Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 471
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 210
  • Ямбол
roza66, като те чета, все повече се убеждавам, че се доближаваш до нашите виждания за нещата, както и РЕНИ вече е забелязала. Не се ограничаваш в последването на рамката на религията, а мислиш доста по-пространствено и абстрактно. Това рядко го чувам от вярващи. Ето и тук малко се разминавате едни други.

Харесва ми позитивизма в темата и спокойните изказвания. Това май скоро не се е случвало в такива теми, доста често се стига до конфликти.
Благодаря ви за разбирането и добрия тон! Hug

# 211
Silili ти както разбирам имаш предатава за Бог като фигура Shocked... Ние сме съставени от ЕНЕРГИЯ!!!!!!Всичко наоколо (природата) е сътворена от Бог.Ти какво мислиш че е Бог....

Той не е резултат случайното движение в материалния свят или на нашата мисъл. 
 Бог е Висш РАЗУМ!
[/quote]

Бях на работа до сега...затова чак сега се включвам.

SiLilI ,А какво според теб е висш Разум??Може би"мозък"които се е разпрострял на небето..Разум в случая не е буквален....А не е ли Энергията висш Разум??  Понеже не искам да бъде погрешно набеждавана от теб че съм окултиска,сектантка и каква ли не ще го напиша кратко и ясно .Аз не съм те обиждала...все пак.Освен това чета жлъчни коментари от сорта..."някои си мислят че всичко знаят...жал ми е за тях" знaм за кого намекваш.... Sunglasses
[/quote]

[/u]
Рени, тесногърдието идва от липса на информация, от отказа да се задълбочиш. Ограничението си го слагаме ние. Аз не се чувствам ограничена, напротив, все повече неща ми се избистрят. Въпроса е да търсиш доказателства, да се интересуваш, да не спираш... Ограничен може да е човек, който реши, че всичко знае, всичко може и Земята се върти около него. Жал ми е за такива... Tired
[/quote]

Оххх, горкат аз.. Rolling Eyes!Тук никой не се прави на "вси4ко знаещ" а само се дискутира.Моля те не бъркай едното с другото.Да,Има много мъдри и знаещи  хора  ,доста по знаещи от теб и от мен взети заедно.Това са духовни учители и аз съм цитирала някои от тях.В повечето мои постинги съм използвала извадки  и ТЪЛКУВАИНИ НА БИБЛИЯТА от книгите на великия мъдър ХРИСТИЯНСКИ учител Петър Ддънов(ако си чувала?).Та Тои тълкува библията по "разбираем начин за хората за да се избегне буквалното разбиране  на библията и заблуждението(това включва теб.) Аа съм "приела"неговите учения и знания и ги"прилагам"тук. Тои е ХРИСТИЯНИН..Освен това Дънов съветва да споделяме "знанията" си с другите.Аз това и правя...
Ако ти си мислиш че си по-мъдра и знаеща от Петър Дънов...то аз искренно се възхищавам на  твоята "заблуденност" и на самочувствието  ти на знаеща.Остава да кажеш че и той Дънов  е окултист и сектант....и направо незнам какво да си мисля... newsm78(без коментар)

Последна редакция: чт, 01 фев 2007, 23:37 от roza66

# 212
roza66, Енергия е физично понятие, както сила, мощност, ускорение и много други. С енергия се описва състояние на дадената система, но тя не е всичко, с което една система се характеризира. Разбирам, че ти усещаш Бог в творението, в заобикалящите ни неща, но Той не е само това. Той е личност, да, с която общуваме и не е Аз-човека. Не си го представям като белобрад старец, защо реши това? Къде съм писала за фигури? На икони не се кланям, защото Той наистина е навсякъде, не ми е нужно да гледам икона, за да общувам с него. Ако ти смяташ, че Бог не е личност, а е природата и  самите ние, значи, си атеист, който нарича физическия свят и физичните процеси в него Бог.

malina
Според учебниците, енергията характеризира свойството (или количеството на способността) на дадена система за променяне на състоянието на заобикалящата я среда.

