Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 381
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 375
  Да простиш, значи да забравиш и да не държиш сметка за злото или обидата , която ти е причинена.Ако си чула някой да казва, че прощава , но не забравя, то този  човек  просто не разбира какво е прошката и не е простил, макар и да твърди така.
  Ако ние не простим на нашите длъжници, то и Бог няма да прости на нас.Човек, който не прощава, не може да очаква прошка.Ако Бог помнеше греховете ни , то нямаше да има надежда за нас.Но той е
обещал, че когато се покаем ще изтрие греховете ни и няма да ги помни вече Naughty

Друг е въпроса, че със собствени сили е трудно да простиш - примерно, хора като жената от снощното предаване на Милен Цветков, чиято дъщеря е била убита.Болката е твърде голяма, желанието за мъст и възмездие също.Но с помощта на Святия Дух е съвсем различно.

Което ме подсеща, че имайки в себе си Св.Дух, един човек няма защо да медитира и да рови в подсъзнанието си , търсейки добро или зло.Духът е, който ни помага да се поправим и коригираме поведението, мислите и думите си.Той е нашия утешител, наставник,изобличител,помощник в молитвите ни, ходатай.Имаме и дарбите на Духа,една от които е разпознаване на духовете, за да разпознаваме различните духове, които стоят зад дадена идея, изказване, действие.Така Тялото Христово е предпазено от различните лъжеучения, които навлизат все повече в живота ни.
   Лично аз познавам много хора, които са се  занимавали с йога и медитация, после са приели Христос.Освен това почти всичките ми преподаватели в семинарията в Русия бяха бивши будисти/корейци/.Същото важи и за съучениците ми там.От тях съм слушала много за медитацията и последиците от нея.А като прочетох статията на SilIli,  се сетих и за филма , който имам.Преподавателите по йога там обясняваха, как като отвориш съзнанието си по време на медитация, ти си като къща без врати и всеки дух би могъл да влезе и да излезе или да остане.А това е страшно.Ти ставаш марионетка без да го осъзнаваш.Това , което е най-отвратителното  е , че макар да са наясно с това, учителите не го поясняват на  учениците си.А го представят само като накаква традиция (думите, които се изричат).Аз разбирам, че Роза говори за нещо по-различно, но не разбирам какъв е смисъла от него. Ако се довериш на Св.Дух, не ти е нужно да се поправяш сам-той те изобличава и насочва, както и насърчава да правиш добро.

# 376

Ако има прераждане на земята то трябва да има някаква цел. Преди вярвах, че се усъвършенства душата за да стигне нивото Бог. Но душата е дадена от Бог т.е. ако е част от него тя няма нужда от усъвършенстване.
Разбери ме правилно не отричам прераждането, търся смисъла му, както и смисъла да живееш 80 години с безсмъртна душа. 

А аз търся отговор на въпроса какво точно е душата?
Ако разбера отговора, ще разбера и какъв е смисъла от безсмъртието на душата, ако има такова въобще.
А, отговорът на втория въпрос е логически, ако има точен отговор на първия въпрос.
Май и в Библията няма отговор  Laughingна въпросът какво е душа, или дух или както го наричате там.

Напротив в Библията има отговор!
Човек е съставен от дух, душа и тяло. Трите са коренно различни. Духът е тази част от нас с която се стремим към връзка с Бога. Душата е нашата личност, емоции, чувства, таланти, умения...Тялото е "къщата" в която се помещават на земята духа и душата.
Когато човек не е повярвал в изкупителното дело на Христос, душата му е мъртва, за това говорим за Новораждане, когато човек се покае от греховете си.

# 377
Душа човешка
- безсмъртият образ на Бога, заключен в човека. Човекът е създаден чрез единението на тялото и душата (духа): след като сътворил първия човек Адам от пръстта, Бог му вдъхнал дихание на живот, т.е. душа, същество духовно и безсмъртно (Бит. 1:26-27). След смъртта на човека, духът му ще се върне към Бога, Който му я е дал (Екл. 12:7).

