Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 212
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 645
Съжалявам, че трябва да изживяваш този дискомфорт! Съжалявам и за това, че много хора смятат, че това иска Бог от нас и това е да си вярващ...Много е жалко! Надявам се,че ние тук с другите момичета-християни, сме успели поне малко да ви оттърсим тази заблуда! Simple Smile
А, иначе, няма по-хубаво нещо от това, да не задържаш озлобление към някого в себе си и да можеш да простиш! Но, за това се иска духовно извисяване, един друг поглед... иначе е безсмислено.

# 646
Здравейте!И на мен не ми се отваря нова тема,затова ще попитам тук:
Някои от християните в тази тема решили ли се да предприемат 40 дневния пост?

# 647
   Снощи имахме гости и наистина бях много кратка-несвойствено за мен Embarassed и затова не се дообясних.

Значи, доколкото аз съм запозната, на арамейски тази дума "кръг" има  смисъла на сфера.
На друго място пише , че Бог е поставил Земята да виси в нищото/без опора/.А видях, че и SilIli е написала доста  неща.Да не се повтаряме.
Проблема е , че в доста периоди от съществуването си църквата си е била жива мафия и въобще не се е придържала към Писанието.Много ми харесва следното изказване, на човек, далеч по-напред в науката от всички нас на куп:

„Аз мога със сигурност да заявя, че не съществуват научни основания за отричането на религията, нито пък е възможно да съществува конфликт между науката и религията, тъй като техните сфери са абсолютно различни. Хората, които знаят твърде малко за науката, и хората, които знаят твърде малко за религията, наистина често стигат до спорове, а страничните наблюдатели си въобразяват, че има някакъв конфликт между науката и религията, докато всъщност конфликтът е просто между два различни вида невежество.
Първият известен спор от този тип е възникнал, когато Коперник е представил своята теория, че земята не е плоска и не е център на Вселената, а всъщност е една малка планета, която се върти около оста си веднъж на ден и около слънцето веднъж годишно. Коперник е бил свещеник – канон на катедрала – и той е бил по-скоро човек на религията, отколкото човек на науката. Той е знаел, че основите на истинската религия са положени така, че никакви научни открития не могат да ги разклатят. Но Коперник е бил извергнат, не защото се е противопоставил на религията, а защото според неговата теория човекът не е център на Вселената. А този факт се оказал твърде неприятна новина за неколцина егоисти.”

РОБЪРТ МИЛИКАН (1868-1953 ), Нобелов лауреат за физика

За Кривондела:
   Относно примера за влюбването, аз също имах предвид Бог, позовавайки се на земната си любов, която е далеч по-несъвършенна.Това , че обичам един единствен/друг не съм имала и вярвам , че няма да има/ и той ми е достатъчен, не ме прави по-ограничена или изостанала от тези, които ги менкат постоянно.Да не забравяме, че любовта има 5 страни и те се допълват. Затова не е задължително, като отмине влюбването да отпишем любовта.А ако тези елемнти са на място, то и влюбването не угасва.Ето това му е хубавото на живота.
Така е и с вярата ми в Бог- намери ме, Той отговаря на всички въпроси , които си задавам, осмисля живота ми, кара ме да се стремя към все по-нови  сфери на познанието, неща за които не съм и мислила преди, че са възможни.Минала съм от там където си ти сега и виждам разликата.Не , че аз да съм нещо пове4е от теб или от друг , който е атеист, това е абсурдно, дори не те познавам.Напротив, аз ценя много всичките си приятели, пък били те такива или онакива по религия и убеждение.Но сега ми се откриват нови кръгозори, Бог вади от мен неподозиран потенциал, който без Него  би останал в забвение.Само , че това са неща, които , макар и да важат както в дух., така и в материалната сфера на живота , са невидими без духовните сетива, които Бог оживотворява, едва когато сме Негови.
  За мен Той е източника на всяко знание, защото е бил преди всичко и първо на Него се доверявам.Защото /съдейки даже по филма за  заешката дупка, за който имаше линк вчера/ науката често променя насоките и възгледите си.И което днес е вярно , утре вече е  абсурдно.Тя се развива, ние се развиваме, но Бог е същия- непроменим.Каквото е казал, е станало и ще става.

