Частни училища -информативно - дискусионна тема- 61

• 70 771
  • 849
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Сега им погледнах сайта 1200 лв/мес+200 лв/доп.дейности и транспорт (не е ясно колко лв), си става една прилична сума, В Питагор/ПЧМГ (5-7 клас) таксата е 503 евро/мес. Някак леко ми са несравними двете училища. Особено след прочетеното във фейсбук.
Това с храна и транспорт? Явно държавното финансиране все пак не е толкова лошо.

# 166
Вероятно без. Ето линк:

https://parvamatematicheska.com/pchmg/finansovi-uslovija/

Държавното финансиране е стипендии за обучението на ученици - първенци от състезания или соц слаби. Няма общо с таксата на останалите.

И все пак 503 евро са 1000 лв., на фона на 1400 в Иззи. (въпреки включения обяд, който е, както и да го смятате, 5, макс 10 лв/ден).

# 167
В ТЕ не комуникират, когато някой учител напусне /или го напуснат/. Представят новия учител, който ще бъде на негово място и толкова. Информацията за това защо, как и т.н. никой не дава официално. Не знам дали въобще в някое училище се обясняват на родителите защо е взето подобно решение, особено учителят напуска по свое усмотрение.
При детето ми в Питагор се смениха двама класни раководители и двата пъти свикаха родителска среща и учителя заедно с г-жа Влъчкова инфирмираха родителите и отговориха на всичките въпроси. Никой не е крил защо и по какъв повод напуска.

# 168
  • София
Е как да няма, по около 2К на дете, както в държавно училище, но трябва да приемат 20% деца със стипендии. По 5 лв на ден за храна е почти невъзможно, то в държавните е толкова само за обяд, но пак става около 1200 лв/месец.
Да се включи някой с дете в Питагор да каже дали са им намалили таксите, откакто взеха финансирането и дали правилно смятаме.

# 169
Нещо бъркаш май - финансирането е заради стипендиите за обучението на 20% от децата. Няма общо с таксите на другите. Дали училището ще получи 1000 бр такса от родителите или 800 от родителите и 200 от държавата, за тях е същото. Облекчават се семействата на учениците, които са стипендианти. Другите си плащат пълната такса.
Извинявай, ама този обяд, който се дава в Иззи, не е от някой гурме ресторант на Витошка. Храната им си е баш като за 5 лв., ама от уважение казах 10.... Както и да е, дори и 200 лв. храна, 200 лв. дейности и 1000 лв. такса, малко трудно е да сравняваш двете училища. Особено след прочетеното във фейса.
В Иззи защо не дават стипендии? Поне на едно-две деца за постижения?

# 170
  • София
Виждам, че не разбирате за това ще се опитам да изясня казуса,-държавното финансиране е на принципа- за всяко дете се полагат по около 2к лв. на година. За да ги взема ЧУ обаче, трябва имат 20% стипендианти. Т.е. ЧУ има 1000 деца, за тях взема 2к лв*1000 ученика, но от тях 20% трябва да са на стипендия, т.е. да не плащат такса- за храната си плащат. Явно от скоро четете и не сте наясно и какви суми са споделяли потребители за цената на храната в БШ и Британика- около 10 до 15 лв. на ден (споделено от пишещи в темата хора, нека се включат, ако бъркам). Също така бъркате и за стипендиите в Иззи- има стипендии, за деца на лекари, за постижения и т.н. (нямам идея за бройката). В общи линии прочела сте нещо във фейсбуук и си градите мнението на базата на това, а очевидно до тук нищо от разсъжденията ви не е коректно. Сигурна съм, че Питагор е добро училище и ръководството си е преценило какви такси да обяви.

# 171
За таксата бъркаш, беше по-ниска от тези на СС и Питагор с около 1000 евро/година.
Това категорично не отговаря на истината. Като сложиш всичките полузадължителни допълнителни занимания, които в СС винаги са били в таксата, и цената беше по-висока с не малко сравнено с тази и на двете други училища. Имаше жалък опит да се ценообразува уж нестандартно, за да не е прозрачно ясно, че за чисто ново училище иска повече пари от такива на по 25-30 години.
Този разговор го водехме и тогава. И тогава ти обясняваше, че е по-евтино. А всъщност не беше.

Рейни, ти не разбираш нито схемата на държавно финансиране, нито си смятала с реални цифри. Върни се много назад. Мецан беше писал пример с цифрички. И беше пределно ясно и видно, че при 20% безплатни(а тогава и таксите бяха по-малки) училището беше нула на нула. Питагор взеха държавното финансиране, за да си гарантират повече кандидати, поради сериозната експанзия, а не защото целят намаление на таксите общо.

Последна редакция: вт, 26 сеп 2023, 21:22 от Fancy

# 172
рейни, няма да продължавам спора. Стипендии за деца на лекари...?!?! Че защо? Не, че нещо, ама да си се родил с родител лекар какво твое постижение е? Стипендии за постижения - къде е обявено това? Както и да е, де, все тая. Моето дете не учи там, а и няма и да учи. Щом толкова ти харесва, аз лично нямам против.

Държавното финансиране не е задължително да покрива, каквато и да е част от таксите на всички деца в ЧУ, което и да е то. В случая се ползва за таксите на стипендиантите, както е на много места по света - даровити деца се финансират от държавата или от частни сдружения, фирми, но училището си получава таксата. Другите деца си плащат пълната такса.

А за храната - в БШ и Британика може да им вземат и по 50 лв/ден, в Иззи или, където и да е, също, но това не означава, че е с качество, отговарящо на цената.

# 173
  • София
Ако някой порови назад в темите, ще види, че наистина училището провокира бурни реакции тук във форума именно с имената на учителите. Разбираемо. Такава плеяда събрани на едно място! Беше си УАУ! "Училище създадено от учителите" -такава беше рекламата... Аз не помня друго стартиращо училище да е получавало такъв отзвук - впечатляващи имена.
Сега вече - нямало значение учителите? Не били основни? Да, само основатели. Голям праз.

# 174
  • София
Фенси, в началото стартира с такса 9100 лв. при еднократно плащане- тогава за СС беше 5100 евро. Иначе помня на Мецан сметките, само отбелязах, че пари се вземат за всяко дете. Друго училище взело държавна субсидия е намалило такстата за всички потребители Wink
Soul free, стипендиите са избрани от училището. Няма държавно финансиране, как и защо са избрали на кой да дават стипендия- нямам идея. Факт е, че не са длъжни да го имат, но го има. Попитахте защо няма, отговорих че има, а сега -  а защо така? Зайо защо си с шапка, зайо защо си без шапка (ако знаете вица).
sadlady, аз не съм част от училищното ръководство и изобщо нямам нищо общо с тях, само потребител съм и не ангажирам някой с моето мнение. Не съм си записала детето заради "голямата четворка", така че да не се бърка мнението ми. За мен учителите по наука са важни, но не са най-важните- дали са основатели или не, също за МЕН е без значение. Гледам качеството на образованието и детето ми да е щастливо, а ние като родители да сме спокойни.

Не съм тук да се оправдавам и спирам. Училищата имат достатъчно кандидати, което е показателно. На всички пожелавам да са достатъчно доволни с изборът си и децата да са щастливи и образовани. А да.. и да не ни вдигат таксите до небесата, че не ми се живее на филии с пастет Grinning

# 175
Ми, не, че нещо, ама стипендия за деца на лекари ми звучи, като стипендия за потегло, не за постижения. Питам за какви постижения се дават там стипендии, понеже няма публична информация или поне аз не намерих. Явно обаче отговор няма на този въпрос.

Иначе , както казах, нямам против, щом ти харесва училището, коя съм аз, че да ти давам наклон.
Но сравнението ПЧМГ и Иззи, някак не ми е релевантно откъм постижения. Иначе по таксите Иззи е една идея повече. Ама то, където 1000, там и 1400 лв. за някой, който има възможност за ЧУ.

# 176
Относно стипендиите в Питагор/ Пчмг имам близки приятели- едното поканено в 6 клас, другото в 3ти  със стипендия пълна по заслуги от първи места от състезания. Познавам, но не са ми близки и дете, което си е от училището и често е първи по състезания, но няма как да потвърдя, че
стипендията е 100%.

В този ред предполагам, че всички, които се представят на първи места са със стипендия.
Едното от споменатите деца, когато беше поканено учеше в друго частно училище..

# 177
Фенси, в началото стартира с такса 9100 лв. при еднократно плащане- тогава за СС беше 5100 евро. Иначе помня на Мецан сметките, само отбелязах, че пари се вземат за всяко дете. Друго училище взело държавна субсидия е намалило такстата за всички потребители Wink
Soul free, стипендиите са избрани от училището. Няма държавно финансиране, как и защо са избрали на кой да дават стипендия- нямам идея. Факт е, че не са длъжни да го имат, но го има. Попитахте защо няма, отговорих че има, а сега -  а защо така? Зайо защо си с шапка, зайо защо си без шапка (ако знаете вица).
sadlady, аз не съм част от училищното ръководство и изобщо нямам нищо общо с тях, само потребител съм и не ангажирам някой с моето мнение. Не съм си записала детето заради "голямата четворка", така че да не се бърка мнението ми. За мен учителите по наука са важни, но не са най-важните- дали са основатели или не, също за МЕН е без значение. Гледам качеството на образованието и детето ми да е щастливо, а ние като родители да сме спокойни.

Не съм тук да се оправдавам и спирам. Училищата имат достатъчно кандидати, което е показателно. На всички пожелавам да са достатъчно доволни с изборът си и децата да са щастливи и образовани. А да.. и да не ни вдигат таксите до небесата, че не ми се живее на филии с пастет Grinning

Понякога се чудя защо си го причиняваш?
На първа страница тук има таксите от старта на Иззи сравнени с таксите на СС за същата учебна година: https://www.bg-mamma.com/?topic=1142714

Иззи - 1200 лв. на месец с допълнителни дейности, които на всички по-късно стана ясно колко не са задължителни. Без транспорт. Тогава, ако си спомняш, ти вадех с ченгел думите от устата колко точно месеца плащате - 9 или 10, за да се сметне коректно общата такса. Да кажем, че плащате 9, а не 10 вноски = 10 800 лв. или 5 521 евро.
СС - 5 700 евро за същите класове до 4 клас С включен транспорт и допълнителни дейности. Не помня тази учебна година колко точно беше транспорта, но е нещо от порядъка на 800-1000 евро(и можеше да не го ползваш), т.е. за да приравним към таксата на Иззи 5700-800= 4 900 евро. От тук смятам сама можеш да решиш простичко неравенство?

А за достатъчното кандидати - само ще кажа ХАХАХАХА.

Правилата за стипендии в Питагор/ПЧМГ ги има на сайта им за всеки един випуск. Не е въпрос на гадаене какви са критериите. И те определено не са от типа образователен ценз на родителите. Тези правила са одобрени от МОН между другото.

# 178
  • Пловдив/София
рейни, няма да продължавам спора. Стипендии за деца на лекари...?!?! Че защо? Не, че нещо, ама да си се родил с родител лекар какво твое постижение е? Стипендии за постижения - къде е обявено това? Както и да е, де, все тая. Моето дете не учи там, а и няма и да учи. Щом толкова ти харесва, аз лично нямам против.

Държавното финансиране не е задължително да покрива, каквато и да е част от таксите на всички деца в ЧУ, което и да е то. В случая се ползва за таксите на стипендиантите, както е на много места по света - даровити деца се финансират от държавата или от частни сдружения, фирми, но училището си получава таксата. Другите деца си плащат пълната такса.

А за храната - в БШ и Британика може да им вземат и по 50 лв/ден, в Иззи или, където и да е, също, но това не означава, че е с качество, отговарящо на цената.
Не знам какво намесихте БШ, но храната там е на отлично ниво. Детето ми е мега злоядо, а там омита всичко и като не е на училище страда, че нямало да яде от любимата храна… Цената е към 8лв/ обяд, закуските по 2-3лв, като сутрешна много деца не ползват.

# 179
  • София
В ТЕ не комуникират, когато някой учител напусне /или го напуснат/. Представят новия учител, който ще бъде на негово място и толкова. Информацията за това защо, как и т.н. никой не дава официално. Не знам дали въобще в някое училище се обясняват на родителите защо е взето подобно решение, особено учителят напуска по свое усмотрение.
При детето ми в Питагор се смениха двама класни раководители и двата пъти свикаха родителска среща и учителя заедно с г-жа Влъчкова инфирмираха родителите и отговориха на всичките въпроси. Никой не е крил защо и по какъв повод напуска.
Е, при смяна на класния ръководител е нормално да има родителска среща и допълнителна комуникация. Аз говорех какво е положението при напуснали учители по отделен предмет. Едва ли са ви събирали на родителска, ако напуска учителят по музика или биология.

Общи условия

Активация на акаунт