, че въпреки греха/овете, можем да изберем къде да вървим. Може би и затова разбирам нещата по този начин.

Все едно аз да искам от учениците да си плащат обучението, което предлагам, нищо че държавата ми плаща заплата и отпуска бюджет на училището - същото е и с църквите.

А няма ли учители, които дават допълнителни уроци с/у заплащане с цел по-добро усвояване на материала. А трика "аз не давам уроци на мои ученици, но имам колежка........". А факта, че тези доходи не се декларират.........
Ами кандидат-студенските "парични неволи" ?

Къде е разликата?

Това са човешките ни слабости, които ние проявяваме. При това, не е задължително да ходиш на църква, но образованието живота го е направил задължително. Не е ли така?

# 428
   Предполагам , че самото устройство на Православната църква го налага.Може би някой православен вярващ ще може да го обясни най-добре.В протестанските не се заплаща нищо, но ако искаш даваш дарение, десятък и така се покриват разходите по сградата, режийните и някои служители, за които е невъзможно да работят и на др. място.Но нити погребения, нито кръщенета, нито каквито и да е други ритуали/а там те са много малко/ се заплащат.Обаче, като вярваш, ти си наясно, че Бог благославя този, който дава.Който сее, той жъне-дори в обикновенния живот е така.Това важи както в духовен, така и в материален аспект.
Мал. 3:10 Донесете всичките десетъци във влагалището,
За да има храна в дома Ми,
И опитайте Ме сега за това,
Казва Господ на Силите,
Дали не ще ви разкрия небесните отвори
Да излея благословение върху вас,
Тъй щото да не стига място за него.
Ние вярваме в този принцип и той работи за нас.Обаче  преди не бяхме го прилагали за много голяма сума.Искам да подкрепя този стих с един съвсем пресен пример от живота ми.
Ние имахме една малка къща в града и я продадохме, за да оправим тази голямата , в която живеем.А ремонтите са страшно скъпи, защото нищо в нея не е както трябва.Нужна ни беше всяка стотинка, но ние решихме да дадем десятък от цената-сумата беше наистина значителна и човек би бил на ръба да се разколебае.Само след седмица получихме имейл: "Еди колко си долара са налични за теглене в банката."А сумата беше равна на нашия десятък до стотинка. Писмото беше от девера ми , който само допреди седмица драпаше с последни сили да напипа някаква вратичка в закона, която да му позволи да остане в САЩ.Човека беше ама наистина в окаяно положение.След толкова години там и две висши, го деляха дни от изгонването му от Щатите.При това фирмата  за която работеше отказа да му плати заплатите за 2-3 месеца/12 000$/, защото не бил пребивавал законно.Ние тук се молихме за него, но понеже той звучеше все така отчаяно 2 дена преди този имейл, вече го очаквахме да си дойде.Обаче и той не разбрал как изведнъж всичко се наредило и му изплатили вс. дължимо.
 Та значи, доверихме се на Божието обещание ->дадохме****$ -> получихме****$...А после идва по-интересното-бонуса.Човека каза-"Вече може да искате всичко от мене."Което си е едно не малко чудо, защото той не е от тия дето дават ей, така, без особена нужда и уверение за какво се харчат парите.Всъщност за 1 година ни прати 150$ за подаръци, пари , които изкарваше точно за 1 ден /давам го само като пример, не че му искам парите/.

Един човек може много да се бие в гърдите , че вярва, но  когато трябва да извади пари-е, там вече е друго.По този начин Бог проверява доверието ни в Него, на дела, а не само на думи.

Последна редакция: пт, 09 фев 2007, 13:52 от gerik

# 429
  • Ямбол
Все едно аз да искам от учениците да си плащат обучението, което предлагам, нищо че държавата ми плаща заплата и отпуска бюджет на училището - същото е и с църквите.

А няма ли учители, които дават допълнителни уроци с/у заплащане с цел по-добро усвояване на материала. А трика "аз не давам уроци на мои ученици, но имам колежка........". А факта, че тези доходи не се декларират.........
Ами кандидат-студенските "парични неволи" ?

Къде е разликата?

Това са човешките ни слабости, които ние проявяваме. При това, не е задължително да ходиш на църква, но образованието живота го е направил задължително. Не е ли така?
Разбира се, че има учители, които дават уроци срещу пари, защото това е извънреден труд, който държавата не поема като заплащане. А да разбирам ли, че работата на свещениците е извънреден труд и на тях не им се плаща за да обслужват посетителите на храмовете?
И да, не е задължително да ходиш на църква, особено ако нямаш пари, тогава пак излиза, че Кривондела е права, че църквата е само за богатите.

# 430
Вярата в Бога нека не се бърка с работата на църквата.
Това са две абсолютно различни неща.

Все едно да се сравняват принципите на правото като институция и българските съдилища към днешна дата. При това със заключението: щом българският съд е кофти, значи правото да умре.

Моите почитания, но това е твърде плоско и елементарно. И никак не е на нивото на духовност, което се опитваме да дискутираме (уж).