# 648
Бори, аз не мога да постя по толкова време  Embarassed
Случва ми се да започвам пост по друго време и за по-кратък срок.

gerik,  newsm10

# 649

За Кривондела:
   Относно примера за влюбването, аз също имах предвид Бог, позовавайки се на земната си любов, която е далеч по-несъвършенна.Това , че обичам един единствен/друг не съм имала и вярвам , че няма да има/ и той ми е достатъчен, не ме прави по-ограничена или изостанала от тези, които ги менкат постоянно.Да не забравяме, че любовта има 5 страни и те се допълват. Затова не е задължително, като отмине влюбването да отпишем любовта.А ако тези елемнти са на място, то и влюбването не угасва.Ето това му е хубавото на живота.
Така е и с вярата ми в Бог- намери ме, Той отговаря на всички въпроси , които си задавам, осмисля живота ми, кара ме да се стремя към все по-нови  сфери на познанието, неща за които не съм и мислила преди, че са възможни.Минала съм от там където си ти сега и виждам разликата.Не , че аз да съм нещо пове4е от теб или от друг , който е атеист, това е абсурдно, дори не те познавам.Напротив, аз ценя много всичките си приятели, пък били те такива или онакива по религия и убеждение.Но сега ми се откриват нови кръгозори, Бог вади от мен неподозиран потенциал, който без Него  би останал в забвение.Само , че това са неща, които , макар и да важат както в дух., така и в материалната сфера на живота , са невидими без духовните сетива, които Бог оживотворява, едва когато сме Негови.
  За мен Той е източника на всяко знание, защото е бил преди всичко и първо на Него се доверявам.Защото /съдейки даже по филма за  заешката дупка, за който имаше линк вчера/ науката често променя насоките и възгледите си.И което днес е вярно , утре вече е  абсурдно.Тя се развива, ние се развиваме, но Бог е същия- непроменим.Каквото е казал, е станало и ще става.

Със сигурност не си минала от там, откъдето съм минала аз Grinning
И аз съм вярвала в Бог, но беше мноого, много отдавна и твърдя, че съм изтрезняла откъм всякакви убеждения и по отношение на Бог, и по отношение на влюбването по принцип. Човек, когато е влюбен е повече от заслепен - независимо в кого е влюбен! Grinning
Затова си позволих коментирам темата в този форум.
Не твърдя, че си ограничена!
Убедих се, че човек никога не трябва категорично да твърди, че ще обича някого, докато е жив или пък вечно (за тези, които вярват в безсмъртието на душата).
Затова си и позволих да цитирам народната мъдрост - не от женска злоба, а от лична проба  Peace
За петте елемента мога да кажа само, че ако липсва само единият от тях - няма любов. Това също го твърдя от лична проба.

А иначе, от народната мъдрост по-достоверна теория няма. Нито Бог, нито Библията могат да се сравнят с тази мъдрост. Grinning

Дано този път ме разбрахте!

# 650
Постя, кокато имам духовна потребност, а не по календар. 24 часа не ям нищо и не пия нищо.

# 651
Ако някой не е прочел поста ми от темата за прошката, ще се повторя с риск да ви отегча.
Ако някого съм засегнала, обидила, нагрубила, недоразбрала и осъдила, да прощава. Старая се да бъда по-добра.

# 652
Точно този който го правят православните с лишаване от определени, храни не го правя, защото не съм го видяла никъде в Библията. Но в Послание към Римляните се пише да не се припираме кой какво яде или кой какъв ден почита, но кой каквото прави, за Господа да го прави...
Та искам да кажа, че е по-важно с какъв мотив ги правиш нещата, ако това което правиш е с цел да смириш душата си, това е добре. Но ако това е поредния ритуар никак не те ползва!
Аз постя когато чувствам водителство от Бог да го правя, понякота е един ден, понякога е седмица. Но поста за мен е без храна, телевизия, кафе и секс....Правя го по всяко време на годината и не чакам някой да ми каже да го правя...Но това са си мои убеждения.

