Частни училища -информативно - дискусионна тема- 61

• 70 844
  • 849
  •   1
Отговори
# 435
Мнение на човек с лични впечатления от Свети Георги също ще е полезно по същото.

ИЗЗИ като гледам имат високи резултати по БЕЛ и Математика, въпреки че учат и по материала по кеймбридж. Хората с лични впечатления могат ли да сподалят как се постига това сместване на двата материала? По-бързо вземане на метериала или повече часове? Нивото на английския какво е там? Знам, че в училищата по МОН в първи клас вземат тепърва буквите и нивото си остава доста посредвствено, не е на нейтив спийкър ниво.

# 436
Имам познат, чийто син е първи клас там, мога да го разпитам поне за първи впечатления.

# 437
  • София
Мецане, това за чеп за зеле не става е много силна провокация. Аз мога да кажа, че е едно от ТОП училищата- справка НВО, резултатите от различни състезания по математика.

Как се съчетават системите- ами лесно. Иззи е по МОН, съответно по Кеймбридж нямат БЕЛ. Учат и Английска математика, която е математика, но просто се преподава по коренно по-различен начин. Понеже съм математик смея да твърдя, че е доста по-разбираемо и логично от начинът, по който се преподава в България. Това е само в плюс за децата, но това е лично мое мнение, защото децата успешно използват методите ѝ в решаването на, нека го наречем МОНската математика. Освен всички предмети по МОН имат и такива от Кеймдбридж програмата- например Global Perspectives (Най-близкото като превод би било Дебати, но отново е лично мое мнение). Освен стандартните за МОН изпити- НВО, имат и такива за Кеймбридж.

# 438
Сега последно държани ли са изпити/assessments към Кеймбридж по тяхната STREAM програма всяка година(Cambridge Primary и Cambridge Secondary), или не са?

Аз пък чух, че смесването на двата начина за обучение, особено по математика и физика, но и по други предмети, създава такъв хаос в главите на седмокласниците, че например са им нужни частни уроци при Каравасилев, за да влязат в НПМГ. Simple Smile

Рейни, вие точно не сте застрашени. Твърдо и сигурно. Споко.

# 439
  • София
Фенси, не само ние не сме застрашени, но и всички които познавам. Или поне не се чувстват като такива. 
Има изпити 4, 7, 10, 12 клас (дано не бъркам точните класове), които влизат в Кеймбридж досиетата на децата, освен това имат тестове от Кеймбридж, които дават някаква оценка към тях. Последно чух, че Кеймбридж са свалили от 90% на 85% за отлична оценка. Всички задължителни изпити от програма се държат. Може да смяташ, че Доротея има връзки в МОН, ама наистина ли смяташ, че и в Кеймбридж? Не говорим за нещо посредствено, а нещо което държи на имидж в световен мащаб. Представяш ли си институция, като Кеймбридж да не държи юздите на всички, които са сертифицирани и биха могли да оронят името ѝ? Училището е вече 5та година, щяха да разберат ако има нещо нередно. Всичко с Кеймбридж е наред, децата се явяват и на състезанията, които са за всички Кеймбридж училища и се представят доста добре, всъщност там съм мяркала и деца от Свети Георги доста напред в класирането. 

# 440
Мецане, това за чеп за зеле не става е много силна провокация. Аз мога да кажа, че е едно от ТОП училищата- справка НВО, резултатите от различни състезания по математика.

Как се съчетават системите- ами лесно. Иззи е по МОН, съответно по Кеймбридж нямат БЕЛ. Учат и Английска математика, която е математика, но просто се преподава по коренно по-различен начин. Понеже съм математик смея да твърдя, че е доста по-разбираемо и логично от начинът, по който се преподава в България. Това е само в плюс за децата, но това е лично мое мнение, защото децата успешно използват методите ѝ в решаването на, нека го наречем МОНската математика. Освен всички предмети по МОН имат и такива от Кеймдбридж програмата- например Global Perspectives (Най-близкото като превод би било Дебати, но отново е лично мое мнение). Освен стандартните за МОН изпити- НВО, имат и такива за Кеймбридж.

По-дълъг ли е учебния ден в ИЗИ/Свети Георги та освен по МОН да покрият и Кеймбридж? Не е ясно как се съчетават програмите.

# 441
Аз не питам има ли такива изпити (на всички ни е ясно, че има), а питам някой от училището вече държал ли е такъв assessments, и ако е държал какви са резулатите(всеки държал такова нещо следва да е получил сертификат/декларация за постижения)? И доколкото чета, освен това, следва да е ежегоден, а не през определени години.  А и питам защото назад в темата поне двама казаха, че не са чували някой в училището да се е явявал все още на такова чудо. Освен това, доколкото аз знам, този assessments се комуникира с родители и ученици, показва се напредък и евентуално се коригира програмата според нуждите на всеки.

