Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - тема 8

• 65 286
  • 814
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Независимо, че съпругът/съпругата няма доход, то той става съсобственик на имота и подписва договора за кредит като съдлъжник. Поради това ще бъде проверена неговата кредитна история и ще трябва да предостави подписано удостоверение за наличието или липсата на задължения, издадено от НАП на основание чл. 87, ал. 6 отДОПК.
Дали ще бъде отказан кредита не зная, зависи от това колко лоша е кредитната история, а задълженията към държавата ще трябва да бъдат погасени преди изповядване на сделката, тъй като нотариусът няма да я изповяда.
https://www.24chasa.bg/biznes/article/17791087

# 436
Здравейте,

Аз имам въпрос при вече изтеглен ипотечен кредит преди няколко години. За съжаление останах без работа, не е ясно за колко време. Имам спестявания в сметката и си погасявам кредита в срок. Това че не работя и не върви превод по банковата сметка дали би създало някакъв проблем? Може ли банката да ми направят проблем?

# 437
Не и докато си плащате в срок. По принцип имат някакви заложени клаузи, най-често, че при липса на постъпления се увеличава лихвения %, но не съм чувала на практика да се случва.

# 438
Не и докато си плащате в срок. По принцип имат някакви заложени клаузи, най-често, че при липса на постъпления се увеличава лихвения %, но не съм чувала на практика да се случва.

Много благодаря. Всичко си плащаме и сме преценили предварително, просто днес ме "осени" тази мисъл и се притесних.

# 439
A кредитът има ли застраховка срещу безработица? Проверете си условията по договора. Ако има такава, имате срок да заявите претенция и застрахователят ще поеме вноските, обичайно за 6 месеца.

# 440
A кредитът има ли застраховка срещу безработица? Проверете си условията по договора. Ако има такава, имате срок да заявите претенция и застрахователят ще поеме вноските, обичайно за 6 месеца.

Имам застраховка живот и застраховка на имота, само.

# 441
Какво влиза в тази застраховка живот? Само заболяване/смърт или има и клауза безработица?

Питам ви, защото преди години се опитаха да поизмамят майка ми с "ааа, тя тая застраховка не е за вашия случай и нищо не се полага". Оказа се, че се полага.

# 442
Какво влиза в тази застраховка живот? Само заболяване/смърт или има и клауза безработица?

Питам ви, защото преди години се опитаха да поизмамят майка ми с "ааа, тя тая застраховка не е за вашия случай и нищо не се полага". Оказа се, че се полага.

Отивам да я чета, благодаря за съвета!

# 443
С тегленето на кредит най- интересното ми е как човек да прецени, че ще се справи с него.
В момента взимаме добри заплати, кредитът ще е за 28 години например, но сме на 45+. Както стана по време на пандемията, идва нова и всички горим. То е ясно, че заделяш едни пари за поне 6м вноските и не ги пипаш, ама всичко се случва!
Иска ми се ново жилище, ама не искам да се натоварвам с кредит.
Вие как се решавате, бе хора? Или аз прекалено много го мисля...

Последна редакция: пн, 10 юни 2024, 18:31 от alexova

# 444
И аз бях като теб.
Ами гледаме да имаме спестени пари винаги, а вноската да не надвишава 30% от общия доход.
Всеки го мисли малко или много, но няма как да предвидиш всичко.

# 445
С тегленето накредит най- интересното ми е как човек да прецени, че ще се справи с него.
В момента взимаме добри заплати, кредита ще е за 28 години например, но сме на 45+. Както стана по време на пандемията, идва нова и всички горим. То е ясно, че аделяш едни пари за поне 6м вноските и не ги пипаш, ама всичко се случва!
Теглихме една черта какво ни е важно като бяхме по-млади - жилище с дългогодишен кредит или мобилност, известно спокойствие да не тегне над нас дългата ипотека, инвестиции в квалификация и собствен бизнес. Поживяхме под наем, сменихме бързо и лесно град с оглед по-перспективен бизнес. Уцелихме ваксата и след няколко години в новия град бяхме готови за кредит с 50% самоучастие и максимално кратък срок на кредита от 7 години. Половината минаха, имаме заделени пари, ако банката реши, че лихвата ни е прекалено ниска и да я вдигне, да погасим остатъка предсрочно. За нас рецептата беше, че не можем да имаме на момента всичко, което искаме. Ще трябва да поработим и сами да си създадем условия да не изпаднем в дълггодишни терзания ще успеем ли да си погасим кредита по ипотеката.

# 446
С тегленето накредит най- интересното ми е как човек да прецени, че ще се справи с него.
В момента взимаме добри заплати, кредита ще е за 28 години например, но сме на 45+. Както стана по време на пандемията, идва нова и всички горим. То е ясно, че аделяш едни пари за поне 6м вноските и не ги пипаш, ама всичко се случва!
Теглихме една черта какво ни е важно като бяхме по-млади - жилище с дългогодишен кредит или мобилност, известно спокойствие да не тегне над нас дългата ипотека, инвестиции в квалификация и собствен бизнес. Поживяхме под наем, сменихме бързо и лесно град с оглед по-перспективен бизнес. Уцелихме ваксата и след няколко години в новия град бяхме готови за кредит с 50% самоучастие и максимално кратък срок на кредита от 7 години. Половината минаха, имаме заделени пари, ако банката реши, че лихвата ни е прекалено ниска и да я вдигне, да погасим остатъка предсрочно. За нас рецептата беше, че не можем да имаме на момента всичко, което искаме. Ще трябва да поработим и сами да си създадем условия да не изпаднем в дълггодишни терзания ще успеем ли да си погасим кредита по ипотеката.

Дай боже всеки му 50% самоучастие, но при сегашните цени в София, абсурдно е да ги събера някога накуп.
И аз взимах апартамент преди 6 години, и вече е изплатен, но цената беше друга. А сега-190 000 евро на кредит...
В момента вноската би била под 30 % от доходите ни, но....знам ли след 10 години какво ни чака...

# 447
То за нищо няма гаранция.

Преди много години, с по-евтини имоти и високи лихви, вноската ми щеше да е 35-40% от дохода. Млада и глупава, бая съвети наслушах "Как, това е много, ти за квартира плащаш много по-малко, не е изгодно, ако останеш без работа?" Еми, за няма и една година така се промениха нещата, че тия цени на имоти като сън заминаха, а аз по спешност трябваше да плащам половината си доход за наем.

Тогава теглих и един потребителски заем, интересно, че никой не ме попита като си плащам наема колко пари ми остават. Бях притеснена и питах банковата служителка ако остана без работа какво ще правя. Жената ми даде вероятно най-ценния съвет: "Млада сте, каквото и да се случва, ще си смените работата, ще си намерите нова, ще учите нещо, ще правите кариера. Да му мислят такива като мен пред пенсия". Права беше, този заем го изплатих за година предсрочно.

Като купих после жилище с ипотека, вноската ми беше половината доход за месеца, че и малко отгоре понякога. Но пресметнах - все някъде трябва да живеем. Наемите се качват по-бързо, а и ако толкова не мога да се справям - ще имам време да измисля нещо. Нова работа, ще го дам под наем, ще продам, то рядко става буквално от месец за следващия да нямаш с какво да платиш и на момента да те изгонят.

Сега вноската ми е под 25% от месечния доход, без да броим този на приятеля ми и месеците с допълнителен доход. Ако ще гладувате едва ли не и ще се притеснявате как да отидете за два дни някъде, защото имате да плащате заем, е друг въпрос. Но - като се говори за  безработица, болест и подобно. Към всеки кредит може да се сключи застраховка. Даже имате възможност да си я изберете, макар че банките предлагат тия, за които имат партньорски договори.

Обичайно застраховка за безработица покрива 6 месеца вноски. Също за нетрудоспособност. За смърт - клаузите обикновено покриват пълно изплащане на кредита. Смятате си месечната вноска, заделяте някакви пари за 5-6 месеца напред, сложете ги някъде като нискорискова инвестиция, поне малък доход да носят. И дори нещо да се случи, ще имате една година време за реакция.

# 448
Във връзка с поста на Веси, вашите застраховки живот какви условия имат? Преди няколко дни спрях моята, скл кэм ДЗИ към ИК в ОББ, след третата вноска, защото буквално такива условия има, че не знам от какво трябва да умра, за да я изплатят. Confused трайната неработоспособност е след 6 месеца болнични. Клауза за безработица няма. Прецених, че не ми е изгодна и спрях.

# 449
Моята е към тях и за мен е важна най-кофти клаузата, за да не плащат децата ми. По тази не се покриват стандартни неща - шофиране с алкохол, смърт по време на раждане (за мен това беше шокиращото), атентат, война.

Общи условия

Активация на акаунт