Какво е поста за Бог може да се прочете в Исая 58 глава.

# 653
И в православната и в католическата църква постът не е само лишаване от определени храни, не е просто ритуал!!! Има си дълбоки духовни измерения, застъпени в Библията. Църквата е за хората, а не против хората и давайки поста, го е наложила за доброто на човека. Целта му не е само да се лишиш за известно време от някои храни, а да навлезеш вътре в себе си, да се покаеш, да очистиш душата си, да се примириш с Бога. Църквата никога не е налагала пост на болни, бременни, деца, много възрастни хора.
И в католическата и в православната църква има доста допълнителни служби по време на Поста, чиято цел е да се обърнеш към Бога, да се покаеш. Например прекрасният Покаен канон на св. Андрей Критски, Кръстния път (в католическата църква). Литургията по това време също е малко по-различна.
А постенето от "водителство от Бога" крие доста опасности.

# 654

За Кривондела:
.

Със сигурност не си минала от там, откъдето съм минала аз Grinning
И аз съм вярвала в Бог, но беше мноого, много отдавна и твърдя, че съм изтрезняла откъм всякакви убеждения и по отношение на Бог, и по отношение на влюбването по принцип. Човек, когато е влюбен е повече от заслепен - независимо в кого е влюбен! Grinning
Затова си позволих коментирам темата в този форум.
Не твърдя, че си ограничена!
Убедих се, че човек никога не трябва категорично да твърди, че ще обича някого, докато е жив или пък вечно (за тези, които вярват в безсмъртието на душата).
Затова си и позволих да цитирам народната мъдрост - не от женска злоба, а от лична проба  Peace
За петте елемента мога да кажа само, че ако липсва само единият от тях - няма любов. Това също го твърдя от лична проба.

А иначе, от народната мъдрост по-достоверна теория няма. Нито Бог, нито Библията могат да се сравнят с тази мъдрост. Grinning

Дано този път ме разбрахте!

За нас с мъжът ми любовта е решение! След това бракът е завет един към друг.
Но хората влагат различен смисъл в това да обичат. (може да сте го коментирали това, поне аз не го намерих). Дефиницията на Бог за любов не е тази която хората влагат. Тези емоции които са в началото, те си отминават, но това което остава е толкова дълбоко и силно...Ако решиш винаги може да намериш причина, за да не обичаш, но много по-трудно е да намериш причини да обичаш. При нас християните разликата е такава, че ние обичаме въпреки лошите дела на другия....Просто обичаме винаги. Това не означава, че няма моменти на кризи, моменти когато си казваш е сега вече си събирам багажа (аз съм ги имала такива), но тогава човек трябва да избере да обича....защо ли, защото ако намеря друг обект на моите чувства и той ще ги прави разни които да ме нараняват...идеални хора няма.

Та какво казва Библията за любовта:

Първо послание към Коринтяните 13 глава
4. Любовта дълго търпи и е милостива; любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее,
5. не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло,
6. не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината,
7. всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи."

Тук изискванията са много повече от пет, с тази любов ни обича Бог нас, така би искал и ние да обичаме по този начин.
Аз не мога да кажа, че изпълнявам всичко на сто процента, но за това имаме Святия Дуух в нас, който ни дава сила да го правим.

# 655
И в православната и в католическата църква постът не е само лишаване от определени храни, не е просто ритуал!!!

Но в Послание към Римляните се пише да не се припираме кой какво яде или кой какъв ден почита, но кой каквото прави, за Господа да го прави...
Та искам да кажа, че е по-важно с какъв мотив ги правиш нещата, ако това което правиш е с цел да смириш душата си, това е добре. Но ако това е поредния ритуар никак не те ползва!

Къде видя нещо против църквата. Напротив написах, че не е добро да се препираме. Говорех за това как хората правят нещата....