В Библията думата "душа" най-често означава живот, свойства на живото създание - както на животното, така и на човека, но по отношение на човека означава понякога свойствата на неговия дух, който не трябва да убиваме (Мат 10:28). Понякога "душа" обозначава свойство на характера и състояние на духа (Деян. 4:32) или просто личност, човек (Иез. 27:13, Деян. 2:41, Откр. 18:13).

Душата често е синоним на понятията дух (Екл. 12:7; Лук. 1:46-47), сърце (Пс. 18:8-9; 2Петр. 1:19; Еф. 1:18), живот (Пс. 25:9; Пс. 87:4), цялото същество на човека (Пс. 34:9-10), аз, т.е. човек (Пс. 129:5). Но понякога душата е различна както от сърцето (Втор 4:29; Втор 6:5), така и от духа (1Сол 5:23; Евр 4:12).

В Св. Писание душата изразява човешки емоции като успокоение (Пс. 22:4), укрепление (Пс. 18:Sunglasses, радост (Пс. 34:9), мъжество (Съд. 5:21), подкрепа (1Цар. 14:7), скръб (1Цар. 1:10-15; Иов 30:25), печал (Мат. 26:38), мъка (Иов 7:11), потрисане (Пс. 6:4), униние (Пс. 41:6,12), депресия  (Плач 3:20).

Душата има също духовни потребности: тя жадува за Бога (Пс. 41:2-3), стреми се към Бога (Пс. 83:2-3), търси Бога (Втор. 4:29), успокоява се, когато намери отдих у Бога (2Пар 15:12; Пс. 61:2-6), очаква, жадува за Бога (Пс. 129:5-6), обръща се към Бога (Втор. 30:10; 3Цар 8:48), крие се от Бога (Пс. 56:2), обича Бога (Втор. 6:5; Втор. 13:3), служи на Бога (Втор. 10:12; Нав. 22:5), оплаква се на Бога (Втор. 30:2; 4Цар. 23:3), хвали се с Бога (Пс. 33:3), слави Бога (Пс. 102:1-2,22), вопие към Бога (Откр. 6:9-10).

Бог изкупва душата ни (Пс. 48:16), освобождава я (Пс. 55:14), спасява душата ни (1Пет 1:9), дава ни надежда и служи за котва за душата ни (Евр 4:12).

migito пропуснала си разума.

Последна редакция: ср, 07 фев 2007, 20:01 от Mama_Nana

# 378
.Бог е казал"Нито една твар няма да погине,всички ще бъдат спасени! Пслам 264-67 6:3)
Розе, псалмите са 150. Къде видя 264-ти? Ако това е правописна грешка, поправи се, освен това, не съм прочела никъде Бог да говори за хората като за твари, а и че всички ще бъдат спасени..

От бързане Silili съм сгрешила ,понеже сутринта четох много от псалмите.Всъшност странното е че в моята библия точно такъв е превода"твар" ... и беше в един от псалмите.Библията  ми е малка,джобен формат и е издание от 1978 год.Може да е сгрешено,незнам....а може и а да се е  имало впредвид  че твар е като всяко"живо"същество на земята,но по вероятно да е първото..печатна грешка. И на мен ми прозвуча малко странно твар...Сега нямам време да ровя,но само видях че в второто съборно послание на Петър глава 3 стих 9 пак пише че никои няма да погине"Господ не забавя това което е обещал според както някои смятат бавенето,но заради вас търпи за дълго време,понеже НЕ ИСКА ДА ПОГИНЕ НИКОИ,а да доидат на покаяние.." така  поне е написано в моята библ.

# 379
Чела съм много за медитацията, но това, което намерих, мисля, че ще е добра илюстрация за целите и последствията, които има. Ето:
Трансцедентална медитация

SilLIli,  Медитациите са над 100 вида... Ти си избрала една от тях.Аз  обясних че, чрез медитацията аз(лично) искам да влезна  дълбоко в душата си и да намеря "божестевнното" ...тоест любовта и добраотата, което е в всеки от нас  и да ги използвам за добро.Както искаш го разбирай,няма да споря с..едва ли ще ме разбереш Confused

# 380
Книга на Едгар Кейси"Mожете да си спомните предишните животи".. е една от книгите които дава тези техники и упражнения.Горещо препоръчвам книгата на хора имащи съмнeния към преражданията.И аз имах преди години...,...там ще намерите всички отговори на които искате.Прераждане има...дадено ни е като шанс..."Бог не желае нито една душа да погине,и от самото начало е приготвил всекиму път за спасение" (262-562-ри Пем.3:9)След като е казана така,Смърта  ли е  спасението   според вас?!

