Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 333
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна
Какво става с душите на хората, които са живели преди 5-10 хиляди години според християнството?

# 511
Как се трият тия съобщения?Взех да го трия , че се оплетох  Joy

Последна редакция: пн, 12 фев 2007, 10:18 от gerik

# 512
Какво става с душите на хората, които са живели преди 5-10 хиляди години според християнството?
В Библията пише, че когато е бил възкресен с ново тяло, неподвластно на смъртта, Христос е слязал в шеол, при душите на неправедниците, за да имат и те шанс за спасение, тези от тях, които се покаят.А там са били именно хора, които са отхвърляли Бог или са вярвали в други богове, стихии и пр.

1Пет. 3:18-22 
    Защото и Христос един път пострада за греховете, Праведният за неправедните, за да ни приведе при Бога, бидейки умъртвен по плът, а оживотворен по дух;
1Пет. 3:19 с който отиде да проповядва на духовете в тъмницата,
 които едно време бяха непокорни, когато Божието дълготърпение ги чакаше в Ноевите дни, докато се правеше ковчега
, в който малцина, то ест, осем души, се избавиха чрез вода.
 Която в образа на кръщението и сега ви спасява, (не измиването на плътската нечистота, но позива към Бога на чиста съвест), чрез възкресението на Исуса Христа;
 Който е отдясно на Бога, като се е възнесъл на небето, и Комуто се покориха ангели, власти и сили.

# 513
  • по пътеката
благодаря за отговорите, ще про4ета и назад, но бях в спор снощи и ми се набутваха с мнения на католици лаици, мюсюлмани и аз!исках да се сверя, не оби4ам голите приказки!
едно искам да кажа тука никой освен мене не търси да разбере или обясни християнството, няма нито един християнски просветител или каквата и да е идея за това! така, 4е ако е имало са се отказали!църкви има в тунис-руска, католи4ески 3, гръцка, синагога,може и други да им! аз ходя в гръцка, имате ли възражения, да си остана ли храмът съм аз и няма нужда да ходя никъде?като дойдох 8 4аса бях на едно гости(цял ден) и колкото народ дойдеше, се налагаше да изяснявам какво е християнството и защо не  мисля,4е на един вярващ и съзнателно приел религията, може да се налага  промяна ей-така, щото съм се омъжила за мюсюлманин!моят не е практикуващ, влизъл е в катедрала и попа без ни най-малко питанка си го миропомаза и му спомена името за здраве! може да е  грях за вас, но за мене  беше някак сближаване! говоря за  реалността моми4ета, знаете, 4е животът никога не е по книга, така, аз ще питам за него!аз исках да видя вси4ко в джамията, нали синът ми у4и в бг  по история, уредба  на джамията! любопитна съм,доколко  в у4ебникът има истина и реално припокриване на понятията! разбирането на религиите даже от самите вярващи е разли4но, едни го приемат без размисъл, други търсят,трети мислят, лошото е да си със затворени капаци и да изклю4ващ вси4ко друго като грешно! в4ера то4но парирах с въпроса за рая- казват ми ,ако не си мюсюлманка, ще отидеш в ада и ще сте разделени с мъжа си! а аз запитах-ок, ти кога се върна от там, 4е да знаеш? реално, никой не знае, ние само се надяваме и следим пътя!
после за  бог и син, много спорим, за лика,за 4овешкия облик, бог не е материя за тях и няма образ, затова във филма за мохамед, дори самият профет няма образ,хубаво е направен филма и с много разбиране и докосване до историята и ли4но аз приемам то4но така както и християнина мюсюлманите- споменавала съм ве4е за делението ни- една линия, един дъх! харесва ми третирането на християнската идея там!
имам питанки за морала в християнството, защото това много ги 4уди, как имаме забрана за извънбра4ните връзки, а куцо и сакато е хумнало! как ли4но вие го приемате, все пак слу4ват се нещата реално, какво ли4но вие правите за да не се слу4ват? ами развода? ами абортите?
ами брака, намесата на  обществото във взаимоотношенията?доколко вие помагате за решаване на проблемите в семейството на другите, как помагате за да излязат хората от проблем, сексуален, семеен, едностранна любов, греховните помисли?
ами казва се - не пожелавай жената на ближния си? ами мъжа, ако пожелае една жена на друга? ами ако един мъж  е свободен и си го желае една омъжена жена, разкаянието какво щ? постигне ли хармонията на душата й след употребената връзка?
абе имам много реално слу4ващи се въпроси, ако мислите, 4е може да се даде  отговор за да защитим хората и да не ги третираме като грешници или да им помогнем да се намерят след слабостта си, слушам идеи!аз ли4но не съдя никога и никого,дори децата ми са ли4ности откакто са казали "аз"-вси4ки имаме правото да грешим, но ми е интересно какво да правим при реален изкусител? и защо се прощава вси4ко, ако е покаянието е искрено, има такива моменти ,когато дусхата ве4е е пренаситена от греховност и иска мир, споко, но кое съразмерява животът на един ве4но лишен от земни, греховни, слабости и прегрешения и оня дето цял живот е ринал с шепи благата на плътта и бездуховността и накрая пак полу4ава спасението, не ми е логи4но! не сме свикнали да мерим с един аршин , когато е до нас  и когато е до другите?