Никой не ограничава съществуването на енергията до физическия свят?!Да, физиката борави с това понятие и се опитва да обясни света, Вселената, а заедно с философията - и Бог. Може би не е успяла все още напълно, но пътят е открит (да ти дам ли източници). Това, обаче, няма значение - кой как се опитва да обясни нещата и докъде е стигнал. За мен е интересно, защото върви по пътя на неща, които аз съм си обяснила и със своите средства ми разширява светогледа. Това е западният подход, на пръв поглед нямащ нищо общо с нирваната и т.н.
Енергията е безкрайно понятие. Кой/какво е това, което е над енергията, генераторът й, какво е над него?
[/quote]
Silili
Какви са тези ограничени  изказвания за физизката от теб ""Енергия е физично понятие, както сила, мощност, ускорение и много други" #Crazy""Ти наясно ли си за какво говориш вобще...Я прочети какво malina  ти е написала горе в червенкото....""енергията характеризира свойството (или количеството на способността) на дадена система за променяне на състоянието на заобикалящата я среда" ...Това е Висш РАЗУМ...Всичо е съставено от Енергиа която е променлива и има своиства да променя,да твори,създава,разрушава....и.т. Енергията е безкрайно понятие...както и БОГ. Това се "олицетворява" като Висш Разум...или Бог(наричан от нас хората).Направо не мога да повярвам....И ак може да кажеш  че човек е един? ShockedПо голяма глупост не бях чела никъде....Случайно да си чувала че Триединната Истина е призната в тънките и неуловими взаимоотношения  от всеки, който се занимава с тях. Някои от религиозните експерти са описали Триединната Истина като Баща, Син и Свети Дух. Психиатрите  използват понятията свръхсъзнание, съзнание и подсъзнание. Духовните  водачи казват разум, тяло и душа. Някои от учените ви разглеждат енергия, материя и етер. Някои от философите ви казват, че нещата могат да се приемат за истина само когато са истина в мисълта, думите и действията.Човек се състои от тези ТРИ неща!То е триединен като Бог.И не сме ограничени личности (поне аз не се смятам за такава) както ти си писала по долу,а сме Божие създания съставено от натерия,енергия и етер и имаме разум ,тяло и душа...ако не си го разбрала все още?

Последна редакция: чт, 01 фев 2007, 23:39 от roza66

# 213
roza66, като те чета, все повече се убеждавам, че се доближаваш до нашите виждания за нещата, както и РЕНИ вече е забелязала. Не се ограничаваш в последването на рамката на религията, а мислиш доста по-пространствено и абстрактно. Това рядко го чувам от вярващи. Ето и тук малко се разминавате едни други.

Харесва ми позитивизма в темата и спокойните изказвания. Това май скоро не се е случвало в такива теми, доста често се стига до конфликти.
Благодаря ви за разбирането и добрия тон! Hug
[/quote]

Здарвей Лиляна, Grinning,да вяраващите сме различи,наистина...едни вярват само в Христянската религия и със зъби и нокти се мъчат да ме убедят в истинноста и.Добре де,задавам им въпрос..:Ами хората които не са Християни,не са ли вяраваши?Само Християните ли са истински вярващи? Другите се неверници,така ли? Много ограничено и егоистично ми звучи  това...и е глупаво според мен да се твърди ча нашата Християнаска религия е най-правоверна... Аз се опитвам да разбера и другите религии...Не се ограничавам само с Християнската.Вярвам в преражданията.Душата е безсмъртна...ни е не умираме, а само  "сменяме обвиката си"  WinkКакто Христос  я е "сменил" след като е възкръснал и  се явил като "градинар" пред учениците си в друго тяло но съшататa душа.Целта му е била да ни покаже да не се стархуваме от смърта и че сме безсмъртни кат БОГ(Енергията).Това потвърждава теорията за прераждането...Душатa трябвa дa еволюира,да се равива,да се усъвършенствува.Това е нашето предназначение на земята,да се развиваме и духовно не само материално. .Само Един живот не  стига ,за това ни е даден шанса да се прераждаме докато се усъвършенстваме духовно и слеем напълно с Божественното. Ярък пример  е учителят  Петър Дънов. Има и други духовни учители,Ошо,Далаи Лама, и т.н...Целта  им е една.Имало е духовни учители и винаги ще ги има, и те не са се родили случаино на земята, те имат предназначение.И единственното което ние можем да направим(за наше добро из доброто на света) да се  учим от тях....