Розе, всичките ти постинги ги чета много внимателно. Нещо ми прави впечатление, а то е, че Библията за теб не е авторитет. Вярваш на всеки автор, но на Нея отчасти.
Не приемай това като критика (това е само моето мнение)
По този начин много неща от нея биха били скрити за теб.
Ако искаш размисли по това и за себе си си направи извода.

Това което искам да ти кажа и не те поучавам, а споделям опита си с теб и това до което съм стигнала до днес, като разбиране.

Живеем в много интензивно време и всяко нещо от днес може да го намерим в Библията като пророчества от "онова време".
"Новия световен ред" - за който и хабер си нямахме в миналите години, множеството войни, всички земетресения, урагани, наводнения . . .всички признаци за "последните времена"
Нокога във времето не е бил живота толкова интензивен и изпълнене със събития и всичко това   можем да го намерим в Библията.

И от така написаното от теб мнение се обезмисля Живота, Смърта и Възкресението на Исус Христос.
И ако начина за спасение е прераждането, къде е Исус в цялата работа.

Та затова аз мисля, че прераждането е в противовест с Библията, защото в Библията начина за спасение е само чрез Исус Христос.    

# 381
А какво ще стане ако Божия стандарт за изкупване на греховете е "Заплатата за греха е смърт!". Говорим дори за най-малкото прегрешание, лъжа или да се развикаш на някого....А по колко грехове правим на ден и колко пъти ще трябва да умираме....И  тези които вярват в прераждането, преди казаха, че вярват, че Христос е умрял за греховете им...не се ли получава безмислие. Защо трябваше да умира за нас, ако може сами да си изкупим греховете..
. . .
Но най-същественото е, че "заплата за греха е смърт" и ние не сме в състояние да се самоосъвършенстваме. Защото, ако някой каже, че е без грях е лъжец. Можете ли да ми покажете човек достигнал нирвана?...Ако всеки погледне в сърцето си, безпристрасно, ще открие много зло. Много хора правят много добри неща но в същото време мотивите с които ги правят не са добри....Добри хора няма и за това  имаме нужда от спасение.

Сега прочетох и на Маги постинга и той покрива това за което и аз говоря и мисля.
 И още нещо от мен за което си мисля и чета тук са някои стихове от Библията:

"4. И това ви пишем, за да бъде пълна вашата радост.

5. И известието, което чухме от Него и възвестяваме на вас, е това, че Бог е светлина, и в Него няма никаква тъмнина.

6. Ако речем, че имаме общение с Него, а ходим в тъмнината, лъжем и не действуваме според истината.

7. Но ако ходим в светлината, както е Той в светлината, имаме общение един с друг, и кръвта на Сина Му Исуса [Христа] ни очиства от всеки грях.

8. Ако речем, че нямаме грях, лъжем себе си, и истината не е в нас.

9. Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда.

10. Ако речем, че не сме съгрешили, правим Бога лъжец, и Неговото слово не е в нас."

1Йоан 1:4-10

Последна редакция: ср, 07 фев 2007, 20:30 от goldenova

# 382
..................ова което ти се мъчиш да направиш, да сравняваш жертвата на един човек, с жертвата на друг, мисля, че е много грешна....Ти си решила да дадеш парите си, а аз съм дала живота си..Има една история с Исус който е стоял и гледал с учениците си как хората идват и оставят даровете си пред него, дошла една жена и дала една малка монета, а другите хора идвали и оставяли чували...Исус казал на учениците, че дара на тази жена е много по-ценен, защото тя дала всичко което има...Та даровете само Той може да ги прецени...А относно познанията ми за медитацията, ми доста книжки съм прочела и по тази тема....

migito, твоят разказ ме трогна.Сега разбирам че съм прибързала към обвиненията си към теб,виждам че си добър човек.Направих го  като "защитна реакция",понеже ти доста агресивно ме нападаше с няколко е-маиала,особенно  като написа че "би трябвало да давам ризата си на другите" вместо да"си медитирам за себе си" се вбесих...та оттам се тръгна.Беше някак си злобно и с упреци към мен....приех го лично
Исках да покажа че не съм някоя изродка и че и аз правя каквото мога за доброто на други хора.Колкото мога.....
Аз съм ти простила за това което си написала към мен и за мен....след като ти отговарям сега.Все пак Не си ме познавала.Аз тебе също.Няма да има  повече заядливи постинги от мен.Ехх,може да поспоря тук там с някои,но това е в рамките на нещата тук,нали така?Всеки изразява какво мисли...ЩЕ се отнеса сериозно към темата....За това което си написала сега,имам дълбок респект.За жертжата коъато си направила. Друго ... повярвай  ми  наистина че бих дала живита Си ако се наложи.Не ме страх от смърта....понеже аз вярвам в прераждането и  че пак ще се родим....Права си че даровете само тои може да ги преценеи,никога и не съм се съмнявала в това никога.
А иначе ние всички тук сме еднакви хора,единственното което ни различава  тук в този форум е начина ни на мислене..а кой е крив и кой  прав,не се знае...не сме ние Господ за да съдим.Но иначе ми е интересна дискусият тук. Peace

Последна редакция: ср, 07 фев 2007, 21:38 от roza66

# 383
..Добри хора няма и за това  имаме нужда от спасение.

Тази вечер гледах в Часът на М.Цветков как затворници - бивши и настоящи са повярвали в Господ и са се разкаяли. Чух и една майка, чиято дъщеря е убита от човек, който е възможно да е сред тези повярвали и покаяли се. Те ще бъдат спасени - поне теоретично имат този шанс. Как ще се спаси майката?

А какво гарантира, че във второто си прераждане ще изкупиш всичко от поървото и няма да имаш нови. Получава се зацикляне. Говоря да се преродиш на земята.

[/quote]

Колкото и абсурдно да звучи  трябва да прости.
Това лято мой много близък човек направи ужасни неща срещу мен, детето ми, майка ми, семейството. Ккакто и да се чувствам убидена, огорчена, сломена, предадена и цялата лавина от чувства и емоций които ме засипват, аз трябва да простя с Божията помощ. Никак не е лесно, но не е невъзможно.

# 384
..Добри хора няма и за това  имаме нужда от спасение.

Тази вечер гледах в Часът на М.Цветков как затворници - бивши и настоящи са повярвали в Господ и са се разкаяли. Чух и една майка, чиято дъщеря е убита от човек, който е възможно да е сред тези повярвали и покаяли се. Те ще бъдат спасени - поне теоретично имат този шанс. Как ще се спаси майката?

А какво гарантира, че във второто си прераждане ще изкупиш всичко от поървото и няма да имаш нови. Получава се зацикляне. Говоря да се преродиш на земята.

Колкото и абсурдно да звучи  трябва да прости.
Това лято мой много близък човек направи ужасни неща срещу мен, детето ми, майка ми, семейството. Ккакто и да се чувствам убидена, огорчена, сломена, предадена и цялата лавина от чувства и емоций които ме засипват, аз трябва да простя с Божията помощ. Никак не е лесно, но не е невъзможно.

[/quote]

Ти мислиш че трябва,да.... обаче  дали ще прости наистина?Там е въпросът. Може да си живее с мъката цял живот  и да не "може и  да не иска"да  прости сега. да не е готова за прошка,ти можеш да простиш,ами ако тя не може...Значи  тя няма да бъде спасена?...

# 385
Абсолютно зацикляне се получава - да  Simple Smile, но циклите, спиралите са много по-близък модел на динамиката на Вселената, отколкото отсечката "раждане - живот на Земята - смърт - изчакване - Рай". И после какво следва? За душите, на които не им се отрежда вечен живот - край, а за другите, какво след Рая? И какво е вечният живот в Рая?

