Кое ни кара да вярваме(да не вярваме) в съществуването на Бог?

• 41 154
  • 1 066
  •   1
Отговори
# 915
Библията не е само приказка, доста по дълбоко е...Ако беше само една история за доброто, едва ли щеше да просъществува толкова години, хилядолетия...доста време за една история, да издържи изпитанието на вековете..."История", без която страниците на историята щяха да са празни...ако Адам и Ева не бях взели от дървото на живота(познанието), то те не биха получили смъртни тела, и ние не бихме били тук:)Такъв е бил закона на Едем, може да останете тук, но не трябва да вземете от плода, ако вземете от него не можете да останете в градината, просто и ясно.

Кое обръщам с главата надолу, съжалявам не разбрах, наистина само питам, не се заяждам и нямам такова намерение.

# 916
   Извинявам се за отклонението, но да ви прави впечатление, че нито един МЪЖ не дръзна да се заспори с нас тука?Толкова ли сме страшни или те нямат какво да споделят за себе си newsm78А  може би темата ни е твърде сериозна за тях...

По-скоро обратното: всичко по едно време започна да звучи много несериозно с тази каша от неточни понятия, логорея и "религиозна поезия".
Мъжете са много по-рационални.
Предпочитат да мислят и да усещат, а не само да вярват и да чувстват.

Не че провокирам - "Холограма" като дума е от женски род, но всъщност е  едно обикновено изображение, измислена реалност.
Може пък в разговора все пак да участва мъж. (Нищо не искам да кажа - при холограмите нищо не е сигурно)

А и мъжете не обичат агресивни жени и словесни узурпаторки.

# 917
...Преди това Адам и Ева са били безсмъртни, което не било в Плана на Бог да останем такива, затова е бил Исус

Останала съм с впечатление, че планът на Бог според Библията е бил точно такъв - човекът да си живее щастливо и доволно безсмъртен.
Не съм чела никъде за Плана му да накара нарочно човек да сгреши, за да го накаже със смъртността му, която пък после да откупва чрез смъртта на Сина си.

Съртта не е от Бог.
Или греша?

И болестите не са от Бог.
Човек е прецакал нещо в тялото си с тази ябълка.
Объркал е кода си на програмиране.
В предишното си писмо съм писала за какви причини се сещам според възможностите ми за мислене със сегашния ми мозък.
Както казах, вярвам, че абсолютното знание си стои кротко във всеки мозък, но "отпушването" му стъпка по стъпка също е кодирано.
Имам идея защо. Но ако и нея разказвам, тук ще стане "Клуб на любителите фантасти".

# 918
Както казах, вярвам, че абсолютното знание си стои кротко във всеки мозък, но "отпушването" му стъпка по стъпка също е кодирано.
Имам идея защо. Но ако и нея разказвам, тук ще стане "Клуб на любителите фантасти".
[/quo
Кажи де... Rolling Eyes

# 919
   Извинявам се за отклонението, но да ви прави впечатление, че нито един МЪЖ не дръзна да се заспори с нас тука?Толкова ли сме страшни или те нямат какво да споделят за себе си newsm78А  може би темата ни е твърде сериозна за тях...

Не че провокирам - "Холограма" като дума е от женски род, но всъщност е  едно обикновено изображение, измислена реалност.
Може пък в разговора все пак да участва мъж. (Нищо не искам да кажа - при холограмите нищо не е сигурно)

А и мъжете не обичат агресивни жени и словесни узурпаторки.
HugАз и затова го казах Winkтова за мъжете.Мислиш ли , че не знам аз какви са мъжете, как разсъждават и какво мислят.Ей го на  моя, може да каже много неща тука , но не ще- за него си е губене на време интернет.Ако му попаднеш лице в лице обаче, ще ти "досади" определено JoyМного ме съмняваш, да знаеш newsm12 smile3521 , че не си това , което си.И да си  жена, разсъждаваш като мъж.Няма да ровя, както и да е.
Дааа, прав/а/ Wink си за това, не го е замислил така Бог.Но го е предузнал и е използвал нашата грешка , за да си създаде такова голяаааамо семейство.Както се казва "ефекта от дефекта", не че в Бог е грешката, а в нас/ние сме се прецакали/.

Последна редакция: пн, 26 фев 2007, 18:18 от gerik

# 920
# 921
Много ме съмняваш, да знаеш newsm12 smile3521 , че не си това , което си.И да си  жена, разсъждаваш като мъж.Няма да ровя, както и да е.
И мен ме навяват подобни мисли.. Crazy sorry, ако бъркам!

# 922
И за теб,  SilIli:
http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=126

Не се отчайвайте от тромавото начало на статията.
Ако стигнете до Бом и примера с аквариума, ще ви стане по-интересно.

