Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 588
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 60
Тук се говори за религията от една страна и за вярата от друга, само че нещата се смесват.
Религията е социално явление. Тя е свързана с поставяне на определено обществени норми и следене за тяхното спазване, защото... светът трябва да е в ред, нали така Simple Smile
Религията (или локалната митолгогия) имат една и съща функция. Освен да намерят обяснение за много от явленията от заобикалящия ни свят, да въведат някакви норми на поведение.
Забраните са свързани с много практични неща, но вместо да се дава обяснение на хората за практическата страна, дава им се някаква свръхестествена мотивация, за да е сигурно, че те ще го спазят.

От друга страна, вярата е нещо съвсем различно. То е нещо лично, което се осланя едва ли не на интуицията.
Особено в днешно време, когато не може да се каже, че сме манипулирани или дезинформирани. Можем да учим всякакви науки, да видим с очите си всички доказателства за еволюцията и т.н. и т.н.
И все пак има доста вярващи хора.
Може би защото науката не дава обяснения за абсолютно всичко. А може би защото усещат нещо със сърцето си.

Много ми е забавна детинската позиция : "Светът е много лош, хората са много лоши, значи и Бог е много лош! Аз пък няма да вярвам в него тогава!"

# 61
[color=blue]Някои ще си помислят"Тази за каква се мисли че Бог разговаря с нея?"  Rolling EyesКакво се мисли за мъдра?? Confused Мислете каквото искате,това е ваш избор...няма да ви съдя,нямам право...но и вие не ме съдете...нямате право  Peace
Да,тази мъдрост ми е дадена от Бог,дадена е и на теб ,дадена е на всички хора. Heart EyesНе ме е страх да го призная...защо ще ме е старх да призная "своята"мъдрост.Нищо срамно няма в това да искаш да"чуеш Бог и да го чуеш", аз го "чувам" но не както вие си мислите...буквлно чувам.Нищо срамно няма да искам да давам любов  и радост да  искам да бъда съвършеннство като любовта е...всеки има право на това. Да,иамам мъдрост дадена ми от Бог,няма от кой друг да е!!Не е от учителя ми по литература,  Thinkingне е от съседа ми  Thinkingдори не е от родителите ми тази мъдрост  NaughtyАз Сама я намерих след дълго търсене я намерих най-после! Heart EyesВътре в себе си я намерих,както и вие може да я намерите стига да тръгнете да я търсите! Няма глупви и  няма умни хора,хората са еднакви...има заблудени от разума и  има незаблудени от разума си,...тези които са намерили пътя...към душата...към Бога!!Трябва само да я "намериш" тази мъдрост,тя е в теб от самото то рождение,дадена ти от Бог.Не се страхувай и влез дълбоко"в себе си" за да откриеш"Себе си Ти които Си!" Но ние предпочитаме да слушаме разума вместо да"слушаме"  душата,а тя ни говори,само трябва да е чуем,а за това се иска дълбочина...да влезеш дълбоков"себе си" да разнищиш твоята душа люспа по люспа,тя толкова много има да тиразказва,амо да иска6 да слу6а6...а  разума е нестабилен и мо.же да те подведе...но сърцето и душата -никога. Hug
[/color]

Последна редакция: ср, 24 яну 2007, 17:58 от roza66

# 62
 Откъде го знам ли... Simple SmileСигурно ме мислите за "откачалка" но ще си кажа всичко...без бой Mr. Green

Знам го защото " ми го казва Бог" ВЪТРЕ...Аз мога да"слушам" ..."да чувам" ако ме разбирате какво имам впредвид,Знам го понеже го изживявам...всеки го може,не само аз. И ти го ,можеш,всеки го може...(ама не вярвате че го можете) това е разликат между атеиста и вярващия... но при теб просто не е настъпил момента,не си готова.
Аако ме питаш кога ше си готова,ами когато влезнеш "навътре" и тогава ще почнеш"да чуваш" и да "виждаш"... Hug