Пътят към Бога не е логически издържан. И не може да бъде. Разумът следва да е слуга на духа, а не обратното - ето това е откровеният и истински атеизъм. Онова бездънно вместилище на доброто, което по идея трябва да има във всеки от нас, се оказа захлупено с доводите на разума и пряката сетивност. Да, разумът доказа, че може много, страшно много. Човекът е в космоса, човекът е в морските дълбини, човекът живее по-дълго. Но това не му дава правото да е максималната летва, която е човешки присъща. Истински духовната летва е някъде в божественото - съвършеното и абсолютното, доброто и смиреното. Тази котва ни държи в пристана на уютното пристанище на материалната защитеност и не дава да опънем платна така, както му се иска на Човека - чедо Божие.

# 431
bori7
Нямам претенции за правота. Нито Адам, нито Ева са признали, че са яли от дървото на познанието по собствена воля, подтиквани от собственото си любопитство . Адам упреква Бог, че му е дал такава жена, а Ева се оправдава със змията. Незнам за каква свобода може да става дума при заповед. Бог е заповядал да не яде от това дърво. Аз свързвам свободната воля с Божията благодат, с милостта му, че въпреки греха/овете, можем да изберем къде да вървим. Може би и затова разбирам нещата по този начин.
Самото наличие на заповед показва,че са можели и да постъпят по друг начин т.е. наличие на воля различна от Божията,т.е.собствена воля.Нито оправданията,нито упреците, нито непризнанието могат да извършат акта на избор-да ядат от плодовете или не освен ,ако не са имали собствена воля.
Божията благодат не се изразява толкова в това,че ни е дал свободна воля и правото да грешим и след това шанса отново да избираме,а в това,че въпреки,че не заслужаваме чрез жертвата на Исус и покаянието от лошите неща ,които сме вършили можем да останем завинаги в Неговото прсъствие.В това се изразява и Неговата милост.

Последна редакция: пт, 09 фев 2007, 14:42 от bori7

# 432
За "воля" съм съгласна, но "свободна"  ......... Дори в сег. време "свободен" е относително понятие. Незнам, липсва ми опит и знания.  Embarassed
Незнам как биха изглеждали нещата ако Адам беше избрал другия вариант - да не яде. Ти имаш ли идея за този вариант?

# 433
Acca, как си го казала само!  Peace
SilIli, как ще обясниш дългите ценоразписи във всяка църква? И това ли идва от бог, той ли така повелява? Необходимо ли е за да запалиш свещ в църквата - да дадеш пари на тази църква, защото навсякъде пише, че влизането в църква със свещи закупени отвън е забранено? Някои ритуали са с много "сладки" цени. Ами ако аз нямам пари за кръщене примерно, означава ли, че няма да бъда кръстена? Моите впечатления за църквите са същите като на Кривондела: навсякъде искат пари, няма безплатен обяд. А има и толкова нагли свещеници, че направо не ми се говори - искат си без срам.Съгласна съм, че е необходима издръжка на църквата и за това доколкото ми е известно се грижи държавата. Все едно аз да искам от учениците да си плащат обучението, което предлагам, нищо че държавата ми плаща заплата и отпуска бюджет на училището - същото е и с църквите.
Lilqna, аз също посещавам църква, в която не ти взимат пари за въпросните ритуали. Не мога да говоря от името на църковното настоятелство и да кажа защо са решили така в православната църква. Знам само, че както всяка институция, така и църквата има нужда от средства, но нямам право да коментирам начина на осигуряването им.
За "наглите свещенници"- много е жалко! Има всякакви хора, бях чела дори за един, който бизнес направил от свещите.  Sad  Но, пък познавам наистина отдадени на Бога и служещи Му с вяра. 
Според мен, ако човек няма средства и не е в състояние на плати въпросния ритуал, а изяви желание, не би трябвало свещенника да откаже да кръсти или венчае например. Така си мисля, поне.  Или поне би било редно.  А ако ти откажат...има и други църкви...
Но, ходенето на църква не би трябвало да се ограничи само до спазването на тези ритуали. Там би трябвало най-вече да се слуша Божието Слово, да се общува с други вярващи, трябва да ти служи да израстваш и укрепваш духовно.
За мен са безмислени поредицата от действията които правиш под ръководството на някой свещенник, ако нямаш знание и яснота за това, което вършиш. Повтарям се, може би, но много хора са в църквите от суеверие (поради неразбиране), а не от вяра.

# 434
SilIli, как ще обясниш дългите ценоразписи във всяка църква? И това ли идва от бог, той ли така повелява? Необходимо ли е за да запалиш свещ в църквата - да дадеш пари на тази църква, защото навсякъде пише, че влизането в църква със свещи закупени отвън е забранено? Някои ритуали са с много "сладки" цени.
Никъде в Библията не пише, че е задължително паленето на свещи в храма. Както и да се кланяш на икони. (свещта е символ на светлината, доколкото ми е известно  Thinking, трябва да питаме МагиДС).
Понеже аз имам друг тип търсене, намерих си място, в което отивам да ми се обяснява и да ме запознават със Словото и това ми е достатъчно. Зависи от избора...

Последна редакция: пт, 09 фев 2007, 16:54 от SilIli

Общи условия

Активация на акаунт