Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 513
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 195
Библията я цитират и последователи на различни секти.  newsm78
Да, Сатана също! Също, много хора, които са чули отделни неща и правят генерални заключения.
 Наша е отговорността дали ще търсим Истината или ще повярваме на "една жена ми каза на пазара..."!
Господ затова е казал, че пътят е тесен. Трябва да се положат усилия, да мислим, да не подхождаме с наивитет .

Последна редакция: чт, 01 фев 2007, 09:11 от SilIli

# 196
Да, Сатана също!
 Наша е отговорността дали ще търсим Истината или ще повярваме на "една жена ми каза на пазара..."!
Господ затова е казал, че пътят е тесен. Трябва да се положат усилия, да мислим, да не подхождаме с наивитет.

Съгласна съм с теб. Точно това е най- трудното - да откриеш Истината. Особено в днешните времена. Личното ми мнение е, че по лесно е да говориш истината, отколкото да си сигурен, че това в което си повярвал е истина. Остава ми възможността да се моля, за мъдрост да ги различавам, защото човек не може да живее и в непрекъснато съмнение.

# 197
Да, Сатана също!
Господ затова е казал, че пътят е тесен. Трябва да се положат усилия, да мислим, да не подхождаме с наивитет.

Съгласна съм с теб. Точно това е най- трудното - да откриеш Истината. Особено в днешните времена. Личното ми мнение е, че по лесно е да говориш истината, отколкото да си сигурен, че това в което си повярвал е истина. Остава ми възможността да се моля, за мъдрост да ги различавам, защото човек не може да живее и в непрекъснато съмнение.
Абсолютно си права! Ключовата дума е Мъдрост. Това ни трябва, за да различаваме Peace  bouquet

# 198
  • Linz
roza66 дава много от отговорите, които търсех, но не получих до сега. Една религия не може да ми ги даде. А и не виждам логика ограничаването само до една релиия- че то си е въпрос на чист късмет къде ще се родиш и в духа на коя религия ще бъдеш възпитан... Всяка религия претендира за истинност и да се ограничиш до една, а да отхвърлиш другите не го приемам като признак за духовно израстване (по-скоро някакво тесногръдие). А християнството наистина е много ограничаващо (поне за мен). Тук се сещам за песента на Джон Ленън - Imagine... Мисля, че ако някой ден стана вярваща няма да се огранича до една религия.

# 199
Рени, тесногърдието идва от липса на информация, от отказа да се задълбочиш. Ограничението си го слагаме ние. Аз не се чувствам ограничена, напротив, все повече неща ми се избистрят. Въпроса е да търсиш доказателства, да се интересуваш, да не спираш... Ограничен може да е човек, който реши, че всичко знае, всичко може и Земята се върти около него. Жал ми е за такива... Tired

# 200
3. Ти си три същества събрани в едно. Можеш да на­ричаш тези три аспекта на съществуване, както си поискаш: Отец, Син и Свети дух; съзнание, тяло и дух; свръхсъзнание, съзнание и подсъзнание.
Shocked Shocked Shocked
За първи път виждам такова безпрецедентно изопачаване на основните понятия от Библията!!!!
 doh

Последна редакция: чт, 01 фев 2007, 12:28 от SilIli

# 201
  • Linz
Като чета тази тема само си затвърдявам атеистичните възгледи  Tired

# 202
3. Ти си три същества събрани в едно. Можеш да на­ричаш тези три аспекта на съществуване, както си поискаш: Отец, Син и Свети дух; съзнание, тяло и дух; свръхсъзнание, съзнание и подсъзнание.
Shocked Shocked Shocked
За първи път виждам такова безпрецедентно изопачаване на понятия от Библията!!!!
 doh

SilIli ами то си е едно трудно разбираемите неща.

В Триединството са три Личности – Отец, Син, и Свят Дух. Трите са един Бог, еднакви по Своята същност, равни по силата и славата Си.
Съответно приемайки Бог то го приемаш в Триединството, като едно.