Невярващите искате доказателства за съществуването на Бог,правилно.Рразбирам ви и сте в  правото си да искате,искате и от нас да споделим личните си впечатлениа,е ние това и правим...споделяме.Аз написах как"видях и чух"Бог,ама  вие все още не ми вярвате,аз не ВИ лъжа,кълна ви се  че не ви лъжа,наистина "виждам" Божието творение около мен...и "разговарям с Бог" всеки ден!Добре,искате доказателство.....няма как да ви го дам,единственното доказателство че общувам с Бог е ДА ВИ ПОКАНЯ в моята душа, в моето сърце...там ще го "видите",но вие няма нужда да идвате в моята душа,понеже  може да идете в вашата си душа и там ше Го"видите" Бог. На мен той ми "говори" чрез музика и книги(аз съм музикант,незнам дали споменах някаде това),понеже това е което аз правя много чета и свиря...от 5 годишна.И явно Бог е "решил" да "контактува"с мен по този начин по които аз бих Го разбрала,чрез музиката и книгите. Художници и поети ще го чуят чрез поезитая или картината....Моцарт например преди да напише наи-грандиозната си симфониа на ноти...предварително я е чул в галвата си!! Още преди да я напише на листа тои  е чул как звучи ..цялата ,откъде се е появила тази симфония? Защо пък точно на него`му е  "предадена"?? Ами тои е бил"отворен" да я чуе,искал е напише симфониа и да стане известен,затова и "я е чиул"...Бил е ГОТОВ! Тя е вдухновението което идва от Бог...тоест от Вътре,пак казвам от Душата...която е свързана с Бог.(въртим се в кръг,но няма как  Simple Smile)"Предадена "му е за да я напише на лист и да бъде чута от хората! Музикантите разбиарат "езика на музиката"както не-музикантите не биха я разбрали.Понеже музикантите знаят нотите.Всяка нота е вълшебство,музиката е вълшебство...красота!!! Защо е предадено" точно на Моцарт  ли а не на Пикасо например?! Ами защото Моцарт е музикант и  ще "разбере" посланието от Бог само като музика...като ноти.Затова е и гений!
А Пикасо ще приеме като послание от Бог само готовата картина "която първо е видял в главата си" преди да я нарисува на платното... Хората които обичат природата и планината и морето " наистина общуват с " дървото",дървото е живо и то "говори" като излъчва енергия,цветето е живо и то разбира кога го поливате с любов и кога само така,щото трйбва.Тези хора чуват морето,те" чуват"балкана....да, колкото и да е странно (дори за мен) те"чуват" по начина по които аз не разбирам как чуват,но им вярвам понеже  и аз чувам чрез музиката която те пък не разбират как аз чувам така..Значи трябва ли да мисля че са луди щом като не разбират музиката която  аз разбирам? Хората са различни,едни харесват музика,други поезия,трети  филми,книги, картини...т.н. И затова БОГ" говори" на всеки на неговия(на човека) език за да може човек да разбере посланието. Никога Бог няма да "прати" симфония на художника,или обратното...След като Tой ни е дал тези таланти... То Той знае какво да "предаде" и каk да го "предаде" на всеки .Какви още доказателства да се дават повече от тов? Бог "говори" на всеки различно....

Затова се казва..."Но наблюдавай. Слушай. Думите на следващата песен,   която чуеш. Информацията в следващата статия, която прочетеш. Историята в следващия филм, който гледаш. Случайно промълвените думи на следващия човек, когото срещнеш. Или шепота на следващата река, следващия океан, следващия бриз, които погалят ухото ти – всичките тези средства са Мои, всичките тези пътища са отворени за Мен.Няма нищо случайно в Вселената.
Запомни го. Ще ти говоря, ако ще слушаш. Ще дойда при теб, ако ме поканиш. Тогава ще ти покажа, че винаги съм бил
  Peace

Последна редакция: чт, 25 яну 2007, 00:01 от roza66

# 63
Ако живееш в синхрон със света, с Вселената, ако търсиш причината за всичко и ориентираш живота си към решаване на ситуацията, а не в посока изолация от останалия свят и решаваш вътрешните си конфликти, това е да живееш "в Бог", тогава си щастлива, си мисля аз  Grinning

Роза66 :Ммдаааа....много съм съгласна с това изказване!  bouquet

# 64
 Аз докато се включа, вие доста напреднахте...
 На така поставения въпрос ще отговоря: Докато не повярвах в Бог, в мен винаги имаше една празнота, която не се запълни нито от шумни купони, веселби среднощни, нито от сключването на брак с любимия мъж, нито от раждането на две деца, нито от придобиването на собствено жилище, коли или изобщо нещо от света.
 Истински щастлива съм откакто се примирих със Създателя си и приех Исус за мой Господ и Спасител.
 От тогава доказателствата за същесвуваето на Бог в живота ми са много. Ще споделя с вас едно от най- фрапантните. На 20.01.2006г  баща ми катастрофира жестоко на магистрала Хемус:

Това е колата след катастрофата.
Баща ми беше приет в Пирогов в термално състояние, с белодробен капак, разкъсан черен дроб, натрошени долна челюст, подбедрица и стъпало, счупени израстъци на няколко прешлена.
Прекара 3 месеца в реанимация, две операции на черния дроб, хемодиализа и т.н.
Докторите не даваха никаква надежда, но ние се молехме и вярвахме, че ще живее.
Изписаха го полужив, с безобразни декубитални рани и неумеещ да ходи, но благодарение на молитвите на много хора и Божията безкрайна милост в момента ходи на собствените си крака и отново работи!
 За мен това е истинско ЧУДО!
 Беше наистина много тежко изпитание, но аз вярвам, че то ни кали във вярата и ни направи по-силни!

# 65
  • Ямбол
valieta, радвам се, че твоят баща се е възстановил. Възхищавам се и на вярата ти за чудото.
А колко много хора се надяват на такова, колко молитви изричат и съм сигурна, че силно вярват, но не би. Не при всички става чудото. Моето обяснение е друго, но нищо, вие го знаете вече. Май е по-добре да се вярва на чудеса и да се надяваш до последно на такива.

# 66
Родена съм в семейство на атеисти. Никога не съм била учена, че има Бог, но винаги ми е било казвано от баба ми, баща ми, че Него Го няма и Той не съществува, а само хората са го измислили.Винаги от малка (не знам как) съм знаела, че има Бог. Търсила съм Го къде ли не и истината да открия за себе си и за живота си.

След години на търсене и лутане намерих истината и вярата за себе си.  В 1992 г взех решение да живея според вярата си в Бог. Започнах да ходя на църква не по задължение, а по убеждение. Беше ми приятно да се срещам с вярващи хора и те да споделят живота си с мен. Чудех се как мога да живея различен живот от този който съм живяла  до сега в света който ме обкръжава. Как мога да съм безгрешна като всички или лъжат, или убиват, или крадат, или прелюбодействат. Но може!

Сега живея с благодарност в сърцето си към Моя Бог.

ruth, напълно споделям написаното от теб Wink.

# 67
  • София
Вярвам в Бог! Не знам дали е заради възпитание или някаква характерова особеност... Нямам никаква нужда от доказателства. И не вярвам, за да мога да поискам и получа нещо, не търся компенсации. Защото всъщност няма защо да ме компенсират, аз не давам нищо с вярата си, щастлива съм с нея. Вярата е част от мен, необходимост на душата.
Също така не мисля, че вярата и науката си противоречат и трябва да ги противопоставяме. Не бива всичко да се възприема толкова буквално - нито науката, нито религията.

# 68
  • по пътеката

Ако идеята за Бог те ограничава, това не е Бог всъщност.
Малко по-нагоре исках да кажа, че идеи и определения - много, а човек трябва сам да си изгради представата. Ако е нещо отвън, разбирам, че не искаш да го приемеш. Ако просто нямаш собствена представа, ОК, наричаш се атеистка  Simple Smile Всъщност какво значение има как се нарича човек.

Ако живееш в синхрон със света, с Вселената, ако търсиш причината за всичко и ориентираш живота си към решаване на ситуацията, а не в посока изолация от останалия свят и решаваш вътрешните си конфликти, това е да живееш "в Бог", тогава си щастлива, си мисля аз  Grinning
ного съм съгласна с това изказване!  bouquet
[/quote]
така виждам нещата, това се нари4а  хармония!

# 69
  • Linz
valieta , да ти е жив и здрав баща ти, но... означава ли това, че нещастни случаи се случват само на атеисти и на хора, за които няма кой да се помоли? Или че не оздрявават и не се възстановяват и невярващите? Ако за теб чудото с баща ти е доказателство за съществуването на Бог, то би следвало хората, които нямат късмета на баща ти (и цялото ти семейтво) да се отрекат от Него (ако следваме пътят на логиката) newsm78
А какво да кажем примерно за някои части на Африка, където не инцидентно, а постоянно загиват не само възрастни, а и невръстни деца от болести и глад? За тях няма кой да се помоли ли?

# 70
Невярващите търсят аргументи,доказателства и логика  и докато  не видят с очите и не вярват..Така се получава понеже те мислята и разсъждават с РАЗУМА .А разума иска логика и доказателства, Да но Бог не е в РАЗУМА а в СЪРЦЪТО...там е разликата и в това е  тайната .
Сърцето не мисли(разума мисли)а сърцето усеща и чувства.Така че  единственното което  е възможно да се направи,е да се отхвърли РАЗУМА и само да се приеме БОГ в СЪРЦЕТО. Относно чудеста,да,за мен чудесата са нормални понеже вярвам в тях и те се случват всеки ден с мен и аз ги виждам навсякаде. Не е ли чудо как така слънцето залязва ,самичко,ей така(без някои да муказва) винаги,не е ли чудо как луната изгрява само вечер  а не сутрин ? Не е ли чудо че дървото се разлиства и позеленява,окапва и пак се разлиства и пак позеленява и пак окапва.
Ние НЕ се грижим за уличното дърво,ние амо се грижима за нашите домашни цветя и градини,и дори и за тях не се грижим понякога добре, понеже някои дни бързаме и не сме успяли да си полeeм цветето и то взело че увяхнало,а как така дървото не вехне ако не вали дъжди с месеци??? Това не е ли ЧУДО! ЗА МЕН Е! Кой се грижи за това дърво на улицата , всеки ден да расте  и да се разлиства,да дава плодове..кой? А ,а и не само за него а за горите,птичките,залеза...кой?!? Отговора го знаете.
Бог не е логика.Мили мои невярващи,забравете за логиката за момент,и  само усещайте,радваите се,чувстваите...помиришете розата на пътя,тя ви кани да я почувствате,обърнете и внимание,тя цъфти  заради вас, усететет аромата и.НЕ е  ли красива?! А птиците,вгледайте се в тях...колко са свободни и красиви когато летят,да те са щастливи и пеят за вас,чуйте ги.. Розата и птиците НЯМАТ ЛОГИКА...те само се радват на Бог че ги е създал и че се грижи за тях...А за личните чудеса,....ДА те ще се случват ако пвярваш в тях:-)Бог е навсякаде около нас и в нас. И чудесата са окло нас всеки ден. А за личните чудеса,ДА те ще се случват ако пвярваш в тях:-)
    bouquet

Някои ще питат "откъдъ знаеш?!" Знам понеже на мен   чудесата ми се случват постоянно и аз не спирам  да Благодаря на Бог за тях!! Пък вие си вярваите на вашата логика и си чакайте вашите чудеса  да доидат.Кой зане някои слънчев ден моеж и да дидат?
  Peace

Ей такъв идиот съм си...като си навия нещо на пръста ....и то ХОП вземе че се сбъдне!!!  Mr. Green

Последна редакция: пт, 26 яну 2007, 17:24 от roza66

# 71
Do: РЕНИ
Радвам се! Laughing няма проблем за книгите,само ми даи е-маилче или Skype адрес .Понеже се опитах на няколко пъти да ти пратя нещо не ЛC,но лимита на пощата ти е изразходван и не става..Пиша ти тук понеже при всеки опит да ти пратя ЛС,ми се връща обратно Sunglasses

# 72
  • Linz
Do: РЕНИ
Радвам се! Laughing няма проблем за книгите,само ми даи е-маилче или Skype адрес .Понеже се опитах на няколко пъти да ти пратя нещо не ЛC,но лимита на пощата ти е изразходван и не става..Пиша ти тук понеже при всеки опит да ти пратя ЛС,ми се връща обратно Sunglasses
Усетих се и я разчистих, но вече си била опитала да пратиш.

# 73
valieta , да ти е жив и здрав баща ти, но... означава ли това, че нещастни случаи се случват само на атеисти и на хора, за които няма кой да се помоли? Или че не оздрявават и не се възстановяват и невярващите? Ако за теб чудото с баща ти е доказателство за съществуването на Бог, то би следвало хората, които нямат късмета на баща ти (и цялото ти семейтво) да се отрекат от Него (ако следваме пътят на логиката) newsm78
А какво да кажем примерно за някои части на Африка, където не инцидентно, а постоянно загиват не само възрастни, а и невръстни деца от болести и глад? За тях няма кой да се помоли ли?
Въобще нямам предвид, че нещастията се случват само на атеисти, но много хора са повярвали именно в такъв момент, когато всички човешки възможности са изчерпани и те се обръщат към Бог.
 Възстановяването на баща ми след тази катастофа беше много малко вероятно, зная че го дължим изцяло на Божията милост, а не на късмет. Нито е лош късмет, че преди 4 години майка ми премина при Господа след тежко боледуване от рак. Напълно съм уверена, че някой ден ще разбера защо трябваше да стане точно така и че това е Божият съвършен план за нас. Ужасно ми липсва, ужасно много я обичам, но благодаря на Бог, че точно 12 часа преди това, тя се покая и прие Исус, затова знам, че раздялата ни не е вечна и ще бъдем пак заедно!
 Проблема не е в умирането, всички ще умрем един ден, въпроса е къде ще прекараме вечността!

# 74
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Въобще нямам предвид, че нещастията се случват само на атеисти, но много хора са повярвали именно в такъв момент, когато всички човешки възможности са изчерпани и те се обръщат към Бог.
 Възстановяването на баща ми след тази катастофа беше много малко вероятно, зная че го дължим изцяло на Божията милост, а не на късмет. Нито е лош късмет, че преди 4 години майка ми премина при Господа след тежко боледуване от рак. Напълно съм уверена, че някой ден ще разбера защо трябваше да стане точно така и че това е Божият съвършен план за нас. Ужасно ми липсва, ужасно много я обичам, но благодаря на Бог, че точно 12 часа преди това, тя се покая и прие Исус, затова знам, че раздялата ни не е вечна и ще бъдем пак заедно!
 Проблема не е в умирането, всички ще умрем един ден, въпроса е къде ще прекараме вечността!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Роза66

Много съм трогната от това изказване na valieta!!! Страхотно е,поне за мен.  bouquet  bouquet  bouquet

Последна редакция: пт, 26 яну 2007, 20:19 от roza66

Общи условия

Активация на акаунт