Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 270
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 615
От статията на Сиили мен специално ми хареса и едно друго твърдение:"СИСТЕМАТИЗАЦИЯТА И ПРАВИЛНОТО ФОРМУЛИРАНЕ НА ВЪПРОСИТЕ ВИНАГИ Е ПРЕДХОЖДАЛО КОНКРЕТНИТЕ НАУчНИ РЕЗУЛТАТИ"-какво ли ще стане ,ако приложим същия подход относно резултатите,който искаме да постигнем в собствения си живот! Wink 

# 616
  • Ямбол

затова мисля че трябва да се спрем с тази тема, да отворим нова "еволюционната теория срещу креационизма" 

Да и аз се замислих за нова тема, но не едно 'срещу' друго, а "Коя теория приемаме - еволюционната или на сътворението и защо?" или нещо такова.
Тази тема май се изчерпа и започнахме да въртим на едно място, а и ни идват идеи за други.
Хайде, който измисли подходящо заглавие за нова тема - да пуска.

# 617
"Никой не идва при Мен ако не го привлече Отец".

Уриел така написано излиза, че Бог избира кого да "привлече", а не човека решава дали да отиде или не при Бог. 

да Бог избира.
Притчи 16:4
 Господ е направил всяко нещо за Себе Си,
Дори и нечестивия за деня на злото.

Кого Бог привлича не мога да ти кажа, но библията говори за избрани, призвани и верни. може Бог да те призове но ти да не откликнеш.
защо тогава апостол Павел казва че "сме създадени в Христа Исуса още преди всяко създание"?
едно от основните догматични разделения в протестанството са за това дали само определен кръг от хора са определени за спасение или за всички

# 618
"Никой не идва при Мен ако не го привлече Отец".

Уриел така написано излиза, че Бог избира кого да "привлече", а не човека решава дали да отиде или не при Бог.  newsm78 От което следва, че вярващите са Богоизбрани, което пък не е вярно. Богоизбрани сред вярващите - да.
Надявам се разбираш какво казвам. 
Аз го разбирам така.Тъй като Бог не е ограничен от времето, Той знае кои ще се спасят, но въпреки това дава шанс на всички.
Йоан 6:45 Писано е в пророците: "Всички ще бъдат научени от Бога". Всеки, който е чул от Отца, и се е научил, дохожда при Мене.
Още повече, нали казва, че няма да се върне повторно, докато всеки един не чуе за Него.

# 619
Аз не знам дали Бог съществува, не се и чудя. Не съм чела Библията, не ходя на служби...Но вярвам! Вярвам, че има нещо,някой...който ни гледа,помага,съди. Вярвам,че ако човек е добър му се случват добри неща. И в обратното вярвам. Често се моля, знам Отче наш и я казвам на празници със семейството ми. Понякога ходя на църква, водя и детето, давам му да пали и да държи свещта. Но се чувствам добре, когато го направим. Искам да сме добри

# 620
SilIli,статията е прекрасна и има доста неща над които може да се замисли човек и за мен почити научно доказва,че идеята хората да са създадени от по висша сила,а не самозародили се от други видове има място наред с теорията за еволюцията.
Не съм чела друг такъв дълъг,но доста интересен постинг.Признавам,че някои изречения и абзаци ги четох по 3-4 пъти за да схвана смисъла,но си заслужаваше

Направо не е ясно как енергията, която е точно определено количество в природата и само се трансформира от една форма във друга, може да се всели в над 6,6 млрд души, при положение, че в началото са били само Адам и Ева. Интересно останалите души с какъв вид енергия се захранват, след като и Библията не отрича, че има само трансформация на енергия от един вид в друг?

В статията идеята за Бог идеално е нагодена към научните открития, но не дава отговор на въпроса, защо Бог разпилява енергията си в 6,6 млрд. души след като и много малко трансформирано количествто от нея променя, характеристиките на всяко едно реално съществуващо явление - в случая Бог.
Това ми изглежда абсурдно като теза за един Висш разум - прилича на неуспешен опит за безсмъртие на енергията, независимо от качеството й!
Явно, и затова Бог дава шанс на всички грешници да се спасят  Mr. Green  - няма друго обяснение!
Това доказва, че ако Бог съществува и той не е безгрешен!!!

Аз не знам дали Бог съществува, не се и чудя. Не съм чела Библията, не ходя на служби...Но вярвам! Вярвам, че има нещо,някой...който ни гледа,помага,съди. Вярвам,че ако човек е добър му се случват добри неща. И в обратното вярвам. Често се моля, знам Отче наш и я казвам на празници със семейството ми. Понякога ходя на църква, водя и детето, давам му да пали и да държи свещта. Но се чувствам добре, когато го направим. Искам да сме добри

Права си!
От това да те съди собствената ти съвест - няма по страшно нещо, затова оставаш с впечатлението, че като вършиш добри неща - ти се връщат пак добри - просто забелязваш само тях.
А с ходенето на църква  си успокояваш съвестта, че си се покаял.
Не твърдя, че това е лошо - твърдя че е истина!!!