Не съм много сигурна, но в Стария завет също се говори за Син т.е. триединство, което също е объркващо, в смисъл, че Новия завет идва след като Исус е бил на земята.

Или просто казано Триединството противоречи на човешката логика.

# 203
Ох, писах, писах и ми заби нет-а...
Мама Нана, Бог е един, но има три лица-Отец, Син и Святия Дух. Бог е трите личности. Човек е една личност. Малко ни е трудно да разберем как става това, защото сме ограничени. Но Бог не е.
В Стария завет съществуват много пророчества за идването и спасителната мисия на Сина, писани от различни пророци, живяли в съвсем ралично време, на съвсем различно място. Но всички те са се изпълнили.

# 204
Crazy roza66, зави ми се свят, докато прочета всичките ти постинги  Wink
Моля те, пак, не обиждай моя Бог-Христос!Не Го намесвай във вярвания на основата мистицизъм, окулт и себеобожествяване! Обяснявай за своите виждания, но Исус няма място там!Хумора ти по адрес на Библията е меко казано нелеп!  Христос е казал :Аз съм пътят и Истината и Живота! И да нямате друг Бог освен мен! Ти дотук изреди няколко Богове!
Или, поспри, замисли се дълбоко какво е всъщност Той, или продължавай по пътя, по който си поела, но не Го въвличай в неща, от които Той се отвращава!
Пита ме за Аз-а. къде в Библията се споменява АЗ-а? Посочи ми. Ти смесваш думите на Бог( Аз-Бог) с Аз-Човек. Вярата в Аз-а човек е до време. Докато човек види, че много неща не зависят от него. Ако се ограничиш в твой затворен свят, без да се интересуваш какво става около теб, заравяйки си главата в пясъка, може и да живееш много щастливо! И аз виждам красотата на всяко цвете, радвам се на любовта на семейството ми, на това, как расте прекрасното ми дете  Heart Eyes Но, аз виждам също гладни деца по улиците, виждам как много хора са изправени всеки ден пред страха дали ще имат с какво да си купят лекарствата, с какво да купят учебници на децата. Виждам, че престъпниците живеят охолно и самодоволно, гордеейки се с "постиженията си", а  учителката ми по литература от училище рови в кофата за боклук!
Ако на теб такива неща не ти правят впечатление и можеш да се абстрахираш от съществуващото зло, ок, медитирай си!
Но, мен ме е грижа! Христос също!
Въпроса не е да ревем и да се оплакваме поради нещастията около нас, или да се правим, че не ги забелязваме, а да разбираме причините и да се опитваме да ги разрешаваме по правилния начин. Имам дом, семейство, приятели и това ме прави щастлива, но се чувствам наистина добре, ако помогна на някой в лош за него момент и видя, че е минал успешно през изпитанието! Т.е щастието за мен не е интравертно. (насочено към Аз-а)
[/quote]

Silili ти както разбирам имаш предатава за Бог като фигура Shocked...Аз писах за Аз-ът понже  НИЕ И БОГ И ИСУС...сме ЕДНО нещо! Ние сме съставени от ЕНЕРГИЯ!!!!!!Всичко наоколо (природата) е сътворена от Бог.Ти какво мислиш че е Бог....Старец с брада седнал на небето,и с чука и теслата създава  морето,дърветата,залеза.... #Crazyс какво ги е "напаравил" тези неща Бог?  Rolling Eyes Ти помисли дълбоко...Н е ли всичко енергия?????....Ти си си съзадала "един идол  с старец с бяла брада и си мислиш че това е Бог... и му се кланяш в Църкавата.Извиняваи ама много детско размишление.Да,в църквите рисуват Бог като старец,за да е по лесно на хората да се молят на "нещо което не се вижда"(понеже е енергия)" като са в църквата пред иконката нарисувана от някои и си Иван напримертои пък откъде знае какизглежда Бог newsm78...) понеже не разбират че Боге не е иконката...а Бог  е наоколо....навсякъде.И в къщи да се молиш....пак ще бъдеш чут,не само в църквата...Тои не "стои"само в църквата...Тои е навсякаде, понеже  Тои е енергията коита ни давa Живот.