# 514
  • Варна
Благодаря, gerik, за уточнението.

Всъщност по отношение на прераждането мисля, че подходът е малко заблуждаващ. За прераждане в смисъл наистина да се родиш като "почти същия" човек, но с друго тяло никъде не се говори. Казва се, че това, което успее човек да пренесе (и което би го отличило от другите хора) е много малко - нагласи, тенденции, ценности, донякъде способности... Новият човек си е нов отвсякъде. Сега, за адептите, не искам да твърдя какво точно пренасят те, разбира се (макар че има писано доста, но това е друга тема).
Това беше уточнение, което ми се струваше уместно да направя, поне според нещата, които на мен ми звучат логично.

Относно църквата по принцип: самата архитектура, рисунките вътре, витражите, свещите, хора, ... - това са ритуали и неща, котио помагат мисълта да се издигне над ежедневните проблемчета, които ни заземяват. По празници, когато много хора мислят по начин, по-олекотен от "веригите на ежедневието", молят се - казват, че се случват чудеса. И това е логично - чудесата стават просто защото се активира силата (за която тук всички говорим под една или друга форма). Тогава казваме, "Бог направи чудо" и това си е така.

Да, има неща около църквата, които не са точно богоугодни, но... аз лично предпочитам да намеря ценността на една църква след като претегля всичко. Нещата никога не са само черни или бели, нали...

Последна редакция: пн, 12 фев 2007, 12:49 от malina_m

# 515
.....и колкото народ дойдеше, се налагаше да изяснявам какво е християнството и защо не  мисля,4е на един вярващ и съзнателно приел религията, може да се налага  промяна ей-така, щото съм се омъжила за мюсюлманин!........................

Толкова много неща си написала...и толкова много въпроси. Wink

Ще се радвам ако поне малко мога да съм ти от полза, аз лично служех на мюсюлмани около пет години и съм запозната (не мога да кажа перфектно) с исляма.
Нещото което не разбрах е само ти приемаш ли някоя книга като авторитет Корана или Библията? Мисля, че това е най-важното, иначе всичко останало са традиции и ритуали.
Не е грях, че съпругът ти са го помазали в църкквата,но много по-важно е какво става в сърцето му. Как той възприема Бог, кой за него е Христос...

"после за  бог и син, много спорим, за лика,за 4овешкия облик, бог не е материя за тях и няма образ, затова във филма за мохамед, дори самият профет няма образ,хубаво е направен филма и с много разбиране и докосване до историята и ли4но аз приемам то4но така както и християнина мюсюлманите- споменавала съм ве4е за делението ни- една линия, един дъх! харесва ми третирането на християнската идея там!"
Бог в Библията няма образ, никъде не пише да се изобразява по някакъв начин.
Моля те обясни ни по-подробно какво имаш предвид с  "ли4но аз приемам то4но така както и християнина мюсюлманите- споменавала съм ве4е за делението ни- една линия, един дъх!"
Коя идея ти харесва, че Исус е само пророк?
А за морлала в християнството какво да говорим? Кое е християнство? За хората които са в ислямския свят, е достатъчно само да си от страна в която основното вероизповедание е християнство и да кажат ти си християнин и им е особенно трудно да приемат, че хората могат да бъдат просто традиционалисти, които не вярват в нищо, независимо, че са родени в такава държава. Не са християни тези, които имат извънбрачни връзи, които са обсебени от парите, които правят аборти...Християни, означава, че живееш като Христос.
Има стихове в Библията в които се говори, че самото гледане (независимо, дали от мъж или жена) с цел да пожелаеш е грях!
Това което мюсюлманите приемат като общество е коренно различно от понятието за общество в другите страни. При исляма всички в "Умата"(общността) са свързани, те са братя и сестри.. При другите общества хората са независими един от друг. Църквата (като общество от хора) се доближава до разбирането на мюсюлманите за общество.
Дали се грижим за семействата на другите, дали им поматгаме-има куп неправителствени организации които се занимават с това, но като духовно наставление всеки човек може да намери при свещеника или пастора си. Но ако имаш в предвид насилствено някой да ни се бърка в семейството само защото е решил, че нещо не е наред-това не можеда го прием. Ако потърсят хората помощ има от къде да я намерят.
Нашата църква се е ангажирала с проблемите на личноста и семействата, още когато двама души започнат връзка с цел брак, задължително посещават предбрачни консултации, а след това ако възникнат проблеми могат да посещават и брачно съветване. Водят се от хора професионалисти..и, често се правят и семинари за семейни и несемейни. Та ако иска човек да се учи винаги може да намери къде. Друг е въпроса дали иска!
"намами казва се - не пожелавай жената на ближния си? ами мъжа, ако пожелае една жена на друга? ами ако един мъж  е свободен и си го желае една омъжена жена, разкаянието какво щ? постигне ли хармонията на душата й след употребената връзка?"-мислиш ли,че Бог е глупак и човек може знаейки, че нещо е грях просто така да си го прави...Какво означава, че човек се покайва-Означава, че в дадения момент ако има същата възможност никога няма да го направи!! Означава никога да не направи същата грешка.
Мюсюлманите смятат, че като направиш грях, после ще направиш нещо много добро и вече греха ти е изтрит, да ама не!
"абе имам много реално слу4ващи се въпроси, ако мислите, 4е може да се даде  отговор за да защитим хората и да не ги третираме като грешници или да им помогнем да се намерят след слабостта си, слушам идеи"- като грешници ги третира Бог не хората. Но Той им даде и спасението, ако те искат да го приемат. Хората сме слаби, вършим повече злини отколкото добри неща, в повечето случаи уж искаме да напрвим нещо доро, а от нас излиза лошо...Бог ни спаси от това! Христос го понесе на кръста!!! Днес Неговия Свят Дух живее в нас. Той ни дава сили да се справим със слабостите си, по свръхестествен начин, защото нашата плът е слаба! За това имаме нужда от спасение!
Да изкусителя е реален, но ти и аз не сме в състояние да го победим с наши си сили! Но Христос го победи на кръста, сега власта над дявола е дадена на всички вярващи и те могат да му съсипват делата, да го изгонват от хора, да разчупват, магии и проклятия, да побеждават страстите си...Но това става единствено и само, чрез свръх естествената намеса на Бога! Аз никога не съдя хората, но винаги им казвам, че има надежда за тях и има по-добър живот в Христос!!

",когато дусхата ве4е е пренаситена от греховност и иска мир, споко, но кое съразмерява животът на един ве4но лишен от земни, греховни, слабости и прегрешения и оня дето цял живот е ринал с шепи благата на плътта и бездуховността и накрая пак полу4ава спасението, не ми е логи4но! не сме свикнали да мерим с един аршин , когато е до нас  и когато е до другите?"- Да когато става въпрос за нас, ни е винаги сме прави в собствените си очи, ние винаги мислим, че постъпваме по най-правилния начин...но когато започнеш да се оглеждаш в Библията, ще видиш, че не можем да покрием изобщо стандарта за добър...И друго, от страни гледайки живота на хората, как можеш да прецениш кое, защо го први, ти можеш ли да видиш какво става в сърцето на човека...А това, че има безброй блага не означава, че душата му не страда, сигурно не е по начина по която страда твоята...но може да страда...за това пише, че само Бог може да съди, Защото Той знае какво е сатавало в сърцето на човека...А разбери няма голям и малък грях, има само грях! Това е.

bouquet

# 516
Винаги съм вярвала в Светата Троица. Не знам как и кога, нямам спомен за това, нито някой нещо да ми е разказвал като малка. Многобройни са източниците, описващи станалите чудеса в Божие име, такива стават и до днес. Няма нужда да навлизам в подробности, който желае винаги може да прочете за това. Вярата ме е крепяла да не полудея и да не оставя на мъката. Без вяра човек е като дърво без корен.