Откровение 22:1-6
  "1. След това, ангелът ми показа река с вода на живот, бистра като кристал, която извираше от престола на Бога и на Агнето и течеше   

2. И от двете страни на реката имаше дърво на живот, което раждаше плод дванадесет пъти, като даваше плод всеки месец; и листата на дърветата бяха за изцеление на народите.

3. Нищо проклето не ще има вече; и престолът на Бога и на Агнето ще бъде в него, и Неговите слуги ще Му служат.

4. Те ще гледат лицето Му; и Неговото име ще бъде на челата им.

5. Нощ не ще има вече; и не ще имат нужда от светене на светило или от слънчева светлина, защото Господ Бог ги осветява. И те ще царуват до вечни векове.

6. И рече ми: Тия думи са верни и истинни; и Господ Бог на пророческите духове, прати ангела Си да покаже на Неговите слуги това, което трябва скоро да стане."

Не знам да ли някой може да каже какво точно ще е, но Библията това казва.

# 386
  • Варна
Благодаря за цитата, goldenova.

Иска ми се да си представям, че този рай е един от възможните. Един свят, в който се въплъщават душите, достигнали дадено ниво.  Защото къде ще отиде динамиката на усъвършенстването? А в Рая ако няма усъвършенстване, как ще разберем, че е Рай, а не Ад?

# 387
ТМ не е равно на медитация. Ако ти се чете - хубаво, но с два-три материала от google нещата не се изчерпват. Най-добре е всичко да е минало през личния опит.

Обяснете ми, какво означава за вас прошката? Защо прощавате?

За мен прошката винаги е била донякъде загадка. Чувала съм много пъти, "прощавам, но не забравям". А вие как прощавате и по-важното, с какъв мотив?

Според мен просто няма нищо за прощаване, защото това, което се е случило, е било привлечено от нашите нагласи, макар и неосъзнати, с които ние самите сме искали да си "разчистим сметките". На по-християнски език, Бог ни е изпратил изпитание.

Прощавам, защото обичам. Обичам Бог, който и на мен прости не малко неща. А как аз да държа непрощение в себе си и да осъждам хората.

# 388
Относно дежа-вуто - според науката е нещо като "игра" на двете мозъчни полукълба... Няма как да е спомен от предишен живот- последните няколко пъти на мен ми се случи вкъщи Wink

Идеята за прераждане ми звучи толкова абсурдно, колкото идеята за възкресение.
Според мен както раждането е началото, така смъртта е краят.
[/quote]
Относно прераждането прпоръчвам горещо на всички д-р Майкъл Нютон" Пътуване на душите" Тои описва собствената си практика на регресии с много свои пациенти.
Това наистина е изумително, защото илюстрира не само прераждането но и живота между преражданията, нещо което е толкова естествено колкото и живота...но неразбираемо за нас,понеже живеем в дава свята материален и духовен,но познаваме само материлния.
Д.р Нютон е атеист и е бил голям скептик относно прераждането .Ще разберете как е повярвал в прераждането което е отричал преди това,след като прочететете книгата....Потресаващо е...

Книгата моjе да си я свалите на този саит:
15 страница.(от 24) стр)Нютон Майкъл

http://www.spiralata.net/booklist.php?fieldFrom0=280&LangID=0&Letter=*

# 389
.Сега нямам време да ровя,но само видях че в второто съборно послание на Петър глава 3 стих 9 пак пише че никои няма да погине"Господ не забавя това което е обещал според както някои смятат бавенето,но заради вас търпи за дълго време,понеже НЕ ИСКА ДА ПОГИНЕ НИКОИ,а да доидат на покаяние.." така  поне е написано в моята библ.

А бре човек къде го видя та го написа това нещо.
Казва се, че Той/Бог търпи, защото не иска хората да погинат, а да се покаят, което ще рече, че ако не се покаят няма да бъдат спасени. Заради вас (това са тези които на са се покаяли) и Той ги очаква за да не погинат.
Аз не го разбирам така този стих, че всички ще бъдем спасени без изключение.
Извини ме, ако съм те разбрала погрешно.  

Общи условия

Активация на акаунт