Последна редакция: пн, 26 фев 2007, 18:27 от Холограма

# 923
   Мерси  bouquet,  отчасти го знам това.Има интересни статии в тоя сайт, но най-ме кефят мненията след тях.Не знам защо , но  се забавлявам страхотно да ги чета.Сигурно и с нас някой се  забавлява така.

Аз ви оставям, за днес ми стига толкова.Трябва да си погледна и семейството, все ме обвиняват ,че на вас повече внимание обръщам Wink
Лека вечер Heart Eyes и да напишете още много ,че като ме вдигне наща баба посред нощ и не мога да спя,  #Crazy да има какво да чета.

Последна редакция: пн, 26 фев 2007, 18:57 от gerik

# 924
Много ме съмняваш, да знаеш newsm12 smile3521 , че не си това , което си.И да си  жена, разсъждаваш като мъж.Няма да ровя, както и да е.

Както вярвате в Бог - вярвайте, че няма луди мъже, които да се вълнуват от вярата в съществуването на Бог и да обсъждат опрощаването на греховете си. Мъжете просто си живеят живота, защото така е най-логично, рационално и най-вероятно, по този начин не се чувстват прецакани от някой друг мъж, в случая Бог. Mr. Green

Като гледам, повечето мъже са потенциални грешници за Ада  Twisted Evil.
................
Я, и аз да се ориентирам овреме, че явно в Рая ще е мноооого по-скучно. Mr. Green

# 925

Както вярвате в Бог - вярвайте, че няма луди мъже, които ...

Има всякакви мъже.
И много малко папеси.

# 926
Останала съм с впечатление, че планът на Бог според Библията е бил точно такъв - човекът да си живее щастливо и доволно безсмъртен.
Не съм чела никъде за Плана му да накара нарочно човек да сгреши, за да го накаже със смъртността му, която пък после да откупва чрез смъртта на Сина си.

И аз мислех така, дори по тази логика трябва да има 3 плана:
1. Да живее щастливо и доволно като безсмъртен.
2. Сегашния в който сме участници.
3. Да яде и от дървото на живота, тогава е щял да бъде "знаещ" и безсмъртен и Бог трябвало да го унищожи.

Обаче:
Човек бе създаден в невинност, но тя трябваше да се развие в праведност, т.е. човекът да срещне злото, да го порицае и да го отхвърли със свободната си воля, да има свое становище против злото. Забраненото дърво щеше да послужи като изпит на неговия свободен избор (Бит. 2:15-17). Същественото при този изпит беше послушанието или непослушанието спрямо Бога, а не от какъв вид беше дървото. Непослушанието лишава човека от вечния живот и той става смъртен. 

Трудно е човек да приеме и осъзнае, че Бог е знаел всичко предварително.  newsm78

# 927
Ако Бог е искал да създаде едно добро творение по свой образ и подобие, като в същото време Бог е всемогъщ, той би създал творението си както иска - хармонично, вечно и способно да взема правилни решения.

Ако го е създал такъв, че да го изпитва после, значи не е бил сигурен, че е създал точно това, което иска.

Горният вариант е в случай, че само Бог се е разпореждал с творенията си и той самият е нямал врагове.

Но е имал.

Във всички случаи обаче човек изглежда невиновен за "греха" си.
Ако е съгрешил по волята на Дявола, значи Бог не ми у заложил достатъчно сила да му противостои, когато го е създавал.
Ако е съгрешил по собствено желание, значи Бог е заложил свободната му воля като преди това го е създал така, че да може да греши.

Бог е създал човек и е имал изисквания към него.
Заради себе си ли Бог е създал човек или заради самия човек.

Както вече попитах: от нужда или от вдъхновение?

# 928
Бог е създал човека за да осъществи връзката между духовния и физическия свят.

Ако Бог е искал да създаде едно добро творение по свой образ и подобие, като в същото време Бог е всемогъщ, той би създал творението си както иска - хармонично, вечно и способно да взема правилни решения.

Тук не е съвсем така

Битие1:26. След това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие; и да господарува над морските риби, и над небесните птици, (и над зверовете) и над добитъка, и над цялата земя, и над всички гадини, които пълзят по земята.
Битие1:27. И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори.

В Битие1:26 Светата Троица решава "да сътворим"
В Битие1:27 вече е сътворен, но без да е подобие 

Това не е случайно. Истина е, че оформеният още в Божия замисъл човек - преди да бъде сътворен - е като образ и подобие Божие, но е създаден само по образ Божи, а постигането на подобието Божие му е било поставено като  задача, която му е предстояло да изпълни.
Да бъдем по образ Божи ни е присъщо, но да се издигнем до подобие Божие, зависи от нашата воля.

# 929
Това за образа и подобието е ясно, сама го цитирах някъде преди.

Да бъдем по образ Божи ни е присъщо, но да се издигнем до подобие Божие, зависи от нашата воля.

От какво зависи нашата воля?
Не е ли тя част от творението на Бога?
Не ние сме се самосътворили, за да зависи волята ни от нас.

Общи условия

Активация на акаунт