# 656
Не, не съм видяла нищо против църквата, но в няколко мнения беше застъпено това за ритуала, затова исках просто да обясня как стоят нещата - не е лична нападка, или поне не ми е било такова намерението. Аз самата съм против постенето за отслабване, диети или за показ, или защото било модерно и всеки втори се сили да пости. Просто исках да покажа, че постът е нещо по-дълбоко от временното лишаване от храни, напитки или определени неща. Например в католическата църква по време на поста се организират т. нар. духовни упражнения зя верните. И пак целта е - приближаване към Бога.
Относно постенето извън времето на пост - много трябва да се внимава с това (не значи, че не е редно) - защото крие в себе си опасност от типа "постя 3 пъти на ден" - т.е. горделивостта. Не ме разбирай погрешно, не казвам, че у теб е така. Просто искам да ти обърна внимание, че дяволът дълбоко вярващия не го изкушава с кражба или прелюбодейство, защото знае, че там ще е трудно. Търси си други вратички. Мисля, че ме разбираш какво имам пред вид. Едно е постя заради дадено намерение - например моля за нещо Господ, предприемам допълнителни молитви и умъртвения в тази цел - дали Господ ще ги приеме, това е друг въпрос, това е един вид моя жертва. Друго е предприемам допълнителен пост, защото така ми се струва, че ще се доближа повече до Бога - и тук се крие опасността, за която говоря.
В Православната църква постът подготвя и за пристъпване към Светото Причастие, т.е. към самия Христос.
Така че, migito, нищо лично към теб.

# 657
 Постът съчетан с духовно търсене винаги има смисъл и резултат,независимо дали човек го прави по канон или собствено решение.И аз не мога да си обясня точно защо, но определено лишаването от храна с духовна цел има голяма сила.
 Имах една колежка мисюлманка-те нали нашите пости почити съвпадат с тези на мисюлманите.Та,че тя не е ревностна мисюлманка,но беше решила да предприеме този пост-определено след това се чувства разликата. 
 Аз лично съм склонна да вярвам,че поста е нещо като медитацията-дори да не разбираш точно какво правиш,пак си има отражение в духовния свят.
за всички ,които се интересуват открих тема за великденските пости в подфорума красива мама.Ами незнам доколко е ритуал или не ,но някои момичета им се е сбъднало желанието да забременят след като са постили в този период.Само не искам с тези изречения да дам повод за обвинения,че всичко е въпрос на случайност или самовнушение.Всеки да си го тълкува както иска.По- скоро го пиша,заради тези ,които четат тази тема и силно желаят да си имат бебче.A и нали в библията пише,че ако 2 или3-ма се съгласят в неговото име за нещо, то ще стане-колко повече това би трябвало да важи  сега ,когато целия християнски свят е в пост.

Последна редакция: пн, 19 фев 2007, 09:49 от bori7

# 658
mamaG здравей! Simple Smile
Ако визираш моя постинг по повод изказването ми за "ритуала", бих искала да уточня- имам предвид "ритуалите", които хората следват, без разбиране, без знание за смисъла и вникване в същността му. Много хора си стоят в огромна заблуда, че след като следват някакъв обичай, вече са християни. Повечето от тях никога не са прочели и ред от Библията и Христос за тях е нещо абстрактно и неразбираемо, което не ги касае. И факта, че са убедени, че  иконата на някой светия ги пази или нещо подобно, говори за тотално отдалечаване от значението на Истинския Бог. Разбира, се надявам се това, да не прозвучи като отричане и омаловажаване  делата на всички канонизирани светии, които са пример за нас! Praynig
Не ми допада, че някои хора имат изкривена представа за Бога и въобще за вярата, а с изпълняването на въпросните ритуали (защото така се прави), те дори се настройват негативно и още повече се отдалечават от нея, поради неразбирането си!
Надявам се, че ме разбра! Peace

# 659

За нас с мъжът ми любовта е решение! След това бракът е завет един към друг.

Това възможно ли е?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт