С какво ви дразнят свекървите? – 150

• 43 098
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
  • при късмета
Не се говори за цялостно плащане, а за капаро. Свекървата изобщо не е стигнала до плащането, оттеглила е даденото капаро.

Последна редакция: вт, 03 окт 2023, 12:27 от Не се сърди, човече

# 451
Уж пуснах да следя новата тема, пък пак съм ви изпуснала 🙈 То ми дойде на акъла, че няма как над 2м никой да не пише 🤣
Леля ми има подобно изпълнение, само че от нейната си майка. При нея е било ученическа любов, на по 19 решили да се женят, всичко уредено, баба ми (всъщност мъжа и) имаше възможности и запазили ресторант, всичко както си е реда. Няколко месеца преди сватбата се изпокарали с жениха и леля казала, че сватба няма да има. Баба ми изтеглила капарото и тя, свързала се с родата, все пак имала време. Месец преди датата на леля ми и скимнало все пак да се жени, само че за друг и искала да ползват тази дата. Естествено ресторанта вече бил зает и просто почнали пак организацията. Тя е знаела че майка и отменя сватбата, но не очаквала че наистина всичко отменила. Това е било преди 40г+, винаги го е разправяла със смях, ама тогава хич не и било смешно.

# 452
За капаро се говори непрекъснато, капарото е изтеглила. И разбира се,  че ще изтегли капарото жената, не знам защо въобще го обсъждаме като вариант, при това погрешен. Булката казва, че отменя сватбата и заминава на някъде, какво се очаква, да остави жената да изгорят няколко заплати ли. То и сега е така - до определена дата връщат цялото капаро, после частично, накрая - нищо. Обикновена търговска практика неизменна.

Изобщо не знам за какво би се сърдила булката, вината си е нейна. Затруднила е всички с търсенето на ново място и е побъркала организацията,  поканите, пристигащите, всичко. Плюс това в поста пише, че скарването е било за глупост.  Не трябва да се оправдава инфантилизмът за чужда сметка.

Но тогава хората не се женеха, а ги женеха - ожени ли дъщерята, сина, демек направи ли им сватба, плати ли. Такива бяха времената, то и като се женят някакви недорасли няма как нито пари, нито акъл да имат.

# 453
А дали булката се е сърдила?
На нея може и да и е било все тая мястото.
Може и за това да са се карали, че тя не иска сватбата да е точно такава и да е приела с облекчение провала на свъкървините планове.
Не всеки има афинитет към скъпарски ресторанти.

# 454
  • Варна
Женила съм се 89г - капарото за ресторанта 500 лв - за протокола: тогава моята заплата беше 145 лв. като счетоводител, а на мама като касиер ведно с клас прослужено време (33г.) - 135лв. Работехме в банката, по онова време тя е една, държавна.
Вие си правете сметката, като се има предвид, че и двете страни участваха, и да, татковците взимаха повечко.

# 455
  • София
Е, да зависи какъв е бил срокът, с който са разполагали преди да загубят капарото. Ако не са имали време, правилно го е изтеглила. Ако са имали, е избързала.

# 456
  • София
Уж пуснах да следя новата тема, пък пак съм ви изпуснала 🙈 То ми дойде на акъла, че няма как над 2м никой да не пише 🤣
Леля ми има подобно изпълнение, само че от нейната си майка. При нея е било ученическа любов, на по 19 решили да се женят, всичко уредено, баба ми (всъщност мъжа и) имаше възможности и запазили ресторант, всичко както си е реда. Няколко месеца преди сватбата се изпокарали с жениха и леля казала, че сватба няма да има. Баба ми изтеглила капарото и тя, свързала се с родата, все пак имала време. Месец преди датата на леля ми и скимнало все пак да се жени, само че за друг и искала да ползват тази дата. Естествено ресторанта вече бил зает и просто почнали пак организацията. Тя е знаела че майка и отменя сватбата, но не очаквала че наистина всичко отменила. Това е било преди 40г+, винаги го е разправяла със смях, ама тогава хич не и било смешно.