И Рейни, на българска почва никой никога не може да бъде сигурен какво точно e състоянието на нечий лиценз. Пък било то и Кеймбридж. И особено, след като Кейбридж училища са и:

Компанията не е със завидна резултатност и ниво. Космос...моля ви се....

Роджър, подсказвам да поискаш една истинска учебна програма за примерно 5-6-7 клас. И да питаш, дали всички часове по МОН реално се провеждат. Wink Разбира се, ако някой се осмели да ти каже истината.

Последна редакция: пн, 09 окт 2023, 09:10 от Fancy

# 442
В училището на сина ми изпитите на Кеймбридж са ежегодни. Това са годишните изпити по английски, математика и сайънс. До миналата година им казваха Checkpoints, сега вече били Progressive tests. Ние съчетаваме Кеймбридж с френската учебна програма в съотношение 50 на 50. Става с много учене, много стегнато преподаване в клас и много домашни и подготовка у дома. Децата са на училище от 8:30 до 16 ч. Домашните са всеки ден + уикенда. Бях писала навремето как се случват нещата при нас.

# 443
  • София
Това ми звучи като наистина сериозно натоварване, особено в ранните години. Визирам домашните всеки ден, освен ако не са съвсем символични.
А каква е ползата от Cambridge изпитите и преподаването - в наученото или в дипломата? От таблицата, която Fancy публикува, да разбирам ли, че децата могат да се подготвят сами и да се явяват на изпитите в "Свети Георги" и Британското училище?

# 444
Аз не разбирам с какво иззи печели от изтриването на постове. Напускат ли групи? Да? Е кое не беше вярно?
Свръхнатоварване в начален курс не води до нищо повече ит бърнаут. Домашни през седмицата за мен са напълно неприемливи при целодневно обучение. Събота и неделя ако не отнемат повече от 30-40 Мин са ок. Личното ми мнение.

При нас всички училища, независимо дали са частни или държавни, са до 15:30 или 16 ч. всеки ден без сряда, когато са до обяд. Всички имат домашни всекидневно - понякога повече, понякога по-малко. Такава е организацията за всички. Не изглежда някой да страда от бърнаут, но вероятно има и такива случаи. При една редовна и системна подготовка нещата са ок.

# 445
  • София
Зависи от вида и обема на домашните. Виждала съм петокласни домашни в Испания - някакви разпечатани листове, в които нещо се попълва. Работа за петнайсет минути. Колкото да се научат на самостоятелност и тайм мениджмънт. Това не е като да имаш да решиш 30 примера от сборник по математика или да пишеш съчинение от 2 страници.

# 446
  • София
Аз не разбирам с какво иззи печели от изтриването на постове. Напускат ли групи? Да? Е кое не беше вярно?
Свръхнатоварване в начален курс не води до нищо повече ит бърнаут. Домашни през седмицата за мен са напълно неприемливи при целодневно обучение. Събота и неделя ако не отнемат повече от 30-40 Мин са ок. Личното ми мнение.

При нас всички училища, независимо дали са частни или държавни, са до 15:30 или 16 ч. всеки ден без сряда, когато са до обяд. Всички имат домашни всекидневно - понякога повече, понякога по-малко. Такава е организацията за всички. Не изглежда някой да страда от бърнаут, но вероятно има и такива случаи. При една редовна и системна подготовка нещата са ок.
Не знам за всички, но в Британика всеки ден, включително в сряда, са от 8:00 до 16:30 часа.

За домашни през седмицата има проекти, които са за по няколко дни, и трябва да бъдат завършени включително през седмицата, но самите домашни извън това са само за уикенда.

# 447
При нас има домашни всеки Божи  ден+ проекти или презентации ( там им дават 2-3 дни). На училище е всички ден от 8 до 16.20.

# 448
А как намествате спортовете и хобитата при такава програма?

# 449
  • Пловдив/София
При нас засега домашни има само през уикенда, не ми се мисли през седмицата в 18-19ч по тъмно как бихмв учили… Моето дете няма никаква концентрация вечер.
В нашето ЧУ са от 8.30 (със закуска там, тоест часове от 9) до 17ч. След това до 18ч дейности по желание. Ние не го водим извън училище- има всякакви дейности и там си взима спорта. Чела съм коментари, че не е топ ниво, но аз не искам състезания, а просто спорт за здраве и изразходване на енергията.
Все още успявам да държа събота и неделя свободни- и на двете деца дейностите са през седмицата. Много държа на това, да нямат структурирани занимания и стрес от бързане поне 2 дни седмично (е, стрес от домашни няма как)

Общи условия

Активация на акаунт