# 517
  marsy, знаеш ли , че днес се зачетох в един сайт и там, във форумите към него имаше един господин с подобни на твоите въпроси.Същата  тема се разисква, но наистина на доста по-висик стил.Хайде, пускам ти линкове, само незнам дали може да четеш без регистрация.Вярвам, че ще ти е от полза.Аз бях много впечатлена поне.Първия е за темата в техния форум, а втория за форумите, а третия за самия сайт.Там също има интересни статии.
Успех  bouquet

http://harta-bg.info/forum/viewtopic.php?t=90&postdays=0& … b90da2528b681da76

http://harta-bg.info/forum/index.php

http://harta-bg.info/index.jsp

# 518
  • по пътеката
аз определено си вярвам в бог, в този в който вярват изто4но православните!библията е определено голям авторитет за мене, базова книга и история и мъдрост -колкото искаш, само тълкуванията малко си ги търся посвоему!не съм стандартно мислеща, не приемам нещата само, защото са казани или написани! затова имам много питанки!на моменти си мисля какво ли би било да има едно 4удо, което да докаже  истинността на едните или другите! искам да видя лицата на  хората тогава! аз съм приела много позитивно посланията на бог и много неща ,вътре в мен са ясни и преживени,доказани с малките 4удеса и отклик на молитвите!има едно "но" при мене, аз съм много либерално приемаща и другите, каквито и да са,някак не ми се иска да повярвам, 4е разли4ните религии имат за идея разли4ни богове! ами някой задава ли си въпросът, ами ако е наистина един и само неправилното тълкуване на думите или субективизма на третиране на  казано и написано ни разделят! разли4ията на езици и ползата на отделни общности, или пък интереси! тези пренаписвания и премахвания на отделни елементи, ме смущава! при корана са разли4ните  букви и изписване, само малко и се променя  зна4ение! при библията цели събори се събират да се  дават нови или отнемат стари елементи! много ми се иска да  видя  оригинала  на библията такъв  от  самото на4ало! ако може и някой да ми го телепатира!за корана, подобно! просто има разни тълкувания и като знам колко са субективни съзнанията и мислите  на хората, доколко да се доверяваме! моми4ета, разсъждавам си и не мислете, 4е това ми пре4и на вярата! ако дотягам ме  отсвирете! 

# 519
  • по пътеката
герик, едновременно съм пуснала постинга, ще 4ета!мерси за сайта! дано ми се отвори от 4ужбина!

# 520
много ми се иска да  видя  оригинала  на библията такъв  от  самото на4ало! ако може и някой да ми го телепатира!

И аз имам тази мечта. По възможност да е с тълкуванията.  Mr. Green

# 521
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
много ми се иска да  видя  оригинала  на библията такъв  от  самото на4ало! ако може и някой да ми го телепатира!

няма оригинал..... нали различните части са писани по различнои време ... църквата е решавала кои евангелия да бъдат включени и така ..... Библията е сборник все пак .... аз искам да прочета Евангелието на Юда ....

# 522
.. аз искам да прочета Евангелието на Юда ....

Предполагам, не държиш на четеш оригинала. Превод на български има.  Въпроса обаче с тълкуването остава.  newsm78

Тук го имало на английски:
http://www.nationalgeographic.com/lostgospel/_pdf/GospelofJudas. … nalgeographic.com

# 523

няма оригинал..... нали различните части са писани по различнои време ... църквата е решавала кои евангелия да бъдат включени и така ..... Библията е сборник все пак .... аз искам да прочета Евангелието на Юда ....

Бях писала и преди в bibliata.com можете да четете оригиналите на Тората (Петокнижието на Мойсей, или т.н. Закона..), Новия завет, всички в оригинал, на аглиски, руски, френски, български, иврит....

# 524

Бях писала и преди в bibliata.com можете да четете оригиналите на Тората (Петокнижието на Мойсей, или т.н. Закона..), Новия завет, всички в оригинал, на аглиски, руски, френски, български, иврит....

Нямах предвид текста на библията, а "ключа" за нея, това което ще ми даде възможност да видя какво е написано вътре.   

Общи условия

Активация на акаунт