Аз не го обиждам а напротив ти Го обиждаш като го ограничаваш Бог само  в един образ ,като една фигура..  или старец..Тои е ВСИЧКО....НAOKOЛO....

# 205
roza66 дава много от отговорите, които търсех, но не получих до сега. Една религия не може да ми ги даде. А и не виждам логика ограничаването само до една релиия- че то си е въпрос на чист късмет къде ще се родиш и в духа на коя религия ще бъдеш възпитан... Всяка религия претендира за истинност и да се ограничиш до една, а да отхвърлиш другите не го приемам като признак за духовно израстване (по-скоро някакво тесногръдие). А християнството наистина е много ограничаващо (поне за мен). Тук се сещам за песента на Джон Ленън - Imagine... Мисля, че ако някой ден стана вярваща няма да се огранича до една религия.
[/quote]

bouquet  bouquet smile3525

# 206
roza66, Енергия е физично понятие, както сила, мощност, ускорение и много други. С енергия се описва състояние на дадената система, но тя не е всичко, с което една система се характеризира. Разбирам, че ти усещаш Бог в творението, в заобикалящите ни неща, но Той не е само това. Той е личност, да, с която общуваме и не е Аз-човека. Не си го представям като белобрад старец, защо реши това? Къде съм писала за фигури? На икони не се кланям, защото Той наистина е навсякъде, не ми е нужно да гледам икона, за да общувам с него. Ако ти смяташ, че Бог не е личност, а е природата и  самите ние, значи, си атеист, който нарича физическия свят и физичните процеси в него Бог.

Последна редакция: чт, 01 фев 2007, 14:53 от SilIli

# 207
  • Варна
roza66, Енергия е физично понятие, както сила, мощност, ускорение и много други. С енергия се описва състояние на дадената система, но тя не е всичко, с което една система се характеризира. Разбирам, че ти усещаш Бог в творението, в заобикалящите ни неща, но Той не е само това. Той е личност, да, с която общуваме и не е Аз-човека. Не си го представям като белобрад старец, защо реши това? Къде съм писала за фигури? На икони не се кланям, защото Той наистина е навсякъде, не ми е нужно да гледам икона, за да общувам с него. Ако ти смяташ, че Бог не е личност, а е природата и  самите ние, значи, си атеист, който нарича физическия свят и физичните процеси в него Бог.

Според учебниците, енергията характеризира свойството (или количеството на способността) на дадена система за променяне на състоянието на заобикалящата я среда.
Никой не ограничава съществуването на енергията до физическия свят?!
Да, физиката борави с това понятие и се опитва да обясни света, Вселената, а заедно с философията - и Бог. Може би не е успяла все още напълно, но пътят е открит (да ти дам ли източници). Това, обаче, няма значение - кой как се опитва да обясни нещата и докъде е стигнал. За мен е интересно, защото върви по пътя на неща, които аз съм си обяснила и със своите средства ми разширява светогледа. Това е западният подход, на пръв поглед нямащ нищо общо с нирваната и т.н.
Енергията е безкрайно понятие. Кой/какво е това, което е над енергията, генераторът й, какво е над него?

# 208
Абстрактизирате понятието енергия. А то има строго конкретен израз. И се отнася за материалния свят. Можете да погледнете темата: "Съществува ли Бог и вярвате ли в него?" Там съм обяснила подробно, защо Бог не се описва само с "енергия".  Peace

# 209
Silili ти както разбирам имаш предатава за Бог като фигура Shocked... Ние сме съставени от ЕНЕРГИЯ!!!!!!Всичко наоколо (природата) е сътворена от Бог.Ти какво мислиш че е Бог....

Той не е резултат случайното движение в материалния свят или на нашата мисъл. 
 Бог е Висш РАЗУМ!

Общи условия

Активация на акаунт