Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 320
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 585
   Имам страхотни неща , но не са на харда, а на всякакви други носители / без CD, DVD / и книги.И както пиша само с 2 пръстааааа Embarassed, скоро ще ги обясня тука.Но ще питам познати, които се занимават с темата дали можем да ги прочетем и теглим отнякъде тия филми и статии и пак ще  пиша.

Lilqna, тогава няма да си вярваща, а ще си преживяла близка среща от  III-ия вид Wink

Последна редакция: пт, 16 фев 2007, 20:43 от gerik

# 586
  • Linz
Мислите ли, че каквато и теория да бъде приета за появата ни като вид би ни променила? Би ли направила атеиста - вярващ, вярващия - атеист, добрия - лош, лошия - добър? newsm78 
Да, стига да е добре обоснована.

Преди малко гледах материал по телевизията за убитото дете и ревах... Ами ще ме извинявате, но е абсурдно да има справедлив и всемогъщ разум, който да допусне толкова страдание на една малка невинна душичка. Не ми казвайте, че това е божията воля. Това не е отговор. Няма начин да приема Бог, който позволя толкова жестокост!..
А в същото време слушам други да говорят, че Господ им помогнал да си вземат изпита, да получат някаква облага или ги излекувал от настинка... За мен това е извратено!

# 587
за да стана вярващ трябва лично да ми се обади господ, косвени доказателства не приемам.

ти съвсем като за произнасяне на присъда бе, Лили hahaha косвени доказателства не важат Grinning

между другото има хора които са говорили /с Него ли с ангел ли, не знам/ по телефон

# 588
Момичета, съжалявам, че не сте разбрали смисъла на статията. Не исках да акцентирам върху разсъжденията за съществуването на въпросното ПБЦ, защото това не се доказва. Но, автора доказава, че произходът и природата на източника на интелект, който "движи градивните усилия на всеки човек, е напълно непонятен и само се предполага, че смъртта на индивида съвпада с пълното изчерпване на този източник. Специален интерес представлява и същността на понятията за добро и зло, които очевидно съществуват и участват в определянето на поведението на всеки човек от най-ранна възраст, а основата им е съвсем неясна", "основата на живота и разума не са ни ясни", "прагът за самоосъзнаването изглежда непреодолим".
След малко ще продължа....

# 589
  • Linz
Ами SilIli, обясни на по-прост език какво искаш да кажеш с тази статия. Че този академичен стил на автора не е много понятен за всички.
Така е, само се предполага, че смъртта е карят на интелекта. Което също не доказва обратното... Или нещо не те разбрах newsm78

# 590
 Ако има някой интерес може да прочете и това:
Еволюция или сътворение

Какъв е произхода на космоса, на земята, на живота, на човека?
    Като отговор има две основни предположения. Първото е, че един космичен Интелект, способен да замисли и конструира материалния Универс, е създал всичко. Второто предположение твърди, че всичко е създадено от мъртва материя, способна да се самоорганизира чрез еволюционни процеси. И двете концепции са недоказуеми, но ние ще разгледаме аргументите и предимствата на вярата в Сътворението.
    В основата на всяка еволюционна теория е развитието на организмите от по-прости към по-сложни форми, или преминаването на едни видове в други под влиянието на някакви фактори.
    Така наречената синтетична теория счита, че случайните мутации са направлявани от естествения подбор, а това означава, че слепият случай е създал и развил чудния органически свят. Експерименталните изследвания обаче показаха, че мутациите не създават нови органи и видове. Те само променят цветове и форми на съществуващи вече органи и дори довеждат до тяхното израждане.
    Да разгледаме и преминаването на едни видове в други. Възможно ли е например маймуната да се превърне в човек? Съвременната генетика, развила се като стройна експериментална наука доказа стабилността на видовете. С това блестящо се потвърди библейският постулат от първата страница на Библията: Бог създаде всяко нещо "според вида си". (Бит. 1:11,12,21,25).
    Изследванията на науката също показаха, че нови видове не могат да се създадат нито по естествен, нито по изкуствен път. Биологът Томас Морган, носител на Нобелова награда за 1933 г. пише: "В целия период на човешката история ние не познаваме един единствен случай на трансформация на един основен вид в друг".
    Творецът е създал организмите с чудното свойство за приспособяване към нови условия, за да оцелеят, но вариациите са винаги вътре в границите на вида. Има например 200-300 сорта домати, около 5000 сорта круши, 200 породи кучета, 150 породи коне, но видът е винаги същият, крушата си е круша, конят - кон, маймуната - маймуна.
    Ако в природата съществуваше закон за преминаване от един вид в друг, трябваше във всеки момент да наблюдаваме хиляди междинни видове. Но дългогодишните палеонтологични изследвания на земните пластове също показаха прекъснатостта (границите) на видовете през цялата земна история. Както пише Дж. Симпсън, един от големите капацитети на палеонтологията, "фактите показват, че много видове (организми) се появяват внезапно в палеонтологичната летопис, различавайки се рязко... от която и да е ранна група".
    И така, генетиката, биологията и палеонтологията ни водят неизбежно към един уникален акт - Сътворението на живия свят от един Създател. Библията започва с този кратък и лаконичен доклад - Бит. 1:1. "В началото Бог създаде небето и земята". Думите "небето и земята" означават целия материален свят. Творческият доклад в Бит. 1 гл. е предназначен изключително за нашата Земя.
    Съгласно Бит. 1 гл. Земята е създадена за шест буквални 24-часови дни. Ето две доказателства за буквалността:
     - Бит. 1:5,8,13,19,23,31 - за всеки творчески ден е казано недвусмислено: "И стана вечер, и стана утро, ден първи, ... ден втори ..."
     - Непосредствено след шестдневното сътворение описано в Бит. 1 гл., четем за учредяването на почивния ден - Бит. 2:2. Този текст е свързан с текста на IV-та Божия заповед в Изход 20:9-11. Понятието "ден" не може да има различни значения, т.е. на едното място да става дума за буквален 24-часов ден, а на другото - за дълъг период от време.
    В Пс. 33:9 четем: "Защото Той каза и стана, заповяда и затвърди се". Божието слово, израз на Божията воля се превръща в действителност, енергия, материя, звезди, светове.
    Всемогъщият Бог не се нуждае от дълги периоди, за да изпълни Своите намерения.
    И така, има ли вярващият солидна база за вярата си? Има ли убедителни предпоставки за мирогледа си? Сътворението е едно уникално дело, което не можем да проумеем напълно, но въз основа на личния си религиозен опит ние получаваме непоклатима увереност в истинността на Божието Слово. В духовния ни живот се поражда доверие в Бога. Така ние сме готови да приемем и онова, което Той ни разкрива в Словото Си в области, където разумът и изследванията не могат за проникнат.

# 591
"ако в даден момент възникнат възможност и необходимост от умишлено преустройство на разума на нова, небиологична, даже нетехнологична, основа, това би станало"; "Възможно е обаче такива признаци и дори сигнали да съществуват, но ние да не ги “забелязваме”, или официално да се смята, че тяхното съществуване не е доказано","има низши форми на живот и разум (например – на Земята), но има и висши такива, при които разумът е надживял природата и психологията на биологическата си основа и е преминал в други, непознати засега форми на съществуване"...Айнщайн също е достигнал до много интересен извод.
Обобщено: Човешкия геном не е еволюирал през последните 2 млн. години и се предполага, че няма да еволюира, но разумът и интелектът-да.  Разумът не е следствие от развитието на материята. Може би съществуват форми на живот, които са надживяли материалното. Много изводи могат да се направят още. Всичко това, може да не показва пряко съществуването на Бог(това не е целта на статията), но в действителност показва, че е напълно възможно да е реалност.

# 592
  • Linz
Започнах да чета, но се налага да прекъсна (малката ми дъщеря вдигна температура). Само да спомена, че погледа ми се спря на това:
Биологът Томас Морган, носител на Нобелова награда за 1933 г. пише: "В целия период на човешката история ние не познаваме един единствен случай на трансформация на един основен вид в друг".
В такъв случай по какъв начин се обяснява наличието на скелети на човекоподобни маймуни? Някой ако ми отговори на този въпрос много ще съм му благодарна.

# 593
  • София
Света като цяло би бил безмислен за мен без вярата в Бог. Като че ли тя ми дава сили и надежда за всичко и някак си, когато съм в затруднение, не се чувствам сама, а зная че има Кой да ме подкрепи!!!

# 594
Рени, целта ми беше да видите,че това, което представлява Бог и пише в Библията не противоречи на научните факти. И не е достатъчно да се осланяме на знанията си по биология от 7-8 клас, за да отричаме съществуването Му. Статията няма претенции за доказване на Бог, въпреки, че логиката на разсъжденията клони точно в тази посока, т.е. има всички предпоставки да се допуска съществуването Му.

# 595
  • Linz
Света като цяло би бил безмислен за мен без вярата в Бог. Като че ли тя ми дава сили и надежда за всичко и някак си, когато съм в затруднение, не се чувствам сама, а зная че има Кой да ме подкрепи!!!
И това е достатъчно основание за да вярваш? На мен ми се вижда повърхностно. Без да искам да те обидя... Само прочети какво писах по-горе за убитото дете.

# 596
Рени, не мога да разбера защо обвиняваш точно Бог за убитото дете  newsm78

# 597
  • Linz
... Статията няма претенции за доказване на Бог, въпреки, че логиката на разсъжденията клони точно в тази посока...
Една от двете ни нищо не е разбрала от статията... Може и аз да съм (четох я в работата), утре ще се опитам да вникна повече. Все пак ми се стори, че логиката на разсъжденията е съвсем друга.

Рени, не мога да разбера защо обвиняваш точно Бог за убитото дете  newsm78
Ако е всемогъщ и справедлив е абсурдно да го допусне.

# 598
Рени, пак зацикляме в онези дълги обяснения, че Господ ни е оставил сами да се оправяме с греха, с който сме си избрали да живеем. А, една от заповедите Му е :Не убивай!
И явно трябва да е по-строг с нас!
За статията, аз я изучавам доста подробно от известно време, не знам дали автора е атеист или не, но виждам, че не противоречи на една основна идея...

# 599

В такъв случай по какъв начин се обяснява наличието на скелети на човекоподобни маймуни? Някой ако ми отговори на този въпрос много ще съм му благодарна.

Рени, човекоподобните маймуни как изведнъж са станали човеци? Има "дупка" между тях и съвременния човек откъм физическо и най-вече на ниво разум.
За мен това са просто маймуни.
 методите  за изследването -датирането на вкаменелостите  са доста несигурни, особено за по-далечен период и не може да се довериш 100% на никой от тях.

Ето  нещо, което може би повече ще разберете(съжалявам, че дадох статията, малко по-философски уклон има, а вие търсите нещо по конкретно):

http://evoliucia-ili-satvorenie.hit.bg/EvolSatv.htm

Имам доста книги, но не са в електронен вид, а някои са на английски, ще ги прегледам, обобщя и ще ви напиша изводите. Е, това е нещо, което отдавна се каня да направя, но все нямам време ...
Ако някой има желание да чете на английски ето тук има много инфо:
http://www.answersingenesis.org/

Последна редакция: пт, 16 фев 2007, 23:21 от SilIli

Общи условия

Активация на акаунт