Е, поне не са сменяли жениха в движение. Във форума прочетох, че двама младежи ще се женят, ама нещо се скарали и сватбата се разтуряла. И за да не изпусне денят мацката грабнала някакво бивше гадже и се женила за него. От двете страни не знаели и се изненадали чак на сватбата, само кумовете отказали да кумуват, те пък намерили някакви и се венчали.
После се развели.
Култова история е.
Но не помня кой я разказваше.

# 457
  • при късмета
След 5 века турско робство и наложеното от мюсюлманството като еталон за семейни връзки/отношения, няма как да се промени бързо, особено като идват други поробители, определящи общественото мислене, които само го затвърждават. Което пак говори, че строя е от определящо значение за нагласите в тази посока.
Изобщо не говорим имало ли е или не сватби. Това само и единствено ти реши, че е казуса в дискусията и сама си го коментираш. Казусът беше сватбите какви са били, как са протичали и какви задължения произтичат от тях и в семейството и в обществото. Наистина ли трябва да ти се обяснява подробно?

# 458
Ма Ко, няма смисъл, защото се докладва и трие.
И все пак - за 5 века турците не са успели да ни претопят, така че едва ли са имали особено силно влияние върху семейните отношения на българите. Смесените бракове не са били норма.

# 459
  • Варна
Я, тука съм изтървала - кой какъв модел на сватби е наложил? Мюсюлмани, социализъм...?

# 460
Моля ви се. Дори в американския мюзикъл "Мама мия" има реплика: Какви са задълженията на бащата на булката?" Отговорът:"Да плаща за сватбата". Мюзикълът е от 80 г. на 20 в. Същото е показано и в разни филми за булки. Манталитетът не е само наш, нито идва от турците.

# 461
Аааа, най-обичам като се оправдаваме с прословутите 500 години. Близо 130 години и не знам си колко поколения минаха, все турците виновни... като свекървите.
Ма те свекървите от турските Валиде ханъм са прихванали проклетията. Не знаете ли, че там и до сега парада го командва майката на най-големия жив мъж в семейството...

# 462
Традициите не са това ,което бяха.Все пак да напомня,че според българската традиция,семейството на момичето прави годеж,семейството на момчето прави сватба.
Днес нещата са съвсем различни.
Нещо смешно.На една приятелка сина се зажени , и тя искаше да спази някакви традиции.Изпрати ме в етнографския музей/ама това преди много години/ да направя справка.Хората бяха много любезни и ми дадоха една малка книжка ,чета ,чета аз,някакви нечути и невидяни неща.Като погледнах,обърнала съм на ..."сватбени традиции на арменците в България.."
От там знам,че като се отива на годеж в къщата на момичето се носи бъклица с вино,подава се на бащата,ако отпие,значи дава момата...YumYum

# 463
  • София
Аз за "нашата" сватба първо поръчах 3 рокли от Ремикс - ни едната не могла да се събере щерката, върнах ги и вече пращах само идеи. Тя се ожени с рокля от АЮ, хареса я и повече не търси.
Затова пък тъщата поръча поне 6-7 рокли. Писала съм - имах проблеми с браузъра и дублирах поръчките, а после всичките минали и нямаше как да ги откажа.
Иначе те правиха и нещо като втора сватба откъдето е зетят. Там не сме ходили, те си се оправяха. Друг е въпросът защо трябваше да са 2 събития.
От нашата - по едно време гледам как излизат и нервно звънят. Какво става? Къде им била тортата, никой не вдигал. Аз: Ами тортата е в хладилника, дойде, докато ви нямаше (дойдоха с 30-40 минути закъснение)
Та...невинаги дечицата са единствено прави и знаят всичко.

# 464
  • София
За пръв път чувам за 2 сватби

Общи условия

Активация на акаунт