# 621
 Кривондела, много си ми интересна как поставяш диагнози на хората  за неща, които не си изпитала.Все едно човек , който никога не е бил влюбен да обяснява какво е това чувство.
Много добре си прави жената , това е първата крачка към Бога.Ако чакаш да те тресне светкавица, че да повярваш няма как да стане.Пък и няма да е приятно.

# 622
  • Варна
Гледайте този филм:

http://www.kolibka.com/mini/download.php?mid=151

Ето и страницата му: http://whatthebleep.com/whatthebleep/

Подтиква към въпроси и малко по-различни отговори, поне. Има и други, подобни, разширени, съкратени и т.н.

# 623
Кривондела, много си ми интересна как поставяш диагнози на хората  за неща, които не си изпитала.Все едно човек , който никога не е бил влюбен да обяснява какво е това чувство.
Много добре си прави жената , това е първата крачка към Бога.Ако чакаш да те тресне светкавица, че да повярваш няма как да стане.Пък и няма да е приятно.

Хората не са само вярващи!!!
Или според теб, това че някои разсъждават не както ти внушава Бог, значи че грешат като разсъждават!?
Мнооого тесногръдо.

"Диагнозата", която съм поставила на Ренката, съм я изпитала лично, така че със сигурност съм убедена в това, което съм написала!
Права си - няма как да разбереш чувство, което не си изпитал, но след всяко влюбване идва момент на изтрезняване и влюбване в друг.
Това му е хубавото на живота  Laughing

# 624

Това е меко казано ненаучно - оспорват се логични теории с нелогични методи. Резултатът е повече от неверен.

Ако разумът и интелекта са вид енергии и те съществуват реално, но без материя,  то във "водовъртежа" на Вселената, която познаваме като физика и физични закони, тези енергии щяха да съществуват като фантастика.
Не съм съгласна, че разумът и интелекта са фантастика - несъмнено и очевАдно съществува материя, която ги генерира като енергии.
И въобще - няма енергия без материя - не и в тази Вселена!
Krivondela, моля те, посочи ми кой точно метод ти се струва нелогичен! Кои са тези логични теории? Теориите или са доказуеми или не.
Кой е казал, че разума е енергия? Интелектуална енергия за мен е малко неточно понятие(но, това си е мое мнение), по-скоро за мен правилно е да се каже интелектуален потенциал, да, той е следствие от качествено натрупване...Но, какво е разума за теб?

Рени, радвам се, че детенцето хапва, защото така бързо ще се възстанови!  Grinning

Последна редакция: сб, 17 фев 2007, 19:18 от SilIli

# 625
  • Linz
Рени, радвам се, че детенцето хапва, защото така бързо ще се възстанови!  Grinning
Ох Tired Преди 2 часа вдигна температура 40,2 градуса. Добре, че имам опит и знам как да реагирам Confused
В колибката наистина има много интересни филми, включително и по темата, която коментираме. Мислех днес да си запиша научно-популярни филмчета, но ще стане когато детето се оправи... Ако някой попадне на нещо интересно- давайте линкове. Между другото този линк не ми се отваря - http://www.kolibka.com/mini/download.php?mid=151

# 626
Ох Tired Преди 2 часа вдигна температура 40,2 градуса. Добре, че имам опит и знам как да реагирам Confused
В колибката наистина има много интересни филми, включително и по темата, която коментираме. Мислех днес да си запиша научно-популярни филмчета, но ще стане когато детето се оправи... Ако някой попадне на нещо интересно- давайте линкове. Между другото този линк не ми се отваря - http://www.kolibka.com/mini/download.php?mid=151
Ох, много висока температура! Sad Викна ли лекар?

# 627
  • Linz
Не. Дадох й Панадол и й направих разстривка с влажна кърпа за отнемане на топлината. Сега пък не мога да я накарам да се спре и да почива...

# 628

В статията идеята за Бог идеално е нагодена към научните открития
Защо трябва да обвиняваш, че статията е нагодена за това, а тези, които твърдят противоположното, нищо не нагаждат и са невинни ли? Всичко е въпрос на виждане.  Всеки може да вади каквито теории иска, важното, е че има такава, в която Има идея за Бог и това не са само логически разсъждения. Нали атеистите това искате, нещо по-конкретно, по-научно обосновано! А сега казваш, било нагодено.... Никой няма да ти даде доказателство за Бог, това не го очаквай! Защото, ако Бог искаше така да го открием, отдавна да не е въпрос на търсене. Сърце ти трябва за Него...

# 629
Рени, и моя син ги обича тези температури. Все по 40 градуса вдига.
Дано при вас нещата вече са в контрол, но, не знам, ако вдигне пак, не е ли по-добре да се обадиш на доктор?

Общи условия

Активация на акаунт