# 214
 Роза66, има само една личност, която има интерес Библията да не бъде цитирана , хората да не я приемат като Живото Божие Слово, а само като мъдра книга, една от многото.
  Постоянно роптаеш, че цитираме Библията, а ти не спря да вадиш цитати от някаква съмнителна книга.С какво тя превъзхожда Библията, която се е доказала за хилядолетия, вяравай ми не проумявам.Така че  аз не виждам много твоя мисъл тук, а само едни цитати.
Ти спокойно можеш да си основеш ново течение на тълкувание  и да го наречеш РозиАЗи.Така ми изглежда, не се заяждам.
Когато казах "смляно", да , това беше смляно и буквално, без тълкувание.Ако трябва да напиша и тълкуванието ще стане мнооооого дълго, наистина.
Как пък разбра ние как си представяме Бог и веднага ни класифицира .Да сме казвали, че е старец с брада, че не си спомням? Да сме заявили, че четем и приемаме всичко буквално.Да, има неща в Божието Слово, които са недвусмислени и такива , които се нуждаят от тълкувание.Да, ние не високоумстваме, а се доверяваме на Словото Му, защото сме го изпитали и знаем , че е вярно.Много хора в дълбаенето си пропускат да видят най-важното- Христос.Те Му затварят вратата под носа и Го оставят вън от живота си.Ти се биеш в гърдите , че нямаш проблеми.Ами какви проблеми да имаш, като не си никаква заплаха за тоя дето ги създава WhistlingТи само вадиш от единия му джоб и местиш в другия- няма загуба.Що да не те поощри за тая работа?
  Добре, де как може да изопачаваш думите на Христос, да пренебрегваш библията и да имаш смелостта да се наричаш християнка?Ей това не ми е ясно.

Ооооо, ясно ми е вече.Че защо не каза от самото начало , че си дъновистка.Можеше да го кажеш от самото начало, а не да внушаваш на хората , че това , което пишеш е християнско тълкувание.

Пък за SilIli не се тревожи.Дори и цял живот да прекара в заблуда за някои неща/не вярвам, че човек може да знае абсолютно всичко и не е нужно/, то ще има  вечността с Отец за да навакса Wink.Защото е научила същественото, а то е , което и гарантира , че ще бъде с Него.

Последна редакция: чт, 01 фев 2007, 23:51 от gerik

# 215
Имам въпрос:доколко може да се вярва на библията?-ще ми се всичко това да е вярно,но написана е от хора ами ако е измислица?Ами ако тука е рая на земята ,а после е един голям кошмар,или нищо или нещо което никой не знае..незнам на какво да вярвам...........и въпроса за безкрая на вселената много ми тежи ,че немога да си го обесня.....и още много такива въпроси

# 216
..............................zzzzzzzz........
[/quote]
Трогната съм :  bouquet Heart Eyes ha ha ha...
Ти си била саматa Мъдрoст...как не знаехме това.. Thinking

# 217
Розе, Розе, тъкмо си загубих около час да ти изследвам "доктрините", а ти си каза без бой, че си Дъновиска. Йии супер! Имам един приятел който е бил дъновист, но се покаял и сега е пастор в Плевен и има много силна църква там.

Само да вметна, че въпросния Дънов е бил  баптист (ако не се лъжа), ходил учил момчето, но нещо не го признали "вишите духовници" и той се разбунтувал и си направил свои си тълкования за Бога.
А преди да умре се се провъзгласил за преродения Христос!!!!!!!!!!   Sick  Sick

Знаеш ли коя е най-голямата лъжа, Розе? Ми тая дето най-много се доближава до истината!!!!

Само, дето Христос като се върне на земята, няма да говори нещо различно от Божието Слово. Няма да говори нещо различно от това което вече е говорил!! Ще си позволя да ти досадя отново с Библията, но там истинския Бог, разкрива това което е, и как Той прави нещата. Та как ще дойде Христос?:

"Защото както светкавицата излиза от изток и се вижда дори до запад, така ще бъде пришествието на Човешкия Син.
Евангелие от Матей 24 глава:27стих

"И като бяха Ноевите дни, така ще бъде пришествието на Човешкия Син. Защото, както и в ония дни преди потопа, ядяха и пиеха, женеха се и се омъжваха, до деня до когато Ное влезе в ковчега, и не усетиха, до като дойде потопът и завлече всички, така ще бъде и пришествието на Човешкия Син".
Матей 24:37-39

"А за оня ден и час никой не знае, нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец."
Матей 24:36

"Исус му каза: Ти рече. Но казвам ви, от сега нататък ще видите Човешкия Син седящ отдясно на силата и идещ на небесните облаци."
Матей 26:64

"Блажени ония слуги, чиито господар ги намери будни, когато си дойде; истина ви казвам, че той ще се препаше, ще ги накара да седнат на трапезата и ще дойде да им прислужи. И ако дойде на втора стража, или на трета стража, и ги намери така, блажени са ония слуги. Но това да знаете, че ако домакинът беше знаел в кой час щеше да дойде крадецът, бдял би и не би оставил да му подкопаят къщата. Бъдете, прочее, и вие готови; защото в час, когато го не мислите, Човешкият Син ще дойде."
Лука 12:37-40

"И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, тъй щото гдето съм Аз да бъдете и вие. "
Йоан 14:3

"защото вие добре знаете, че Господният ден ще дойде като крадец нощем. Когато казват: Мир и безопасност! тогава ще ги постигне внезапно погубление, като болките на непразна жена, и никак няма да избягнат. "
1 послание към Солунците 5:2-3

а на вас, оскърбените, да даде утеха (както и на нас), когато се яви Господ Исус от небето със Своите силни ангели, в пламенен огън да даде възмездие на ония, които не познават Бога, и на ония, които не се покоряват на благовестието на нашия Господ Исус. Такива ще приемат за наказание вечна погибел от присъствието на Господа и от славното явление на Неговата сила, когато дойде в оня ден да се прослави в Своите светии и да се покаже чуден между всичките повярвали, (следователно и между вас, защото вие повярвахте нашето свидетелство). 2Сол 1:7-10

Ей тука пише и за твойта секта:

"Преди всичко знайте това, че в последните дни ще дойдат подиграватели, които с подигравките си ще ходят по своите страсти и ще казват: Где е обещаното Му пришествие? защото, откак са се поминали бащите ни всичко си стои така както от началото на създанието."
2 послание на ап.Петър 3:3-4

"
За тях пророкува и Енох, седмият от Адама, като рече: Ето Господ иде с десетки хиляди Свои светии, да извърши съдба над всички, и да обяви за виновни всичките нечестивци за всичките нечестиви дела, които в нечестие са сторили, и за всичките жестоки думи, които нечестивите грешници са говорили против Него."
Послание на Юда 1:14-15

"Ето, ида скоро; и у Мене е наградата, която давам, да отплатя на всекиго, според каквито са делата му."
Откровение 22:12

Има още много до да не ви отегча твърде много. Само да те попитам Розе, как мислиш ти правиш ли грехове? Щото казваш, че си много хармонична личност.

Ето един филм който говори за Пришествието на Христос, в сайта пише повече за пришествието. http://www.leftbehind.com/ Много е разтърсващо.
За сега толкова, защото аз не работя на място на което мога да си чета форума зад гърба на шефа, защото аз съм шефа и трябва понякога да работя по 16 часа на ден.... Peace

# 218
Аз вече съм разказвала... търсих, търсих Бог... ходех тук-там (да не се повтарям), четях Библията и друга религиозна литература... Когато горещо се молех- не ме чуваше, друг път без да се моля ставаше това, което исках... С времето осъзнах, че само ми се иска да вярвам, но всъщност не вярвам. Жестокостта, лицемерието, несправедливостта на които ставах свидетел също допринесоха да се отдръпна от религията. Хаосът от всевъзможни религии, всяка претендираща за достоверност също ми бяха объркващи и съмнителни. И така стигнах до прозрението, че вярата е една голяма заблуда... Просто е по-лесно да приемаш житейските трудности, като си внушаваш, че това са божии изпитания и да се самоуспокояваш, че има някой над теб който бди и те пази... Това е мнението ми към настоящият момент.

Peace

... Но и заблудата секна в даден момент.

Ако има Бог, нека дойде да се оправя аз с него... Close

Wink

Joy

# 219
Не познахте милички... Party...не съм дъновистка..ама чета и негови книги, между другото a и  други.Това че чета за будизъма,индуизъма,исляма  значи ли че съм будистка,индуистка и ислямка едновременно?? newsm78

# 220
Имам въпрос:доколко може да се вярва на библията?-ще ми се всичко това да е вярно,но написана е от хора ами ако е измислица?Ами ако тука е рая на земята ,а после е един голям кошмар,или нищо или нещо което никой не знае..незнам на какво да вярвам...........и въпроса за безкрая на вселената много ми тежи ,че немога да си го обесня.....и още много такива въпроси

На Библията може да се вярва, защото не е писана от хора, а от Святия Дух и защото всяко пророчество в нея се е сбъднало. А аз мога да ти гарантирам, че всяко обещание в нея е истинско, защото съм го изпитала реално в живота си, в този истинския, трудния, не в някоя медитация и самовнушение. Мога да разказвам за хилядите гадни неща които са засипвали семейството ми и огромните чудеса на Бога за нас, включително, че е възкресявал поне по два пъти всяко от децата ми.   bouquet

# 221

[/quote]

tititi,
Попитай госпожа Мъдрост(gerik) тя е експерта  по библията...и майче само по нея.... Mr. Green

# 222
Не познахте милички... Party...не съм дъновистка..ама чета и негови книги, между другото a и  други.Това че чета за будизъма,индуизъма,исляма  значи ли че съм будистка,индуистка и ислямка едновременно?? newsm78
Значи, че ти е каша в главата. Ама исляма нещо не си го прочела добре, щото нищо ислямско няма в разбиранията ти. Wink

# 223
Роза

Няма да участвам повече в този форум.

Искам да запомниш само едно нещо. Ти и всички останали.

Когато един ден всичко в твоя живот рухне и не виждаш изход и надежда, когато нито една от всичките идеи на които уповаваш не ти върши работа. Когато товарът върху теб те премазва и си на границата на истерията от страх и ужас.
Когато знаеш. че знаеш, че знаеш, че никого не го е грижа за теб, си спомни че някой, когото ти не познаваш, не признаваш и не почиташ. Някой за когото не ти пука днес, те обича толкова много колкото никой никога не те е обичал и няма да те обича. Толкова много, че прие да умре вместо теб, да вземе твоята вина, твоята болка, твоя страх. Каквото и да търсиш винаги ще бъдеш недоволна и неудовлетворена докато не срещнеш Него. Името му е Исус.

# 224
[[/quote]
quote author=migito link=topic=158530.msg3142305#msg3142305 date=1170367669]
Значи, че ти е каша в главата. Ама исляма нещо не си го прочела добре, щото нищо ислямско няма в разбиранията ти. Wink

[/quote]
[/quote]

Пак не позна   Mr. Greenнапротив,много ми е бистра главата...повече отколкото можеш да си го предтавиш с твоето ограничено познание  :  bouquetДа,а  исляма нещо не ми допадна много...  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт